CAT Para Jumbles Questions PDF [Most Important with Answers]

0
2893
CAT ParaJumbles Questions PDF
cat parajumbles pdf

Parajumbles for CAT is an important topic in the VARC section. Over the past few years, in the previous year’s papers of CAT, parajumbles have made a recurrent appearance in the CAT VARC Section. In this article, we will look into some important Para Jumbles Questions for CAT, along with detailed solutions. These are a good source for practice; If you want to practice these questions, you can download this Para Jumbles for CAT PDF, which is completely Free.

Para Jumbles serve to test a candidate’s verbal ability skills and comprise two broad categories of questions:
a) Sentence re-arrangement to form a coherent paragraph
b) The identification of an out-of-context sentence in a given set of statements.

Let us see some CAT Parajumbles tips, how to improve parajumbles for CAT, and parajumbles for CAT tricks. We will also look at parajumbles questions for CAT; as mentioned you can also download CAT parajumbles questions with answers pdf. The rules for solving Para Jumbles, and the approach that is best recommended involves the following steps and is fairly straightforward:

  • Like in RCs, the key here is to identify the chain of thought. Once the candidate is able to identify the common central theme of the given parajumble, solving it becomes effortless.
  • Identify the introductory and concluding sentences: Identifying the introductory or concluding statements amount to 50% of the work being done. After obtaining either or both of these markers, arranging the remaining statements based on the flow of information becomes an effortless task.
  • Identifying links and transition words: A viable approach to solve para-jumbles involves pairing the statements based on certain traits or indicators.

Enroll for CAT 2022 Online Course

Download Para Jumbles Questions for CAT PDF

Let us see CAT Parajumbles Questions and Answers

Instructions

In each question, there are five sentences/paragraphs. The sentence/ paragraph labelled A is in its correct place. The four that follow are labelled B, C, D and E, and need to be arranged in the logical order to form a coherent paragraph/passage. From the given options, choose the most appropriate option.

Question 1: A. In America, highly educated women, who are in stronger position in the labour market than less qualified ones, have higher rates of marriage than other groups.
B. Some works supports the Becker thesis, and some appears to contradict it.
C. And, as with crime, it is equally inconclusive.
D. But regardless of the conclusion of any particular piece of work, it is hard to establish convincing connections between family changes and economic factors using conventional approaches.
E. Indeed, just as with crime, an enormous academic literature exists on the validity of the pure economic approach to the evolution of family structures.

a) BCDE

b) DBEC

c) BDCE

d) ECBD

e) EBCD

1) Answer (D)

View Video Solution

Solution:

E follows A because it creates an anology and explains the situation.

Then, C follows E because, it continues that anology.

Also statements BD is a pair as B talks about some support and contradiction of work and D talks about conclusion of work and difficulty in connections.

Hence ECBD is the answer.

Question 2: A. Indonesia has experienced dramatic shifts in its formal governance arrangements since the fall of President Soeharto and the close of his centralized, authoritarian “New Order” regime in 1997.
B. The political system has taken its place in the nearly 10 years since Reformasi began. It has featured the active contest for political office among a proliferation of parties at central, provincial and district levels; direct elections for the presidency (since 2004); and radical changes in centre-local government relations towards administrative, fiscal, and political decentralization.
C. The mass media, once tidily under Soeharto’s thumb, has experienced significant liberalization, as has the legal basis for non-governmental organizations, including many dedicated to such controversial issues as corruption control and human rights.
D. Such developments are seen optimistically by a number of donors and some external analysts, who interpret them as signs of Indonesia’s political normalization.
E. A different group of analysts paint a picture in which the institutional forms have changed, but power relations have not. Vedi Hadiz argues that Indonesia’s “democratic transition” has been anything but linear.

a) BDEC

b) CBDE

c) CEBD

d) DEBC

e) BCDE

2) Answer (E)

View Video Solution

Solution:

The argument given by Vedi Hadiz in statement E is not discussed in any other sentence => sentence E is last.

Out of B and C , B is appropriate statement which should follow A because the first sentence talks about formal governance shifts and B correctly follows by talking abou the general political system in Indonesia.

After discussing about changes in political system, discussing about changes in mass media would be apt => C follows B

=> B – C – D – E is the answer

Question 3: A. I had six thousand acres of land, arid had thus got much spare land besides the coffee plantation. Part of the farm was native forest, and about one thousand acres were squatters’ land, what [the Kikuyu] called their shambas.
B. The squatters’ land was more intensely alive than the rest of the farm, and was changing with the seasons the year round. The maize grew up higher than your head as you walked on the narrow hard-trampled footpaths in between the tall green rustling regiments.
C. The squatters are Natives, who with their families hold a few acres on a white man’s farm, and in return have to work for him a certain number of days in the year. -My squatters, I think, saw the relationship in a different light, for many of them were born on the farm, and their fathers before them, and they very likely regarded me as a sort of superior squatter on their estates.
D. The Kikuyu also grew the sweet potatoes that have a vine like leaf and spread over the ground like a dense entangled mat, and many varieties of big yellow and green speckled pumpkins.
E. The beans ripened in the fields, were gathered and thrashed by the women, and the maize stalks and coffee pods were collected and burned, so that in certain seasons thin blue columns of smoke rose here and there all over the farm.

a) CBDE

b) BCDE

c) CBED

d) DBCE

e) EDBC

3) Answer (C)

View Video Solution

Solution:

“Squatters” mentioned in sentence A is discussed in sentence C => C follows A.

After description of who squatters are, description of squatters’ land would be apt => B follows C.

The sentence “The maize grew up …… ” in sentence B needs sentence E to follow it to make sense.

=> C – B – E – D is the answer.

Question 4: Choose the most logical order of sentences among the given choices to construct a coherent paragraph.
A. A few months ago I went to Princeton University to see what the young people who are going to be running our country in a few decades are like.
B. I would go to sleep in my hotel room around midnight each night, and when I awoke, my mailbox would be full of replies—sent at 1:15 a.m., 2:59 a.m., 3:23 a.m.
C. One senior told me that she went to bed around two and woke up each morning at seven; she could afford that much rest because she had learned to supplement her full day of work by studying in her sleep.
D. Faculty members gave me the names of a few dozen articulate students, and I sent them e mails, inviting them out to lunch or dinner in small groups.
E. As she was falling asleep she would recite a math problem or a paper topic to herself; she would then sometimes dream about it, and when she woke up, the problem might be solved.

a) DABCE

b) DACEB

c) ADBCE

d) AECBD

4) Answer (C)

View Video Solution

Solution:

A is the best opening sentence. It introduces the author’s trip to Princeton University.
This is followed by D, which talks about how the author prepared for his trip by gathering the email ids of a few Princeton students.
B then follows and describes what happened when the author emailed the students of Princeton.
The situation is then explained in sentence C and followed by sentence E.

Question 5: Choose the most logical order of sentences among the given choices to construct a coherent paragraph.
A. Four days later, Oracle announced its own bid for PeopleSoft, and invited the firm’s board to a discussion.
B. Furious that his own plans had been endangered, PeopleSoft’s boss, Craig Conway, called Oracle’s offer “diabolical”, and its boss, Larry Ellison, a “sociopath”.
C. In early June, PeopleSoft said that it would buy J.D. Edwards, a smaller rival.
D. Moreover, said Mr. Conway, he “could imagine no price nor combination of price and other conditions to recommend accepting the offer.”
E. On June 12th, PeopleSoft turned Oracle down.

a) CABDE

b) CADBE

c) CEDAB

d) CAEBD

5) Answer (A)

View Video Solution

Solution:

The best opening sentence is C. It gives an introduction to the paragraph saying that Peoplesoft offered to by J.D.Edwards.
This is followed by A, which talks about how Oracle wanted to buy Peoplesoft just 4 days later.
Statement B then follows, by introducing Peoplesoft’s boss Craig Conway and quoting his statements.
D follows B as it continues the statements of Mr.Craig.
E is the concluding sentence.

Question 6: Choose the most logical order of sentences among the given choices to construct a coherent paragraph.
A. Surrendered, or captured, combatants cannot be incarcerated in razor wire cages; this ‘war’ has a dubious legality.
B. How can then one characterize a conflict to be waged against a phenomenon as war?
C. The phrase ‘war against terror’, which has passed into the common lexicon, is a huge misnomer.
D. Besides, war has a juridical meaning in international law, which has codified the laws of war, imbuing them with a humanitarian content.
E.Terror is a phenomenon, not an entity—either State or non-State.

a) ECDBA

b) BECDA

c) EBCAD

d) CEBDA

6) Answer (D)

View Video Solution

Solution:

C opens the paragraph brilliantly. E follows C and explains why the phrase “war on terror” is a misnomer. B continues the explanation started in E. D then follows, and gives another reason why the phrase doesn’t hold water. A concludes the paragraph aptly.

Question 7: Choose the most logical order of sentences among the given choices to construct a coherent paragraph.
A. I am much more intolerant of a human being’s shortcomings than I am of an animal’s, but in this respect I have been lucky, for most of the people I have come across have been charming.
B. Then you come across the unpleasant human animal—the District Officer who drawled, ‘We chaps are here to help you chaps,’ and then proceeded to be as obstructive as possible.
C. In these cases of course, the fact that you are an animal collector helps; people always seem delighted to meet someone with such an unusual occupation and go out of their way to assist you.
D. Fortunately, these types are rare, and the pleasant ones I have met more than compensated for them—but even so, I think I will stick to animals.
E. When you travel round the world collecting animals you also, of necessity, collect human beings.

a) EACBD

b) ABDCE

c) ECBDA

d) ACBDE

7) Answer (A)

View Video Solution

Solution:

BD is a link. This is because B talks about “the unpleasant human animal” that the author has met and D says that such types are fortunately rare. Similarly, AC is a link. A says that the author is intolerant of human shortcomings, but that he has been lucky in meeting mostly charming people. C explains why this might be the case. E is the best opening sentence. The order of sentences is, therefore, EACBD.

Question 8: Choose the most logical order of sentences among the given choices to construct a coherent paragraph.
A.To avoid this, the QWERTY layout put the keys most likely to be hit in rapid succession on opposite sides. This made the keyboard slow, the story goes, but that was the idea.
B. A different layout, which had been patented by August Dvorak in 1936, was shown to be much faster.
C. The QWERTY design (patented by Christopher Sholes in 1868 and sold to Remington in 1873) aimed to solve a mechanical problem of early typewriters.
D.Yet the Dvorak layout has never been widely adopted, even though (with electric typewriters and then PCs) the anti-jamming rational for QWERTY has been defunct for years.
E. When certain combinations of keys were struck quickly, the type bars often jammed.

a) BDACE

b) CEABD

c) BCDEA

d) CAEBD

8) Answer (B)

View Video Solution

Solution:

C is the best opening sentence. It says that the Qwerty keyboard was designed for solving a specific problem. E follows and talks about what that problem is. This is followed by A which talks about how the Qwerty design solved this problem. It also talks about the shortcoming of the Qwerty design. This is followed by B which talks about a different design which tried to solve the same problem.
The last sentence is D, which says the second design was never widely adopted even though, with the advent of electrical typewriters and PCs, the original problem of the typrewriters ceased to be a problem anymore.

Question 9: Choose the most logical order of sentences from among the given choices to construct a coherent paragraph?
A. The two neighbours never fought each other.
B. Fights involving three male fiddler crabs have been recorded, but the status of the participants was unknown
C. They pushed or grappled only with the intruder.
D. We recorded 17 cases in which a resident that was fighting an intruder was joined by an immediate neighbour, an ally.
E. We therefore tracked 268 intruder males until be saw them fighting a resident male.

a) BEDAC

b) DEBAC

c) BDCAE

d) BCEDA

9) Answer (A)

View Video Solution

Solution:

Statement B is the perfect starting sentence. Also sentences D,A and C are connected. Hence  DAC is mandatory. There is only one option with the above requirement. Hence option A.

Question 10: Choose the most logical order of sentences from among the given choices to construct a coherent paragraph?
A. In the west, Allied Forces had fought their way through southern Italy as far as Rome.
B. In June 1944 Germany’s military position in World War two appeared hopeless
C. In Britain, the task of amassing the men and materials for the liberation of northern Europe had been completed.
D. Red Army was poised to drive the Nazis back through Poland.
E. The situation on the eastern front was catastrophic.

a) EDACB

b) BEDAC

c) BDECA

d) CEDAB

10) Answer (B)

View Video Solution

Solution:

Statement B seems most logical starting sentence, as it introduces to the topic on position of germany in WW2. Statement A or E should follow B. Also sentences ED and AC are pair. Only option B fulfils these conditions.

Take 3 Free CAT 2022 Mock Tests

Question 11: Choose the most logical order of sentences from among the given choices to construct a coherent paragraph?
A. He felt justified in bypassing Congress altogether on a variety of moves.
B. At times he was fighting the entire Congress.
C. Bush felt he had a mission to restore power to the presidency.
D. Bush was not fighting just the democrats.
E. Representatives democracy is a messy business, and a CEO of the white House does not like a legislature of second guessers and time wasters.

a) CAEDB

b) DBAEC

c) CEADB

d) ECDBA

11) Answer (D)

View Video Solution

Solution:

Among given sentences E seems most perfect starting sentences as it introduces the topic and othe options take it forward. Also statement B should follow D thus wehave DB as the pair. Option D is the only option which fulfils these requirements.

Question 12: Choose the most logical order of sentences from among the given choices to construct a coherent paragraph?
A. But this does not mean that death was the Egyptians only preoccupation.
B. Even papyri come mainly from pyramid temples.
C. Most of our traditional sources of information about the Old Kingdom are monuments of the rich like pyramids and tombs.
D. Houses in which ordinary Egyptian lived have not been preserved, and when most people died they were buried in simple graves.
E. We know infinitely more about the wealthy people of Egypt than we do about the ordinary people, as most monuments were made for the rich.

a) CDBEA

b) ECDAB

c) EDCBA

d) DECAB

12) Answer (C)

View Video Solution

Solution:

Out of statement C, E and D , E perfectrly opens the topic . Also statement B should come after statement C, as C talks about how pyramids and temples are sources of information and B takes it forward by saying that even papyrus came from pyramids. SO we have CB pair. Hence, Option C .

Question 13: Choose the most logical order of sentences from among the given choices to construct a coherent paragraph?
A. Experts such as Larry Burns, head of research at GM, reckon that only such a full hearted leap will allow the world to cope with the mass motorization that will one day come to China or India.
B. But once hydrogen is being produced from biomass or extracted from underground coal or made from water, using nuclear or renewable electricity, the way will be open for a huge reduction in carbon emissions from the whole system.
C. In theory, once all the bugs have been sorted out, fuel cells should deliver better total fuel economy than any existing engines.
D. That is twice as good as the internal combustion engine, but only five percentage points better than a diesel hybrid.
E. Allowing for the resources needed to extract hydrogen from hydrocarbon, oil coal or gas, the fuel cell has an efficiency of 30%.

a) CEDBA

b) CEBDA

c) AEDBC

d) ACEBD

13) Answer (A)

View Video Solution

Solution:

Befor finding the opening statement, first see if there is any link between sentences. We can clearly see that statement D should follow E. Thus link ED is compulsary pair. Also statement A should follow B , as statement B infers from A . Thus only logical sequence is CEDBA.

Instructions

The sentences given in the question, when properly sequenced, form a coherent paragraph. Each sentence is labeled with a letter. Choose the most logical order of sentences from among the given choices to construct a coherent paragraph.

Question 14: The sentences given in each question, when properly sequenced, form a coherent paragraph. Each sentence is labeled with a letter. Choose the most logical order of sentences from among the given choices to construct a coherent paragraph.
(A) Similarly, turning to caste, even though being lower caste is undoubtedly a separate cause of disparity, its impact is all the greater when the lower-caste families also happen to be poor.
(B) Belonging to a privileged class can help a woman to overcome many barriers that obstruct women from less thriving classes.
(C) It is the interactive presence of these two kinds of deprivation – being low class and being female – that massively impoverishes women from the less privileged classes.
(D) A congruence of class deprivation and gender discrimination can blight the lives of poorer women very severely.
(E) Gender is certainly a contributor to societal inequality, but it does not act independently ofclass.

a) EABDC

b) EBDCA

c) DAEBC

d) BECDA

14) Answer (B)

View Video Solution

Solution:

EB pair is clearly a link as E says inequality is dependent on class and B takes it forward. Thus we have option B and option C. Out of these link DCA is in logical sequence. Hence option B.

Question 15: (A) When identity is thus ‘defined by contrast’, divergence with the West becomes central.
(B) Indian religious literature such as the Bhagavad Gita or the Tantric texts, which are identified as differing from secular writings seen as ‘western’, elicits much greater interest in the West thando other Indian writings, including India’s long history of heterodoxy.
(C) There is a similar neglect of Indian writing on non-religious subjects, from mathematics,epistemology and natural science to economics and linguistics.
(D) Through selective emphasis that point up differences with the West, other civilizations can, in this way, be redefined in alien terms, which can be exotic and charming, or else bizarre and terrifying, or simply strange and engaging.
(E) The exception is the Kamasutra in which western readers have managed to cultivate an interest.

a) BDACE

b) DEABC

c) BDECA

d) BCEDA

15) Answer (D)

View Video Solution

Solution:

Out of B and D , B is a perfect starting sentence. Also there is a link among sentences BCE as C explains how there is a neglect in Indian writing in not just religious topics but also in non-religious subjects and E gives exception to above 2 sentences. Only option D follows the requirement.

Checkout: CAT Free Practice Questions and Videos

Question 16: The sentences given in each question, when properly sequenced, form a coherent paragraph. Each sentence is labeled with a letter. Choose the most logical order of sentences from among the given choices to construct a coherent paragraph.
A) This is now orthodoxy to which I subscribe – up to a point.
B) It emerged from the mathematics of chance and statistics.
C) Therefore the risk is measurable and manageable.
D) The fundamental concept: Prices are not predictable, but the mathematical laws of chance can describe their fluctuations.
E) This is how what business schools now call modern finance was born.

a) ADCBE

b) EBDCA

c) ABDCE

d) DCBEA

16) Answer (B)

View Video Solution

Solution:

Here finding the starting statement is a problem. So we first find link among the given statements. From statement B we can see the word ‘it’ , so it must refer to some statement before. From statement E we can see that ‘it’ refers to modern finance. Out of other statements , correct order is DCA ,as A concludes. Hence , option B.

Question 17: Choose the most logical order of sentences from among the given choices to construct a coherent paragraph.
A. Although there are large regional variations, it is not infrequent to find a large number of people sitting here and there and doing nothing.
B. Once in office, they receive friends and relatives who feel free to call any time without prior appointment.
C. While working, one is struck by the slow and clumsy actions and reactions, indifferent attitudes, procedure rather than outcome orientation, and the lack of consideration for others.
D. Even those who are employed often come late to the office and leave early unless they are forced to be punctual.
E. Work is not intrinsically valued in India.
F. Quite often people visit ailing friends and relatives or go out of their way to help them in their personal matters even during office hours.
[CAT 2001]

a) ECADBF

b) EADCFB

c) EADBFC

d) ABFCBE

17) Answer (C)

View Video Solution

Solution:

Of the given options starting with E or A, E seems to be a better introduction since it highlights the main idea of the passage. Between E- A or E – C, we observe that E- A  forms a mandatory pair since it moves from the general “India” to specific “regional variations”. We also notice that D-B also forms a pair with D discussing the “arrival” of employees at the office and then B adding about activities post-arrival (during office hours). F continues on the topic of mingling with relatives mentioned in B and hence, forms a block B – F. Thus, we are left with the arrangement EADBFC.

Option C is the correct answer.

Question 18: Choose the most logical order of sentences from among the given choices to construct a coherent paragraph.
A. But in the industrial era destroying the enemy’s productive capacity means bombing the factories which are located in the cities.
B. So in the agrarian era, if you need to destroy the enemy’s productive capacity, what you want to do is burn his fields, or if you’re really vicious, salt them.
C. Now in the information era, destroying the enemy’s productive capacity means destroying the information infrastructure.
D. How do you do battle with your enemy?
E. The idea is to destroy the enemy’s productive capacity, and depending upon the economic foundation, that productive capacity is different in each case.
F. With regard to defence, the purpose of the military is to defend the nation and be prepared to do battle with its enemy.
[CAT 2001]

a) FDEBAC

b) FCABED

c) DEBACF

d) DFEBAC

18) Answer (A)

View Video Solution

Solution:

F introduces the theme of the passage. This is followed by a question in statement D. E follows with an answer to the question. This answer is further described in B, then A and finally C (chronologically in that order).

Question 19: Choose the most logical order of sentences from among the given choices to construct a coherent paragraph.
A. Michael Hofman, a poet and translator, accepts this sorry fact without approval or complaint.
B. But thanklessness and impossibility do not daunt him.
C. He acknowledges too — in fact, he returns to the point often — that best translators of poetry always fail at some level.
D. Hofman feels passionately about his work and this is clear from his writings.
E. In terms of the gap between worth and rewards, translators come somewhere near nurses and street-cleaners.
[CAT 2001]

a) EACDB

b) ADEBC

c) EACBD

d) DCEAB

19) Answer (C)

View Video Solution

Solution:

E starts the para by introducing the subject. A comes next and it introduces Michael Hofman. Statements C and D describe Michael Hofman and what he feels about the subject. D is the best concluding statement. Hence, the correct order is EACBD.

Question 20: Choose the most logical order of sentences from among the given choices to construct a coherent paragraph.
A. Passivity is not, of course, universal.
B. In areas where there are no lords or laws, or in frontier zones where all men go armed, the attitude of the peasantry may well be different.
C. So indeed it may be on the fringe of the unsubmissive.
D. However, for most of the soil-bound peasants the problem is not whether to be normally passive or active, but when to pass from one state to another.
E. This depends on an assessment of the political situation.
[CAT 2001]

a) BEDAC

b) CDABE

c) EDBAC

d) ABCDE

20) Answer (D)

View Video Solution

Solution:

A is the best opening sentence. It introduces the subject. B follows by giving an example of where passivity might not be universal. D-E is a link as D talks about the problem of the peasants and E talks about the environment in which the problem occurs. The logical sequence of sentences is ABCDE.

Checkout: CAT Free Practice Questions and Videos

Download Highly Rated CAT preparation App

Question 21: Choose the most logical order of sentences from among the given choices to construct a coherent paragraph.
A. The situations in which violence occurs and the nature of that violence tends to be clearly defined at least in theory, as in the proverbial Irishman’s question: “Is this a private fight or can anyone join in?”
B. So the actual risk to outsiders, though no doubt higher than our societies, is calculable.
C. Probably the only uncontrolled applications of force are those of social superiors to social inferiors and even here there are probably some rules.
D. However, binding the obligation to kill, members of feuding families engaged in mutual massacre will be genuinely appalled if by some mischance a bystander or outsider is killed.
[CAT 2001]

a) DABC

b) ACDB

c) CBAD

d) DBAC

21) Answer (B)

View Video Solution

Solution:

A is the best opening sentence. It talks about the nature of violence being clearly defined. This is followed by C, which talks about an exception to the theory mentioned in A. C is followed by D and B is the best concluding statement. The correct order of sentences is, therefore, ACDB.

Question 22: Sentence given in each question, when properly sequenced, from a coherent paragraph. The first and last sentences are 1 and 6, and the four in between are labelled A, B, C and D. Choose the most logical order of these four sentences for among the four given choices to construct a coherent paragraph from sentences 1 to 6.
1) Security inks exploit the same principle that causes the vivid and constantly changing colours of a film of oil on water.
A. When two rays of light meet each other after being reflected from these different surfaces, they have each travelled slightly different distances.
B. The key is that the light is bouncing off two surfaces, that of the oil and that of the water layer below it.
C. The distance the two rays travel determines which wavelengths, and hence colours, interfere constructively and look bright.
D. Because light is an electromagnetic wave, the peaks and troughs of each ray then interfere either constructively, to appear bright, or destructively, to appear dim.
6) Since the distance the rays travel changes with the angle as you look at the surface, different colours look bright from different viewing angles.

a) ABCD

b) BADC

c) BDAC

d) DCAB

22) Answer (B)

View Video Solution

Solution:

The statement in sentence 1 talks about how security inks use the same concept as that of oil on water. The idea is continued in sentence B and then in A, by talking about how the light is coming from two different surfaces and travelling two different distances. The light coming from the two different surfaces then interferes because it is an electromagnetic wave and produces the effect – bright colours. So, the correct order of sentences is 1-B-A-D-C-2.

Question 23: Sentence given in each question, when properly sequenced, from a coherent paragraph. The first and last sentences are 1 and 6, and the four in between are labelled A, B, C and D. Choose the most logical order of these four sentences for among the four given choices to construct a coherent paragraph from sentences 1 to 6.
1) Commercially reared chicken can be unusually aggressive, and are often kept in darkened sheds to prevent them pecking at each other.
A. The birds spent far more of their time—up to a third — pecking at the inanimate objects in the pens, in contrast to birds in other pens which spend a lot of time attacking others.
B. In low light conditions, they behave less belligerently, but are more prone to ophthalmic disorders and respiratory problem.
C. In an experiment, aggressive head-pecking was all but eliminated among birds in the enriched environment
D. Altering the birds’ environment, by adding bales of wood-shavings to their pens, can work wonders.
6) Bales could diminish aggressiveness and reduce injuries; they might even improve productivity, since a happy chicken is a productive chicken.

a) DCAB

b) CDBA

c) DBAC

d) BDCA

23) Answer (D)

View Video Solution

Solution:

The first sentence talks about how commercially reared chicken are usually aggressive and hence are kept in darkened sheds to prevent them from pecking at each other. This is because, in low-light conditions, they behave less aggressively – this idea is mentioned in sentence B. However, altering the environment in which the birds live, like adding bales of wood-shavings can work wonders and prevent the birds from pecking each other. This is proved with the help of an experiment in which birds in the enriched environment spent far less time pecking each other, instead preferring to peck inanimate objects in their pens. So, the correct order of sentences is 1-B-D-C-A-2.

Download Highly Rated CAT preparation App

Question 24: Sentence given in each question, when properly sequenced, from a coherent paragraph. The first and last sentences are 1 and 6, and the four in between are labelled A, B, C and D. Choose the most logical order of these four sentences for among the four given choices to construct a coherent paragraph from sentences 1 to.6.
1) The concept of a ‘nation-state’ assumes a complete correspondence between the boundaries of the nation and the boundaries of those who live in a specific state.
A. Then there are members of national collectivities who live in other countries, making a mockery of the concept.
B. There are always people living in particular states who are not considered to be (and often do not consider themselves to be) members of the hegemonic nation.
C. Even worse, there are nations which never had a state for which are divided across several states.
D. This, of course, has been subject to severe criticism and is virtually everywhere a fiction.
6) However, the fiction has been, and continues to be, at the basis of nationalist ideologies.

a) DBAC

b) ABCD

c) BACD

d) DACB

24) Answer (A)

View Video Solution

Solution:

The opening sentence talks about the concept of “nation-state” assuming a complete correspondence between the boundaries of nation and the boundaries of those who live in a specific state. This has been the subject of severe criticism and a fiction everywhere. So, D follows 1. A-C is a link because, C continues the idea being talked about in A by stating an even worse case. B precedes A because it starts talking about people who live in particular states but are not considered to be members of the hegemonic nation and A continues this idea. The correct order of sentences is 1-D-B-A-C-2.

When should you attempt Para jumbles for CAT?

The answer depends on the student. Many people contend that parajumbles for CAT without options are a must attempt as they do not attract a penalty. However, one should also be wary of the time spent and the average accuracy in such questions. If you are not so good with them, leave them for the later part of the paper.

Videos for VARC Preparation | CAT Online Coaching

Videos For CAT Para Jumbles Questions

  • So, these are some of the most important questions on Parajumbles for CAT practice. Download these CAT Parajumbles PDF, with detailed Answers.
  • Practising and solving these questions and answers is one of the key steps in acing CAT PJ’s questions in VARC. You can also check out CAT Para Jumbles Previous year Questions with detailed solutions here.
  • Try these 3 Cracku Free CAT Mocks, which come with detailed solutions and with video explanations. You can also take these Parajumbles for CAT online test.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here