SNAP Inequalities Questions PDF [Important]

0
221
_ Inequality Questions PDF

SNAP Inequalities Questions PDF [Important]

Inequality is an important topic in the Quant section of the SNAP Exam. Quant is a scoring section in SNAP, so it is advised to practice as much as questions from quant. This article provides some of the most important Inequalities Questions for SNAP. One can also download this Free Inequalities Questions for SNAP PDF with detailed answers by Cracku. These questions will help you practice and solve the Inequalities questions in the SNAP exam. Utilize this PDF practice set, which is one of the best sources for practicing.

Download Inequalities Questions for SNAP

Enroll to SNAP 2022 Crash Course

Instructions

For each of the following five questions, the prices of various items are shown by inequalities. The statement in each question is followed by 2 conclusions. Based on the information in the statement, which of the conclusions are implied?

Question 1: Banana> apple> salmon, carrot > lemon > yak milk
conclusions 1) banana > lemon 2) apple > yak milk

a) Neither of the conclusion is implied.

b) Conclusion 2 is implied but conclusion 1 is not

c) Conclusion 1 is implied but conclusion 2 is not

d) Both the conclusions are implied.

e) Either conclusion 1 or conclusion 2 is implied but both are not.

1) Answer (A)

Solution:

Banana> apple> salmon and carrot > lemon > yak milk
As there is not direct link between the two, neither of the conclusions is implied.

Question 2: $ zebra \geq yak = whale \leq xray $
conclusions 1) whale < zebra 2) whale = zebra

a) Neither of the conclusion is implied.

b) Conclusion 2 is implied but conclusion 1 is not

c) Conclusion 1 is implied but conclusion 2 is not

d) Both the conclusions are implied.

e) Either conclusion 1 or conclusion 2 is implied but both are not.

2) Answer (E)

Solution:

$ zebra \geq yak = whale \leq xray $

Hence, $ whale \leq zebra $ => whale = zebra or whale < zebra

So, either of the two conclusions are implied.

Question 3: $ Ketchup \geq Lemons > Mango \geq Neem $
Conclusions 1) $ Neem \leq Ketch up $2) Neem < Ketchup

a) Neither of the conclusion is implied.

b) Conclusion 2 is implied but conclusion 1 is not

c) Conclusion 1 is implied but conclusion 2 is not

d) Both the conclusions are implied.

e) Either conclusion 1 or conclusion 2 is implied but both are not.

3) Answer (B)

Solution:

$ Ketchup \geq Lemons > Mango \geq Neem $

Hence, Ketchup > Neem
So, conclusion 2 is implied.

Question 4: Cat < Lion < Ostrich = Otter = Dove $ \geq $ Salmon > Yak
Conclusions 1) Ostrich > Yak 2) Cat < Dove

a) Neither of the conclusion is implied.

b) Conclusion 2 is implied but conclusion 1 is not

c) Conclusion 1 is implied but conclusion 2 is not

d) Both the conclusions are implied.

e) Either conclusion 1 or conclusion 2 is implied but both are not.

4) Answer (D)

Solution:

Cat < Lion < Ostrich = Otter = Dove $ \geq $ Salmon > Yak

Hence, Ostrich > Yak and Cat < Dove.
So, both the conclusions are implied.

Question 5: Statement $ Ketch up > Iodised salt \geq Tomatoes \geq Eggs $ and Oranges < Radish < Ketch up
Conclusions 1) Radish < eggs 2) Oranges < Tomatoes

a) Neither of the conclusion is implied.

b) Conclusion 2 is implied but conclusion 1 is not

c) Conclusion 1 is implied but conclusion 2 is not

d) Both the conclusions are implied.

e) Either conclusion 1 or conclusion 2 is implied but both are not.

5) Answer (A)

Solution:

Statement $ Ketch up > Iodised salt \geq Tomatoes \geq Eggs $ and Oranges < Radish < Ketch up

=> $ oranges < radish < ketchup> iodized salt \geq tomatoes \geq eggs $

As there is no direct relation between oranges and tomatoes and between radishes and eggs, we cannot conclude either of the conclusions.
So, both the conclusions are false.

Take  SNAP mock tests here

Enrol to 10 SNAP Latest Mocks For Just Rs. 499

Instructions

In these questions, relationships between different elements is shown in the statements. The statements is followed by two conclusions. Study the conclusions based on the given statement and select the appropriate answer.

Question 6: Statement: B > A > S < I > C > L >Y
Conclusions I. B>L II. A>Y

a) Only conclusion I follows

b) Only conclusion II follows

c) Either conclusion II or II follows

d) Neither conclusion I nor II follows

e) Both conclusions I and II follows

6) Answer (D)

Solution:

According to the given inequalities, nothing certain can be said about B, L and A, Y as no absolute measurement can be drawn from the given inequalities. Hence, answer will be D

Question 7: Statement: Z $ \geq $ Y = W $ \geq $ X
Conclusions I. W<Z II. W=Z

a) Only conclusion II follows

b) Only conclusion I follows

c) Neither conclusion I nor II follows

d) Either conclusion I or II follows

e) Both conclusions I and II follows

7) Answer (D)

Solution:

According to the given statement Z>= Y and Y=W So Z>=W

Hence, anyone of the conclusion might be followed. Hence, answer will be D

Question 8: Statement K $ \geq $ L > M $ \geq $ N
Conclusions I. N $ \leq $ K II. N<K

a) Both conclusions I and II follows

b) Neither conclusion I nor II follows

c) Either conclusion II or II follows

d) Only conclusion I follows

e) Only conclusion II follows

8) Answer (E)

Solution:

In conclusion 1, it is given that N<=K. That’s not possible as N is less than or equal to M which is absolutely less than K. Conclusion 2 is valid as it mentions that N < K. Hence, only conclusion 2 will follow.

Question 9: Statement C < L < O = U = D $ \geq $ S > Y
Conclusions I. O > Y II. C<D

a) Neither conclusion I nor II follows

b) Both conclusions I and II follows

c) Only conclusion I follows

d) Either conclusion II follows

e) Only conclusion I or II follows

9) Answer (B)

Solution:

As it is given in statement 1 that O=U=D which is greater than S, Y, L and C hence, the conclusions O>Y and C<D can drawn from the given statements.

Hence, answer will be B

Question 10: Statement: K > I $ \geq $ T $ \geq $ E; O < R < K
Conclusions: I. R < E 2. O < T

a) Neither conclusion I nor II follows

b) Both conclusions I and II follows

c) Only conclusion II follows

d) Either conclusion I or II follows

e) Only conclusion I follows

10) Answer (A)

Solution:

According to the given inequalities, K is largest among all but nothing specific can be said about O,R,I,T and E. Hence, no conclusion can be drawn from the given information. So answer will be A

Instructions

In these questions, the relationship between different elements is shown in the statements. The statements are followed by two conclusions. Give answer

Question 11: Statements: $P>Q\geq A<R=I$
Conclusions:
I. A < P
II. I > A

a) if only conclusion I is true

b) if only conclusion II is true

c) if either conclusion I or II is true

d) if neither conclusion I nor II is true

e) if both conclusion I and II are true

11) Answer (E)

Solution:

P is greater than Q which is greater than or equal to R. Hence, we can say that P is greater than R.
Hence, conclusion I follows.

R is greater than A but I and A are equal. Therefore, R is greater than I.
Hence, conclusion II follows.

Both I and II follow.
Option E is correct.

Question 12: Statements: $B=R\geq T<O=P\geq S$
Conclusions: I. B < O
II. T < S

a) if only conclusion I is true

b) if only conclusion II is true

c) if either conclusion I or II is true

d) if neither conclusion I nor II is true

e) if both conclusion I and II are true

12) Answer (D)

Solution:

Conclusions:
I. B < O, we cannot establish any direct relationship between B and O as no such data is provided.
II. T < S, no relationship can be established between T and S as data provided is inadequate.

Hence, conclusions I and II do not follow.
Therefore, option D is correct.

Question 13: Statements: $F<O=L\geq W=S$
Conclusions: I. $W\leq F$
II. $O\geq S$

a) if only conclusion I is true

b) if only conclusion II is true

c) if either conclusion I or II is true

d) if neither conclusion I nor II is true

e) if both conclusion I and II are true

13) Answer (B)

Solution:

No relation can be established between W and F as data provided is inadequate.
L is greater than W. O is equal to L. Therfore, O is greater than W. W is equal to S.
Hence, we can say that, O is greater than S.
Option B is correct option.
Question 14: Statements: $G=N\leq O\geq P>Q=R$
Conclusions: I. O >R
II. $P\leq G$

a) if only conclusion I is true

b) if only conclusion II is true

c) if either conclusion I or II is true

d) if neither conclusion I nor II is true

e) if both conclusion I and II are true

14) Answer (A)

Solution:

I. O >R. This is a correct coclusion because Q is greater than R. P is greater than Q while I is greater than or equal to R. Hence, O is greater than R.
II. $P\leq G$. We cannot draw any conclusion between relationship of P with G.
Only conclusion I follows.
Question 15: Statements: $F < R\geq O=M\leq T=K$
Conclusions: I. $K\geq O$
II.F < M

a) if only conclusion I is true

b) if only conclusion II is true

c) if either conclusion I or II is true

d) if neither conclusion I nor II is true

e) if both conclusion I and II are true

15) Answer (A)

Solution:

T is greater than or equal to M. But T is equal to K. K is greater than or equal to M. O is equal to M.
Therefore, K is greater than or equal to O.
Hence, conclusion I follows.
We cannot establish a relation between F and M even both are known to be less than F.
Hence, this conclusion II does not follow.

Option A is correct.

 

Enroll to SNAP & NMAT 2022 Crash Course

Enroll to CAT 2022 course

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here