Instructions

Read the following passage and answer the THREE questions that follow.

As the post-World War II generation of liberal democratic leaders forged new, highly successful domestic and international institutions and policies throughout the West, the weaknesses of liberal democracy that dominated the two decades after World War I faded from view. But they did not disappear.

First, because liberal democracy restrains majorities, it slows the achievement of goals that majorities support. This generates frustration with institutional restraints, and an unacknowledged envy of authoritarian systems that can act quickly and decisively. China can build huge cities in the time that it takes the United States to review the environmental impact of small highway projects. Liberal democracy requires more patience than many possess.

Second, liberal democracy requires tolerance for minority views and ways of life to which many citizens are deeply opposed. It is natural to feel that if we consider certain views or ways of life to be odious, we should use public power to suppress them. In many such cases, liberal democracy requires us to restrain this impulse, a psychological burden that some will find unbearable.

This leads directly to the third inherent problem of liberal democracy—the distinction it requires us to make between civic identity and personal or group identity. For example, although we may consider certain religious views false and even dangerous, we must, for civic purposes, accept those who hold these views as our equals. They may freely express these views; they may organize to promote them; they may vote, and their votes are given the same weight as ours. The same goes for race, ethnicity, gender, and all the particularities that distinguish us from one another.

This requirement often goes against the grain of natural sentiments. We want the public sphere to reflect what we find most valuable about our private commitments. Liberal democracy prevents us from fully translating our personal identities into our public lives as citizens. This too is not always easy to bear. The quest for wholeness—for a political community, or even a world, that reflects our most important commitments—is a deep yearning to which illiberal leaders can always appeal.

Nor is the fourth inherent difficulty of liberal democracy—the necessity of compromise—easy to bear. If what I want is good and true, why should I agree that public decisions must incorporate competing views? James Madison gives us the answer: in circumstances of liberty, diversity of views is inevitable, and unless those who agree with us form a majority so large as to be irresistible, the alternative to compromise is inaction, which is often more damaging, or oppression, which always is.

Question 60

According to the passage, how does the second problem of liberal democracy lead to the third problem?

Solution

The author discusses the second problem of liberal democracies by writing that liberal democracy "requires tolerance for minority views and ways of life to which many citizens are deeply opposed." This leads to a few groups of people holding divergent values and ideologies that, as a state, the liberal democracy does not share. Due to this, individuals belonging to those groups often find themselves carrying a 'civic identity' (one that aligns with the values of the liberal democracy as a state), and a 'personal or group identity' (one that an individual holds dear and aligns with the values of the group that he or she belongs to). Therefore, option D, "by tolerating the views we disagree with, we suffer from multiple identities," follows directly from the information presented in the passage.

Option A does not capture the third problem: the identity crisis arising from the misalignment between individual and civic values. Because it addresses only what this issue would appear to be on the surface, it is incorrect. Option B presents a comparative lever, that the intensity of our permissibility of how much we accept a particular point of view is a function of how much liberal democracy forces us to accept that view, which is not discussed in the passage. Option C hints at the fact that, as individuals, we often tolerate unpopular views as we understand that the person holding the views has the right to have those views; this does not capture that, inherently, individuals often tolerate unpopular views only on the surface, and might have multiple identities ('civic' and 'group' identity). Option E is partly true; it hinges on the distinction between 'having' a civic identity versus 'demonstrating' a civic identity, the former of which is discussed in the passage, but the latter is not. Option D remains the correct answer.

Create a FREE account and get:

  • All Quant Formulas and shortcuts PDF
  • 15 XAT previous papers with solutions PDF
  • XAT Trial Classes for FREE