Static GK Questions For MBA Exams (Biology)

0
314
Important Static GK Questions and Answers PDF - Biology

Important Static GK Questions and Answers PDF – Biology

The general awareness section is one of the most important scoring sections in the MBA entrance exams, such as CMAT, TISSNET, XAT, IIFT, etc. In the GK (General Knowledge) section, there will be two types of question that may arrive, which includes static GK and Current affairs. In this article, we will provide you with some important static GK questions and answers in PDF, which consist of important Biology related questions. One can download the PDF by clicking the given below link.

Download Static GK Questions For MBA Exams (Biology)

Enroll For CMAT 2023 Crash Course

Question 1: Study of fungi is called ____.

a) Phycology

b) Virology

c) Mycology

d) Bryology

1) Answer (C)

Solution:

Study of fungi is called Mycology.

Question 2: Select the option which is not a mosquito borne disease?

a) Zika

b) Dengue

c) Chikungunya

d) Typhoid

e) Malaria

2) Answer (D)

Solution:

Typhoid is not a mosquito borne disease.
Hence, option d is the correct answer.

Question 3: Hypocalcemia is caused by the deficiency of _________

a) Vitamin C

b) Calcium and Vitamin D

c) Vitamin A and Iron

d) Vitamin B

3) Answer (B)

Solution:

Hypocalcemia is caused by the deficiency of Calcium and Vitamin D.

Scurvy is caused by a deficiency of Vitamin C.

Beriberi is caused by a deficiency of Vitamin B.

Question 4: Who is considered as the father of biology?

a) Eratosthenes

b) Robert Boyle

c) Isaac Newton

d) Aristotle

4) Answer (D)

Question 5: Lumpy skin disease is an infectious disease that generally happens in which of the following?

a) Plants

b) Human

c) Reptiles

d) Cattle

e) None of the above

5) Answer (D)

Solution:

Lumpy skin disease is an infectious disease that generally happens in Cattle by a virus of the family Poxviridae which is also known as Neethling virus.
Hence, option d is the correct answer.

Question 6: Which of the following are not fat soluble vitamins?

a) A

b) E

c) D

d) C

6) Answer (D)

Question 7: Xerophthalmia is a disease caused by the deficiency of which vitamin?

a) Vitamin B6

b) Vitamin B12

c) Vitamin A

d) Vitamin C

7) Answer (C)

Solution:

Xerophthalmia is a disease caused by a deficiency of vitamin A.

Scurvy is a disease caused by a deficiency of vitamin C.

Anemia is a disease caused by a deficiency of vitamin B 12 and folate.

Question 8: What is Cholera?

a) a bacterial disease usually spread spread through insects

b) a bacterial disease usually spread through contaminated water

c) an allergy usually spread through vegetables

d) a bacterial disease usually spread spread through air

e) an allergy usually spread through animals

8) Answer (B)

Solution:

Cholera is a bacterial disease usually spread through contaminated water.
Hence, option b is the correct answer.

Question 9: Which blood cells are called soldiers of the body?

a) Red Blood Cells

b) White Blood Cells

c) Platelets

d) None of the above

9) Answer (B)

Solution:

White blood cells are called soldiers of the body.

The function of Red Blood Cells is to transport Oxygen.

Platelets are also called thrombocytes.

Question 10: Which of the following are decomposers in the environment?

a) Bacteria

b) Fungi

c) Snails

d) All of the above

10) Answer (D)

Enroll for TISSNET 2023 Crash Course

Get 5 TISSNET Mocks – Just Rs. 299

Question 11: Who is the first person to distinguish blood groups?

a) Gerhard Domagk

b) Philip Levine

c) Karl Landsteiner

d) Jules Bordet

11) Answer (C)

Question 12: Which of the following is a non communicable disease?

a) Obesity

b) Ebola

c) Rabies

d) Flu

12) Answer (A)

Solution:

Ebola, Flu and Rabies are communicable diseases. Obesity is a non communicable disease.
Hence, option a is the correct answer.

Question 13: What is Monkeypox?

a) It is a type of tungro disease.

b) It is a type of zoonotic disease.

c) It is a type of biotic disease.

d) It is a type of gummosis disease.

e) It is a type of anthracnose disease.

13) Answer (B)

Solution:

Monkeypox is a type of zoonotic(infectious disease that has jumped from a non-human animal to humans) disease.
Hence, option b is the correct answer.

Question 14: Which body part is mainly affected by the disease malaria?

a) Spleen

b) Lungs

c) Skin

d) Throat

14) Answer (A)

Solution:

Malaria can damage the kidneys or liver or cause the spleen to rupture.

Question 15: What is the scientific name of Bird Flu?

a) Ortho Corona Virinae

b) Avian Influenza

c) Plasmodium

d) Ciprofloxacin

15) Answer (B)

Question 16: Which is the largest and longest nerve in the human body?

a) Cranic nerve

b) Sciatic nerve

c) Gilial nerve

d) Ependymal nerve

16) Answer (B)

Solution:

The sciatic nerve is the largest and longest nerve in the human body.

Question 17: Which of the following a rich source of Vitamin-k?

a) Green vegetables

b) Milk

c) Lemon

d) Meat

17) Answer (A)

Question 18: Deficiency of Iron in the human body causes ____.

a) Rickets

b) Anaemia

c) Night blindness

d) Scurvy

18) Answer (B)

Solution:

Deficiency of Iron in the human body causes Anaemia.

Question 19: What are the cardinal symptoms of diabetes?
1. Polyphagia
2. Polyuria
3. Polydipsia

a) Only 1

b) Only 2

c) Only 1 and 3

d) 1, 2 and 3

19) Answer (D)

Question 20: Which of the following diseases are not caused by Protozoans?

a) Common Cold

b) Malaria

c) Amoebiasis

d) Both B and C

20) Answer (A)

Solution:

Malaria and Amoebiasis are caused by Protozoans. But Common Cold is not caused by Protozoans. The common cold is a viral disease caused by Rhino virus.

Candidates can Join our Telegram group of MBA aspirants for quick and regular exam updates.

Enroll for CAT 2023 Complete Course

Enroll to CMAT Crash Course

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here