The passage given below is followed by four alternate summaries. Choose the option that best captures the essence of the passage.
Language is an autapomorphy found only in our lineage, and not shared with other branches of our group such as primates. We also have no definitive evidence that any species other than Homo sapiens ever had language. However, it must be noted straightaway that ‘language’ is not a monolithic entity, but rather a complex bundle of traits that must have evolved over a significant time frame…. Moreover, language
crucially draws on aspects of cognition that are long established in the primate lineage, such as memory: the language faculty as a whole comprises more than just the uniquely linguistic features.
The passage states that language is only found in humans and not among any other primates. The passage also states that language is a bundle of traits such as memory that evolved over a period of time.
The passage does not talk about language that has evolved over time. Hence, option B is incorrect.
Option C does not completely summarise the passage. Hence, it incorrect.
Option D talks only about language being a distinctive human feature. It does not talk about language having evolved from a complex bundle of traits. Hence it is incorrect.
Option A correctly summarises the main idea of the passage and is the correct answer.