SNAP Data Sufficiency Questions [Download PDF]

0
174
_ Data Sufficiency Questions PDF

SNAP Data Sufficiency Questions [Download PDF]

Data Sufficiency is an important topic in the Quant section of the SNAP Exam. Quant is a scoring section in SNAP, so it is advised to practice as much as questions from quant. This article provides some of the most important Data Sufficiency Questions for SNAP. One can also download this Free Data Sufficiency Questions for SNAP PDF with detailed answers by Cracku. These questions will help you practice and solve the Data Sufficiency questions in the SNAP exam. Utilize this PDF practice set, which is one of the best sources for practicing.

Download Data Sufficiency Questions for SNAP

Enroll to SNAP 2022 Crash Course

Instructions

Each of the questions below consists of a question and two or three statements given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question.

Question 1: What is the rank of Suresh in the class of 17 students ?
1. Nitin, having 13th rank from the bottom, is six ranks ahead of Bhupesh, who is two ranks behind Suresh.
2. Bhupesh is four ranks ahead of Kamlesh
3. Bhupesh is two ranks behind Suresh and Kamlesh’s rank is 15.

a) Only 1 alone is sufficient

b) Either 1 alone or 2 and 3 together are sufficient

c) Only 2 and 3 together are sufficient

d) Only 1 and 3 together are sufficient

e) None of these

1) Answer (B)

Solution:

Total students in class = 17

1 : Nitin, having 13th rank from the bottom, is six ranks ahead of Bhupesh, who is two ranks behind Suresh.

=> Nitin’s rank from top = (17+1)-13 = 5th

Thus, Bhupesh’s rank from top = 11th

=> Suresh’ rank = 11-2 = 9th

Clearly, 2 alone or 3 alone are insufficient as there is not enough data, thus by combining them, we get :

Kamlesh’s rank = 15th

Thus, Bhupesh’s rank from top = 11th

=> Suresh’ rank = 11-2 = 9th

Thus, either 1 alone or 2 and 3 together are sufficient.

=> Ans – (B)

Question 2: How much did Sohil get as profit at the year end in the business done by Animesh, Sohil and Akhilesh ?
1. Akhilesh invested Rs. 8000/- for nine months, his profit was (3/2) times that of Sohil’s and his investment was 4 times that of Animesh.
2. Animesh and Sohil invested for one year and in the proportion 1 : 2 respectively.
3. The three together got Rs. 1000/- as profit at the year end.

a) Only 1 and 2 together are sufficient

b) Only 1 and 3 together are sufficient

c) 1, 2 and 3 together are not sufficient

d) 1, 2 and 3 together are necessary

e) None of these

2) Answer (D)

Solution:

Clearly, each statement alone is not sufficient, thus combining all the three statements, we get :

Amount invested by Akhilesh = Rs. 8000 for 9 months

=> Amount invested by Animesh = Rs. 2000 for 1 year

=> Amount invested by Sohil = Rs. 4000 for 1 year

Thus, ratio of profit of Akhilesh, Animesh and Sohil = $(8000\times9):(2000\times12):(4000\times12)$

= $72:24:48=3:1:2$

Total profit = Rs. 1000

Profit of Sohil = $\frac{2}{(3+1+2)}\times1000=Rs.$ $333.33$

Thus, 1, 2 and 3 together are necessary.

=> Ans – (D)

Instructions

In each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and
Give answer
(A) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
(B) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
(C) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question
(D) If the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question
(E) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

Question 3: Which village is to the North-East of village ‘A’.?
I. Village B is to the North of village A, villages C and D are to the East and West of the of the village B respectively.
II. Village P is to the South of Village A and village E is to the East of the village P. village K is to the North of village P.

a) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question

b) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question

c) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question

d) If the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question

e) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

3) Answer (A)

Solution:

I : Village B is to the North of village A, villages C and D are to the East and West of the of the village B respectively.

Thus, village C is to the north-east of village A, hence I alone is sufficient.


II : Village P is to the South of Village A and village E is to the East of the village P. village K is to the North of village P.

We do not know whether village K is to the north or south of A, hence II alone is not sufficient.

$\therefore$ Statement I alone is sufficient.

=> Ans – (A)

Question 4: Can Rohan retire from office X in the April 2000, with full pension benefits?
I. Rohan will completes 30 years of service in office X in April 2000 and desires to retire.
II. As per office X rules an employee has to complete 30 years of service and attain age of 60 years. Rohan was 3 years to complete age of 60 years.

a) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question

b) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question

c) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question

d) If the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question

e) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

4) Answer (E)

Solution:

From first statement, we do not know the rules about full pension benefits of the company, and from the second statement, we do not know how long Rohan has worked for the company, thus both statements alone are not sufficient.

Combining both statements, we get that Rohan will complete 30 years of service and will attain age of 60 years, hence is eligible for full pension benefits.

$\therefore$ Both statements together are sufficient.

=> Ans – (E)

Question 5: Among P,Q,R,S and T, who ranks third in the terms of salary obtained by them?
I. T’s salary is more than P and Q but not more than S.
II. R’s salary is lowest among them.

a) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question

b) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question

c) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question

d) If the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question

e) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

5) Answer (D)

Solution:

I : T’s salary is more than P and Q but not more than S.

=> $S > T > P, Q$

There is no information about R, hence we cannot find the person with third highest salary by I alone.

Similarly, statement II alone is also insufficient.

R’s salary is lowest among them.

=> $S>T>P,Q>R$

Thus, the person with third highest salary can be either P or Q.

$\therefore$ Both statements even together are insufficient.

=> Ans – (D)

Take  SNAP mock tests here

Enrol to 10 SNAP Latest Mocks For Just Rs. 499

Question 6: How is  P is related to the Q?
I. J has the two daughters ,one of them R is married to P.
II. Q is the mother of S, who is the younger sister of R.

a) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question

b) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question

c) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question

d) If the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question

e) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

6) Answer (E)

Solution:

Clearly, both statements alone are insufficient as information about Q and P are not given in respective statements.

J has the two daughters, one of them R is married to P.

Q is the mother of S, who is the younger sister of R, => J is husband of Q.

Thus, P is son-in-law of Q.

$\therefore$ Both statements together are sufficient.

=> Ans – (E)

Question 7: Which word in the code language ‘flower’ means?
I. ‘de fu la pane’ means ‘rose flower is beautiful’ and ‘la quiz’ means ‘beautiful tree’.
II. ‘de la chin’ means ‘red rose flower’ and ‘pa chin’ means ‘red tea’.

a) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question

b) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question

c) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question

d) If the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question

e) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

7) Answer (D)

Solution:

I : ‘de fu la pane’ means ‘rose flower is beautiful’ and ‘la quiz’ means ‘beautiful tree’.

The only common word in above inferences is ‘beautiful‘ coded as = ‘la’

Thus, we cannot find the code of ‘flower’ from I alone.


II : ‘de la chin’ means ‘red rose flower’ and ‘pa chin’ means ‘red tea’.

The only common word in above inferences is ‘red‘ coded as = ‘chin’

Thus, we cannot find the code of ‘flower’ from II alone.


I & II : In the above statements, common words are ‘rose‘ and ‘flower‘ coded as = ‘de’ or ‘la’

Thus, code for flower is either ‘de’ or ‘la’.

$\therefore$ Both statements even together are insufficient.

=> Ans – (D)

Instructions

Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to
answer the question. Read both the statements and answer the below questions

a: if the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.
b: if the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.
c: if the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.
d: if the data even in both Statements I and II together are not sufficient to answer the question.
e: if the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.

Question 8: How is A related to F?I. A is mother of B. D is brother of B. R is father of D. R has one son and one daughter. T is father of R. T is married to F.
II. F is married to T. T has only two children R and C. R is married to A. A has two children. C is aunt of B and D.

a) if the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.

b) if the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.

c) if the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.

d) if the data even in both Statements I and II together are not sufficient to answer the question.

e) if the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.

8) Answer (A)

Solution:

I : A is mother of B. D is brother of B. R is father of D. R has one son and one daughter.

=> R is husband of A, and B is sister of D.

T is father of R. T is married to F.

=> F is mother of R.

Thus, A is daughter-in-law of F, hence I alone is sufficient.


II : F is married to T. T has only two children R and C.

R is married to A. A has two children. C is aunt of B and D.

Thus, A can be either son-in-law or daughter-in-law of F, hence II alone is sufficient.

$\therefore$ Statement I alone is sufficient.

=> Ans – (A)

Question 9: What is the code for ‘reason’ in a certain code language?
I. In that code language ‘little reason to believe’ is coded as ‘& 4 $ 2’ and ‘reason is never little’ is coded as ‘3 & 8 2’.
II. In that code language ‘little to reason now’ is coded as ‘& 2 % 4’ and ‘believe now is problem’ is coded as ‘% 8 $ 5’

a) if the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.

b) if the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.

c) if the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.

d) if the data even in both Statements I and II together are not sufficient to answer the question.

e) if the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.

9) Answer (D)

Solution:

I : In that code language ‘little reason to believe’ is coded as ‘& 4 $ 2’ and ‘reason is never little’ is coded as ‘3 & 8 2’.

The common words in both inferences are ‘little‘ and ‘reason‘ coded as = ‘&’ or ‘2’

Thus, we cannot find the code for reason, hence I alone is insufficient.

II : In that code language ‘little to reason now’ is coded as ‘& 2 % 4’ and ‘believe now is problem’ is coded as ‘% 8 $ 5

The only common word is ‘now‘ coded as = ‘%’

Thus, we cannot find the code for reason, hence II alone is insufficient.

Similarly, by combining both statements, we still cannot find the code for ‘reason’.

$\therefore$ Both statements even together are not sufficient.

=> Ans – (D)

Instructions

Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II are given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and :

Give answer a:  If the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.
Give answer b:  If the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.
Give answer c:  If the data in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.
Give answer d:  If the data in both the Statements I and II are not sufficient to answer the question.
Give answer e:  If the data in both the Statements I and II together are necessary to answer the question.

Question 10: What is the father’s present age?
I. Father’s present age is five times the son’s present age.
II. Five years ago the father’s age was fifteen times the son’s age that time.

a) If the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.

b) If the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.

c) If the data in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.

d) If the data in both the Statements I and II are not sufficient to answer the question.

e) If the data in both the Statements I and II together are necessary to answer the question.

10) Answer (E)

Solution:

Clearly, from each statement alone we cannot find the their present ages, thus, by combining both statements, we get :

Let son’s present age = $x$ years

=> father’s present age = $5x$ years

According to ques,

=> $(5x-5)=15(x-5)$

=> $5x-5=15x-75$

=> $15x-5x=75-5$

=> $10x=70$

=> $x=\frac{70}{10}=7$ years

and father’s age = $5\times7=35$ years

$\therefore$ Both statements together are sufficient.

=> Ans – (E)

Question 11: What is the area of the right-angled triangle?
I. Height of the triangle is three-fourth of the base.
II. Hypotenuse of the triangle is 5 metres.

a) If the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.

b) If the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.

c) If the data in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.

d) If the data in both the Statements I and II are not sufficient to answer the question.

e) If the data in both the Statements I and II together are necessary to answer the question.

11) Answer (E)

Solution:

Clearly, from each statement alone we cannot find the sides of the triangle, hence the area of triangle. Thus, by combining both statements, we get :

Let base = $4x$ m and height = $3x$ m

Hypotenuse = $5=\sqrt{(4x)^2+(3x)^2}$

=> $16x^2+9x^2=5^2$

=> $25x^2=25$

=> $x^2=\frac{25}{25}=1$

=> $x=\sqrt{1}=1$

Thus, base = $4$ m and height = $3$ m

=> Area of triangle = $\frac{1}{2}\times4\times3=6$ $m^2$

$\therefore$ Both statements together are sufficient.

=> Ans – (E)

Question 12: What is the number of trees planted in the field in rows and columns?
I. Number of columns is more than the number of rows by 4.
II. Number of trees in each column is an even number.

a) If the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.

b) If the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.

c) If the data in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.

d) If the data in both the Statements I and II are not sufficient to answer the question.

e) If the data in both the Statements I and II together are necessary to answer the question.

12) Answer (D)

Solution:

To find the number of trees planted, we need to find the product of number of rows and columns.

Clearly, we cannot find the number of columns and rows from each statement alone, thus by combining both the statements, we get :

Let number of columns = $c$ and number of rows = $r$

Also, number of rows, $r$ is even and $c=r+4$

Still, we cannot find the columns and rows.

Thus, both statements even together are insufficient.

=> Ans – (D)

Question 13: What is the rate of interest?
I. Simple interest accrued on an amount of Rs. 25,000 in two years is less than the compound interest for the same period by Rs. 250.
II. Simple interest accrued in 10 years is equal to the principal.

a) If the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.

b) If the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.

c) If the data in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.

d) If the data in both the Statements I and II are not sufficient to answer the question.

e) If the data in both the Statements I and II together are necessary to answer the question.

13) Answer (C)

Solution:

I : Principal amount = Rs. 25,000

Difference between SI and CI = $P(\frac{r}{100})^t$

=> $25000(\frac{r}{100})^2=250$

=> $2.5r^2=250$

=> $r^2=\frac{250}{2.5}=100$

=> $r=\sqrt{100}=10\%$

Thus, statement I alone is sufficient.


II : Let principal amount = Rs. $100x$

SI after 10 years = $\frac{P\times R\times T}{100}$

=> $100x=\frac{100x\times r\times10}{100}$

=> $10r=100$

=> $r=\frac{100}{10}=10\%$

Thus, statement II alone is sufficient.

$\therefore$ Either statement alone is sufficient.

=> Ans – (C)

Question 14: What is the area of the circle?
I. Perimeter of the circle is 88 cms.
II. Diameter of the circle is 28 cms.

a) If the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.

b) If the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.

c) If the data in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.

d) If the data in both the Statements I and II are not sufficient to answer the question.

e) If the data in both the Statements I and II together are necessary to answer the question.

14) Answer (C)

Solution:

I : Perimeter = $2\pi r=88$

=> $2\times\frac{22}{7}r=88$

=> $r=88\times\frac{7}{44}=14$ cm

Thus, area = $\pi r^2$

= $\frac{22}{7}\times(14)^2=616$ $cm^2$

Thus, statement I alone is sufficient.


II : Diameter = $28$ cm

=> Radius, $r=\frac{28}{2}=14$ cm

Thus, area = $\pi r^2$

= $\frac{22}{7}\times(14)^2=616$ $cm^2$

Thus, statement II alone is sufficient.

$\therefore$ Either statement alone is sufficient.

=> Ans – (C)

Enroll to SNAP & NMAT 2022 Crash Course

Enroll to CAT 2022 course

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here