Static GK Questions For MBA Exams (Culture)

0
261
Important Static GK Questions and Answers PDF - Culture
Important Static GK Questions and Answers PDF - Culture

Important Static GK Questions and Answers PDF – Culture

The general awareness section is one of the most important scoring sections in the MBA entrance exams, such as CMAT, TISSNET, XAT, IIFT, etc. In the GK (General Knowledge) section, there will be two types of question that may arrive, which includes static GK and Current affairs. In this article, we will provide you with some important static GK questions and answers in PDF, which consist of important Culture related questions. One can download the PDF by clicking the given below link

Download Static GK Questions For MBA Exams (Culture)

Enroll For CMAT 2023 Crash Course

Question 1: Jallikattu festival is associated with which state of India?

a) Kerala

b) Karnataka

c) Goa

d) Tamil Nadu

1) Answer (D)

Solution:

Jallikattu festival is associated with Tamil Nadu.

Question 2: Towers of silence also known as Parsee Bawdi are located in which city?

a) Mumbai

b) Chennai

c) Kolkata

d) Delhi

2) Answer (A)

Solution:

Towers of silence also known as Parsee Bawdi are located in Mumbai.

Question 3: Nagoba Jatara, a tribal festival is held in the state of _____________.

a) Jharkhand

b) Odisha

c) Sikkim

d) Rajasthan

e) Telangana

3) Answer (E)

Solution:

It is held in Keslapur village, Inderavelly Mandal Adilabad district, Telangana, India. It is the second biggest tribal carnival and celebrated by Mesaram clan of Gond tribes for 10 days.

Question 4: Konark Sun temple is located in which state of India?

a) Odisha

b) Uttar Pradesh

c) Uttarakhand

d) Madhya Pradesh

4) Answer (A)

Solution:

Konark Sun temple is located in Odisha.

Question 5: Vishu festival is celebrated in which of the following Indian states?

a) Kerala

b) Tamil Nadu

c) Maharashtra

d) Madhya Pradesh

5) Answer (A)

Solution:

Vishu festival is celebrated in Kerala.

Question 6: Kariyala is a form of folk drama from which state of India?

a) West Bengal

b) Uttar Pradesh

c) Haryana

d) Himachal Pradesh

6) Answer (D)

Solution:

Kariyala is a form of folk drama from Himachal Pradesh.

Question 7: Aimol tribes are mainly from which state of India?

a) Chhattisgarh

b) Manipur

c) Madhya Pradesh

d) Bihar

7) Answer (B)

Solution:

Aimol tribes are mainly from Manipur.

Question 8: Which of the following is a folk dance of Andhra Pradesh?

a) Mohiniattam

b) Kathak

c) Kathakali

d) Kuchipudi

e) Hallisaka

8) Answer (D)

Solution:

One of the major folk dances of Andhra Pradesh is Kuchipudi, which is the renowned classical dance that has emerged from Andhra Pradesh.

Mohiniattam is popular in Kerala.

Kathak is popular in Uttar Pradesh.

Kathakali is popular in Kerala.

Hallisaka is popular in Gujarat.

Question 9: Tripitakas are the sacred books of which religion people?

a) Muslims

b) Hindus

c) Buddhists

d) Jains

9) Answer (C)

Solution:

Tripitakas are the sacred books of Buddhists people.

Question 10: Chakma, Dulien and Ralte are the major tribes found in which state?

a) Mizoram

b) Assam

c) Bihar

d) Tripura

10) Answer (A)

Solution:

Chakma, Dulien and Ralte are the major tribes found in Mizoram.

Bodo, Deori and Sonowal are the major tribes of Assam.

Santals, Mundas, Oraons, Hos and Kharias are the major tribes of Bihar.

Riang, Jamatia, Noatia, Uchai, Chakma, Mog, Lushai, Kuki, Halam, Munda, Kaur, Orang, Santal, Bhil, Bhutia, Chaimal, Garo, Khasia, and Lepcha are the tribes of Tripura.

Enroll for TISSNET 2023 Crash Course

Get 5 TISSNET Mocks – Just Rs. 299

Question 11: “Sangai” festival is celebrated in which of the following Indian states?

a) Manipur

b) Andra Pradesh

c) Assam

d) Tripura

e) Nagaland

11) Answer (A)

Solution:

“Sangai” festival is celebrated in “Manipur”. It is a one week-long festival. It is named after the state animal of the state.
Hence, option a is the correct answer.

Question 12: Bhagalpur town in Bihar is famous for ________.

a) Cotton

b) Plastic

c) Silk

d) Jute

12) Answer (C)

Solution:

Bhagalpur town in Bihar is famous for Silk. The nickname of Bhagalpur is ‘The Silk City’.

Question 13: Mamallapuram dance festival is associated with which of the following Indian states?

a) Tamil Nadu

b) Kerala

c) Karnataka

d) Andhra Pradesh

13) Answer (A)

Solution:

Mamallapuram dance festival is a dance festival of Tamil Nadu held at Mahabalipuram district.

Question 14: Dhodia is a type of tribe associated with which state of India?

a) Maharashtra

b) Punjab

c) Uttar Pradesh

d) Haryana

14) Answer (A)

Solution:

Dhodia is a type of tribe associated with Gujarat, Dadra and Nagar Haveli and Daman and Diu, Madhya Pradesh, Maharashtra, Karnataka and Rajasthan.

As per the given options, ‘Maharashtra’ is the correct answer.

Question 15: “Kharchi puja” is a famous Hindu festival of which state?

a) Punjab

b) Rajasthan

c) Maharashtra

d) Tripura

e) Goa

15) Answer (D)

Solution:

“Kharchi puja” is a famous Hindu festival of “Tripura” state. It is performed during July or August month of each year.
Hence, option d is the correct answer.

Question 16: The dance form “Grida” is from which state?

a) Maharashtra

b) Rajasthan

c) Uttar Pradesh

d) Madhya Pradesh

16) Answer (D)

Solution:

The dance form “Grida” is from Madhya Pradesh.

Question 17: Madhubani art was originated in which state?

a) Nagaland

b) Rajasthan

c) Assam

d) Bihar

17) Answer (D)

Solution:

Madhubani art was originated in Bihar.

Question 18: Hallisaka is the dance form of which Indian State?

a) Tamil Nadu

b) Manipur

c) Assam

d) Gujarat

e) Himachal Pradesh

18) Answer (D)

Solution:

Hallisaka, a group dance, in the Harivamsa Purana is very significant. This is a group dance, performed in a circular formation with the hands joined together forming a chain. This dance form is mainly observed in the state of Gujarat.

Question 19: Nabakalebara festival belongs to which state?

a) Madhya Pradesh

b) Rajasthan

c) Odisha

d) Bihar

19) Answer (C)

Solution:

Nabakalebara festival belongs to Odisha.

Question 20: Khantumm bamboo dance is a famous folk dance of which Indian state?

a) Nagaland

b) Arunachal Pradesh

c) Maharashtra

d) Mizoram

20) Answer (D)

Solution:

Khantumm bamboo dance is a famous folk dance of Mizoram.

Enroll for CAT 2023 Complete Course

Enroll to CMAT Crash Course

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here