Static GK Questions For MBA Exams (Headquarters)

0
225
Important Static GK Questions and Answers PDF - Headquarters
Important Static GK Questions and Answers PDF - Headquarters

Important Static GK Questions and Answers PDF – Headquarters

The general awareness section is one of the most important scoring sections in the MBA entrance exams, such as CMAT, TISSNET, XAT, IIFT, etc. In the GK (General Knowledge) section, there will be two types of question that may arrive, which includes static GK and Current affairs. In this article, we will provide you with some important static GK questions and answers in PDF, which consist of important Headquarters related questions. One can download the PDF by clicking the given below link.

Download Static GK Questions For MBA Exams (Headquarters)

Enroll For CMAT 2023 Crash Course

Question 1: The UNCTAD is headquartered at _____________.

a) Washington D.C.

b) New York

c) Geneva

d) Rome

e) Vienna

1) Answer (C)

Solution:

UNCTAD stands for the United Nations Conference on Trade and development. The UNCTAD is headquartered at Geneva, Switzerland.

Question 2: Where is the headquarters of IUCN(International Union for Conservation of Nature)?

a) Washington, D.C., US

b) Geneva, Switzerland

c) Gland, Switzerland

d) Rome, Italy

e) Amsterdam, Netherlands

2) Answer (C)

Solution:

Gland, Switzerland is the headquarters of IUCN(International Union for Conservation of Nature)
Hence, option c is the correct answer.

Question 3: Where is the headquarters of Fitch Ratings?

a) Rome, Italy

b) Washington, D.C., USA

c) New York, US

d) Lausen, Switzerland

e) London, England

3) Answer (C)

Solution:

New York, United States is the headquarters of Fitch Ratings.
Hence, option c is the correct answer.

Question 4: Which of the following organizations headquarters is not in ‘Paris, France’?

a) International Energy Agency

b) International Chamber of Commerce

c) European Space Agency

d) International Civil Aviation Organization

e) United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization

4) Answer (D)

Solution:

International Energy Agency ⇒ Paris France
International Chamber of Commerce ⇒ Paris France
European Space Agency ⇒ Paris France
International Civil Aviation Organization ⇒ Montreal, Canada
United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization ⇒ Paris, France
Hence, option d is the correct answer.

Question 5: Which of the following is the headquarters of International Renewable Energy Agency (IRENA)?

a) Paris

b) United Kingdom

c) Austria

d) UAE

e) None of these

5) Answer (D)

Solution:

International Renewable Energy Agency is headquartered in Abu Dhabi of United Arab Emirates. It was mandated to promote the adoption and sustainable use of Renewable energy.
IRENA was founded in 2009.

Question 6: Where is the headquarters of Moody’s?

a) Rome, Italy

b) Vienna, Austria

c) Washington DC, USA

d) Geneva, Switzerland

e) New York, United States

6) Answer (E)

Solution:

New York, United States is the headquarters of Moody’s.
Hence, option e is the correct answer.

Question 7: Before merging with Kotak Mahindra Bank where was the headquarters of ING Vysya Bank?

a) Mumbai

b) Hyderabad

c) Bengaluru

d) Chennai

e) Kolkata

7) Answer (C)

Solution:

Before merging with Kotak Mahindra Bank, Bengaluru was the headquarters of ING Vysya Bank.
Hence, option c is the correct answer.

Question 8: Which of the following banks headquarters is not in ‘Mumbai’?

a) Union Bank of India

b) RBI

c) Central Bank of India

d) Indian Bank

e) IDBI Bank

8) Answer (D)

Solution:

Union Bank of India ⇒ Mumbai
RBI ⇒ Mumbai
Central Bank of India ⇒ Mumbai
Indian Bank ⇒ Chennai
IDBI Bank ⇒ Mumbai
Hence, option d is the correct answer.

Question 9: Where is the headquarters of the SWIFT(Society for Worldwide Interbank Financial Transaction)?

a) Switzerland

b) USA

c) UK

d) France

e) Belgium

9) Answer (E)

Solution:

SWIFT headquarters is in Belgium.

Question 10: Match the following organizations with their respective locations.
Organization                                                Location

(1) National Sugar Institute                           (a) Pune
(2) Film and Television Institute of India       (b) Hyderabad
(3) Central Institute of Psychiatry                 (c) Bangalore
(4) National Academy of Construction          (d) Kanpur
(5) Raman Research Institute                       (e) Ranchi

a) (1)-(d), (2)-(e), (3)-(a), (4)-(b), (5)-(c)

b) (1)-(c), (2)-(a), (3)-(e), (4)-(b), (5)-(d)

c) (1)-(c), (2)-(a), (3)-(b), (4)-(e), (5)-(d)

d) (1)-(d), (2)-(a), (3)-(e), (4)-(b), (5)-(c)

e) (1)-(c), (2)-(e), (3)-(d), (4)-(a), (5)-(b)

10) Answer (D)

Solution:

National Sugar Institute ⇒ Kanpur
Film and Television Institute of India ⇒ Pune
Central Institute of Psychiatry ⇒ Ranchi
National Academy of Construction ⇒ Hyderabad
Raman Research Institute ⇒ Bangalore
Hence, option d is the correct answer.

Question 11: Where is the headquarters of the Border Security Force(BSF)?

a) Lucknow

b) Mumbai

c) New Delhi

d) Itanagar

e) Srinagar

11) Answer (C)

Solution:

The headquarters of the Border Security Force(BSF) is in New Delhi.

Question 12: Where is the headquarters of the NBA(National Basketball Association)?

a) New Delhi, India

b) Paris, France

c) Jakarta, Indonesia

d) Rome, Italy

e) New York, United States

12) Answer (E)

Solution:

New York, United States is the headquarters of the NBA(National Basketball Association).
Hence, option e is the correct answer.

Question 13: Which of the following cities is the headquarters of NABARD?

a) Mumbai

b) Delhi

c) Chennai

d) Kolkata

13) Answer (A)

Solution:

The Headquarters of NABARD(National Bank for Agriculture and Rural Development) is in Mumbai.

Question 14: Which of the following is headquartered in Geneva, Switzerland?

a) The Organization for the Prohibition of Chemical Weapons

b) International Atomic Agency

c) International Committee of the Red Cross

d) International Maritime Organization

14) Answer (C)

Solution:

The Organization for the Prohibition of Chemical Weapons ==> The Hague, Netherlands

International Atomic Agency ==> Vienna, Austria

International Committee of the Red Cross ==> Geneva, Switzerland

International Maritime Organization ==> London, United Kingdom

Question 15: Where is the headquarters of the World Chess Federation?

a) Lausanne, Switzerland

b) Vienna, Austria

c) New York, USA

d) Nairobi, Kenya

e) Oslo, Norway

15) Answer (A)

Solution:

The headquarters of the World Chess Federation(also known as FIDE) is in Lausanne, Switzerland.
Hence, option a is the correct answer.

Question 16: Where is the headquarters of International Court of Justice located?

a) Hague

b) Oslo

c) Copenhagen

d) Amsterdam

16) Answer (A)

Solution:

The headquarters of International Court of Justice is located in The Hague, Netherlands.

Question 17: DRDO(Defence Research and Development Organisation) is headquartered at ____________.

a) Bengaluru

b) Sriharikota

c) Chennai

d) New Delhi

17) Answer (D)

Solution:

The Defence Research and Development Organisation(DRDO) is an agency of the Government of India, charged with the military’s research and development, headquartered in New Delhi, India.

Question 18: Where is “National Botanical Research Institute” located?

a) Bangalore

b) Chennai

c) Delhi

d) Lucknow

e) Jaipur

18) Answer (D)

Solution:

“National Botanical Research Institute” is located in ”Lucknow, Uttar Pradesh”. Initially it was setup by Professor “Kailas Nath Kaul“ on behalf of the State Government of Uttar Pradesh,
Hence, option d is the correct answer.

Question 19: Where is the headquarters of the European Union (EU) located?

a) Jakarta

b) Brussels

c) Rome

d) Geneva

19) Answer (B)

Solution:

The headquarters of the European Union (EU) is located in Brussels, Belgium.

Question 20: Where is the headquarters of the BRICS?

a) Geneva, Switzerland

b) Vienna, Austria

c) Jeddah, Saudi Arabia

d) Shanghai, China

e) Paris, France

20) Answer (D)

Solution:

The headquarters of BRICS(Brazil, Russia, India, China and South Africa) is in Shanghai, China.
Hence, option d is the correct answer.

Enroll for CAT 2023 Complete Course

Enroll to CMAT Crash Course

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here