CAT RC Passages on Philosophy

1
2822
CAT RC Passages on Philosophy
CAT RC Passages on Philosophy

Most important for passages and questions for CAT RC Passages on Philosophy.CAT comprehension problem including philosophy articles practice these CAT RC Passages including questions and answers

CAT RC Passages on Philosophy:

Get 10 CAT Mocks for Rs. 499

Download the CAT Verbal Ability PDFs/Ebooks and all Quantitative aptitude questions PDF.

Instructions:

When I was little, children were bought two kinds of ice cream, sold from those white wagons with canopies made of silvery metal: either the two-cent cone or the four-cent ice-cream pie. The two-cent cone was very small, in fact it could fit comfortably into a child’s hand, and it was made by taking the ice cream from its container with a special scoop and piling it on the cone. Granny always suggested I eat only a part of the cone, then throw away the pointed end, because it had been touched by the vendor’s hand (though that was the best part, nice and crunchy, and it was regularly eaten in secret, after a pretence of discarding it).

The four-cent pie was made by a special little machine, also silvery, which pressed two disks of sweet biscuit against a cylindrical section of ice cream. First you had to thrust your tongue into the gap between the biscuits until it touched the central nucleus of ice cream; then, gradually, you ate the whole thing, the biscuit surfaces softening as they became soaked in creamy nectar. Granny had no advice to give here: in theory the pies had been touched only by the machine; in practice, the vendor had held them in his hand while giving them to us, but it was impossible to isolate the contaminated area.

I was fascinated, however, by some of my peers, whose parents bought them not a four-cent pie but two two-cent cones. These privileged children advanced proudly with one cone in their right hand and one in their left; and expertly moving their head from side to side, they licked first one, then the other. This liturgy seemed to me so sumptuously enviable, that many times I asked to be allowed to celebrate it. In vain. My elders were inflexible: a four-cent ice, yes; but two two-cent ones, absolutely no.

As anyone can see, neither mathematics nor economy nor dietetics justified this refusal. Nor did hygiene, assuming that in due course the tips of both cones were discarded. The pathetic, and obviously mendacious, justification was that a boy concerned with turning his eyes from one cone to the other was more inclined to stumble over stones, steps, or cracks in the pavement. I dimly sensed that there was another secret justification, cruelly pedagogical, but I was unable to grasp it.

Today, citizen and victim of a consumer society, a civilization of excess and waste (which the society of the thirties was not), I realize that those dear and now departed elders were right. Two two-cent cones instead of one at four cents did not signify squandering, economically speaking, but symbolically they surely did. It was for this precise reason, that I yearned for them: because two ice creams suggested excess. And this was precisely why they were denied to me: because they looked indecent, an insult to poverty, a display of fictitious privilege, a boast of wealth. Only spoiled children ate two cones at once, those children who in fairy tales were rightly punished, as Pinocchio was when he rejected the skin and the stalk. And parentswho encouraged this weakness, appropriate to little parvenus, were bringing up their children in the foolish theatre of “I’d like to but I can’t.” They were preparing them to turn up at tourist-class check-in with a fake Gucci bag bought from a street peddler on the beach at Rimini.

Nowadays the moralist risks seeming at odds with morality, in a world where the consumer civilization now wants even adults to be spoiled, and promises them always something more, from the wristwatch in the box of detergent to the bonus bangle sheathed, with the magazine it accompanies, in a plastic envelope. Like the parents of those ambidextrous gluttons I so envied, the consumer civilization pretends to give more, but actually gives, for four cents, what is worth four cents. You will throwaway the old transistor radio to purchase the new one, that boasts an alarm clock as well, but some inexplicable defect in the mechanism will guarantee that the radio lasts only a year. The new cheap car will have leather seats, double side mirrors adjustable from inside, and a panelled dashboard, but it will not last nearly so long as the glorious old Fiat 500, which, even when it broke down, could be started again with a kick. The morality of the old days made Spartans of us all, while today’s morality wants all of us to be Sybarites.

100 Free GK tests for IIFT (Download App)

Question 1:

Which of the following cannot be inferred from the passage?

a) Today’s society is more extravagant than the society of the 1930s.
b) The act of eating two ice cream cones is akin to a ceremonial process.
c) Elders rightly suggested that a boy turning eyes from one cone to the other was more likely to fall.
d) Despite seeming to promise more, the consumer civilization gives away exactly what the thing is worth.
e)The consumer civilization attempts to spoil children and adults alike.

Question 2:

In the passage, the phrase “little parvenus” refers to

a) naughty midgets.
b) old hags.
c) arrogant people.
d) young upstarts.
e) foolish kids.

Question 3:

The author pined for two two-cent cones instead of one four-cent pie because

a) it made dietetic sense.
b) it suggested intemperance.
c) it was more fun.
d) it had a visual appeal.
e) he was a glutton.

Take a free CAT mock test

Question 4:

What does the author mean by “nowadays the moralist risks seeming at odds with morality”?

a) The moralists of yesterday have become immoral today.
b) The concept of morality has changed over the years.
c) Consumerism is amoral.
d) The risks associated with immorality have gone up.
e) The purist’s view of morality is fast becoming popular

Question 5:

According to the author, the justification for refusal to let him eat two cones was plausibly

a) didactic.
b) dietetic.
c) dialectic.
d) diatonic.
e) diastolic

Download Profit & Loss Questions PDF

Answer and Solutions for CAT RC Passages on Philosophy:

Solutions:

1) Answer (C)

The reason elders gave to the children to dissuade them from buying two ice-creams was that a boy turning eyes from one cone to the other, one in each hand was more likely to fall. But, as rightly guessed by the author, there is a ‘deeper’ reason for parents’ refusal to let children buy two ice-creams. Therefore, the claim that elders ‘rightly suggested that a boy turning eyes from one cone to the other was more likely to fall’ is incorrect. Option c) is the correct answer.

2) Answer (D)

The word ‘parvenus’ refers to ‘a person of humble origin who has gained wealth’. In other words, the phrase ‘little parvenus’ means ‘young upstarts’. Option d) is the correct answer.

3) Answer (B)

Consider the following sentence from the passage: “This liturgy seemed to me so…to celebrate it”. From this sentence, we can understand that the main reason why the author wanted two two-cent cones instead of one four-cent cone was because it suggested intemperance. Option b) is the correct answer.

4) Answer (B)

Refer to the lines of the para “Nowadays the moralist risks seeming at odds with morality, in a world where the consumer civilization now wants even adults to be spoiled, and promises them always something more, from the wristwatch in the box of detergent to the bonus bangle sheathed, with the magazine it accompanies, in a plastic envelope.”
This explains option B.

5) Answer (A)

Refer to the para 4 “The pathetic, and obviously mendacious, justification was that a boy concerned with turning his eyes from one cone to the other was more inclined to stumble over stones, steps, or cracks in the pavement. I dimly sensed that there was another secret justification, cruelly pedagogical, but I was unable to grasp it.”
According to the author the justification was pedagogical, didactic comes closest to the meaning.

CAT previous solved papers

Highly rated free CAT app

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here