Static GK Questions For MBA Exams (Geography)

0
359
Important Static GK Questions and Answers PDF - Geography
Important Static GK Questions and Answers PDF - Geography

Important Static GK Questions and Answers PDF – Geography

The general awareness section is one of the most important scoring sections in the MBA entrance exams, such as CMAT, TISSNET, XAT, IIFT, etc. In the GK (General Knowledge) section, there will be two types of question that may arrive, which includes static GK and Current affairs. In this article, we will provide you with some important static GK questions and answers in PDF, which consist of important Geography related questions. One can download the PDF by clicking the given below link.

Download Static GK Questions For MBA Exams (Geography)

Enroll For CMAT 2023 Crash Course

Question 1: Paradip Port is located in which of the states?

a) Maharashtra

b) Gujarat

c) Odisha

d) Tamil Nadu

1) Answer (C)

Solution:

Paradip Port is located in Odisha.
Hence, option c is the correct answer.

Question 2: ‘Atacama’ desert is in which of the following continents?

a) Europe

b) North America

c) Asia

d) South America

2) Answer (D)

Solution:

‘Atacama’ desert is in South America.
Hence, option d is the correct answer.

Question 3: Which of the following is the highest waterfall in India .

a) Jog Falls

b) Barkana Falls

c) Nohsngithiang Falls

d) Kunchikal Falls

e) Nohkalikai Falls

3) Answer (D)

Solution:

Kunchikal Falls in Shimoga district, Karnataka is the highest waterfall in India

Question 4: Majuli is the biggest river island in the world which is located on the _____ river.

a) Ganga

b) Indus

c) Narmada

d) Brahmaputra

4) Answer (D)

Solution:

Majuli is the biggest river island in the world which is located on the Brahmaputra river.

Question 5: Match the following boundary lines name with their respective countries.
Boundary line                      Country

(1) Oder Neisse Line      (a) India and China
(2) Radcliffe Line            (b) Germany and Poland
(3) Durand Line              (c) India and Pakistan
(4) McMahon Line          (d) Afghanistan and Pakistan

a) (1)-(b), (2)-(a), (3)-(d), (4)-(c)

b) (1)-(c), (2)-(d), (3)-(a), (4)-(b)

c) (1)-(c), (2)-(a), (3)-(d), (4)-(b)

d) (1)-(b), (2)-(c), (3)-(d), (4)-(a)

5) Answer (D)

Solution:

Oder Neisse Line ⇒ Germany and Poland
Radcliffe Line ⇒ India and Pakistan
Durand Line ⇒ Afghanistan and Pakistan
McMahon Line ⇒ India and China
Hence, option d is the correct answer.

Question 6: Bhojtal lake is located in which state of India?

a) Madhya Pradesh

b) Maharashtra

c) Rajasthan

d) Uttar Pradesh

6) Answer (A)

Question 7: Which city is known as Deccan Queen .

a) Pune

b) Delhi

c) Jaipur

d) Agra

e) Jodhpur

7) Answer (A)

Solution:

Pune is known as Deccan Queen .

Question 8: Match the desert with their respective nations.
Desert                                      Nation

(1) Patagonian Desert           (P) China
(2) Karakum Desert               (Q) Kenya
(3) Taklamakan Desert          (R) Turkmenistan
(4) Registan Desert               (S) Argentina
(5) Chalbi Desert                   (T) Afghanistan

a) (1)-(Q), (2)-(R), (3)-(T), (4)-(P), (5)-(S)

b) (1)-(T), (2)-(P), (3)-(Q), (4)-(R), (5)-(S)

c) (1)-(S), (2)-(R), (3)-(P), (4)-(T), (5)-(Q)

d) (1)-(R), (2)-(Q), (3)-(T), (4)-(S), (5)-(P)

e) (1)-(T), (2)-(S), (3)-(P), (4)-(R), (5)-(Q)

8) Answer (C)

Solution:

Patagonian Desert ⇒ Argentina
Karakum Desert ⇒ Turkmenistan
Taklamakan Desert ⇒ China
Registan Desert ⇒ Afghanistan
Chalbi Desert ⇒ Kenya
Hence, option c is the correct answer.

Question 9: Which of the following country has the maximum number of reptile species?

a) Mexico

b) Brazil

c) Indonesia

d) Australia

e) China

9) Answer (D)

Solution:

Australia with 1078 has the maximum number of reptile species.
Hence, option d is the correct answer.

Question 10: Which of the following planet has maximum number of satellites?

a) Jupiter

b) Saturn

c) Neptune

d) Uranus

10) Answer (B)

Solution:

Saturn has maximum number of satellites.
Hence, option b is the correct answer.

Enroll for TISSNET 2023 Crash Course

Get 5 TISSNET Mocks – Just Rs. 299

Question 11: Identify the correct statements.
(i) Mexico is a Central American country.
(ii) Australia is the smallest continent.
(iii) Alps mountain is in Europe continent.

a) (i) and (ii)

b) (i) and (iii)

c) (ii) and (iii)

d) All (i), (ii) and (iii)

11) Answer (D)

Solution:

All the given three statements are correct.
Hence, option d is the correct answer.

Question 12: Russia is in which of the following continents?
(i) Europe
(ii) Africa
(iii) Asia
(iv) Australia

a) (i), (iii) and (iv)

b) (ii) and (iv)

c) (i) and (iii)

d) (ii), (iii) and (iv)

12) Answer (C)

Solution:

Russia is in Asia and Europe continents.
Hence, option c is the correct answer.

Question 13: Nandadevi peak is located in which state of India?

a) Sikkim

b) Rajasthan

c) Uttarpradesh

d) Uttarakhand

13) Answer (D)

Question 14: Which of the following Indian state has the largest area under forests?

a) Arunachal Pradesh

b) Odisha

c) Madhya Pradesh

d) Maharashtra

14) Answer (C)

Solution:

Madhya Pradesh has the largest area under forests.
Hence, option c is the correct answer.

Question 15: Study of moon is called as?

a) Seismology

b) Cosmology

c) paleontology

d) selenology

15) Answer (D)

Question 16: UAE(United Arab Emirates) shares the border with which of the following countries?
(i) Ukraine
(ii) Oman
(iii) Russia
(iv) China
(v) Saudi Arabia

a) (i), (iii) and (iv)

b) (ii) and (v)

c) (i) and (iv)

d) (ii), (iii) and (v)

16) Answer (B)

Solution:

UAE(United Arab Emirates) shares the border with Oman and Saudi Arabia.
Hence, option b is the correct answer.

Question 17: Ravi is the tributary of which river?

a) Krishna

b) Ganga

c) Indus

d) Godavari

17) Answer (C)

Question 18: ‘Volga’ river in which of the following continents?

a) Asia

b) North America

c) Africa

d) Europe

18) Answer (D)

Solution:

‘Volga’ river in Europe continent.
Hence, option d is the correct answer.

Question 19: The famous ” Chandil Dam” is located in which state .

a) Bihar

b) Jharkhand

c) Orrisa

d) West Bengal

e) Karnataka

19) Answer (B)

Solution:

Chandil Dam is located in Jharkhand.

Question 20: Which of the following is the leading coffee producer in the world?

a) Vietnam

b) Indonesia

c) Brazil

d) India

20) Answer (C)

Solution:

Brazil is the leading coffee producer in the world.
Hence, option c is the correct answer.

Candidates can Join our Telegram group of MBA aspirants for quick and regular exam updates.

Enroll for CAT 2023 Complete Course

Enroll to CMAT Crash Course

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here