Question 18

# Ramesh works A hours a day and rests B hours a day. This pattern continues for 1 week, with an exactly opposite pattern next week, and so on for four weeks. Every fifth week he adopts a new pattern which then continues for the next four weeks. When he works longer than he rests, his wage per hour is three times what he earns per hour when he rests longer than he works. The following table shows his daily working hours for the week numbered 1 to 13.A week consists of six days and a month consists of four weeks. If Ramesh is paid Rs. 60 per working hour inthe $$1^{st}$$ week, what is his salary for the $$1^{st}$$ month? (Assume that he is paid half his wages for his resting hours on duty)

Solution

As per the given conditions, weeks 1 and 3 will have similar pay structure and weeks 2 and 4 will have similar pay structure.

For weeks 1 and 3

wage/hr for working = 60

wage/hr during rest = 30

Total payment per day = (60*6 )+ (30*3) = 450

Total payment for weeks 1 and 3 = 450 * 12 = 5400

For weeks 2 and 4

wage/hr for working = 20

wage/hr during rest = 10

Total payment per day = (20*3 )+ (10*6) = 120

Total payment for weeks 2 and 4 = 120 * 12 = 1440

$$\therefore$$ Total monthly salary = 5400 + 1440 = 6840

Hence, option A.

• All Quant Formulas and shortcuts PDF
• 40+ previous papers with detau solutions PDF