Question 93

I have a total of Rs. 1,000. Item A costs Rs. 110, item B costs Rs. 90, item C costs Rs. 70, item D costs Rs. 40 and item E costs Rs. 45. For every item D that I purchase, I must also buy two of item B. For every item A, I must buy one of item C. For every item E, I must also buy two of item D and one of item B. For every item purchased I earn 1,000 points and for every rupee not spent I earn a penalty of 1,500 points. My objective is to maximise the points I earn. What is the number of items that I must purchase to maximise my points?

Solution

According to given condition we find average costs for products bought.

If D is bought then - D +2*B . So we spend 40+180 =220 Rs for 3000 points. Hence, cost per 1000 points is 73.33

If A is bought then - A+C . So we spend 110 + 70 = 180 for 2000 points. Hence, cost per 1000 points is 90

If E is bought then - E+2*D+4*B+B . So we spend 45 + 80 + 360 + 90 = 575 for 8000 points. Hence, cost per 1000 points is 71.875.

If B is bought then I spend Rs 90 per 1000 points.

If C is bought then I spend Rs 70 per 1000 points.

To maximise points we need to select the item that costs the least per 1000 points. Hence, C costs the least per 1000 points. Hence, we should buy as many C items as possible.

Maximum C that can be bought is [1000/70] = 14 items and Rs 20 would be left over. However, the unspent money would attract a penalty of 30000 points. Hence, instead of buying 14 C items, we should buy 13 C items and 1 B item so that total money spent is 1000.

Create a FREE account and get:

- All Quant CAT Formulas and shortcuts PDF
**33+**CAT previous papers with video solutions PDF- Topic-wise Previous year CAT Solved Questions for Free

CAT DI Basics Questions
CAT DI Charts Questions
CAT Data Interpretation Questions
CAT DI Data Change Over Period Questions
CAT Tables With Missing Values Questions
CAT DI Venn Diagrams Questions
CAT DI Special Charts Questions
CAT DI Maxima & Minima Questions
CAT Quant-Based DI Questions
CAT DI Connected Sets Questions
CAT DI Miscellaneous Questions
CAT LR Arrangement Questions
CAT LR Selections With Conditions Questions
CAT LR Coins & Weights Questions
CAT LR Truth & Lie Questions
CAT LR Puzzles Questions
CAT LR Scheduling Questions
CAT LR Games & Tournaments Questions
CAT 2D & 3-D LR Questions
CAT Quant-Based LR Questions
CAT LR Miscellaneous Questions

CAT Linear Equations Questions
CAT Inequalities Questions
CAT Quadratic Equations Questions
CAT Averages, Ratios & Proportions Questions
CAT Profit & Loss Questions
CAT Number Systems Questions
CAT Time, Distance & Work Questions
CAT Geometry Questions
CAT Progressions & Series Questions
CAT Probability Combinatorics Questions
CAT Venn Diagrams Questions
CAT Data Sufficiency Questions
CAT Logarithms, Surds & Indices Questions
CAT Functions, Graphs & Statistics Questions
CAT Miscellaneous Questions