CAT Circular Arrangement Questions PDF [Most Important with Solutions]

0
71
CAT Circular Arrangement Questions PDF
CAT Circular Arrangement Questions PDF

Circular Arrangements are an important topic in the CAT LRDI section. Usually, the Sets on Circular Arrangements are not tough to crack and hence one must not miss out on the LRDI Sets on Circular Arrangements. You can check out these Circular Arrangement questions from the CAT Previous year’s papers. Practice a good number of sets on CAT Circular Arrangements so that you can answer these questions with ease in the exam. In this post, we will look into some important Circular Arrangement Questions for CAT LRDI. These are a good source for practice; If you want to practice these questions, you can download this Important CAT Circular Arrangement Questions PDF below, which is completely Free.

Download Circular Arrangement Questions for CAT

Enroll for CAT 2022 Online Course

Instructions

Study the following information carefully and answer the following the questions

Eight friends J, K, L, M, N, O, P and Q are sitting around a circle table facing the center. J is not the neighbour of N. L is the third to right of K. Q is second to the left of N, who is the next to the right of L. O is not the neighbour of N or K and is to the immediate left of the P.

Question 1: Who is to immediate left of Q?

a) P

b) L

c) Q

d) J

e) None of these

1) Answer (D)

Solution:

L is the third to right of K and N is the next to the right of L

=> N is sitting opposite to K.

Also, Q is second to the left of N, => Q is sitting second to the right of K and to the immediate left of L.

O is not the neighbour of N or K, => O is sitting opposite Q and second to the left of K.

Since, J is not the neighbor of N, => J is sitting between Q and K.

The only empty position is taken by M. The arrangement is :

Clearly, J is to the immediate left of Q.

=> Ans – (D)

Question 2: Who is to the immediate right of K

a) J

b) P

c) Q

d) Cannot determined

e) None of these

2) Answer (A)

Solution:

L is the third to right of K and N is the next to the right of L

=> N is sitting opposite to K.

Also, Q is second to the left of N, => Q is sitting second to the right of K and to the immediate left of L.

O is not the neighbour of N or K, => O is sitting opposite Q and second to the left of K.

Since, J is not the neighbor of N, => J is sitting between Q and K.

The only empty position is taken by M. The arrangement is :

J is to the immediate right of K.

=> Ans – (A)

Question 3: Which of the following groups of has the first person sitting between the other two persons

a) PKJ

b) LQJ

c) QNL

d) LMN

e) None of these

3) Answer (E)

Solution:

L is the third to right of K and N is the next to the right of L

=> N is sitting opposite to K.

Also, Q is second to the left of N, => Q is sitting second to the right of K and to the immediate left of L.

O is not the neighbour of N or K, => O is sitting opposite Q and second to the left of K.

Since, J is not the neighbor of N, => J is sitting between Q and K.

The only empty position is taken by M. The arrangement is :

(A) : P does not sit between K & J.

(B) : L does not sit between Q & J.

(C) : Q does not sit between N & L.

(D) : L does not sit between M & N.

=> Ans – (E)

Question 4: Which of the following pair of persons represents O ‘s neighbours?

a) L&N;

b) P&K;

c) M&P;

d) N&P;

e) None of these

4) Answer (C)

Solution:

L is the third to right of K and N is the next to the right of L

=> N is sitting opposite to K.

Also, Q is second to the left of N, => Q is sitting second to the right of K and to the immediate left of L.

O is not the neighbour of N or K, => O is sitting opposite Q and second to the left of K.

Since, J is not the neighbor of N, => J is sitting between Q and K.

The only empty position is taken by M. The arrangement is :

M & P are O’s neighbours.

=> Ans – (C)

Question 5: Which of the following is the correct position of L?

a) To the immediate right of the N

b) To the immediate right of Q

c) To the immediate LEFT of the J

d) To the immediate LEFT of the Q

e) None of these

5) Answer (B)

Solution:

L is the third to right of K and N is the next to the right of L

=> N is sitting opposite to K.

Also, Q is second to the left of N, => Q is sitting second to the right of K and to the immediate left of L.

O is not the neighbour of N or K, => O is sitting opposite Q and second to the left of K.

Since, J is not the neighbor of N, => J is sitting between Q and K.

The only empty position is taken by M. The arrangement is :

Clearly, L is to the immediate right of Q.

=> Ans – (B)

Checkout: CAT Free Practice Questions and Videos

Instructions

Study the following information carefully and answer the questions given below:
Eight friends — J, K, L, M, N, 0, P and Q — are sitting around a circular table but not necessarily in the same order. Some of them are facing the centre and some of them are facing outside. (i.e. in a direction opposite to the centre.)
Facing the same direction means if one person faces the centre then the other also faces the centre and vice-versa. Facing the opposite direction means if one person faces the centre then the other faces outside and vice-versa.
Immediate neighbours facing the same direction means if one neighbour faces the centre then the other also faces the centre and vice-versa.
Immediate neighbours facing the opposite direction means if one neighbour faces the centre then the other faces outside and vice-versa.
• Only one person sits between K and 0. Q sits third to the right of 0.
• M sits to the immediate right of Q. Q faces outside.
• L sits second to the left of P. P is not an immediate neighbour of 0.
• L faces a direction opposite to that of 0. Immediate neighbours of L face opposite directions.
• J sits third to the left of N. J is not an immediate neighbour of P nor K.
• M and J face a direction same as that of N.

Question 6: Who amongst the following are immediate neighbours of P?

a) M, N

b) K, M

c) J, Q

d) N, K

e) Q, N

6) Answer (D)

Solution:

Q faces outside and M sits to the immediate right of Q.

Also, Q sits third to the right of O and one person sits between K and O

=> K sits second to the left of O, who faces inside.

L sits second to the left of P and P is not an immediate neighbor of O, => P sits second to the left of Q and faces outside.

Since, J is not an immediate neighbor of P, => J sits second to the right of Q and N sits to the immediate left of Q facing inside.

M and J face a direction same as that of N, => M and J also face inside.

The arrangement is :

Clearly, N and K are immediate neighbours of P.

=> Ans – (D)

Question 7: What is L’s position with respect to N?

a) Immediate right

b) Second to the right

c) Third to the right

d) Third to the left

e) Immediate left

7) Answer (C)

Solution:

Q faces outside and M sits to the immediate right of Q.

Also, Q sits third to the right of O and one person sits between K and O

=> K sits second to the left of O, who faces inside.

L sits second to the left of P and P is not an immediate neighbor of O, => P sits second to the left of Q and faces outside.

Since, J is not an immediate neighbor of P, => J sits second to the right of Q and N sits to the immediate left of Q facing inside.

M and J face a direction same as that of N, => M and J also face inside.

The arrangement is :

L is sitting third to the right of N.

=> Ans – (C)

Question 8: Which of the following is not true regarding K as per the given arrangement?

a) N is an immediate neighbour of K.

b) All the given options are true

c) Only three persons sit between K and M.

d) L sits to the immediate left of K.

e) K faces outside.

8) Answer (A)

Solution:

Q faces outside and M sits to the immediate right of Q.

Also, Q sits third to the right of O and one person sits between K and O

=> K sits second to the left of O, who faces inside.

L sits second to the left of P and P is not an immediate neighbor of O, => P sits second to the left of Q and faces outside.

Since, J is not an immediate neighbor of P, => J sits second to the right of Q and N sits to the immediate left of Q facing inside.

M and J face a direction same as that of N, => M and J also face inside.

The arrangement is :

N is not an immediate neighbour of K.

=> Ans – (A)

Question 9: Who among the following sit exactly between Q and O when counted from the right of Q?

a) P,J

b) M, P

c) L, K

d) N, L

e) J, M

9) Answer (E)

Solution:

Q faces outside and M sits to the immediate right of Q.

Also, Q sits third to the right of O and one person sits between K and O

=> K sits second to the left of O, who faces inside.

L sits second to the left of P and P is not an immediate neighbor of O, => P sits second to the left of Q and faces outside.

Since, J is not an immediate neighbor of P, => J sits second to the right of Q and N sits to the immediate left of Q facing inside.

M and J face a direction same as that of N, => M and J also face inside.

The arrangement is :

When counted from right of Q, only 2 persons sit between Q & O, i.e. J and M.

=> Ans – (E)

Question 10: Four of the following five are alike in a certain way based on the directions they are forming and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

a) KL

b) QM

c) PQ

d) NJ

e) QL

10) Answer (B)

Solution:

Q faces outside and M sits to the immediate right of Q.

Also, Q sits third to the right of O and one person sits between K and O

=> K sits second to the left of O, who faces inside.

L sits second to the left of P and P is not an immediate neighbor of O, => P sits second to the left of Q and faces outside.

Since, J is not an immediate neighbor of P, => J sits second to the right of Q and N sits to the immediate left of Q facing inside.

M and J face a direction same as that of N, => M and J also face inside.

The arrangement is :

Apart from QM, all the persons in other options face same direction.

=> Ans – (B)

Instructions

Study the following information carefully and answer the questions given below :
Nine friends, A, B. C, D. E, F. G, H and I are sitting around a circular table facing the center but not necessarily in the same order. D is sitting second to the right of F. H is an immediate neighbor of E. Two persons are sitting between A and E. B is sitting second to the left of C. Two persons are sitting between D and C. Neither H nor E is immediate neighbor of C and D. G is sitting third to the right of A. Only one person is sitting between C and E.

Question 11: Starting from A, if all the persons are made to sit in the alphabetical order in anticlockwise direction, the positions of how many (excluding A) will remain unchanged?

a) One

b) Two

c) Three

d) Four

e) None

11) Answer (A)

Solution:

G is sitting third to the right of A and there are two persons between A and E.

=> E is sitting third to the left of A.

B is sitting second to the left of C and there is one person between C and E.

=> C is sitting second to the left of E and B is sitting to the immediate left of G.

Also, there are 2 person sitting between C and D but D is not sitting adjacent to E.

=> D is sitting third to the left of C and since D is sitting second to the right of F, => F is sitting to the immediate left of A.

H is sitting adjacent to E but not to C, => H is sitting to the immediate right of E.

If all the persons are made to sit in the alphabetical order in anticlockwise direction from A,

Then, the position of only 1 person, i.e. H remains unchanged.

=> Ans – (A)

Question 12: How many persons are seated between F and G if we go anticlockwise from F to G?

a) Two

b) Four

c) Three

d) None

e) One

12) Answer (C)

Solution:

G is sitting third to the right of A and there are two persons between A and E.

=> E is sitting third to the left of A.

B is sitting second to the left of C and there is one person between C and E.

=> C is sitting second to the left of E and B is sitting to the immediate left of G.

Also, there are 2 person sitting between C and D but D is not sitting adjacent to E.

=> D is sitting third to the left of C and since D is sitting second to the right of F, => F is sitting to the immediate left of A.

H is sitting adjacent to E but not to C, => H is sitting to the immediate right of E.

There are three persons between F and G if we go anti clockwise from F, i.e. A,D and B.

=> Ans – (C)

Question 13: ‘C’ is related to the ‘D’ in a certain way based on the given seating arrangement. In the same way ‘H’ is related to the ‘C’. To whom among the following is E related to, following the same pattern?

a) B

b) D

c) C

d) A

e) G

13) Answer (E)

Solution:

G is sitting third to the right of A and there are two persons between A and E.

=> E is sitting third to the left of A.

B is sitting second to the left of C and there is one person between C and E.

=> C is sitting second to the left of E and B is sitting to the immediate left of G.

Also, there are 2 person sitting between C and D but D is not sitting adjacent to E.

=> D is sitting third to the left of C and since D is sitting second to the right of F, => F is sitting to the immediate left of A.

H is sitting adjacent to E but not to C, => H is sitting to the immediate right of E.

C is related to D, => D sits third to the left of C.

H is related to C, => C sits third to the left of H.

In the same way, E is related to G because G sits third to the left of E.

=> Ans – (E)

Question 14: Who among the following is to the immediate left of D?

a) B

b) A

c) F

d) G

e) I

14) Answer (B)

Solution:

G is sitting third to the right of A and there are two persons between A and E.

=> E is sitting third to the left of A.

B is sitting second to the left of C and there is one person between C and E.

=> C is sitting second to the left of E and B is sitting to the immediate left of G.

Also, there are 2 person sitting between C and D but D is not sitting adjacent to E.

=> D is sitting third to the left of C and since D is sitting second to the right of F, => F is sitting to the immediate left of A.

H is sitting adjacent to E but not to C, => H is sitting to the immediate right of E.

Clearly, A is to the immediate left of D.

=> Ans – (B)

Question 15: In which of the following combinations is the first person sitting in between the second and the third persons?

a) ADB

b) HEI

c) FIC

d) GBC

e) FDB

15) Answer (D)

Solution:

G is sitting third to the right of A and there are two persons between A and E.

=> E is sitting third to the left of A.

B is sitting second to the left of C and there is one person between C and E.

=> C is sitting second to the left of E and B is sitting to the immediate left of G.

Also, there are 2 person sitting between C and D but D is not sitting adjacent to E.

=> D is sitting third to the left of C and since D is sitting second to the right of F, => F is sitting to the immediate left of A.

H is sitting adjacent to E but not to C, => H is sitting to the immediate right of E.

Only in the fourth option, G is sitting between B and C.

=> Ans – (D)

Instructions

Study the following information carefully and answer the questions given below:

Eight friends P, Q, R, S, W, X, Y and Z are sitting around a circular table but not necessarily in the same order. Some of them are facing the centre and some others are facing outside (i.e. in a direction opposite to the centre.)
Note :

(i) Facing the same direction means if one person faces the centre then the other also faces the centre and vice-versa.
(ii) Facing the opposite directions means if one person faces the centre then the other faces outside and vice-versa.
(iii) Immediate neighbours facing the same direction means if one person faces the centre then the other also faces the centre and vice-versa.
(iv) Immediate neighbours facing the opposite directions means if one person faces the centre then the other faces outside and vice-versa.
• R sits second to the right of Y. Only two persons sit between R and W.
• P sits to the immediate right of W. W faces outside.
• Only one person sits between P and Z. Immediate neighbours of P face opposite directions.
• Q sits third to the left of Z. Q is not an immediate neighbour of P.
• X faces a direction opposite to that of Y. X is an immediate neighbour of neither Y nor P.
• Immediate neighbours of S face same direction. P does not face outside.
• R and Q face a direction opposite to that of S.

Question 16: Which of the following is true regarding S as per the given seating arrangement?

a) R is an immediate neighnour of S.

b) S faces outside.

c) Only two persons sit between S and Q.

d) X sits second to the right of S.

e) None of the given options is true

16) Answer (E)

Solution:

W faces outside and P sits to the immediate right of W.

Only two persons sit between R and W., => R sits third to the left of W.

Also, R sits second to the right of Y,=> Y sits to the immediate left of W facing inside.

Only one person sits between P and Z, => Z sits third to the right of W.

Q sits third to the left of Z, => Z faces inside and Q sits between R and Y.

Since, X is not an immediate neighbour of P, => X sits between Z and R and faces opposite direction to that of Y i.e., faces outside.

S faces inside and thus R and Q faces outside. The arrangement :

Clearly, none of the above options is true regarding S.

=> Ans – (E)

Question 17: What is Q’s position with respect to W?

a) Immediate left

b) Third to the left

c) Second to the left

d) Immediate right

e) Second to the right

17) Answer (C)

Solution:

W faces outside and P sits to the immediate right of W.

Only two persons sit between R and W., => R sits third to the left of W.

Also, R sits second to the right of Y,=> Y sits to the immediate left of W facing inside.

Only one person sits between P and Z, => Z sits third to the right of W.

Q sits third to the left of Z, => Z faces inside and Q sits between R and Y.

Since, X is not an immediate neighbour of P, => X sits between Z and R and faces opposite direction to that of Y i.e., faces outside.

S faces inside and thus R and Q faces outside. The arrangement :

Q is sitting second to the left of W.

=> Ans – (C)

Question 18: Who among the following are immediate neighbours of Y?

a) Z, P

b) S, X

c) Q, S

d) W, Q

e) X, Z

18) Answer (D)

Solution:

W faces outside and P sits to the immediate right of W.

Only two persons sit between R and W., => R sits third to the left of W.

Also, R sits second to the right of Y,=> Y sits to the immediate left of W facing inside.

Only one person sits between P and Z, => Z sits third to the right of W.

Q sits third to the left of Z, => Z faces inside and Q sits between R and Y.

Since, X is not an immediate neighbour of P, => X sits between Z and R and faces opposite direction to that of Y i.e., faces outside.

S faces inside and thus R and Q faces outside. The arrangement :

W and Q are the immediate neighbours of Y.

=> Ans – (D)

Question 19: Who among the followings sit exactly between X and P when counted from the left of X?

a) Z, R

b) S, Z

c) R, Q

d) S, W

e) Q, Y

19) Answer (B)

Solution:

W faces outside and P sits to the immediate right of W.

Only two persons sit between R and W., => R sits third to the left of W.

Also, R sits second to the right of Y,=> Y sits to the immediate left of W facing inside.

Only one person sits between P and Z, => Z sits third to the right of W.

Q sits third to the left of Z, => Z faces inside and Q sits between R and Y.

Since, X is not an immediate neighbour of P, => X sits between Z and R and faces opposite direction to that of Y i.e., faces outside.

S faces inside and thus R and Q faces outside. The arrangement :

When counted from left of X, S and Z are sitting between X and P.

=> Ans – (B)

Question 20: Four of the following five are alike in a certain way based on the direction they are facing and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

a) RW

b) QZ

c) PQ

d) YX

e) XP

20) Answer (A)

Solution:

W faces outside and P sits to the immediate right of W.

Only two persons sit between R and W., => R sits third to the left of W.

Also, R sits second to the right of Y,=> Y sits to the immediate left of W facing inside.

Only one person sits between P and Z, => Z sits third to the right of W.

Q sits third to the left of Z, => Z faces inside and Q sits between R and Y.

Since, X is not an immediate neighbour of P, => X sits between Z and R and faces opposite direction to that of Y i.e., faces outside.

S faces inside and thus R and Q faces outside. The arrangement :

Apart from RW, all the pairs in the options are facing opposite direction. R & W are facing same direction.

=> Ans – (A)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here