Para Summary questions are the most important of the CAT Verbal Ability section. Every year, at least three questions are appearing in the CAT question paper. The para summary questions consist of a paragraph, and you must find the best option that can summarise the paragraph. You can practice the questions from this topic by solving the below-shown para summary questions taken from the CAT previous papers. You can also get better understanding of these type of questions by taking numerous CAT mock tests. You can solve them in a test format, and also you can download these questions in a PDF which consists of video solutions for every question explained in detail by the CAT experts. Click on the link below to download the CAT Para summary question PDF for free.
Year | Weightage |
| 2024 | 9 |
| 2023 | 6 |
2022 | 9 |
2021 | 9 |
2020 | 9 |
2019 | 8 |
2018 | 8 |
The passage given below is followed by four summaries. Choose the option that best captures the essence of the passage.
Zombie cells may contribute to age-related chronic inflammation: this finding could help scientists understand more about the aging process and why the immune system becomes less effective as we get older. Zombie or “senescent” cells are damaged cells that can no longer divide and grow like normal cells. Scientists think that these cells can contribute to chronic health problems when they accumulate in the body. In younger people, the immune system is more effective at clearing senescent cells from the body through a process called apoptosis, but as we age, this process becomes less efficient. As a result, there is an accumulation of senescent cells in different organs in the body, either through increased production or reduced clearance by the immune system. The zombie cells continue to use energy though they do not divide, and often secrete chemicals that cause inflammation, which if persistent for longer periods of time can damage healthy cells leading to chronic diseases.
correct answer:-3
The passage given below is followed by four summaries. Choose the option that best captures the essence of the passage.
The return to the tailor is the juxtaposition of three key things for the mindful Indian shopper. The first is the conscious shift away from the homogeneity of fast fashion, the idea of a hundred other people owning exactly the same Zara trench coat or H&M pleated skirt. The second is an actual understanding of the waste behind the fast fashion market, and wanting not to contribute to that anymore. The last is the shift toward customisation and fit—the idea of having imaginations brought to life and to have them fit exactly; without paying exorbitant rates for that bespoke tailoring. For the individual with a keen fashion sense and a genuine desire to move away from the waste and uniformity of fast fashion without paying the premium for it that indie brands would invariably demand, the tailor is the perfect crossover.
correct answer:-2
The passage given below is followed by four summaries. Choose the option that best captures the essence of the passage.
In investigating memory-beliefs, there are certain points which must be borne in mind. In the first place, everything constituting a memory-belief is happening now, not in that past time to which the belief is said to refer. It is not logically necessary to the existence of a memory-belief that the event remembered should have occurred, or even that the past should have existed at all. There is no logical impossibility in the hypothesis that the world sprang into being five minutes ago, exactly as it then was, with a population that “remembered” a wholly unreal past. There is no logically necessary connection between events at different times; therefore nothing that is happening now or will happen in the future can disprove the hypothesis that the world began five minutes ago. Hence the occurrences which are CALLED knowledge of the past are logically independent of the past; they are wholly analysable into present contents, which might, theoretically, be just what they are even if no past had existed.
correct answer:-4
The passage given below is followed by four summaries. Choose the option that best captures the essence of the passage.
In the dynamic realm of creativity, artists often find themselves at the crossroads between drawing inspiration from diverse cultures and inadvertently crossing into the territory of cultural appropriation. Inspiration is the lifeblood of creativity, driving artists to create works that resonate across borders. The globalized nature of the modern world invites artists to draw from a vast array of cultural influences. When approached respectfully, inspiration becomes a bridge, fostering understanding and appreciation of cultural diversity. However, the line between inspiration and cultural appropriation can be thin and easily blurred. Cultural appropriation occurs when elements from a particular culture are borrowed without proper understanding, respect, or acknowledgement. This leads to the commodification of sacred symbols, the reinforcement of stereotypes, and the erasure of the cultural context from which these elements originated. It's essential to recognize that the impact of cultural appropriation extends beyond the realm of artistic expression, influencing societal perceptions and perpetuating power imbalances.
correct answer:-1
The passage given below is followed by four summaries. Choose the option that best captures the essence of the passage.
For millennia, in the process of opening up land for agriculture, gardens, grazing and hunting, humans have created ecological “mosaics”, or “patchworks”: landscapes holding a mixture of habitats, like meadows, gardens and forests. These were not designed as nature reserves, but often catered to hugely diverse animal life. Research indicates that European hay meadows cultivated for animal feed were actually more successful at preserving a vast array of species than meadows explicitly cultivated for biodiversity. Studying the early Holocene, researchers have found that human presence was about as likely to increase biodiversity as reduce it. Of course, not all human-created landscapes have the same value. A paved subdivision with astroturfed lawns is very different to a village with diverse vegetable and flower gardens. But scientists continue to find evidence that the old idea of humans as antithetical to nature is also wrong-headed, and that rosy visions of thriving, human-free environments are more imaginary than real.
correct answer:-4
The passage given below is followed by four summaries. Choose the option that best captures the essence of the passage.
In 1903, left-wing feminist Elizabeth Magie invented The Landlord’s Game, the original version of what became Monopoly. It was designed as a powerful teaching tool to illustrate the dangers of monopolies and how wealth could concentrate in the hands of a few. The game featured a circular path, properties, and a “Go to Jail” space. Magie created two rule sets: one “monopolist” version where players crushed opponents through accumulation, and another, more radical “Prosperity” version, where everyone shared in the wealth, promoting fairness and equity. Years later, unemployed Charles Darrow sold a simplified version to Parker Brothers. They paid Magie only $500 for her patent—without royalties—and credited Darrow as the sole inventor. For decades, his tale of inventing the game in his basement remained the official story, while Magie’s name and her original, anti-capitalist message were left in the shadows.
correct answer:-1
The passage given below is followed by four alternate summaries. Choose the option that best captures the essence of the passage.
Recent important scientific findings have emerged from crossing the boundaries of scientific fields. They stem from physicists collaborating with biologists, sociologists and others, to answer questions about our world. But physicists and their potential collaborators often find their cultures out of sync. For one, physicists often discard a lot of information while extracting broad patterns; for other scientists, information is not readily disposed. Further, many non-physicists are uncomfortable with mathematical models. Still, the desire to work on something new and different is real, and there are clear benefits from the collision of views.
correct answer:-1
The passage given below is followed by four alternate summaries. Choose the option that best captures the essence of the passage.
Cartographers design and create maps to communicate information about phenomena located somewhere on our planet. In the past, cartographers did not worry too much about who was going to read their maps. Although some simple “usability” research was done—like comparing whether circle or bar symbols worked best—cartographers knew how to make maps. This has changed now, however, due to all kinds of societal and technological developments. Today, map readers are more demanding—mostly because of the tools they use to read maps. Cartographers, who are also influenced by these trends, are now more interested in seeing if their products are efficient, effective, and appreciated.
correct answer:-1
The passage given below is followed by four alternate summaries. Choose the option that best captures the essence of the passage.
When the tradwife puts on that georgic, pinstriped dress, she is not just admiring the visual cues of a fantastical past. She takes these dreams of storybook bliss literally, tracing them backward in time until she reaches a logical conclusion that satisfies her. And by doing so, she ends up delivering an unhappy reminder of just how much our lives consist of artifice and playacting. The tradwife outrages people because of her deliberately regressive ideals. And yet her behaviour is, on some level, indistinguishable from the non-tradwife’s. The tradwife’s trollish genius is to beat us at our own dress-up game. By insisting that the idyllic cottage daydream should be real, right down to the primitive gender roles, she leaves others feeling hollow, cheated. The hullabaloo and headaches she causes may be the price we pay for taking too many things at face value: our just deserts, served Instagram-perfect by a manicured hand on a gorgeous ceramic dish, with fat, mouthwatering maraschino cherries on top.
correct answer:-3
The passage given below is followed by four alternate summaries. Choose the option that best captures the essence of the passage.
Lyric poetry is a genre of private meditation rather than public commitment. The impulse in Marxism toward changing a society deemed unacceptable in its basic design would seem to place demands on lyric poetry that such poetry, with its tendency toward the personal, the small scale, and the idiosyncratic, could never answer. There is within Marxism, however, also a strand of thought that would locate in lyric poetry alternative modes of perception and description that call forth a vision of worlds at odds with a repressive reality or that draw attention to the workings of ideology within the hegemonic culture. The poetic imagination may indeed deflect larger social concerns, but it may also be implicitly critical and utopian.
correct answer:-3
The passage given below is followed by four alternate summaries. Choose the option that best captures the essence of the passage.
Certain codes may, of course, be so widely distributed in a specific language community or culture, and be learned at so early an age, that they appear not to be constructed - the effect of an articulation between sign and referent - but to be ‘naturally’ given. Simple visual signs appear to have achieved a ‘near-universality’ in this sense: though evidence remains that even apparently ‘natural’ visual codes are culture specific. However, this does not mean that no codes have intervened; rather, that the codes have been profoundly naturalized. The operation of naturalized codes reveals not the transparency and ‘naturalness’ of language but the depth, the habituation and the near-universality of the codes in use. They produce apparently ‘natural’ recognitions. This has the (ideological) effect of concealing the practices of coding which are present.
correct answer:-3
The passage given below is followed by four alternate summaries. Choose the option that best captures the essence of the passage.
Humans have managed to tweak the underlying biology of various plants and animals to produce high-tech crops and microbes. But regulating these entities is complicated, as the framework of policies and procedures are outdated and not flexible enough to adapt to emerging technology. The question is whether regulation will ever be able to keep up with human innovation, to regulate living things, which are apt to be unpredictable and unique; to capture all the potential risks when new biological entities are introduced, or when they pass on variations of their genes?
correct answer:-3
The passage given below is followed by four alternate summaries. Choose the option that best captures the essence of the passage.
Different from individuals, states conduct warfare operations using the DIME model— “diplomacy, information, military, and economics.” Most states do everything they can to inflict pain and confusion on their enemies before deploying the military. In fact, attacks on vectors of information are a well-worn tactic of war and usually are the first target when the charge begins. It’s common for telecom data and communications networks to be routinely monitored by governments, which is why the open data policies of the web are so concerning to many advocates of privacy and human rights. With the worldwide adoption of social media, more governments are getting involved in low-grade information warfare through the use of cyber troops. According to a study by the Oxford Internet Institute in 2020, cyber troops are “government or political party actors tasked with manipulating public opinion online.” The Oxford research group was able to identify 81 countries with active cyber troop operations, utilizing many different strategies to spread false information, including spending millions on online advertising.
correct answer:-4
The passage given below is followed by four alternate summaries. Choose the option that best captures the essence of the passage.
Scientific research shows that many animals are very intelligent and have sensory and motor abilities that dwarf ours. Dogs are able to detect diseases such as cancer and diabetes and warn humans of impending heart attacks and strokes. Elephants, whales, hippopotamuses, giraffes, and alligators use low-frequency sounds to communicate over long distances, often miles. Many animals also display wide-ranging emotions, including joy, happiness, empathy, compassion, grief, and even resentment and embarrassment. It’s not surprising that animals share many emotions with us because we also share brain structures, located in the limbic system, that are the seat of our emotions.
correct answer:-2
The passage given below is followed by four alternate summaries. Choose the option that best captures the essence of the passage.
John Cleese told Fox News Digital that comedians do not have the freedom to be funny in 2022. “There’s always been limitations on what they’re allowed to say,” Cleese said. “I think it’s particularly worrying at the moment because you can only create in an atmosphere of freedom, where you’re not checking everything you say critically before you move on. What you have to be able to do is to build without knowing where you’re going because you’ve never been there before. That’s what creativity is — you have to be allowed to build. And a lot of comedians now are sitting there and when they think of something, they say something like, ‘Can I get away with it? I don’t think so. So and so got into trouble, and he said that, oh, she said that.’ You see what I mean? And that’s the death of creativity.”
correct answer:-4
The passage given below is followed by four alternate summaries. Choose the option that best captures the essence of the passage.
Manipulating information was a feature of history long before modern journalism established rules of integrity. A record dates back to ancient Rome, when Antony met Cleopatra and his political enemy Octavian launched a smear campaign against him with “short, sharp slogans written upon coins.” The perpetrator became the first Roman Emperor and “fake news had allowed Octavian to hack the republican system once and for all”. But the 21st century has seen the weaponization of information on an unprecedented scale. Powerful new technology makes the fabrication of content simple, and social networks amplify falsehoods peddled by States, populist politicians, and dishonest corporate entities. The platforms have become fertile ground for computational propaganda, ‘trolling’ and ‘troll armies’.
correct answer:-3
The passage given below is followed by four alternate summaries. Choose the option that best captures the essence of the passage.
People spontaneously create counterfactual alternatives to reality when they think “if only” or “what if” and imagine how the past could have been different. The mind computes counterfactuals for many reasons. Counterfactuals explain the past and prepare for the future, they implicate various relations including causal ones, and they affect intentions and decisions. They modulate emotions such as regret and relief, and they support moral judgments such as blame. The ability to create counterfactuals develops throughout childhood and contributes to reasoning about other people's beliefs, including their false beliefs.
correct answer:-3
The passage given below is followed by four alternate summaries. Choose the option that best captures the essence of the passage.
The weight of society’s expectations is hardly a new phenomenon but it has become particularly draining over recent decades, perhaps because expectations themselves are so multifarious and contradictory. The perfectionism of the 1950s was rooted in the norms of mass culture and captured in famous advertising images of the ideal white American family that now seem self-satirising. In that era, perfectionism meant seamlessly conforming to values, behaviour and appearance: chiselled confidence for men, demure graciousness for women. The perfectionist was under pressure to look like everyone else, only more so. The perfectionists of today, by contrast, feel an obligation to stand out through their idiosyncratic style and wit if they are to gain a foothold in the attention economy.
correct answer:-2
The passage given below is followed by four alternate summaries. Choose the option that best captures the essence of the passage.
Colonialism is not a modern phenomenon. World history is full of examples of one society gradually expanding by incorporating adjacent territory and settling its people on newly conquered territory. In the sixteenth century, colonialism changed decisively because of technological developments in navigation that began to connect more remote parts of the world. The modern European colonial project emerged when it became possible to move large numbers of people across the ocean and to maintain political control in spite of geographical dispersion. The term colonialism is used to describe the process of European settlement, violent dispossession and political
domination over the rest of the world, including the Americas, Australia, and parts of Africa and Asia.
correct answer:-3
The passage given below is followed by four alternate summaries. Choose the option that best captures the essence of the passage.
Heatwaves are becoming longer, frequent and intense due to climate change. The impacts of extreme heat are unevenly experienced; with older people and young children, those with pre-existing medical conditions and on low incomes significantly more vulnerable. Adaptation to heatwaves is a significant public policy concern. Research conducted among at-risk people in the UK reveals that even vulnerable people do not perceive themselves as at risk of extreme heat; therefore, early warnings of extreme heat events do not perform as intended. This suggests that understanding how extreme heat is narrated is very important. The news media play a central role in this process and can help warn people about the potential danger, as well as about impacts on infrastructure and society.
correct answer:-3