Static GK Questions For MBA Exams (Books & Authors)

0
580
Important Static GK Questions and Answers PDF - Books & Authors
Important Static GK Questions and Answers PDF - Books & Authors

Important Static GK Questions and Answers PDF – Books & Authors

The general awareness section is one of the most important scoring sections in the MBA entrance exams, such as CMAT, TISSNET, XAT, IIFT, etc. In the GK (General Knowledge) section, there will be two types of question that may arrive, which includes static GK and Current affairs. In this article, we will provide you with some important static GK questions and answers in PDF, which consist of important Books & Authors related questions. One can download the PDF by clicking the given below link.

Download Static GK Questions For MBA Exams (Books & Authors)

Enroll For CMAT 2023 Crash Course

Question 1: Who wrote the book ‘The Blue Book: A Writer’s Journal’?

a) Richa Mishra

b) Syam Prasad

c) Abhinav Chandrachud

d) Amitava Kumar

1) Answer (D)

Solution:

Amitava Kumar wrote the book ‘The Blue Book: A Writer’s Journal’.

Hence, option d is the correct answer.

Question 2: Who is the author of a novel ‘400 Days’?

a) Durjoy Datta

b) Chetan Bhagat

c) Amish Tripathi

d) Arundhati Roy

2) Answer (B)

Solution:

Chetan Bhagat is the author of a novel ‘400 Days’.
Hence, option b is the correct answer.

Question 3: Match the following books with their authors.
Book                                                                       Author

(P) Science Behind Suryanamaskar                (1)Kiran Bedi
(Q) A Place Called Home                                 (2)Ashwini Shrivastava
(R) Decoding Indian Babudom                        (3)Munjpara Kalubhai
(S) The Shield: Covishield                               (4)Preeti Shenoy
(T) Fearless Governance                                 (5)Prakash Kumar Singh

a) (P)-(3), (Q)-(5), (R)-(2), (S)-(4), (T)-(1)

b) (P)-(5), (Q)-(1), (R)-(2), (S)-(3), (T)-(4)

c) (P)-(5), (Q)-(3), (R)-(2), (S)-(1), (T)-(4)

d) (P)-(3), (Q)-(4), (R)-(2), (S)-(5), (T)-(1)

e) (P)-(3), (Q)-(2), (R)-(4), (S)-(5), (T)-(1)

3) Answer (D)

Solution:

Science Behind Suryanamaskar ⇒ Munjpara Kalubhai
A Place Called Home ⇒ Preeti Shenoy
Decoding Indian Babudom ⇒ Ashwini Shrivastava
The Shield: Covishield ⇒ Prakash Kumar Singh
Fearless Governance ⇒ Kiran Bedi
Hence, option d is the correct answer.

Question 4: Who is the author of the book ‘Ashtanga Yoga’?

a) Sonu Phogat

b) Meenakshi Lekhi

c) Prem Rawat

d) Mallika Sarabhai

4) Answer (A)

Solution:

Sonu Phogat is the author of the book ‘Ashtanga Yoga’.
Hence, option a is the correct answer.

Question 5: Match the following books with their respective authors.
Book                                                                                   Author
(1) Gautam Adani: The Man Who Changed India      (i) Yogendra Singh Yadav
(2) How to Prevent the Next Pandemic                      (ii) Sjoerd Marijne
(3) Bachelor Dad                                                        (iii) Tusshar Kapoor
(4) Will Power                                                             (iv) RN Bhaskar
(5) The Hero Of Tiger Hill                                            (v) Bill Gates

a) (1)-(v), (2)-(iii), (3)-(i), (4)-(iv), (5)-(ii)

b) (1)-(iv), (2)-(v), (3)-(iii), (4)-(ii), (5)-(i)

c) (1)-(iii), (2)-(iv), (3)-(v), (4)-(ii), (5)-(i)

d) (1)-(iv), (2)-(iii), (3)-(ii), (4)-(v), (5)-(i)

e) (1)-(v), (2)-(i), (3)-(iii), (4)-(ii), (5)-(iv)

5) Answer (B)

Solution:

Gautam Adani: The Man Who Changed India ⇒ RN Bhaskar
How to Prevent the Next Pandemic ⇒ Bill Gates
Bachelor Dad ⇒ Tusshar Kapoor
Will Power ⇒ Sjoerd Marijne
The Hero Of Tiger Hill ⇒ Yogendra Singh Yadav
Hence, option b is the correct answer.

Question 6: Match the following books with their respective authors.
Book                                                       Author
(1) The Forest of Enchantments          (a) Salman Rushdie
(2) Quichotte                                        (b) Nayantara Sahgal
(3) Raavan: Enemy of Aryavarta          (c) Chitra Banerjee Divakaruni
(4) The Fate of Butterflies                     (d) Madhuri Vijay
(5) The Far field                                    (e) Amish Tripathi

a) (1)-(b), (2)-(e), (3)-(a), (4)-(c), (5)-(d)

b) (1)-(d), (2)-(e), (3)-(c), (4)-(a), (5)-(b)

c) (1)-(d), (2)-(c), (3)-(a), (4)-(e), (5)-(b)

d) (1)-(c), (2)-(a), (3)-(e), (4)-(b), (5)-(d)

e) (1)-(b), (2)-(c), (3)-(e), (4)-(a), (5)-(d)

6) Answer (D)

Solution:

The Forest of Enchantments ⇒ Chitra Banerjee Divakaruni
Quichotte ⇒ Salman Rushdie
Raavan: Enemy of Aryavarta ⇒ Amish Tripathi
The Fate of Butterflies ⇒ Nayantara Sahgal
The Far field ⇒ Madhuri Vijay
Hence, option d is the correct answer.

Question 7: Who is the author of the book ‘Hear Yourself’?

a) Vinod Rai

b) Richa Mishra

c) Harish Mehta

d) Prem Rawat

7) Answer (D)

Solution:

Prem Rawat is the author of the book ‘Hear Yourself’.
Hence, option d is the correct answer.

Question 8: Match the following books with their respective authors.
Book                                      Author
(P) Invisible Child               (1) Sarah Ruhl
(Q) Heaven                        (2) Elissa Washuta
(R) The Free World            (3) Mieko Kawakami
(S) Smile                            (4) Louis Menand
(T) White Magic                 (5) Andrea Elliott

a) (P)-(3), (Q)-(5), (R)-(1), (S)-(2), (T)-(4)

b) (P)-(4), (Q)-(1), (R)-(5), (S)-(3), (T)-(2)

c) (P)-(5), (Q)-(1), (R)-(2), (S)-(3), (T)-(4)

d) (P)-(3), (Q)-(5), (R)-(4), (S)-(2), (T)-(1)

e) (P)-(5), (Q)-(3), (R)-(4), (S)-(1), (T)-(2)

8) Answer (E)

Solution:

Invisible Child ⇒ Andrea Elliott
Heaven ⇒ Mieko Kawakami
The Free World ⇒ Louis Menand
Smile ⇒ Sarah Ruhl
White Magic ⇒ Elissa Washuta
Hence, option e is the correct answer.

Question 9: Who is the author of the book ‘Ambedkar: A Life’?

a) Jyotiraditya Scindia

b) Salman Khurshid

c) Shashi Tharoor

d) Jairam Ramesh

9) Answer (C)

Solution:

Shashi Tharoor is the author of the book ‘Ambedkar: A Life’. This book was launched in Kitaab Kolkata event.
Hence, option c is the correct answer.

Question 10: ” The Test of My Life ” is an autobiography based on which cricketer’s life .

a) Sachin Tendulkar

b) Rahul Dravid

c) Yuvraj Singh

d) Sourav Ganguly

e) V.V.S Laxman

10) Answer (C)

Solution:

The Test of My Life ” is an autobiography by Yuvraj Singh.

Enroll for TISSNET 2023 Crash Course

Get 5 TISSNET Mocks – Just Rs. 299

Question 11: Who is the author of the novel ‘One Last Stop’?

a) Hernan Diaz

b) Casey McQuiston

c) Brandon Taylor

d) Emma Straub

11) Answer (B)

Solution:

Casey McQuiston is the author of the novel ‘One Last Stop’.
Hence, option b is the correct answer.

Question 12: A book titled ‘Science Behind Surya Namaskar’ was released by _____________.

a) M. Venkaiah Naidu

b) Narendra Modi

c) Mansukh Mandaviya

d) Munjpara Mahendrabhai Kalubhai

12) Answer (D)

Solution:

A book titled ‘Science Behind Surya Namaskar’ was released by Munjpara Mahendrabhai Kalubhai.
Hence, option d is the correct answer.

Question 13: Who is the author of ‘Rajini’s Mantras: Life lessons from India’s most­loved Superstar’?

a) Navtej Sarna

b) Mallika Sarabhai

c) Rajendra Vishwanath

d) P.C. Balasubramanian

13) Answer (D)

Solution:

P.C. Balasubramanian is the author of ‘Rajini’s Mantras: Life lessons from India’s most­loved Superstar’.
Hence, option d is the correct answer.

Question 14: Who is the author of the book ‘Listen to Your Heart: The London Adventure’?

a) Arundhati Roy

b) Ruskin Bond

c) Rasheed Kidwai

d) Bimal Jalan

14) Answer (B)

Solution:

Ruskin Bond is the author of the book ‘Listen to Your Heart: The London Adventure’.
Hence, option b is the correct answer.

Question 15: Who is the author of the book ‘Fearless Governance’?

a) Subhash Garg

b) Jayanta Ghosal

c) Kiran Bedi

d) Dharmendra Pradhan

15) Answer (C)

Solution:

The author of the book ‘Fearless Governance’ is Kiran Bedi.
Hence, option c is the correct answer.

Question 16: Who is the author of book ‘The Origin Story of India’s States’?

a) VS Srinivasan

b) Amit Ranjan

c) Salman Khurshid

d) Jayanta Ghosal

16) Answer (A)

Solution:

VS Srinivasan is the author of book ‘The Origin Story of India’s States’.
Hence, option a is the correct answer.

Question 17: Who is the author of the book ‘Leaders, Politicians, Citizens: Fifty Figures Who Influenced India’s Politics’?

a) Vinod Rai

b) Prem Rawat

c) Meena Nayyar

d) Rasheed Kidwai

17) Answer (D)

Solution:

Rasheed Kidwai is the author of the book ‘Leaders, Politicians, Citizens: Fifty Figures Who Influenced India’s Politics’.
Hence, option d is the correct answer.

Question 18: Match the following authors with their respective literature work.
Author                                                    Literature work
(1) Swami Vivekananda                         (a) Autobiography of a Yogi
(2) Ramana Maharishi                           (b) The Synthesis of Yoga
(3) Sri Aurobindo                                    (c) Raja Yoga
(4) Paramahansa Yogananda                (d) Who Am I

a) (1)-(d), (2)-(c), (3)-(a), (4)-(b)

b) (1)-(b), (2)-(d), (3)-(a), (4)-(c)

c) (1)-(c), (2)-(d), (3)-(b), (4)-(a)

d) (1)-(c), (2)-(a), (3)-(d), (4)-(b)

e) (1)-(d), (2)-(b), (3)-(a), (4)-(c)

18) Answer (C)

Solution:

Swami Vivekananda ⇒ Raja Yoga
Ramana Maharishi ⇒ Who Am I
Sri Aurobindo ⇒ The Synthesis of Yoga
Paramahansa Yogananda ⇒ Autobiography of a Yogi
Hence, option c is the correct answer.

Question 19: Match the following books with their respective authors.
Book                                                 Author
(P) Sea of Poppies                         (i) R.K. Narayan
(Q) The Inheritance of Loss           (ii) Arundhati Roy
(R) The God of Small Things         (iii) Amitav Ghosh
(S) A Suitable Boy                          (iv) Kiran Desai
(T) The Guide                                 (v) Vikram Seth

a) (P)-(iv), (Q)-(iii), (R)-(i), (S)-(v), (T)-(ii)

b) (P)-(iii), (Q)-(iv), (R)-(v), (S)-(i), (T)-(ii)

c) (P)-(iii), (Q)-(iv), (R)-(ii), (S)-(v), (T)-(i)

d) (P)-(iv), (Q)-(v), (R)-(ii), (S)-(i), (T)-(iii)

e) (P)-(ii), (Q)-(iii), (R)-(v), (S)-(i), (T)-(iv)

19) Answer (C)

Solution:

Sea of Poppies ⇒ Amitav Ghosh
The Inheritance of Loss ⇒ Kiran Desai
The God of Small Things ⇒ Arundhati Roy
A Suitable Boy ⇒ Vikram Seth
The Guide ⇒ R.K. Narayan
Hence, option c is the correct answer.

Question 20: Who is the author of the book ‘Translating Myself and Others’?

a) Divya Dutta

b) Sudha Murty

c) Indra Nooyi

d) Jhumpa Lahiri

20) Answer (D)

Solution:

The author of the book ‘Translating Myself and Others’ is Jhumpa Lahiri.
Hence, option d is the correct answer.

Candidates can Join our Telegram group of MBA aspirants for quick and regular exam updates.

Enroll for CAT 2023 Complete Course

Enroll to CMAT Crash Course

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here