Sign in
Please select an account to continue using cracku.in
↓ →
Read the following passage and answer the questions that follow.
Comprehension:
"Everyone in the fort was watching the action below with bated breath. Shivaji dismounted at the first gate and ran up the steps. The cannons were waiting for his signal and everyone was watching him wide-eyed. His white kurta was torn at the back and was blowing in the wind. The front was drenched in blood and his hair was disheveled".
Option A is the correct answer.
The passage describes a tense scene with Shivaji dismounting, running, and giving a signal for cannons, with his kurta torn and drenched in blood. These details strongly suggest a violent and chaotic setting, consistent with a battlefield.
There are no indications of celebration (e.g., joy, festivities), physical exercise (e.g., training, routine movements), or religious rituals (e.g., prayers, ceremonies) ruling out options B,C and D.
Create a FREE account and get:
CMAT Logarithms, Surds and Indices
CMAT Indian National Static GK
CMAT Banking Computer Knowledge
CMAT Economic and Social Issues
CMAT Data Interpretation Basics
CMAT Functions, Graphs and Statistics
CMAT Probability, Combinatorics
CMAT Averages, Ratio and Proportion
CMAT Innovation and Entrepreneurship
Educational materials for CAT preparation