Question 66

Bob can finish a job in 40 days, if he works alone. Alex is twice as fast as Bob and thrice as fast as Cole in the same job. Suppose Alex and Bob work together on the first day, Bob and Cole work together on the second day, Cole and Alex work together on the third day, and then, they continue the work by repeating this three - day roster, with Alex and Bob working together on the fourth day, and so on. Then, the total number of days Alex would have worked when the job gets finished, is


Correct Answer: 11

Solution

Let the efficiency of Bob be 3 units/day. So, Alex's efficiency will be 6 units/day, and Cole's will be 2 units/day.

Since Bob can finish the job in 40 days, the total work will be 40*3 = 120 units.

Since Alex and Bob work on the first day, the total work done = 3 + 6 = 9 units.

Similarly, for days 2 and 3, it will be 5 and 8 units, respectively.

Thus, in the first 3 days, the total work done = 9 + 5 + 8 = 22 units.

The work done in the first 15 days = 22*5 = 110 units.

Thus, the work will be finished on the 17th day(since 9 + 5 = 14 units are greater than the remaining work).

Since Alex works on two days of every 3 days, he will work for 10 days out of the first 15 days.

Then he will also work on the 16th day.

The total number of days = 11.

Video Solution

video

Create a FREE account and get:

  • All Quant CAT Formulas and shortcuts PDF
  • 33+ CAT previous papers with video solutions PDF
  • Topic-wise Previous year CAT Solved Questions for Free

CAT Quant Questions | CAT Quantitative Ability

CAT DILR Questions | LRDI Questions For CAT

CAT Verbal Ability Questions | VARC Questions For CAT

cracku

Boost your Prep!

Download App