Question 55

# Minu purchases a pair of sunglasses at Rs.1000 and sells to Kanu at 20% profit. Then, Kanu sells it back to Minu at 20% loss. Finally, Minu sells the same pair of sunglasses to Tanu. If the total profit made by Minu from all her transactions is Rs.500, then the percentage of profit made by Minu when she sold the pair of sunglasses to Tanu is

Solution

The cost price of the sunglass for Meenu when he purchased it for the first time was 1000 rupees, and he sold it to Kanu at 20% profit. Hence, the selling price of the sunglass is 1200 rupees, which Kanu purchased. Hence, the profit made by Meenu is (1200-1000) = 200 rupees.

Hence, the cost price of the same sunglass for Kanu is 1200 rupees, and now he sold it to Meenu at a 20% loss. Hence, the selling price of the sunglass now is (1200*0.8) = 960 rupees.

The cost price of the same sunglass for Meenu when he purchased it for the second time was 960 rupees. Now Meenu sold it Tanu, at a certain price such that the total profit of Meenu becomes 500 rupees.

Hence, on the second transaction (selling it to Tanu), Meenu made a profit of (500-200) = 300 rupees.

Hence, the profit made by Minu in the second transaction is (300/960)*100% = 31.25%

The correct option is C

### Video Solution

• All Quant CAT complete Formulas and shortcuts PDF
• 35+ CAT previous papers with video solutions PDF