CAT 2022 – Top 100 Quant Questions [Most Important]

0
8469
Top 100 - CAT Quant Questions
Top 100 - CAT Quant Questions

Most Expected CAT Quant Questions PDF:

Download Top 100 Quant Questions for CAT 2022. Very important and most expected Quantitavie aptitude Questions and answers by CAT 100%iler based on asked questions in previous exam papers.

Download Top 100 CAT Quant Questions 2022

Join Cracku CAT Complete Course

Download Top-25 CAT DILR expected sets

Take 3 free CAT mocks (latest pattern)

Download CAT previous papers PDF

Download CAT formulas PDF

ūüĆü Watch CAT Full revision

CAT Quant revision

CAT VARC revision

CAT DILR revision

Question 1: The mean score of ten batsmen of Hyderabad cricket team in a match is 60. If the top five scores of the batsmen are removed while calculating the average, the average falls by five. If the top six scores are distinct integers, what is the maximum possible score of any batsmen?

a) 102

b) 87

c) 95

d) 126

1) Answer (C)

Solution:

Total score of the 10 batsmen = 600
Average of bottom five batsmen = 55
Total score of bottom five batsmen = 275
Total score of top 5 batsmen = 325
To obtain the maximum score, the scores of others are to be minimised
The minimum score of the top five batsmen can be 56 when all the bottom five batsman have 55 as their score.
Hence, 56,57,58,59,95 are the scores of the top five batsmen.

Question 2: A dishonest milkman dilutes milk with water and then sells the diluted milk at 25% more than the price at which he purchased the milk. If he makes a profit of 40% by implementing this process. Find the volume of water(in ml) added to every litre of pure milk (Assume water is free of cost)

2) Answer: 120

Solution:

Let the cost price of 1 litre of pure milk = Rs. 12 (value taken for easier calculations)

Then the selling price of 1 liter of solution= Rs 15

y be the volume of water added to every 1 litre of solution => SP of (1+y) litres of solution = 15 x (1+y)

$\frac{(1+y)15 – 12}{12}$ = 0.4

y = $\frac{1.8}{15}$

The volume of water added in ml = $\frac{1.8}{15}$*1000 = 120ml

120 is the correct answer.

Question 3: You travel by Delhi Metro every day from Botanical Garden, Noida to Hauz Khas, Delhi. At Hauz Khas metro station, you use an escalator to get out of the station. The escalator takes 80 seconds to get you down. One day, the escalator was not working and you walk up the escalator in 50 seconds. How many minutes does it approximately take you to walk up the working escalator?

a) 1.5 minutes

b) 2.2 minutes

c) 2.8 minutes

d) 2.6 minutes

3) Answer (B)

Solution:

It is given that by using the escalator, one can get out of the station in 80 sec.

Let us consider the number of steps =80

Speed of the escalator = 1 step/sec

When the escalator was not working, the time taken by a person = 50 sec

The speed of the person = 80/50=8/5 steps/sec

Time taken by a person walking down a moving escalator = $\ \frac{\ 80}{\ \frac{\ 8}{5}-1}$

=$\ \frac{\ 80}{\ \frac{\ 3}{5}}$

=2.22 min

B is the correct answer.

Question 4: The ratio of the cost price of item A and item B is 3:2. The ratio of marked price of both the items in 5:3. The ratio of the percentage discount is 9:5. What is the discount percentage on item A if the profit percentage is the same?

a) 33.33%

b) 40%

c) 20%

d) 30%

4) Answer (C)

Solution:

Assuming the cost price of A = 3x and the cost price of B = 2x

The marked price of A = 5y and the marked price of B = 3y

Now selling price of A = a and the selling price of B = b

Equating profit percentages, $\ \frac{\ a-3x}{3x}=\ \frac{\ b-2x}{2x}$

=> $\ \frac{\ a}{3x}-1\ =\ \ \frac{\ b}{2x}-1$

=>$\ \frac{\ a}{3}=\ \frac{\ b}{2}$  => 2a=3b => b = 2a/3

Now, ratio of the discount percentages = $\ \dfrac{\ \ \frac{\ 5y-a}{5y}\times\ 100}{\ \frac{\ 3y-\ \frac{\ 2a}{3}}{3y}\times\ 100}$

=> $\ \frac{\ 9\left(5y-a\right)}{5\left(9y-2a\right)}=\ \frac{\ 9}{5}$

=> 5y-a=9y-2a   =>a=4y

Hence, discount percentage on item A = $\ \frac{\ 5y-a}{5y}\times\ 100$ = $\ \frac{\ 5y-4y}{5y}\times\ 100$ = 20%

Question 5:¬†Two natural numbers m and n are in the ratio 17:19. When a natural number k is subtracted from each of the numbers, the new ratio is less than 5/6.¬†What is the minimum value that ‚Äėk‚Äô can take?

5) Answer: 8

Solution:

Let the two numbers be 17x and 19x respectively.
So we have
$\frac{17x – k}{19x – k} < \frac{5}{6}$
=> 102x – 6k < 95x – 5k
=> 7x < k
=> k > 7x
For k to be minimum, x has to minimum.
putting x = 1, we get k > 7
Hence k >7, so the minimum possible integral value of k is 8

Question 6: Rinesh dropped a ball from a height of 360m. Each time the ball hits the ground it rebounds to 60% of the height from where it fell. Find the total distance(in metres) travelled by the ball before coming to rest.

6) Answer: 1440

Solution:

Total distance travelled by the ball = 360+360*0.6+360*0.6+360*0.6*0.6+360*0.6*0.6……………………….$\infty$

= 360+360*0.6*2+360*0.6*0.6*2 ……………… $\infty$

= 360+2[360*0.6+360*0.6*0.6 ………………………….$\infty$]

= 360+2[$360*0.6^1+360*0.6^2 ………………………….\infty$]

= 360+2*$\frac{360*0.6}{1-0.6}$

= 360+2*$\frac{360*0.6}{0.4}$

= 1440m

Question 7: A table is sold at 20% profit from a manufacturer to a whole seller. The whole seller sells each table at 60% profit with an offer of 1 table free on every purchase of 5 tables. The retailer bought 30 tables (free tables included) at Rs 24000. The retailer sold the table to customers with a profit margin of 10%. What is the difference between the manufacturing cost and the customer price of a table?

a) Rs 420

b) Rs 380

c) Rs 240

d) Rs 300

7) Answer (B)

Solution:

Let the Manufacturing cost = M

A table is sold at 20% profit from a manufacturer to a whole seller.

Price of the table for the whole seller =1.2 M

The whole seller sold the tables at 60% profit, with an offer of 1 table free with a purchase of 5 tables.

Price of 5 tables for the whole seller =  1.2 M * 5= 6M

The retailer bought 30 tables {free tables included} at Rs 24000.

Price of 6 tables( +1 free) for retailer = 1.6*6M=  9.6M

Price of 30 tables = 5* 9.6M = 24000

M= Rs 500

Price of each table for Retailer = 24000/30= Rs 800

Price for the customers= 1.1*800= Rs 880

The difference between the manufacturing cost and the customer price of the table= Rs 880-Rs 500= Rs380

Question 8: Ten men can complete a piece of work in 8 days while fifteen women take 6 days to complete the work. If 9 women and x men can complete the work in 8 days. What is the value of x?

a) 5

b) 4

c) 2

d) 3

8) Answer (C)

Solution:

Let m be the number of units of work done by a man on one day.
w be the number of units of work done by a woman in one day.

10m*8 = 15w*6

$\frac{m}{w}$ = $\frac{9v}{8v}$

(9w+xm)*8 = 10m*8

9*8v+x*9v = 10*9v

8+x=10

x = 2

C is the correct answer.

Question 9: A toy train is running around a circular track and a boy is running next to it. If the toy train stops at all 4 of the equally spaced stations (excluding the originating station) for 10 minutes each, the boy is able to catch up with the train just before it leaves the 4th station. If the train covers the length of the track in 1 hour (without stoppages) what is the ratio of the speed of the train (without stoppages) to that of the boy?

a) 11:6

b) 20:9

c) 2:1

d) 25:12

9) Answer (A)

Solution:

Consider the diagram, we know that the boy catches up with the train at the 4th station (if the train is going in clockwise direction)
Time taken by the boy to cover 4/5th of the distance=time taken by the train to cover it+40 minutes
Time taken by the train to cover the full distance=60 minutes
To cover 4/5th of the distance without stoppages=60*4/5=48 minutes.
Speed of the train: Speed of the boy
=$\dfrac{1}{\text{Time taken by train}}$:$\dfrac{1}{\text{Time taken by boy}}$
$\dfrac{1}{48}$:$\dfrac{1}{48+40}$
=11:6

Question 10: In a ceremony, a total of 5000 people were present. The ratio of boys to the ratio of girls was 13:12 and the ratio of men to the ratio of women was 14:15. If there is atleast one boy and one man present in the ceremony, what can be the maximum number of males (men+boys) in the ceremony?

a) 2453

b) 2573

c) 2237

d) 2593

10) Answer (B)

Solution:

Assuming the number of boys and girls to be 13x and 12x, the number of men and women to be 14y and 15y.
The total number of people present = 25x+29y = 5000  => x = $\frac{\left(5000-29y\right)}{25}$
Total number of males = 13x+14y = 14y+$\frac{13\left(5000-29y\right)}{25}$ = 14y$-\frac{29*13y}{25}$ + 2600 =  $2600-\frac{27y}{25}$
Since x and y cannot be zero as the ratio will become undefined.
To maximize number of males, y=25

$2600-\frac{27y}{25}$ = 2600 –¬†$2600-\frac{27}{25}\times\ 25\ =\ 2600-27\ =2573\ $

Question 11: Two types of rice, type A and type B are mixed in the ratio 3:2 and sold at a profit of 25%. If the selling price per kg is kept the same and the ratio is changed to 2:3, then the profit would be 20%. What would be the approximate percentage profit if they are mixed in the ratio 1:4 and sold on the same price per kg?

a) 17.3

b) 15.4

c) 13.7

d) 11.2

11) Answer (B)

Solution:

Assume the price per kg for type A = a and the price per kg for type B = b
Cost price per kg = $\frac{3a+2b}{5}$
=> Selling Price = $\frac{3a+2b}{5}\times\ \left(1+\frac{25}{100}\right)\ =\ \frac{3a+2b}{5}\times\ \frac{5}{4}$  = $\frac{3a+2b}{4}$
After changing the ratio, the new cost price = $\frac{2a+3b}{5}$
The new selling price per kg = $\frac{2a+3b}{5}\times\ \left(1+\frac{20}{100}\right)$ = $\frac{6\left(2a+3b\right)}{25}$
Since both the selling prices are the same. $\frac{3a+2b}{4}=\frac{6\left(2a+3b\right)}{25}$
=> 25(3a+2b)=24(2a+3b)
=> 75a-48a = 72b-50b
=> 27a = 22b
=>¬†$\frac{a}{b}=\frac{22}{27}$ …..(1)
Cost price per kg while mixing in the ratio 1:4 = $\frac{a+4b}{5}$ =
Selling price per kg = $\frac{3a+2b}{4}$
% Profit = $\left(\dfrac{SP}{CP}-1\right)\times\ 100=\left(\dfrac{\left(3a+2b\right)\times\ 5}{4\times\ \left(a+4b\right)}-1\right)\times\ 100$
$=\ \left(\dfrac{\ 15a+10b}{4a+16b}-1\right)\times\ 100\ =\ \dfrac{\frac{11a}{b}-6}{\frac{4a}{b}+16}\times\ 100\ $
$=\ \ \dfrac{\ 11\times\ \frac{22}{27}-6}{4\times\ \frac{22}{27}+16}\times\ 100\ =\ \ \dfrac{\ 11\times\ 0.815-6}{4\times\ 0.815+16}\times\ 100\ $
$=\ \dfrac{2.965}{19.26}\times\ 100\ =\ 15.4\%$

Question 12: A class of 100 students is divided into two groups such that the average of the first group is 10 less than the average of the second group. The overall average is 58 and the number of students in the first group can not be more than 75. Find the maximum integral value of the average of the first group.

12) Answer: 55

Solution:

Assuming the average of the first group is ‘a’ and the average of the second group = a+10. Assume the number of first group = x and the number of the second group = 100-x
Overall average = 58 = $\ \frac{\ ax+\left(a+10\right)\left(100-x\right)}{100}$
=> 5800 = ax+1000+100a-10x-ax
=> 10a-x=480
=> a = $\ \frac{\ x}{10}+48$
To get an integral value of a, x should be a multiple of 10. Since, the value of x cannot be more than 75, x will be 70.
Hence, a = $\ \frac{\ 70}{10}+48$ = 55

Question 13: A sum of 36 lakhs is divided into n equal parts and deposited in a bank such that the first part is deposited at a simple interest of 2% for 1 year, the second part is deposited for a simple interest of 4% for 2 years, the third part is deposited for 6% for 3 years and so on until the nth year. If the total interest earned is 14.4 lakhs, then find the value of n.

a) 7

b) 6

c) 5

d) 8

13) Answer (A)

Solution:

The initial value of each amount =$\ \frac{\ 36}{n}$

The interest from the first part = $\ \frac{\ 36\times1\times\ 2\ }{n\times\ 100}$

The interest from the second part = $\ \frac{\ 36\times2\times\ 4\ }{n\times\ 100}$

…………………..

The interest from nth part = $\ \frac{\ 36\times\ n\times\ 2n}{n\times\ 100}$

Sum of all the interests =¬†$\left(\ \frac{\ 36}{n\times\ 100}\right)\left(1\times\ 2+2\times\ 4+3\times\ 6…………….+n\times\ 2n\right)$

=¬†$\left(\ \frac{\ 36\times\ 2}{n\times\ 100}\right)\left(1^2+2^2+3^2+………………….n^2\right)$

Hence, $\ \frac{\ 72}{n\times\ 100}\times\ \frac{\ n\left(n+1\right)\left(2n+1\right)}{6}$ = 14.4

=> (n+1)(2n+1)=120

=> $2n^2+3n-119=0$

=> n = 7 or $\ -\ \ \frac{\ 17}{2}$

Rejecting the negative value, we have n = 7

Question 14: Three pipes P1, P2 and P3 can fill a tank in 5, 10 and 25 minutes respectively. All the three taps are opened simultaneously but after some time P1 is closed and sequentially after some more time P2 is closed. The difference in the duration for which P1 and P2 stayed open is double that between P2 and P3. If the tank was filled in 6 minutes, for how many minutes was tap P2 open?

a) 28/35 minutes

b) 158/35 minutes

c) 122/35 minutes

d) 54/35 minutes

14) Answer (B)

Solution:

Three pipes P1, P2 and P3 can fill a tank in 5, 10 and 25 minutes respectively.

Let the capacity of the tank =50l

Rate of flow of pipe P1= 10l/min

Rate of flow of pipe P2= 5l/min

Rate of flow of pipe P3= 2l/min

The difference in the duration for which P1 and P2 were opened is double as that between P2 and P3.

P1 was open for A minutes, P2 was open for A+2B minutes, P3 was was open for A+3B minutes

If the tank was filled in 6 minutes,

A+3B=6

10A+5(A+2B)+2(A+3B)= 50

17A+16B=50

B=52/35 minutes

tap P2  was open for A+2B minutes= 6-B = 6-52/35 = 158/35 minutes

Option B

Question 15: An ice-cream vendor can sell 100 ice-cream bricks for Rs.800 each. He realizes that he can sell 50 more bricks for every 25 rupees he reduces in the selling price of the ice-cream brick. What should be his selling price if he wants to maximize revenue? (The answer must be a multiple of 25)

15) Answer: 425

Solution:

The revenue can be written as a function of quantity into price.
Revenue= (800-25x)(100+50x)
Taking 25 common from both the brackets, we get 25*25*(32-x)(4+2x) = 625*(32-x)(4+2x)

Again, we can take 2 in common from the term in the second bracket, so revenue=1250(32-x)(2+x)

We need to maximize this. So, we need to maximise (32-x)(x+2)

=$32x+64-x^2-2x$

=$64+30x-x^2$

There are two methods in which we can find the maximum value of x.

Method 1: Differentiation

Differentiating $64+30x-x^2$ and equating with 0 we get 2x=30 so, x=15

Method 2: Completion of squares

$64+30x-x^2$ can be rewritten as $289 Р[225-30x+x^2]$ = $289 Р(x-15)^2$

We must maximise $289 – (x-15)^2$

$(x-15)^2$ will always be positive, the minimum value it can take is when x=15, $(x-15)^2$=0

So, $289 – (x-15)^2$ is maximum when x=15

Hence, price=800-25*15

=800-375

Price=425

Question 16:¬†Nawab has two sons Saif and Amir who have export businesses. Nawab‚Äôs satisfaction/ utility level is given by adding twice of the satisfaction level of Saif with the satisfaction level¬†of Amir. If Saif makes a profit of ‚āĻ¬†100, his satisfaction level goes up by 10% and if he suffers¬†a loss of ‚āĻ100, his satisfaction level goes down by 10%. If Amir makes profit of ‚āĻ¬†100, his¬†satisfaction level goes up by 5% and if he suffers a loss of¬†‚āĻ 100, his satisfaction level goes¬†down by 15%. Currently, Nawab‚Äôs satisfaction level is 24 and the satisfaction level of Saif is the same as the satisfaction level of Amir. If Saif makes a profit of 100 and Amir suffers a loss¬†of¬†‚āĻ 100, what is the approximate percentage change in Nawab‚Äôs satisfaction level?

a) 1.25%

b) 1.33%

c) 1.5%

d) 1.66%

16) Answer (D)

Solution:

Nawab’s satisfaction/ utility level is given by adding twice of the satisfaction level of Saif with the satisfaction level of Amir.

Saif makes a profit of ‚āĻ 100, his satisfaction level goes up by 10% and if he suffers a loss of ‚āĻ100, his satisfaction level goes down by 10%.

Amir makes profit of ‚āĻ 100, his satisfaction level goes up by 5% and if he suffers a loss of ‚āĻ 100, his satisfaction level goes down by 15%.

Nawab’s satisfaction level is 24 and the satisfaction level of Saif is the same as the satisfaction level of Amir

Let x be the satisfaction level of Saif

24=3x

x=8

If Saif makes a profit of 100 and Amir suffers a loss of ‚āĻ 100, the satisfaction level of Saif and Amir goes up by 10% and goes down by 15% respectively.

The satisfaction of Saif and Amir = 8.8 and 6.8

Nawab’s new satisfaction/ utility level = 2*8.8+6.8 =24.4

Percentage change = $\ \frac{\ 24.4-24}{24}$

=1.67%

D is the correct answer.

Question 17: Pipes A, B and C are fitted to a tank such that A is an inlet pipe, B and C are outlet pipes. Pipe A is at the bottom of the tank, Pipe B is situated at half the height of the tank while C is situated at one fourth the height of the tank from the bottom. All the pipes are opened simultaneously for an empty tank. The ratio of the outlet flow of pipes B & C is 1:5. The tank is full in a total of 16 hours and was half-filled in 6 hours. Which of the following is the ratio of the rate of flow of in pipe A to pipe B?

a) 10:1

b) 15:4

c) 4:1

d) 8:1

17) Answer (A)

Solution:

Pipes A, B and C are fitted to a tank, such that A is an inlet pipe, B and C are outlet pipes.
Pipe B is situated at half the height of the tank while C is situated at one fourth the height of the tank from the bottom.

All the pipes are opened simultaneously for an empty tank.

Let the flow in pipe A = y

The ratio of the outlet flow of pipes B & C is 1 : 5.

The flow in pipe B and C is x and 5x.

.

The time taken to fill T/4 tank = t

The net rate of flow of water= y

Thus,¬† yt=T/4…….(1)

.

The time taken to next fill T/4 tank = 6-t

Now, the net rate of flow of water= y-5x

(y-5x)(6-t)= T/4…….(2)

.

The time taken to next fill T/2 tank = 16-6=10h

The net rate of flow of water= y-5x-x=y-6x.

10(y-6x)=T/2…….(3)

From (1) and (3)

2*yt= 10(y-6x)

t=5(y-6x)/y ……(4)

From (3) and (2)

(y-5x)(6-t)=5(y-6x) ……..(5)

Thus,

$\frac{\left(y-5x\right)\left(y+30x\right)}{y}=5\left(y-6x\right)$  (Subsituting the value of t from (4) into (5))

$4y^2-55xy+150x^2=0$

$4y^2-40xy-15xy+150x^2=0$

$\left(4y-15x\right)\left(y-10x\right)=0$

y/x= 15/4 or y/x=10

Now, 15/4 will be rejected because the flow rate y-6x will become negative.
Hence, y:x = 10:1

Option A

Question 18:¬†Joseph is in a dilemma. He has been offered a job which would pay him¬†‚āĻ 80,000 per month for first three years and ‚āĻ¬†1,20,000 per month for the next three years, and¬†‚āĻ 1,50,000 per month for the remaining four years. He has also been offered an MBA at a prestigious place and he is considering whether to accept the job or go for the MBA. The first year tuition fee for the MBA program is ‚āĻ¬†16,00,000 and the second year tuition fee for the MBA program is¬†‚āĻ 20,00,000. After MBA, he’ll get a salary of¬†‚āĻ 2,00,000 per month for the first four years and then¬†‚āĻ 2,50,000 per month for the remaining four years. What will be the approximate percentage gain for Joseph in opting for the MBA instead of the job in the 10 years horizon considering no discounting of money ?

a) 23%

b) 25%

c) 27%

d) 29%

18) Answer (B)

Solution:

The sum accrued by Joseph if he had taken the job = (80000*3+120000*3+150000*4)*12

=144*$10^5$

If Joseph has taken the MBA program, tuition fee for the program = 1600000+2000000

Sum accrued post MBA = 200000*12*4+250000*12*4=21600000

Net amount = 21600000-3600000 = 180*$10^5$

Net gain if Joseph had taken MBA over job 10 years down the lane= 36*10^5

Percentage of gain = $\ \frac{\ 36\times\ 10^5}{144\times\ 10^5}$

=25%

B is the correct answer.

Question 19: Ram and Shyam start a business together by investing a fixed amount of money on the first day of each month. In the year 2019, Ram invested an amount of A each month starting from January. Shyam invested an amount of B each month starting from May. They made a profit of Rs 210,000 at the end of September. If Ram got Rs 60000 more in profit than Shyam, find the ratio of A and B.

a) 3:4

b) 2:3

c) 4:5

d) 3:5

19) Answer (D)

Solution:

Assume Shyam’s profit is equal to S, then the Ram’s profit = S+60000
Now, S+S+60000 = Rs 210000  => 2S = Rs 150000  => S = Rs 75000
Profit share of Ram = 75000+60000 = Rs 135000
Assume the return for an amount of Rs 1 invested for 1 month is k.
Ram invests from January to September 9 months. For the amount invested in January, the return will be for 9 months = 9kA
For the amount invested in February by Ram, the return will be 8kA and so on.
Total Return of Ram = kA(9+8+7+6…….2+1) = 45kA = 135000¬† => kA = 3000 ……..(1)
Similarly, the total return for Shyam = kB(5+4+3+2+1) = 15kB = 75000 = kB = 5000 ……(2)
From (1) and (2), $\frac{A}{B}=\frac{3}{5}$

Question 20: Aman and Bala started running from the same point around a hexagonal track. They started running in the same direction with their speed in the ratio a:b. If they meet each other only at the corners of the hexagon, not necessarily all corners, which of the following cannot be the value of the ratio a:b?

a) 7:6

b) 3:1

c) 5:2

d) 5:1

20) Answer (D)

Solution:

The number of points of intersection of two racers running around a circular track in the same direction is |a-b| where a:b is the ratio of their speeds.

The number of points of intersections must be a factor of 6( 1,2,3 or 6) so that they meet only at the corners.

A:|7-6|= 1

B:|3-1|= 2

C:|5-2|= 3

D:|5-1|= 4

4 does not belong to 1, 2, 3 or 6. Hence, D is the answer.

Question 21: One day, Rahul started a work at 9 AM and Gautam joined him two hours later. They then worked together and completed the work at 5 PM the same day. If both had started at 9 AM and worked together, the work would have been completed 30 minutes earlier. Working alone, the time Rahul would have taken, in hours, to complete the work is

a) 11.5

b) 10

c) 12.5

d) 12

21) Answer (B)

View Video Solution

Solution:

Let Rahul work at a units/hr and Gautam at b units/hour
Now as per the condition :
8a+6b =7.5a+7.5b
so we get 0.5a=1.5b
or a=3b
Therefore total work = 8a +6b = 8a +2a =10a
Now Rahul alone takes 10a/10 = 10 hours.

Question 22: In a running race, when one runner allows another runner to stay ahead at the start of the race, then it is termed as startup and when runners reach the finishing line at the same time, then it is termed as dead heat. In a race of 4 km distance, Anu wins by 600m over Binu. Binu can give a startup of 200m to Caira in a 4 km race. By how much distance should Caira get startup so that the race between Anu and Caira ends in dead heat in the same race of 4 km?

a) 700m

b) 750m

c) 770m

d) 725m

22) Answer (C)

Solution:

Let Anu finishes the race in t hours.

Speed of Anu = $\ \frac{\ 4000}{t}$ m/hour

Speed of Bhanu = $\ \frac{\ \left(4000-600\right)}{t}$ m/hour Since Anu wins the race by 600m

Time taken by Bhanu to finish the race = Time taken by Caira to cover 3800m.

Time taken by Bhanu = $\ \frac{\ 4000}{\ \frac{\ 3400}{t}}\ =\ \ \frac{\ 20}{17}t$

Speed of Caira = $\ \frac{\ 3800}{\ \frac{\ 20}{17t}}\ =\ \ \frac{\ 3230}{t}$ m.hr.

To finish the race at the same time Anu should give Caira a headstart of 4000-3230 = 770m

C is the correct answer.

Question 23: Three metals A, B and C are mixed such that the quantity of A is x % more than that of C and the quantity of A is x % less than that of B. The quantity of C is increased by 66.67% by adding pure C to the alloy mixture.  This results in the metal C contribution to the alloy becoming 33.33% of the total. Find the value of x.

a) 66.67

b) 25

c) 33.33

d) 50

23) Answer (C)

Solution:

Assuming the quantity of C initially = c
Hence, the quantity of A = $\left(1+\frac{x}{100}\right)c$
Also, the quantity of B = $\dfrac{\left(1+\frac{x}{100}\right)c}{\left(1-\frac{x}{100}\right)}$
Now, after increasing the quantity of c by 66.67%, we get
$\dfrac{c\left(1+\frac{66.67}{100}\right)}{c\left(1+\frac{66.67}{100}\right)+c\left(1+\frac{x}{100}\right)+\dfrac{c\left(1+\frac{x}{100}\right)}{1-\frac{x}{100}}}$  = $\dfrac{33.33}{100}$
=> $\dfrac{\frac{5}{3}\left(1-\frac{x}{100}\right)c}{\frac{5}{3}\left(1-\frac{x}{100}\right)c+c\left(1+\frac{x}{100}\right)+c\left(1-\frac{x^2}{100}\right)}=\dfrac{33.33}{100}$
Assuming $\frac{x}{100}\ =\ y$ , we have
$\dfrac{5\left(1-y\right)}{5\left(1-y\right)+3\left(1+y\right)+3\left(1-y^2\right)}=\dfrac{1}{3}$
15-15y  =5-5y+3+3y+3-3$y^2$
=> 3$y^2$-13y+4=0
=> (3y-1)(y-4)=0
=> y = $\dfrac{1}{3}$
Hence, x = 100y = 33.33%
C is the answer.

Question 24: Three solutions A, B and C having equal volume are made up of water and alcohol in the ratio 1:3, 2:5 and 3:4 respectively. 24 litres of A is taken out and mixed into B, then the composition of water and alcohol in B changes to 11:29. Had 14 litres been taken from the original B solution and mixed into C, what would had been the final ratio of C?

a) 4:7

b) 2:3

c) 5:8

d) 3:5

24) Answer (B)

Solution:

Since volumes of A, B and C are the same. It can be assumed as multiple of LCM(1+3,2+5,3+4) = LCM(4,7,7) = 28

Consider the volume as 28x.

In solution A, volume of water =7x  volume of alcohol = 21x

In solution B, the volume of water =8x volume of alcohol = 20x

In solution C, the volume of water =12x volume of alcohol = 16x

If 24 litres of A and B is taken out, then water and alcohol in the ratio 1:3.

So water taken out will be $24\times \ \ \frac{\ 1}{1+3}\ =\ 6$

Alcohol taken out will be $24\times \ \ \frac{\ 3}{1+3}\ =\ 18$

After adding 24 litres of A to B, the final ratio of B = $\ \frac{\ 8x+6}{20x+18}=\ \frac{\ 11}{29}\ $

Solving for x, we get x=2

So the volume = 28x = 28*2 = 56 litres

If 14 litres is taken out of original solution B, the water taken out will be $14\times\ \ \frac{\ 2}{2+5}$ = 4

And the alcohol taken out will be 14-4 =10

Volume of C = 56 litres, Volume of water in C = 12x = 24 and the volume of alcohol = 16x = 32

Now adding this to C, the ratio of water and alcohol = $\ \frac{\ 24+4}{32+10}$ = $\ \frac{\ 2}{3}$

Question 25: In a class of 60 students, the average weight of the class is 65kg. If the average weight of boys and girls in the class is 75 and 50 respectively. then the ratio of girls and boys is

a) $\frac{2}{3}$

b) $\frac{3}{2}$

c) $\frac{2}{5}$

d) $\frac{5}{3}$

25) Answer (A)

Solution:

The total number of students in class = 60

Let the number of boys and girls be x, y respectively.

$\frac{75x+50y}{60}$ = 65

3x+2y = 156

3x+3y = 180

y = 24, x = 36

Required ratio = $\frac{2}{3}$

A is the correct answer.

Question 26: Four runners are running along a circular track. They start from the same point and run in the same direction. The speeds of the runners are in the ratio 1:2:3:5. At how many unique points on the circular track will the runners (two or more) cross each other?

a) 4

b) 12

c) 6

d) 13

26) Answer (C)

Solution:

Two runners running in the same direction at the speed a:b will intersect at b-a different points. Similarly, two runners running in different directions will intersect at a+b points. Given ‘a’ and ‘b’ are coprime.
For the data given in the question, Lets assume four runners be A,B,C,D such that the run at the speed in ratio 1:2:3:5 respectively

The runners A and B with speed in ratio 1:2 will intersect at 2-1 =1 point i.e. the point they begin the race.

The runners A and C with speed in ratio 1:3 will intersect at 3-1 =2 points.

The runners A and D with speed in ratio 1:5 will intersect at 5-1 =4 points.

The runners B and C with speed in ratio 2:3 will intersect at 3-2 =1 points.

The runners B and D with speed in ratio 2:5 will intersect at 5-2 =3 points.

The runners C and D with speed in ratio 3:5 will intersect at 5-2 =2 points.

The points will coincide for runners A,B; A,C; B,C ;C,D and A,D with each other as they are start the race from the same point.

Number of different points at which they will intersect is given in the figure below.

They will intersect at 6 different points.

Question 27: Swarn a SME enterprise borrowed a sum of money from a nationalized bank at 10% simple interest per annum and the same amount at 8% simple interest per annum from a microfinance firm for the same period: It cleared the first loan 6 months before the scheduled date of repayment and repaid the second loan just at the end of the scheduled period: If in each case it had to pay Rs. 62100 as amount then how much money and for what time period did it borrow?

a) Rs. 55750, 2 years

b) Rs. 52500, 2 years

c) Rs. 51750, 2.5 years

d) Rs. 55750, 2.5 years

27) Answer (C)

Solution:

The sum that was returned is same in both cases that means interest accrued is same in both cases.

Assume that the duration is ‘t’ years for which amount is borrowed in both case and principal amount is ‘P’.

$\frac{P*(t-0.5)*10} {100}$ = $\frac{P*t*8} {100}$

t=2.5 years

Principal amount that the enterprise borrowed :

$P(1+\frac{2*10}{100})$ =62100

P=51750

Question 28: Ramesh, in order to achieve his sales target, started selling pens in packs of 15. To attract customers, he sells the pack at the marked price of 12 pens. He also started giving 1 pack free for every 4 packs purchased. Suresh bought 11 packets on which he got some packets free. He unpacked the pens and started selling them individually. He raised the marked price of an individual pen by 30% and offered a discount of 20%. What is the profit % earned by Suresh on selling all the pens?

a) 58.33%

b) 62.57%

c) 53.64%

d) 46.88%

28) Answer (C)

Solution:

Let the CP of 1 pen be Rs.10.
Thus, CP of 1 packet of pens = Rs.120.
He raises the CP by 30% and thus, MP = Rs. 13.
He is offering a discount of 20% and thus, the SP of 1 pen = Rs. 10.4.
Suresh buys 11 packets costing him 120*11 = Rs. 1320.
He got 2 packet free on these 11 packets and thus, CP of 1 packet for Suresh = Rs. 1320/13
Each packet has 15 pens and thus, CP of 1 pen = 1320/(13*15) = Rs. 6.77.
Thus, Profit percentage = $\dfrac{10.4-6.77}{6.77} = 53.64\%$
Hence, option C is the correct answer.

Question 29: In a class of 20 students, the average age decreases by 2 years when a new student joins. 3 more students whose ages are 12, 13 and 17 years join. The ratio of new average to the original average is $\frac{p}{q},$ where p,q are co-prime integers. Find p+q.

a) 15

b) 45

c) 30

d) 20

29) Answer (A)

Solution:

Assuming the original average is a.
After 1 student joins, the sum of the ages = 21(a-2) = 21a-42
After three more students join, the sum of age = 21a-42+12+13+17 = 21a
The new average age = $\frac{21a}{20+1+3}=\ \frac{21a}{24}=\frac{7a}{8}$
The ratio of new average to the original average = $\frac{7}{8}=\frac{p}{q}$
p+q = 7+8 = 15

Question 30: A right circular cylindrical tank is connected with pipe 1 and pipe 2. Pipe 1 is connected at the bottom and it is used to fill the tank. Pipe 2 is connected at half the height of the tank and used to drain the tank. It takes t$_1$ hours to fill the tank completely. If the pipe 2 was connected at three-fourth the height of the tank, it would have taken t$_2$ hours. The ratio of t$_1$ and t$_2$ is 18:11. Find the ratio of the flow rate of pipe 1 and pipe 2?

a) 4:3

b) 5:4

c) 6:5

d) 8:7

30) Answer (D)

Solution:

Assuming the flow rate of pipe 1 is a, the flow rate of pipe 2 is b and the capacity of the tank as 1 unit.
Also t$_1$  = 18t, t$_2$=11t
Time taken to fill half the tank = $\frac{Capacity}{Flow\ rate}$ = $\frac{1}{2a}$
While filling the rest half, pipe 2 will start draining, hence the time taken to fill the rest of the half  = $\frac{1}{2\left(a-b\right)}$
Total time taken =¬†$\frac{1}{2a}+\frac{1}{2\left(a-b\right)}=\ t_1= 18t$ ……(1)
Similarly, if pipe 2 was connected to the three-fourth of the tank,
Total time taken =¬†$\frac{3}{4a}+\frac{1}{4\left(a-b\right)}=\ t_2 = 11t$ ……(2)
=> Multiplying equation (2) by 18 and equation (1) by 11 and equating, we get,
$\frac{54}{4a}+\frac{18}{4\left(a-b\right)}=\ \frac{11}{2a}+\frac{11}{2\left(a-b\right)}$
=> $\frac{32}{4a}=\frac{11}{2\left(a-b\right)}-\frac{9}{2\left(a-b\right)}$
=> $\frac{8}{a}=\frac{1}{\left(a-b\right)}$
=> $8(a-b)=a$
=> 7a = 8b
=> $\frac{a}{b}=\frac{8}{7}$

Question 31: Ram invest 20% of his savings in a fixed deposit which gives 12.5% annually as simple interest. Of the remaining, he spends 25% to buy a car and rest he gives loan at an annual compound rate of x%. The rate by which the value of the car gets reduced each year is 3x%. After 2 years the total value of his investments increases by 20%. What is the value of x?

31) Answer: 25

Solution:

Assuming the original amount = 100
So, after 2 years, the fixed deposit will become 20+$\ \dfrac{\ 20\times\ 12.5\times\ 2}{100}$ = 25
Amount invested in car = $\ \dfrac{\ 80\times\ 25}{100}$ = 20
Amount invested in loan = 80-20 = 60
Assume, $\dfrac{x}{100}=r$
The value of car after 2 years = 20$\left(1-3r\right)^2$
The value of loan amount after 2 years = 60$\left(1+r\right)^2$
Total net investment after 2 years = 100($1+\dfrac{20}{100}$)

120 = 25+20*$\left(1-3r\right)^2$+60*$\left(1+r\right)^2$
=> 95 = 20-120r+180$r^2$+60+120r+60$r^2$
=> 15 = 240$r^2$
=> $r^2$ = $\dfrac{1}{16}$

=> r = $\ \dfrac{\ 1}{4}$
Hence, x = 100r = 25%

Question 32: In an election, the citizens vote for either candidate A or candidate B. Candidate A got 25% more female votes than candidate B. Candidate B got 50 less male votes than the candidate A. The ratio of the number of females who voted candidate A to the number of male voters of B is 3:2. Find the minimum possible population of the city if at least 1 male and at least 1 female voted to each candidate.

a) 101

b) 97

c) 93

d) 87

32) Answer (B)

Solution:

Assume, the number of the female voter of B = 4x, then the number of female voters of A = $4x\left(1+\frac{25}{100}\right)\ =5x$
Assume the number of the male voter of  A = y, then the number of male voters of B = y-50
Now, $\frac{5x}{y-50}=\frac{3}{2}$
=> 3y-10x = 150
=> 3y = 10x+150 => y = $\frac{\left(10x+150\right)}{3}$
Population of the city = 4x+5x+y+y-50 = 9x+2y-50 = 9x+$\frac{2\left(10x+150\right)}{3}$-50
=100 + $9x+\frac{20x}{3}$ – 50
The minimum value of x can be 3  (x should be multiple of 3)
Hence, the minimum population of the city = 100+9*3+20 -50 = 97

Question 33: A train is approaching a tunnel XY. A man is seen at a point inside the tunnel XY, at a distance, which is $\frac{2}{5}$ of the length of the tunnel from X.  If the man moves away from the train, the train meets the man at the exit of the tunnel i.e. Y. If the man moves towards the train, the train will meet the man at the entrance i.e. X. Find the ratio of the speeds of the train and the man.

a) 4:1

b) 5:1

c) 4:3

d) 5:3

33) Answer (B)

Solution:

Let the length of the tunnel = 5x

Let the speed of the train = t

Let the speed of the man = m

At the instant the distance of the train from the entrance of the tunnel, X = d

The initial distance of the man from X = $\dfrac{2}{5}\times\ 5x\ =\ 2x$

=> The distance of the man from Y = 5x-2x = 3x

If the man moves away from the train, the train meets the man at the exit of the tunnel i.e. Y.

$\dfrac{t}{m}=\dfrac{\left(d+5x\right)}{3x}$¬† ……(1)

If the man moves towards the train, the train will meet the man at the entrance i.e. X

$\dfrac{t}{m}=\dfrac{d}{2x}$¬† ……..(2)

From (1) and (2), $\dfrac{d}{2x}=\dfrac{d+5x}{3x}$

=> d=10x

Now, $\dfrac{t}{m}=\dfrac{d}{2x}=\dfrac{10x}{2x}=\dfrac{5}{1}$

Option B is the correct answer.

Question 34: On an island, the male population is 25% more than the female population. The food is limited and enough for only 20 days for the given population. After 10 days, 20% of men leave and 25% more women join and the food lasts for 12 more days. Had all the male population left at the beginning and no one joined in the middle, how many days would the food have lasted?
Assume that the daily food consumption of all the men is the same. Same is the case for all the women.

a) 240

b) 300

c) 250

d) 270

34) Answer (D)

Solution:

Assume a male consumes m units of food per day and a female consumes w units of food per day.
Assume, the female population is 4x, then the male population will be $4x\left(1+\frac{25}{100}\right)$ = 5x
Now, the total amount of food = (5xm+4xw)*20
After 10 more days, food left = (20-10) = 10 days of food = 10(5xm+4xw)
20% men leave and 25% women join. So the new population of men = 5x($1-\frac{20}{100}$) = 4x
New population of women = $4x\left(1+\frac{25}{100}\right)$ = 5x
Hence, 10(5xm+4xw)=12(4xm+5xw)
=> 2xm = 20xw  => m=10w
So the total amount of food in the beginning = (5xm+4xw)*20 = 20(50xw+4xw) = 1080xw
Had all the male population left in the beginning, food would have lasted for $\dfrac{1080xw}{4xw}=\ 270$ days

Question 35: The following analysis was made by an expert regarding the scores of 5 batsmen in a match. The score of Farukh was equal to the average score of Eman and Ganguli. The average score of Hasim and Farukh is equal to 4 times the score of Ganguli. The score of Hasim is equal to the average score of Imran and Ganguli. If the overall average of all 5 batsmen is 115, then find the score of Ganguli?

a) 20

b) 30

c) 25

d) 35

35) Answer (C)

Solution:

Representing the players by the initial letters of their names, we get E, F, G, H and I.
Now, F = $\frac{E+G}{2}$ => E+G=2F  => E+F+G = 3F
H = $\frac{I+G}{2}$  => I+G=2H    => G+H+I = 3H
Now, the sum E+F+G+H+I = 3F+3H-G
It is given that $\frac{\left(F+H\right)}{2}=4G$ => F+H = 8G
Hence, the sum will be equal to 3(F+H)-G = 3*8G-G = 23G
E+F+G+H+I=115*5
=> G= 115*5/23
=> G = 25

Question 36: Mira and Amal walk along a circular track, starting from the same point at the same time. If they walk in the same direction, then in 45 minutes, Amal completes exactly 3 more rounds than Mira. If they walk in opposite directions, then they meet for the first time exactly after 3 minutes. The number of rounds Mira walks in one hour is

36) Answer: 8

View Video Solution

Solution:

Considering the distance travelled by Mira in one minute = M,

The distance traveled by Amal in one minute = A.

Given if they walk in the opposite direction it takes 3 minutes for both of them to meet. Hence 3*(A+M) = C. (1)

C is the circumference of the circle.

Similarly, it is mentioned that if both of them walk in the same direction Amal completes 3 more rounds than Mira :

Hence 45*(A-M) = 3C. (2)

Multiplying (1)*15 we have :

45A + 45M = 15C.

45A – 45M = 3C.

Adding the two we have A = $\frac{18C}{90}$

Subtracting the two M = $\frac{12C}{90}$

Since Mira travels $\frac{12C}{90}$ in one minute, in one hour she travels :$\frac{12C}{90}\cdot60\ =\ 8C$

Hence a total of 8 rounds.

Alternatively,

Let the length of track be L
and velocity of Mira be a and Amal be b
Now when they meet after 45 minutes Amal completes 3 more rounds than Mira
so we can say they met for the 3rd time moving in the same direction
so we can say they met for the first time after 15 minutes
So we know Time to meet = Relative distance /Relative velocity
so we get $\frac{15}{60}=\frac{L}{a-b}$     (1)
Now When they move in opposite direction
They meet after 3 minutes
so we get $\frac{3}{60}=\frac{L}{a+b}$    (2)
Dividing (1) and (2)
we get $\frac{\left(a+b\right)}{\left(a-b\right)}=5$
or 4a =6b
or a = 3b/2
Now substituting in (1)
we get :
$\frac{L}{b}\times\ 2=\ \frac{15}{60}$
so $\frac{L}{b}\ =\frac{1}{8}$
So we can say 1 round is covered in $\frac{1}{8}$ hours
so in 1-hour total rounds covered = 8.

Question 37: In a textile factory, a man starts working on a project on day 1. On day 2, two more men joined him on the project. On day 3, three more men join the project and so on till the entire project is completed in exactly 10 days. In how many days can the project be completed by 20 women, if each woman is twice as fast as a man?

a) 5 days

b) 5.5 days

c) 6 days

d) 6.5 days

37) Answer (B)

Solution:

Let each man do one unit of work on a day.
So, total work required to complete the project = 1 + (1+2) + (1+2+3) + (1+2+3+4) + …. + (1+2+3+….+10) = 1*10 + 2*9 + 3*8 + 4*7 + 5*6 + 6*5 + 7*4 + 8*3 + 9*2 + 10*1 = 20 + 36 + 48 + 56 + 60 = 220 units
Work done by 1 woman in 1 day = 2 units
So, work done by 20 women in 1 day = 40 units
So, number of days required to complete the project = 220/40 = 5.5 days

Question 38: A given amount of wheat is to be sold in the market. Two-fifth of the total quantity is sold at a loss of 5%. Half of the remaining quantity is sold at a profit of 15%. For what % profit must the remaining amount be sold such that the overall gain is 30%?

a) 121.67

b) 106.67

c) 91.67

d) 66.67

38) Answer (C)

Solution:

Assume the total cost price of wheat = x
Then the cost price of $\frac{2}{5}$ quantity of wheat  = $\frac{2x}{5}$
Selling price of this quantity = $\frac{2x}{5}\times\ \left(1-\frac{5}{100}\right)=\frac{2x}{5}\times\ \frac{95}{100}=\frac{38x}{100}=\frac{19x}{50}$
The cost price of half the remaining quantity  = $\frac{1}{2}\times\ \frac{3x}{5}=\frac{3x}{10}$
The selling price of this quantity = $\frac{3x}{10}\times\ \left(1+\frac{15}{100}\right)=\frac{3x}{10}\times\ \frac{115}{100}=\frac{69x}{200}$
Now we have $\frac{3}{10}$ of the total quantity left to sell.
So, the cost price of this quantity = $\frac{3x}{10}$
To get an overall 30% selling price, the total selling price will be $x\left(1+\frac{30}{100}\right)=1.3x$
So the selling price of the remaining quantity left will be $\frac{13x}{10}-\frac{19x}{50}-\frac{69x}{200}$ = $\frac{260x}{200}-\frac{76x}{200}-\frac{69x}{200}\ =\ \frac{115x}{200}=\frac{23x}{40}$
Hence, profit % = $\frac{\frac{23x}{40}-\frac{3x}{10}}{\frac{3x}{10}}\times\ 100\ =\ \frac{11x}{40}\times\ \frac{10}{3x}\times\ 100\ =\ $91.67%

Question 39: A metal trader sells zinc, copper and iron. On a particular day, the cost price of iron is 25% more than copper which in turn has cost price 33.33% more than zinc. The profit booked on zinc, copper and iron is 50%, 40% and 30% respectively. If the overall profit is 40%, what should be the ratio of quantities of zinc and iron sold on that day assuming that every metal was traded?

a) 5/3

b) 3/5

c) 5/4

d) Cannot be determined

39) Answer (A)

Solution:

Assuming the cost price of zinc/kg = a
Hence the price of copper/kg = 4a/3
Hence the price of iron/kg =5a/3

Assuming a/3 = b, The price per kg for zinc, iron and copper be 3b, 4b and 5b respectively.
The profit made on zinc/kg = 3b*0.5 = 1.5b
Profit on copper/kg = 4b*0.4 = 1.6b
Profit on iron/kg = 5b*0.3 =1.5b

Now assuming the quantities for zinc, iron and copper be x, y and z respectively.

Overall profit = (1.5bx+1.6by+1.5bz)/(3bx+4by+5bz) = 40/100 =0.4

=> (1.5bx+1.6by+1.5bz) = 1.2bx + 1.6by + 2bz

=> 0.3x = 0.5z

=> x/z =5/3

Question 40: A, a fitness enthusiast, goes for a run everyday for 4 hours at a circular park. He runs at a speed of 5 km/hr and is able to finish a lap of the park in 36 mins. A starts running at 5 am. Another runner B arrives at 6:15 am and is 20% slower than A. At how many distinct points will A and B meet each other ? Assume that they both leave at the same time.

a) 1 point

b) 2 points

c) 3 points

d) 4 points

40) Answer (A)

Solution:

Circumference of the park = $\dfrac{36}{60} \times 5 = 3$ kms

When B arrives, distance run by A = $\dfrac{75}{60} \times 5 = 6.25$ kms

Thus, position of A when B arrives = $R(\dfrac{6.25}{3}) = 0.25$ kms from the starting point

Speed of B = $\dfrac{4}{5} \times 5 = 4 $km/hr

Distance between A and B when B arrives = 0.25 kms

Thus, the 2 runners will meet only if the distance is either 0 or a multiple of 3 kms (circumference of the park)

Since A is faster than B, only the second case is a possibility.

Relative speed of A and B = 5-4 = 1 km/hr

Distance required between the runners to make sure they meet = 3 – 0.25 = 2.75 kms

Time needed to cover the required distance = 2.75 hrs = 2 hr 45 mins

Time when the runners meet for the first time = 6:15+2:45 = 9:00 AM

Since A runs for 4 hours starting from 5 AM, we know that he will stop at 9 AM.

Therefore, the runners meet only once at one distinct point.

Question 41:¬†The value of $1^3-2^3+3^3-4^3………………….-100^3$ is

a) -507500

b) -681750

c) -676700

d) -504000

41) Answer (A)

Solution:

$1^3-2^3+3^3-4^3………………….-100^3$

=$1^3+2^3+3^3…….100^3-2\left(2^3+4^3+6^3………100^3\right)$

=$1^3+2^3+3^3…….100^3-2\times\ 2^3\left(1^3+2^3+3^3………50^3\right)$

=$\left(\ \frac{\ 100\times\ 101}{2}\right)^2\ -\ 16\left(\ \frac{\ 50\times\ 51}{2}\right)^2$

=$50^2\times\ 101^{2\ }-4\times\ 50^2\times\ 51^2$

=$50^2\left(101^{2\ }-2^2\times\ 51^2\right)$

= $50^2\left(101-102\right)\left(101+102\right)$

=-507500

A is the correct answer.

Question 42: The number of integral solutions of the equation $2^x(4-x) = 2(x+2)$ is

42) Answer: 3

Solution:

$2^x$ > 0

So $\frac{2(x+2)}{4-x}$ > 0

$(x+2)(4-x)$ > 0

-2 < x < 4

From this range of values only x = 0, 1, 2 satisfies the equation.

Hence 3 is the correct answer.

Question 43: If $\log_9\left(x-1\right)\ =\ \log_3\left(x-3\right)$, then the sum of all the possible solutions of x is

43) Answer: 5

Solution:

$\log_9\left(x-1\right)\ =\ \log_3\left(x-3\right)$

$\ \frac{\log\left(x-1\right)\ \ }{\log\ 9}=\ \ \frac{\ \log\ \left(x-3\right)\ }{\log\ 3}$

$\ \frac{\log\left(x-1\right)\ \ }{2\log\ 3}=\ \ \frac{\ \log\ \left(x-3\right)\ }{\log\ 3}$

$(x-1) = (x-3)^2$

$x^2-6x+9-x+1$ = 0

x = 5, 2

Let’s see if the values satifies the equation

If x = 2, the expression inside the log will become negative, which is invalid.

If x = 5, $\log_94\ =\log_32$

The sum of the values of x which satisfies the equation is 5

Question 44:¬†Which of the following can’t be the sum of the squares of the roots of the equation: $x^2 + (p+6)x + (p+\dfrac{21}{4}) = 0$, if both the roots are imaginary.

a) $\dfrac{21}{4}$

b) $\dfrac{17}{4}$

c) $\dfrac{15}{4}$

d) $\dfrac{13}{4}$

44) Answer (A)

Solution:

We are given that root are imaginary, therefore,

$\Rightarrow$ $(p+6)^2 – 4(p + \dfrac{21}{4}) < 0$

$\Rightarrow$ $p^2+12p+36-4p-21<0$

$\Rightarrow$ $p^2+8p+15<0$

$\Rightarrow$ $(p + 5)(p + 3)<0$

Therefore, p = (-5, -3) … (1)

Let ‘a’ and ‘b’ be the roots of the given quadratic equation,

$\Rightarrow$ $a^2+b^2 = (a+b)^2 – 2ab$
$\Rightarrow$ $a^2+b^2 = (p+6)^2 – 2(p + \dfrac{21}{4})$
$\Rightarrow$ $a^2+b^2 = p^2 + 10 p + \dfrac{51}{2}$
$\Rightarrow$ $a^2+b^2 = p^2 + 10 p + 25 – 25 + \dfrac{51}{2}$
$\Rightarrow$ $a^2+b^2 = (p+5)^2 + \dfrac{1}{2}$¬† … (2)

We know that  $- 5 < p < -3$

$\Rightarrow$  $- 5 + 5 < p+5 < -3 + 5$
$\Rightarrow$  $0 < p+5 < 2$
$\Rightarrow$  $0 < (p+5)^2 < 4$
$\Rightarrow$  $0 + \dfrac{1}{2} < (p+5)^2 + \dfrac{1}{2}< 4 + \dfrac{1}{2}$
$\Rightarrow$  $\dfrac{1}{2} < a^2+b^2 < \dfrac{9}{2}$

Hence we can say that the sum of¬†the squares of the roots of the given equation can’t be¬†$\dfrac{21}{4}$. Hence, option A is the correct answer.

Question 45: If $x=8-\sqrt{32}$ and $y=2+\sqrt{2}$, then $\left(x+\frac{1}{y}\right)^2$ is given by:

a) $\frac{16}{25}x^2$

b) $\frac{64}{81}y^2$

c) $\frac{25}{16}y^2$

d) $\frac{81}{64}x^2$

45) Answer (D)

Solution:

$x=8-\sqrt{32}$ and $y=2+\sqrt{2}$,

We have to find the value of $\left(x+\frac{1}{y}\right)^2$

$\left(8-\sqrt{\ 32}+\ \frac{\ 1}{2+\sqrt{\ 2}}\right)^2$

$(\ \frac{\ 8\left(2+\sqrt{\ 2}\right)-\sqrt{\ 32}\left(2+\sqrt{\ 2}\right)+\ \ 1}{2+\sqrt{\ 2}})^2$

$\left(\ \frac{\ 9}{2+\sqrt{\ 2}}\right)^2$

$\ \frac{\ 81}{6+2\sqrt{\ 2}}$

$\left(\ \frac{\ 1}{y}\right)^2=\ \left(\frac{\ 1}{2+\sqrt{\ 2}}\right)^2$ = $6+2\sqrt{\ 2}$

=$\left(\ \frac{\ 2-\sqrt{\ 2}}{2}\right)^{^2}$

=$\ \frac{\ 6-4\sqrt{2\ }}{4}$

=$\ \frac{\ 3-2\sqrt{2\ }}{2}$

$x^2=64+32-64\sqrt{\ 2}$

=$96-64\sqrt{\ 2}$

=32($3-2\sqrt{\ 2}$) = 32*$2y^2$

we get, $x^{2\ }=\ 64y^2$

$\ \frac{\ 81}{y^2}=\ \frac{\ 81}{64}x^2$

D is the correct answer.

Alternative solution,

$xy=\left(8-\sqrt{\ 32}\right)\left(2+\sqrt{\ 2}\right)=4\sqrt{\ 2}\left(\sqrt{\ 2}-1\right)\times\ \sqrt{\ 2}\left(\sqrt{\ 2}+1\right)=8\left(2-1\right)=8$

(As $xy=8\ \longrightarrow\ y=\dfrac{x}{8}$)

$\left(x+\frac{1}{y}\right)^2=\left(\frac{\left(xy+1\right)}{y}\right)^2=\left(\frac{\left(xy+1\right)\times\ x}{8}\right)^2=\left(\frac{\left(8+1\right)\times\ x}{8}\right)^2=\frac{81}{64}\times\ x^2$

Question 46: The number of distinct pairs of integers (m,n), satisfying $\mid1+mn\mid<\mid m+n\mid<5$ is:

46) Answer: 12

View Video Solution

Solution:

Let us break this up into 2 inequations [ Let us assume x as m and y as n ]

| 1 + mn | < | m + n |

| m + n | < 5

Looking at these expressions, we can clearly tell that the graphs will be symmetrical about the origin.

Let us try out with the first quadrant and extend the results to the other quadrants.

We will also consider the +X and +Y axes along with the quadrant.

So, the first inequality becomes,

1 + mn < m + n

1 + mn – m – n < 0

1 – m + mn – n < 0

(1-m) + n(m-1) < 0

(1-m)(1-n) < 0

(m – 1)(n – 1) < 0

Let us try to plot the graph.

If we consider only mn < 0, then we get

But, we have (m – 1)(n – 1) < 0, so we need to shift the graphs by one unit towards positive x and positive y.

So, we have,

But, we are only considering the first quadrant and the +X and +Y axes. Hence, if we extend, we get the following region.

So, if we look for only integer values, we get

(0,2), (0,3),…….

(0,-2), (0, -3),……

(2,0), (3,0), ……

(-2,0), (-3,0), …….

Now, let us consider the other inequation as well, in which |x + y| < 5

Since one of the values is always zero, the modulus of the other value is less than or equal to 4.

Hence, we get

(0,2), (0,3), (0,4)

(0,-2), (0, -3), (0, -4)

(2,0), (3,0), (4,0)

(-2,0), (-3,0), (-4,0)

Hence, a total of 12 values.

Question 47: If $\log_{2}{2} Р2\log_{\sqrt{2}}{4} + 3\log_{\sqrt[3]{2}}{8} Р……………….- 10\log_{\sqrt[10]{2}}{1024} = k$, then what is the value of $|k|$?

47) Answer: 575

Solution:

$\log_{2}{2} Р2\log_{\sqrt{2}}{4} + 3\log_{\sqrt[3]{2}}{8} Р……………….- 10\log_{\sqrt[10]{2}}{1024}$ can be written as
$\log_{2}{2} Р2\log_{\sqrt{2}}{2^2} + 3\log_{\sqrt[3]{2}}{2^3} Р……………….- 10\log_{\sqrt[10]{2}}{2^{10}}$
=> $\log_{2}{2} Р2*2\log_{\sqrt{2}}{2} + 3*3\log_{\sqrt[3]{2}}{2} Р……………….- 10*10\log_{\sqrt[10]{2}}{2}$
=> we know that $\log_{\sqrt[n]{y}}{x} = n\log_{y}{x}$
Thus, $1 Р2*2*2\log_{2}{2} + 3*3*3\log_2{2} Р……………….- 10*10*10\log_{2}{2}$
=> $1-2^3 + 3^3 Р4^3 + 5^3- ……….-10^3$
=> $1 – 8 + 27 – 64 + 125 – 216 + 343 – 512 + 729 – 1000$
= $-575$ = $k$
Thus, $|k| = 575$

Question 48: Ravi has coins of denominations Rs 5 and Rs 16 only. Find the sum of digits of the maximum whole number amount that he cannot pay using these denominations and also the number of such amounts that he cannot pay using the coins he has.

a) 12, 25

b) 14, 30

c) 12, 30

d) 14, 25

48) Answer (B)

Solution:

The problem can be re-written as ‚Äúfind the largest whole number that cannot be represented by the linear equation 5x + 16y such that both x and y are non-negative integers‚ÄĚ.
Here, let’s use the Chicken McNugget’s Theorem which states that if a and b are positive co-prime integers, then the largest positive integer that cannot be represented by ma + nb is (ab Рa Рb). The number of such positive integers that cannot be represented by ma + nb is equal to $\frac{(a-1)(b-1)}{2}$.
5x + 16y => Largest amount that cannot be represented by these denominations = (16)(5) – 16 – 5 = 59 => Sum of the digits = 5 + 9 = 14
=> Number of amounts that cannot be represented by these denominations = $\frac{(16 – 1) (5 – 1)}{2}$ = 30.
Hence B is the answer.

Alternate Method:
16 = 1(Mod 5) => Any number greater than 16 and of the form 5k+1 can be represented by 5x + 16y
32 = 2(Mod 5) => Any number greater than 32 and of the form 5k+2 can be represented by 5x + 16y
48 = 3(Mod 5) => Any number greater than 48 and of the form 5k+3 can be represented by 5x+16y
64 = 4(Mod 5) => Any number greater than 64 and of the form 5k+4 can be represented by 5x+16y
=> Last 5k+4 number less than 64 cannot be represented by 5x+16y => 59 is the answer.

The number of numbers of the form 5k+1 which cannot be represented is 1, 6, 11. => 3
The number of numbers of the form 5k+2 which cannot be represented is 2, 7, 12 … 27 => 6
The number of numbers of the form 5k+3 which cannot be represented is 3, 8, 13, … 43 => 9
The number of numbers of the form 5k+4 which cannot be represented is 4, 9, 14 . . 59 => 12
Therefore, the number of such numbers = 3 + 6 + 9 + 12 = 30

Question 49: If f(x) = x$^2$ +3x, then which of the following options represents the graph given below?

a) Рf(x)

b) -| f(x)|

c) Рf(-x)

d) |f(x)|

49) Answer (B)

Solution:

f(x)= x(x+3).

f(x) = 0 at x = 0, -3

The graph of the function |f(x)|:

We can invert the graph by – |f(x)|.

Option B is the correct answer.

Question 50: For real x, if $x^2-5x+\frac{1}{x^2}-\frac{5}{x}-4\le0$. Find the difference of the largest and smallest possible integral value of x.

50) Answer: 4

Solution:

We have, $x^2-5x+\frac{1}{x^2}-\frac{5}{x}-4\le0$ which can be rearranged as:
$x^2+\frac{1}{x^2}+2-2-5x-\frac{5}{x}-4\le0$
=> $x^2+\frac{1}{x^2}+2-5x-\frac{5}{x}-6\le0$
=> $\left(x+\frac{1}{x}\right)^2-5\left(x+\frac{1}{x}\right)-6\le0$
Assuming $x+\frac{1}{x}=t$
=> $t^2-5t-6\le\ 0$
=> (t-6)(t+1)$\le\ 0$
=> $-1\le\ t\le\ 6$
=> $-1\le\ x+\frac{1}{x}\le\ 6$
Using AM-GM, the minimum value of $x+\frac{1}{x}\ $ for x>0 will be 2.
=> $x+\frac{1}{x}\ \ge2$
Hence, in $2 \le\ x+\frac{1}{x}\le\ 6$
$x+\frac{1}{x}\ \ge 2,$ will be true for all positive real values of x. =>x>0
The smallest integral value satisfying will be x=1
Also, $x+\frac{1}{x}\ \le6$, the largest value satisfying the equation will be 5 because x=6, then 6+1/6(a positive value) will be greater than 6.
Hence the smallest value integral value satisfying is 1 and the largest integral value satisying is 5.
Difference = 5-1 = 4

Question 51: The average of 33 consecutive 3 digit even numbers increases by 6 if the digits of 30th number in series are reversed. If digits of the 30th term are in strictly increasing or strictly decreasing order and hundreds digits of all numbers are the same, what is the sum of digits of the 3rd term in series?

a) 15

b) 12

c) 21

d) 18

51) Answer (B)

Solution:

Consider average of given numbers = $a$

Total sum = 33$a$

Assuming x,y and z are hundreds digit, tens digit and units digit of 30th term of the series respectively.

After reversing the digits, new average = $\frac{{33{a}-(100{x}+10{y}+{z})+((100{z}+10{y}+{z}))}}{33}$ = $a+6$

‚áí $a$ + $\frac{99{(z-x)}}{33}$ = $a+6$

‚áí $z-x$ = 2

x cannot be 0 as all are 3 digit numbers

Case 1:   z= 8  x= 6    y=7    The digits are in strictly increasing or strictly decreasing order.

30th number = 678 =a+2*29      Hence 1st term of series = 620, Last term = a+32*d = 684

Hundreds digits of all numbers are the same.

Case 2:   z= 6  x= 4    y=5    The digits are in strictly increasing or strictly decreasing order.

30th number = 456 =a+2*29      Hence 1st term of series = 398, Last term = a+32*d = 462

Hundreds digits of all numbers are not the same.

Case 3:   z= 4  x= 2    y=3    The digits are in strictly increasing or strictly decreasing order.

30th number = 234 =a+2*29      Hence 1st term of series = 176, Last term = a+32*d = 240

Hundreds digits of all numbers are not the same.

Only 1st case is possible.

3rd term = a+2*2 = 624

Sum of digits of 624 = 6+2+4 = 12

Question 52: Consider the quadratic equation $4x^2-a^2x+12=0$ where a is a positive integer and at least one root is an integer. Another quadratic equation $x^2-ax-18=0$ has both its roots as integers. The value of a is
Enter -1 if the answer can’t be found.

52) Answer: 7

Solution:

We have, $4x^2-a^2x+12=0$
For at least 1 integral roots, the factors of 12*4 = 48 are taken.
48 = 1*48 = 2*24 = 3*16 = 4*12 = 6*8
Sum of these factors should be $a^2$
Only two possibilities = 1+48 = 49 and 4+12 = 16
Hence, a=7 or a = 4
$x^2-7x-18\ =\ 0\ \ or\ x^2-4x-18\ =0$
Consider the first equation: $x^2-7x-18\ =0$  => $x^2-9x+2x-18\ =0$   => (x-9)(x+2)=0  => x=9 or -2  (Both roots are integral)
In the second equation, D = $4^2+4\times\ 18$ = 88 which is not a perfect square. Hence integral roots are not possible.
=> a =7

Question 53: The given system of linear equations has no solution:
9ax+2y=3
4x+(2-a)y=2
Then which of the following is true?

a) 3a-4=0

b) 3a-2=0

c) 3a+2=0

d) 3a+4=0

53) Answer (A)

Solution:

We have, 9ax+2y=3
4x+(2-a)y=2
Since, given system of equation does not have any solution:
$\frac{9a}{4}=\frac{2}{2-a}\ne\ \frac{3}{2}$
=> 9a(2-a)=8
=> $9a^2-18a+8=0$
=> $9a^2-12a-6a+8=0$
=> (2a-3)(4a-3)=0
=> a =2/3 or a=4/3
Now, if we put a=2/3, $\frac{2}{2-a}$ will be equal to 3/2. Hence it will be rejected.
=> a= 4/3

Question 54: Suppose that $a = \frac{2b}{3}$ and $a^b = b^a$ . The sum of $a$ and $b$ can be expressed as a rational number $\frac{p}{q}$, where $p$ and $q$ are co-prime positive integers. Find the value of $p+q$ ?

a) 35

b) 91

c) 47

d) 53

54) Answer (D)

Solution:

Let us assume that $a = kb$ where k can take any positive value.

We are given that $a^b = b^a$

$\Rightarrow$ $(kb)^b = b^{kb}$

$\Rightarrow$ $(k^b)\times (b^b) = (b^b)^k$

$\Rightarrow$ $(k)^b = (b^b)^{k-1}$

Taking $b^{th}$ root each side

$\Rightarrow$ $k = (b)^{k-1}$

$\Rightarrow$ $b = (k)^\frac{1}{k-1}$

Bu substituting $k = \frac{2}{3}$

$\Rightarrow$ $b = (\frac{2}{3})^{-3}$

$\Rightarrow$ $b = (\frac{3}{2})^{3}$

$\Rightarrow$ $b = \frac{27}{8}$

Hence $a = \frac{2}{3}\times \frac{27}{8}$

$\Rightarrow$ $a = \frac{9}{4}$

We can calculate $a+b = \frac{9}{4} + \frac{27}{8}$

$\Rightarrow$ $a+b = \frac{45}{8} = \frac{p}{q}$

Hence $p+q$ = 45 + 8 = 53, Therefore option D is the correct answer.

Question 55: How many integer pairs satisfy $p^2+9q^2$ $\leq$ 144, where p, q are integers?

55) Answer: 145

Solution:

Since p, q are integers, $p^2$ and $9q^2$ are integers.

The maximum value which $p^2$ and $9q^2$ can take is 144
Now consider $9q^2$ $\leq$ 144, q can range from -4 to 4.
When q = 0, $p^2 \leq$ 144  p can range from -12 to 12 = 25 values
When q = $\pm1$, $p^2 \leq$ 135 p can range from -11 to 11 = 23 values
When q = $\pm2$, $p^2 \leq$ 108 p can range from -10 to 10 = 21 values
When q = $\pm3$, $p^2 \leq$ 63 p can range from -7 to 7 = 15 values
When q = $\pm4$, $p^2 \leq$ 0 p can take one value i.e 0

Number of integral pairs = 25+(23+21+15+1)*2 = 145

145 is the correct answer.

Question 56: What is/are the number of integers of x that satisfy the inequality $|x + 3| > 2x^2 + 11x + 11$ is _______.

a) 4

b) 3

c) 1

d) 6

56) Answer (B)

Solution:

Let x>-3,

x + 3 > $2x^2 + 11x + 11$

$0>2x^2+10x+8$

$0>x^2+5x+4$

$0>\left(x+4\right)\left(x+1\right)$

x (-4,-1)…but x>-3, thus

x (-3, -1)

Let x<=-3

-x – 3 > $2x^2 + 11x + 11$

$0>2x^2+12x+14$

$0>x^2+6x+7$

x (-4.414, -1.586)¬† …but x<=-3, thus

x (-4.414, -3]

Set of integers {-2,-3, -4}

Option B

Question 57: The cost of 5 apples, 7 bananas and 9 mangoes is Rs 204 and the cost of 8 apples, 5 bananas and 2 mangoes is Rs 159. Find the total cost of 1 apple, 1 banana and 1 mango.

57) Answer: 30

Solution:

Let the cost of 1 apple, 1 banana and 1 mango be a, b and c respectively.
5a + 7b + 9c = 204
8a + 5b + 2c = 159
Coefficients are in AP in both the equations.
The differences of coefficients in the first equation are 2 and the differences of coefficients in the second equation are 3.
Hence, multiply the first equation by 3 and multiply the second equation by 2.
15a + 21b + 27c = 612
16a + 10b + 4c = 318
=> 31a + 31b + 31c = 930
=> a + b + c = 30

Question 58:¬†$\log (\tan 1^\circ) * \log (\tan 2^\circ) * \log (\tan 3^\circ)……………………. \log (\tan 89^\circ)$

a) -1

b) 1

c) 0

d) 90

58) Answer (C)

Solution:

$log (tan1^0)*log (tan 2^0)*log (tan 3^0)…………………….log (tan 89^0)$

We know that tan 45 =1

log 1 =0

$log (tan1^0)*log (tan 2^0)*log (tan 3^0)…………………….log (tan 89^0)$

= 0

C is the correct answer.

Question 59: A = $(1+a)(1+a^2)(1+a^4)(1+a^8)$ is written in increasing powers of a, then the sum of first 5 terms when a = 3 is?

59) Answer: 121

Solution:

A = $(1+a)(1+a^2)(1+a^4)(1+a^8)$
Multiply both the sides of the equation by $(1-a)$.
A$(1-a)$ = $(1-a)(1+a)(1+a^2)(1+a^4)(1+a^8)$
= $(1-a^2)(1+a^2)(1+a^4)(1+a^8)$
= $(1-a^4)(1+a^4)(1+a^8)$
= $(1-a^8)(1+a^8)$
= $(1-a^{16})$
A = $\frac{1-a^{16}}{1-a}$
= $1+a+a^2+a^3+a^4+…….a^{15}$……sum of G.P.

Sum of the first five terms = $1+a+a^2+a^3+a^4$
=$\frac{a^5-1}{a-1}$
=$\frac{3^5-1}{3-1}$
=$\frac{242}{2}$ = 121

121 is the correct answer.

Question 60: For how many integral values of x, the function, $f\left(x\right)=\ \dfrac{\ \sqrt{\ 16-x^2}}{\log_{x+2}\left(|\ \frac{\ x}{5}|\right)}$ is defined?

60) Answer: 4

Solution:

We have, $f\left(x\right)=\ \dfrac{\ \sqrt{\ 16-x^2}}{\log_{x+2}\left(|\ \frac{\ x}{5}|\right)}$

We know that the base of a log cannot be 1. The value inside the square should be positive. Also, the argument of the log should be positive.

The argument $\ \left|\ \frac{\ x}{5}\right|$ is always positive. So  x$\ne\ 0\ $

Also, $\left|\ \frac{\ x}{5}\right|$ cannot be 1 as denominator would become 0. Hence x$\ne\ 5\ $ and x$\ne\ -5\ $

Also, $16-x^2\ \ge\ 0\ $  => $-4\le\ x\le\ 4$

Now, x+2>0 => x>-2  Also, x+2 $\ne\ 1$   => x$\ne\ -1$

Hence, $x\in\ $ (-2,-1) U (-1,0) U (0,4]
The integral values of x are 1,2,3,4
Hence, there are 4 integral values of x for which f(x) is defined.

Question 61: A function is defined as f(x) = sinx(sinx-4)+3 for all the real values of x. Find the maximum value of f(x).

61) Answer: 8

Solution:

The expression f(x) can be written as: f(x) = $\sin^2x-4\sin x+3$ = $\sin^2x-4x+4-1$ = (sinx-2)$^2$-1

To maximize the value of f(x), the value of sinx will be -1.

Hence, the maximum value of f(x) = $\left(-1-2\right)^2-1\ =\ 9-1\ =\ 8$

Question 62: Find the number of ordered pairs of (x, y) where $\dfrac{2}{x}+\dfrac{3}{y} = \dfrac{-1}{6}$ and both x and y are integers.

a) 31

b) 16

c) 24

d) 32

e) None of the above

62) Answer (A)

Solution:

$\dfrac{2}{x}+\dfrac{3}{y} = \dfrac{-1}{6}$
$\Rightarrow$ 18x+12y + xy = 0
$\Rightarrow$ (x+12)(y+18) = 216
We have to factorize 216 in prime factor form.
$216=2^3*3^3$
Total number of factors = (3+1)*(3+1) = 16
Among these 16 values, when we express (x+12)(y+18) = 12 * 18, the values of both x and y is 0. This case is negated.
Hence, we can say that ‚Äėx‚Äô can take any of these 15 values. We can write (1*216) as (-1*-216) as well hence, ‚Äėx‚Äô can take 16 negative values as well. Hence, a total of 31 solutions are possible. Therefore, option A is the correct answer.

Question 63: A function f(x) is defined as f(x) = $x^2-2x$. Another function g(x) exists such that f(g(x)) = $4x^2-1$. The value of g(0) is

a) 2

b) 1

c) -1

d) -2

63) Answer (B)

Solution:

We have, f(x)=$x^2-2x$ and f(g(x))=$4x^2-1$
Adding 1 to both the expressions, we get f(x)+1 = $x^2-2x+1$ = (x-1)$^2$
Also, f(g(x))+1 = 4x$^2$ …..(1)
Replacing x by g(x) in the first expression, we get f(g(x))+1 = (g(x)-1)$^2$ ……(2)
=>  Equating 1 and 2, we get, 4x$^2$ = (g(x)-1)$^2$
Put x=0, then, 0=g(0)-1   => g(0)=1

Question 64: There are 200 students in a class. The number of students who do not watch Money heist is 8 more than the number of students who do not watch Game of Thrones. If the number of students who watch neither of the shows is 6 less than those who watch both, then what is the number of students who watch Money heist?

a) 99

b) 100

c) 101

d) 102

64) Answer (A)

Solution:

Let the number of students who watch both the shows be ‚Äėx+6‚Äô
Then the number of students who watch neither of the shows will be ‚Äėx‚Äô
Let the number of students who watch only money heist be ‚Äėy‚Äô

Given,

The number of students who do not watch Money heist is 8 more than the number of students who do not watch Game of Thrones.

=> Students who watch only game of thrones + students who watch none = 8 + Students who watch only money heist + students who watch none

=> Students who watch only game of thrones = y+8

Now,

Only money heist + only game of thrones + both + none = 200

=> (y) + (y + 8) + (x + 6)+x = 200

=> x+ y = 93

$\therefore\ $ number of students who watch Money heist = Students who watch only money heist + both = x+y+6 = 99

Question 65: Ramesh buys some pens, pencils and erasers from stationary. If the total amount of money spent on buying pens and pencils is 300. The amount spent on buying pencils to that spent on buying erasers is 3:7. The costs of 1 pen, 1 pencil and 1 eraser are Rs 5, Rs 7 and Rs 10 respectively. Find the total number of items bought.
(If the answer cannot be determined, enter -1)

65) Answer: 97

Solution:

Assume the number of pens, pencils and erasers bought is x, y and z respectively.
Then, 5x+7y=300 ……(1)
Also, $\frac{7y}{10z}=\frac{3}{7}$
=> 49y=30z¬† …(2)
The value of y should be a multiple of 30. So y can be 30, 60, 90 and so on.
From 1, the value of y cannot be 60, 90 and so on because x will become negative.
Hence, the only possible value of y is 30.
=> z= 49 ….(From 2)

On putting y=30 in the equation (1),
5x = 300-7*30 = 90    => x=18

The total number of items = 18+30+49 = 97

Question 66: What is the value of the following expression?
$(1/(2^2-1))+(1/(4^2-1))+(1/(6^2-1))+…+(1/(20^2-1)$

a) 9/19

b) 10/19

c) 10/21

d) 11/21

66) Answer (C)

View Video Solution

Solution:

$(1/(2^2-1))+(1/(4^2-1))+(1/(6^2-1))+…+(1/(20^2-1)$ = 1/[(2+1)*(2-1)] + 1/[(4+1)*(4-1)] + … + 1/[(20+1)*(20-1)]

= 1/(1*3) + 1/(3*5) + 1/(5*7) + … + 1/(19*21)

=1/2 * ( 1/1 – 1/3 + 1/3 – 1/5 + 1/5 – 1/7 + … +1/19 – 1/21)

=1/2 * (1 – 1/21) = 10/21

Question 67: If the domain of $\frac{x^{3}+3x^{2}-10x-24}{x^{3}+4x^{2}-11x-30}>2$ is (x,y) what is |x+y|?

67) Answer: 11

Solution:

After factorising , the equation becomes
$\frac{(x+4)(x-3)(x+2)}{(x+2)(x-3)(x+5)}$>2

$\frac{x+4}{x+5}>2$

$\frac{x+4}{x+5}-2>0$

$\frac{x+4}{x+5} – \frac{2(x+5)}{x+5}$>0

$\frac{-(x+6)}{x+5}$>0

$\frac{(x+6)}{x+5}$<0

x>-6 and x < -5. Therefore the domain of x is (-5,-6)
|x+y|=11.

Question 68: For all natural numbers greater than 1, $f(n)=f(n-1)[n+1 + \frac{1}{n-1}]$
It is known that $f(1) = 1$
Find the value of $n+2$ for which $f(1) + f(2) +………………f(n) = 362879$

68) Answer: 10

Solution:

Given f(1) = 1 = 1*1!

Lets try to find the values of f(2),f(3),f(4),so that we can arrive at a pattern

f(2) = f(1)[2+1+$\frac{1}{2-1}$]

=1*4=4

f(3) = f(2) * [3+1+($\frac{1}{2}$)]
=18

f(4)=f(3)*[4+1*($\frac{1}{3}$)]

=96

If we try to look at the pattern of these numbers

f(2) can be expressed as 2*2!

Similarly f(3)=3*3!,f(4)=4*4!

So f(n)=n*n!
n*n! = (n+1-1)*n!
= (n+1)*n! – n!
= (n+1)! – n!
f(1) + f(2) +………………f(n)
=(2!-1!) + (3!-2!) +(4!-3!) +………………(n+1!-n!)
(n+1)!-1=362879
(n+1)! = 362880
n=8

$\therefore$ n= 8

n+2 = 10

Hence 10 is the answer.

Question 69: $f(x) = max (x^2 + 3x Р10, -x^2 -10x Р16)$ where $x$ is real.
What is the least value of $f(x)$?

a) $- \dfrac{25}{4}$

b) $- \dfrac{45}{4}$

c) $-24$

d) $- \dfrac{37}{2}$

69) Answer (B)

Solution:

$f(x) = max (x^2 + 3x – 10, -x^2 -10x – 16)$

From the graph, we can see that the minimum value will occur when

$x^2 + 3x Р10 =  -x^2 -10x Р16$

or,  $2x^2 + 13x + 6 = 0$

or,  $2x^2 + 12x + x + 6 = 0$

or,  $2x (x + 6) + 1(x + 6) = 0$

or,  $(x + 6)(2x + 1) = 0$

=>  $x = -6$ or $x = Р\dfrac{1}{2}$

So, there are two intersecting points, as was evident from the graph

For $x = -6$, $f(x) = 8$ and for  $x = Р\dfrac{1}{2}$, $f(x) = Р\dfrac{45}{4}$

We can see that for $x = – \dfrac{1}{2}$, $f(x)$ is minimum.

Thus, the required value is $- \dfrac{45}{4}$

Hence, option B is the correct answer.

Question 70: One of the roots of the equation $x^2 Р(m Р2)x + 6 = 0$ lies between (0, 2) and the other root lies between (3, 4). It is known that $m$ is an integer. What is the sum of all the possible values of $m$?

a) 11

b) -3

c) 5

d) No such value exists

70) Answer (D)

Solution:

We know that the graph of a quadratic polynomial cuts x-axis at the points which are also the roots of the quadratic equation. Therefore, the value of the polynomial will be opposite in sign on the two points between which the roots lie.

In this graph, we can observe that the polynomial changes its sign at the roots.

In the given question, one of the roots lie between (0, 2) and the other root lie between (3, 4)

Let $f(x) = x^2 Р(m Р2)x + 6$

So,¬†$f(0) > 0$……………..(i)

So, $f(2) < 0$……………..(i)

So, $f(3) < 0$……………..(i)

So, $f(4) > 0$……………..(i)

We can write (i) as $6>0$ which is always true

We can write (ii) as

$(14 – 2m) < 0$

$m > 7$

We can write (iii) as

$9-3*(m-2)+6<0$

or $m > 7$

We can write (iv) as

$16-4*(m-2)+6>0$

or, $m<7.5$

Therefore, $m$ belongs to $(7, \dfrac{15}{2})$

Thus, no integral value of $m$ satisfies it.

Hence, option D is the correct answer.

Question 71:¬†What is the remainder when 123412341234………(1234 digits) is divided by 625?

71) Answer: 287

Solution:

625 = $5^4$, so we have to check the remainder obtained when the last 4 digits are divided by 625
12341234……..123412
3412 is the last 4 digits
The remainder obtained when 3412 is divided by 625 is 287.
Hence, 287 is the correct answer.

Question 72: After distributing the sweets equally among 25 children, 8 sweets remain. Had the number of children been 28, 22 sweets would have been left after equally distributing. What is the smallest possible total number of sweets ?

a) 328

b) 348

c) 358

d) Data inadequate

72) Answer (C)

Solution:

Let the total number of chocolates be C

let chocolates received by each child = x

After distributing the sweets equally among 25 children, the number of chocolates left = 8
25x+8=C                РEq 1

Had there been 28 children, the number of chocolates that would be required = 22

25x+8-22 should be divisible by 28            РEq 2

25x-14 should be divisible by 28

28x-(3x+14) should be divisible by 28

(3x+14) should be divisible by 28.

==> x=14

The total number of chocolates = 25x+8 = 25*14+8=358

C is the correct answer.

Question 73: Sum of two non co-prime numbers a, b and their HCF gives 77. What is the number of possible values of (a, b)?

73) Answer: 6

Solution:

Let the HCF be h, then the numbers can be expressed as,  a=hx, b=hy , where x,y are co-primes.

h+hx+hy = 77
h(1+x+y) = 77
h can be 1 or 7 or 11
h $\neq$ 1    (as a,b are non co-primes)
If h = 7, (1+x+y) = 11
x+y = 10
Now we have to select the values of x,y such that they are co-prime to each other.
x = 1, y = 9
x = 3, y = 7
x = 7, y = 3,
x = 9, y = 1
Hence when HCF is 7, there are 4 possible pairs of (x, y)
If HCF = 11, (1+x+y) = 7
x+y = 6
x = 1, y = 5
x = 5, y = 1
There are two possible values of (x,y).

Total values of a and b = 4+2=6
Hence 6 is the correct answer.

Question 74: ABC is a three-digit number, which is 42 less than 20 times the sum of its digits. Find the sum of its digits.

74) Answer: 15

Solution:

ABC is a three-digit number, which is 42 less than 20 times the sum of its digits.

100A+10B+C=20(A+B+C)-42

80A= 10B+19C-42

80A-10B=19C-42

80A-10B ends with zero so, 19C-42 should also end with 0=> C=8

80A-10B=110, The only possibile values are A=2 and B=5

.’. ABC= 258

The sum of its digits= 2+5+8=15

Question 75: A three-digit number N has a total 6 factors. N has 3 as one of the prime factors. What can be the maximum value of N?

75) Answer: 981

Solution:

Assume N =¬†$a^pb^q…..$, where a and b are prime factors.
Then the number of factors = (p+1)(q+1)…….
Here number of factors = 6 = 2*3
Case 1: 2*3 = (1+1)(2+1)  Here p = 1 and q = 2
=> N = $ab^2$ , where a, b are any distinct prime numbers.
Assuming a=3, The maximum 3-digit value of 3$b^2$ = 3*17*17  = 867
If b = 3, then then the largest three digit value of 9a such that a is prime will be 9*109 = 981

Case 2: 6 = 5+1    => p=5
N = a$^5$
Since, 3 is one of the prime factors, hence 3 is the only possible value of a.
Hence, N = $3^5=243$

Here, the value is greater in 1st case when b=3
Hence the largest possible value of N = 981

Question 76: For all possible integers n satisfying $2.25\leq2+2^{n+2}\leq202$, then the number of integer values of $3+3^{n+1}$ is:

76) Answer: 7

View Video Solution

Solution:

$2.25\leq2+2^{n+2}\leq202$

$2.25-2\le2+2^{n+2}-2\le202-2$

$0.25\le2^{n+2}\le200$

$\log_20.25\le n+2\le\log_2200$

$-2\le n+2\le7.xx$

$-4\le n\le7.xx-2$

$-4\le n\le5.xx$

Possible integers = -4, -3, -2, -1, 0, 1, 2, 3, 4, 5

If we see the second expression that is provided, i.e

$3+3^{n+1}$, it can be implied that n should be at least -1 for this expression to be an integer.

So, n = -1, 0, 1, 2, 3, 4, 5.

Hence, there are a total of 7 values.

Question 77: How many numbers will divide 2460 and 2640 leaving the same remainder?

a) 15

b) 22

c) 18

d) 21

77) Answer (C)

Solution:

Suppose a number K leaves the same remainder R when it divides 2460 and 2640.
So, 2460 – R = K*p for some natural number p
Similarly, 2640 – R = K*q for some natural number q
When we subtract the two equations, we get 2640 – 2460 = K*(q-p) or 180 = K*(q-p)
Hence, all the numbers which are factors of the difference (180) between the given numbers will divide both the numbers leaving the same remainder.
So, all the factors of (2640 – 2460) = 180 will be such numbers.
So, we have to find the numbers of factors of 180.
$180 = 2^2 * 3^2 * 5$
Number of factors = (2 + 1)(2 + 1)(1 + 1) = 18
So, there are 18 such numbers which will divide 2460 and 2640 leaving the same remainder.
Hence, option c is the correct answer.

Question 78: Ram writes down all positive integers consecutively, starting from 1. He skips every multiple of 10 in the process. What is 3000th digit written by him?

a) 3

b) 7

c) 9

d) 1

78) Answer (D)

Solution:

Ram skips every 10th number hence he will skip 10,20,…

So one digit numbers written by Ram = 9 {From 1 to 9}

Two digit numbers written by Ram = 9*9 = 81 {From 11 to 99}

Three digit numbers written by Ram = 9*10*9 = 810 {From 101 to 999}

Exhausting all 3 digit number we will start with four digit number starting from 1001

Four digit numbers from 1001 to 1099 = 9*10 = 90

Four digit numbers from 1101 to 1109 = 9

Total number of digits so far = (1*9) + (2*81) + (3*810) + (4*99) = 2997

3rd digit of next number will be the 3000th digit.

Next number written = 1111

Hence we can say that digit 1 is 3000th digit that is written by Ram.Option D is the correct answer.

Question 79:¬†A square of length 1 m is inside a square of length 2 m and four quarter circles are joined as shown in the figure. The value of y ‚ÄĒx is given by,

a) $\frac{8-\pi}{10}$

b) $\frac{4-\pi}{5}$

c) $\frac{2\pi-1}{8}$

d) $\frac{\pi-3}{4}$

79) Answer (D)

Solution:

From the above figure area of  the region bounded by ABCDEFGH = Are of the square with side 2 Р(4*quadrants with side 1cm + 4x)

=4-$\pi\ $-4x

Which is same as the area of the square with side 1 cm -4y

4-$\pi\ $-4x = 1-4y

4x-4y=3-$\pi$

y-x= $\frac{\pi-3}{4}$

D is the correct answer.

Question 80: Three lines divide a triangle in 5 areas. The areas of 3 parts have been shown in the figure and two unknown areas have been represented as x and y. Find the value of $\ \frac{\ x}{y}$ ?

a) $\ \frac{\ 6}{7}$

b) $\ \frac{\ 5}{6}$

c) $\ \frac{\ 4}{5}$

d) $\ \frac{\ 7}{8}$

80) Answer (B)

Solution:

From figure,

In triangle ABC, BQ divides the triangle into two parts.

Since the altitude from B is same, the ratio of areas of triangles ABQ and CBQ will be the ratio of AQ and CQ.

=> $\ \frac{\ area\left(ABQ\right)}{area\left(CBQ\right)}$ = $\ \frac{\ AQ}{CQ}$

=>¬†$\ \ \frac{\ 10+x+y}{48}=\ \frac{\ AQ}{CQ}$ …..(1)

Similarly RQ will divide the triangle ARC in the ratio of AQ and CQ.

=>¬†$\ \ \frac{\ y}{18}=\ \frac{\ AQ}{CQ}$…….(2)

From 1 and 2, $\ \ \frac{\ y}{18}=\ \frac{\ 10+x+y}{48}$

=> 30y-18x=180…….(3)

Similarly, the equation for triangles ACP and BCP can be written as,

$\ \ \frac{\ x}{10}=\ \frac{\ 18+x+y}{40}$

=> 3x-y=18 …….(4)

From 3 and 4, x =10, y=12

Hence, $\ \frac{\ x}{y}$=$\ \frac{\ 5}{6}$

Question 81: A man standing on the line joining the two poles finds that the top of the poles make an angle of elevation of $60^\circ$ and $45^\circ$ respectively. After walking for sometime towards the other pole, the angles change to $30^\circ$ and $60^\circ$ respectively. The ratio of the height of the poles is :

a) $\frac{\sqrt{3}-1}{2}$

b) $\frac{\sqrt{3}+1}{3}$

c) $\frac{\sqrt{3}-1}{4}$

d) $\frac{\sqrt{3}+1}{4}$

81) Answer (A)

Solution:

Let ‘a’ and ‘b’ be the heights of the two poles

X be the initial position of the man and the angles of elevation be $60^0$ and $45^0$

Distance between pole 1 and X  = $\ \frac{\ a}{\sqrt{\ 3}}$ and distance between pole 2 and X = b

Let Y be the position of the man after walking sometime towards the other pole =

Distance between Y and pole 1 = $\ \ a\sqrt{\ 3}$ and distance between the pole 2 and Y = $\ \frac{\ b}{\sqrt{\ 3}}$

Since the distance between the poles will remain the same

$\ \frac{\ a}{\sqrt{\ 3}}$ + b = $\ \ a\sqrt{\ 3}$ + $\ \frac{\ b}{\sqrt{\ 3}}$

$\ \frac{\ a}{b}=\ \ \frac{\ \sqrt{\ 3}-1}{2}$
A is the correct answer.

Question 82: In a quadrilateral ABCD, the length of side AD is equal to the length of side CD. If BD is joined, it is found that $\angle DAB$ =$\angle DBA$ =$24^{\circ\ }$. Then the value of $\angle\ ACB\ $ (in degrees)

82) Answer: 66

Solution:

In triangle DAB, $\angle\ DAB\ =\ DBA\ =\ 24^{\circ\ }$.
Hence, AD = DB
It is given that AB = CD  => AD=CD =BD
Taking AB as radius and D as centre,

In triangle ADB, $\angle\ ADB\ =\ 180-24-24$ = 132
Hence, $\angle\ ACB\ =\ \frac{\angle\ ADB}{2}\ =\frac{132}{2}=66$ (The angle subtended by an arc at the centre is twice the angle subtended at the circumference)

Question 83: A walking track AB is the diameter of a circular park of radius 10 m. A pole of height 6 m is standing on the circumference of the circular park and it subtends equal angles at A and B. A point R lies on the line AB and the pole subtends 30$\degree$ at R. What is the distance of the point R from the center?

a) 2$\sqrt2$

b) $\sqrt{12}$

c) $\sqrt{15}$

d) 3$\sqrt2$

83) Answer (A)

Solution:

As given that pole subtends equal angle at the ends of the diameter AB. Then it will be at perpendicular from the center as given in the figure below.

Here suppose the pole PQ subtends 30$\degree$ on the point R.

Then PQ/PR= tan 30$\degree$

PR=6$\sqrt3$

Using Pythagoras theorem:

$PR^2=PO^2+OR^2$

$ 36*3=100+X^2 $

OR = 2$\sqrt2$

Question 84: Three discs are placed on a bigger disc table, such that the smaller discs touch each other and the edges of the table. What is the area of the shaded region?

a) $\frac{\pi\ r^2\left(4\sqrt{\ 3}\ -3\right)}{3}$

b) $\frac{\pi\ r^2\left(4\sqrt{\ 3}\ -2\right)}{3}$

c) $\frac{\pi\ r^2\left(6\sqrt{\ 3}\ -2\right)}{3}$

d) $\frac{\pi\ r^2\left(5\sqrt{\ 2}\ -2\right)}{3}$

84) Answer (B)

Solution:

Area of the smaller discs = 3$\pi\ r^2$

The radius of the bigger disc= 2r/$\sqrt{\ 3}$+r

Area of the bigger disc=  $\frac{\pi\ r^2\left(2+\sqrt{\ 3}\right)^2}{3}$

Area of the shaded region=¬†$\frac{\pi\ r^2\left(2+\sqrt{\ 3}\right)^2}{3}$ –¬†3$\pi\ r^2$

=$\frac{\pi\ r^2\left(4\sqrt{\ 3}\ -2\right)}{3}$

Question 85: A right triangle ABC is drawn such that angle B = 90$^{\circ\ }$. D is a point on AC such that if it is connected to the midpoint E of BC, then ED=EB=EC. If AD = 2 cm and CD = 18 cm then find the length of BD.

85) Answer: 6

Solution:

We have,

If ED=EB=EC, then BDC is a right triangle and angle D = 90$^{\circ\ }$
In triangles ADB and BDC, $\angle\ $ DAB = $\angle\ $ DBC  = 90 -$\angle\ $ ACB
Also, $\angle\ $ ADB = $\angle\ $ BDC = 90
Hence, both triangles are similar.
So, $\ \frac{\ AD}{BD}=\ \frac{\ BD}{CD}$
=> BD = $\sqrt{AD\times\ CD\ }$ = $\sqrt{2\times\ 18}$ = 6

Question 86: In a rectangle, ABCD, points F and G lie on the diagonal AC such that BF and DG are perpendicular to AC. If the ratio AF: AG = 9:4 and the ratio of sides is equal to m:n, then find the value of m+n if m<n and m and n are co-primes.

86) Answer: 5

Solution:

We have,

Assuming AG as 9-5 = 4x and AF as 9x and FC = 4x from symmetry.

In right triangles AFB and BFC,  angle AFB=angle BFC = 90 and angle BAF = angle CBF = 90-angle BCA
Hence, both triangles are similar.
=> $\ \frac{\ BF}{AF}=\ \ \frac{\ CF}{BF}$
=> $\ \ BF^2=AF\times\ CF$    => BF =$\sqrt{\ 4x\times\ 9x}$ = 6x
Since, angle BAC = angle CBF = 90-angle BCA
=> tan BAC = tan CBF
=> $\ \frac{\ BC}{AB}$ = $\ \frac{\ FC}{BF}$
=> $\ \frac{\ BC}{AB}$ = $\ \frac{\ 4x}{6x}$ = 2:3 = $\ \frac{\ m}{n}$
Hence, m+n=2+3=5

Question 87: A paper is in the shape of a sector of a circle of radius $6+4\sqrt{3}$ cm such that the central angle is 120$^{\circ\ }$. Now a circle is drawn on this paper. What is the maximum possible radius of this circle?

a) 8

b) 2$\sqrt{3}$ cm

c) 3$\sqrt{3}$ cm

d) 6 cm

87) Answer (D)

Solution:

Using symmetry, $\angle\ BOA\ =\angle\ COA$
Since, $\angle\ BOC\ \ =120^{\circ\ }$ = $\angle\ BOA+\angle\ COA$ = 2$\angle\ BOA$
=> $\angle\ BOA$ = 60$^{\circ\ }$
Since OB is tangent to the smaller circle, $\angle OBA\ \ =90^{\circ}$
In right triangle BOA, $\angle\ BAO\ =90-\angle\ BOA\ =\ 90-60=30^0$
Now, OA cos$\angle\ BAO$ = AB = r   =>$\frac{OA\sqrt{3}}{2}=r$
=> OA = $\frac{2r}{\sqrt{3}}$
Now, OD = $6+4\sqrt{3}$ = r + $\frac{2r}{\sqrt{3}}$
=> r = $\frac{\left(6+4\sqrt{3}\right)\sqrt{3}}{2+\sqrt{3}}$
=> r = $\frac{12+6\sqrt{3}}{2+\sqrt{3}}$ = $\frac{6\left(2+\sqrt{3}\right)}{2+\sqrt{3}}$ = 6 cm

Question 88: A semicircle with centre O is drawn inside rectangle ABCD such that the longer side BC is the diameter of the circle. Point E divides AB in the ratio 5:4. Line DE is tangent to the semicircle. If the area of the triangle DEO is 65 square units, then the area (in sq. units) of the rectangle will be

a) 260

b) 180

c) 130

d) 360

88) Answer (B)

Solution:

Assuming AE=5x and BE=4x, we have,

Since, AB=DC  => DC = 5x+4x = 9x
Now, BE=EF= 4x (Tangent from the same external point) ……(1)
Similarly, DC=FD = 9x …..(2)
In triangles EFO and EBO, EO is common, BE=FE = 4x and BO=FO= radius, Hence, both triangles are congruent.
Similarly, DFO and DCO are congruent.
Hence, $\angle\ $ FOE =  $\angle\ $ BOE and $\angle\ $ DOF = $\angle\ $ DOC
Since, $\angle\ $ BOC = 180 (angle on a straight line)
=> $\angle\ $ FOE +$\angle\ $ BOE +$\angle\ $ FOD+ $\angle\ $ COD= 180
=> 2($\angle\ $ FOE+$\angle\ $ FOD) = 180
=> $\angle\ $ EOD = 90
Hence, DOE is a right triangle.
Now, in triangles EFO and OFE, $\angle\ $ EFO = $\angle\ $ OFE = 90,  $\angle\ $ FEO = $\angle\ $ FOD = 90- $\angle\ $ ODF
Hence, the two triangles are similar.
=> $\ \frac{\ FE}{FO}=\frac{FO}{FD}$
=> FO = $\sqrt{EF\times\ FD}$ = $\sqrt{4x\times\ 9x}$  = 6x
The area of triangle DEO = $\ \frac{\ 1}{2}\times\ FO\times\ DE$ = $\ \frac{\ 1}{2}\times\ 6x\times\ 13x$ = 39x$^2$ = 65 => x$^2$ = $\ \frac{\ 5}{3}$
Area of the rectangle = 9x $\times\ 2\ \times\ radius$ = 9x $\times\ 12x$ = 108x$^2$  = $108\times\ \frac{\ 5}{3}=180 sq. units$

Alternate Solution:

Assuming AE=5x and BE=4x, we have,

Since, AB=DC => DC = 5x+4x = 9x
Now, BE=EF= 4x (Tangent from the same external point) ……(1)
Similarly, DC=FD = 9x …..(2)
Area of the triangle DOE = $\frac{1}{2}\times\ FO\ \times\ DE$ = $\frac{1}{2}\times\ FO\ \times\ \left(EF+FD\right)\ =\ \ \frac{\ 1}{2}\times\ r\times\ 13x\ =65$
=> rx = 10 (where r = radius)
Now, area of the rectangle = AB*BC = 9x*2r = 18*10 = 180 sq units.

Question 89:¬†For any positive number, ‘p’, what is the¬†area bounded by the graph y = |x+p| and y = 6

89) Answer: 36

Solution:

Look at the figure.
Since slope of the lines is 1
Anfle CBO = Angle DCB = 45
BD = DC = 6
Similarly AD = 6
Area = 1/2 *12*6 = 36

Question 90: A person of height 2m is travelling toward a lamp post of height 5m as shown below. At the given point of time, the length of the shadow of the person formed on the road is 3m. He travels x meters forward and the length of the shadow becomes 1m. Which of the following can be the value of x?

a) 6m

b) 3m

c) 5m

d) More than one option correct.

90) Answer (D)

Solution:

Let the distance of the pole from the person= y

tan $\theta\ \ =\ \dfrac{2}{3}=\dfrac{5}{y+3}$

y = 4.5m

Let the person be m meters away from the pole when its shadow’s length is 1m.

We will get equal shadows on both sides of the lamp.

Now, $\dfrac{2}{1}=\dfrac{5}{1+m}$

m = 1.5m

But there will be two positions where the man will form a shadow of 1m, on both the sides of the pole.

x = 4.5-1.5 = 3m or x =  4.5+1.5 = 6m

i.e x can be 3m or 6m

Option D

Question 91: In the below figure, PQ is the diameter of the circle. QS is the angular bisector such that QO: OS = 2:1. Then the measure of angle PQR is

a) $30^0$

b) $60^0$

c) $45^0$

d) $75^0$

91) Answer (B)

Solution:

Join P and S.

$\angle$ SQR  = $\angle$ SPR = $\frac{Q}{2}$ [Angle on the same chord]
Let SO = a then QO = 2a
Let PO = b
In $\triangle$ SOP
Sin $\angle$ SPR = sin $\frac{Q}{2}$ = $\frac{SO}{PO}$ = $\frac{a}{b}$
b = $\frac{a}{ sin  \frac{Q}{2}}$

In $\triangle$ POQ
$\frac{OQ}{sin OPQ}$ = $\frac{OP}{sin OQP}$
$\frac{2a}{sin OPQ}$ = $\frac{b}{sin \frac{Q}{2}}$
$\frac{2a}{cos Q}$ = $\frac{b}{sin \frac{Q}{2}}$  [$\because$ $\angle$ P + $\angle$ Q = 90]
$\frac{2a}{cos Q}$ = $\frac{\frac{a}{ sin \frac{Q}{2}}}{sin \frac{Q}{2}}$
$\frac{2}{1-2sin^2 \frac{Q}{2}}$ = $\frac{1}{sin^2 \frac{Q}{2}}$
$sin^2 \frac{Q}{2}$ = $\frac{1}{4}$
$\frac{Q}{2}$ = 30
$Q = 60^0$

B is the correct answer.

Question 92: In the figure, PQR is a  triangle. A circle with centre S is inscribed inside the triangle such that it touches QR at U. Another circle with centre T is drawn such that it touches sides QR (at point V), PR and the circle with center S. If the radii of the circles with centres at S and T are 8 cm and 2 cm, what is the length of UR?

a) 12cm

b) 8.66cm

c) 10.66cm

d) 9cm

92) Answer (C)

Solution:

US and VT are perpendicular to QR.

Thus SW= 8-2= 6cm

ST=R1+R2= 8+2= 10cm

The length of WT= $\sqrt{\ 10^2-6^2}$

UV= WT = 8cm

Let VR=a

In triangle SUR

a/a+8 = 2/8

8a=2a+16

a=16/6

a=8/3

UR= 8+2.66=10.66cm

Option C

Question 93: The Sum S(n) is defined as the sum of the digits of the number till a single-digit number is obtained, order O(n) is defined as the number of times S(n) is performed. The number of 3 digit numbers such that the S(n) is 8 and O(n) = 2.
For instance, n = 96 S(n) = 9+6 = 15 =1+5 = 6, O(n) = 2

a) 64

b) 45

c) 27

d) 55

93) Answer (A)

Solution:

Let abc be the 3 digit number.

Since the order is 2, the single-digit number is obtained after the second addition.
So 8 can be obtained if the two-digit numbers are 17, 71, 26, 62, 35, 53 and 44
The sum of the digits of the three-digit numbers should be 17, 71, 26, 62, 35, 53 and 44.
But the maximum sum of digits for a three-digit number will be 9+9+9 = 27. So only 17 and 26 are possible.

a+b+c = 17, a+b+c = 26

Case 1: a+b+c = 17

Let a= 9-x, b= 9-y, c= 9-z

9-x+9-y+9-z = 17

x+y+z = 10

Number of ways = $^{10+3-1}C_{3-1}$

As a is the first digit so has to be greater than zero, therefore x cannot be equal to 10 and 9.

From this we have to remove the cases when x = 9, 10

When x = 10,y = z = 0 , so 3 cases

When x = 9, y+z=1, 2 cases

So the number of cases = 66-5 = 61

Case 2: when a+b+c = 26

(998), (989), (899) — 3 cases

The total number of ways = 64

A is the correct answer.

Question 94: A deck of cards is shuffled, four cards are picked in random and all of them turned out to be red. What is the probability that two of the cards are kings?

a) $\frac{6}{325}$

b) $\frac{3}{375}$

c) $\frac{9}{325}$

d) $\frac{6}{375}$

94) Answer (A)

Solution:

A deck of cards is shuffled, four cards are picked in random and all of them turned out to be red.
The number of ways 4 red cards are selected= $^{26}C_4$ ways.

If two cards are Kings, then the remaining two cards can be selected in $^{24}C_2$ ways

The probability that two of the cards are kings= $\frac{^{24}C_2}{^{26}C_4}$

=$\frac{6}{325}$

Option A

Question 95: Rinesh and Dinesh visit a cafeteria every day between 8 PM and 9 PM. Each person spends exactly 10 minutes inside the cafe. However, the cafe closes at 9 PM every day. Each person must leave the cafeteria at exactly 9 PM irrespective of the time they entered the cafe. What is the probability that they both meet in the cafe?

a) $\frac{9}{16}$

b) $\frac{25}{36}$

c) $\frac{11}{36}$

d) $\frac{7}{16}$

95) Answer (C)

Solution:

Both Rinesh and Dinesh can come in a timespan of 60 minutes.
Let us represent the time(in minutes) when Rinesh comes on x-axis and Dinesh on the y-axis.

Both of them will wait at the stop for 10 minutes.
Since both of them have to meet, the difference between their arrival time has to be less than or equal to 10 minutes.

The area between the blue and the orange coloured lines is the required region. (|x-y|$\le\ 10$)
= 60*60 – 2* $\frac{1}{2}$*50*50 = 1100
Probability that both of them would meet = $\frac{1100}{3600}$

= $\frac{11}{36}$

C is the correct answer.

Question 96: 12 buses were ordered for painting, the painters were asked to paint the buses in any colour among Black, Yellow and Pink such that there should be minimum one bus of each colour. What is the probability that exactly 6 buses were painted Yellow?

a) 1/11

b) 1/9

c) 3/11

d) 7/55

96) Answer (A)

Solution:

Let a, b and c buses are painted Black, Yellow and Pink.

a+b+c=12

There should be minimum one bus of each colour.

a’-1+b’-1+c’-1=12

a’+b’+c’=9

Non-negative integral solution = 11C2=55

Exactly 6 buses were painted Yellow

a=6

b+c=6

b’+c’=4

Non-negative integral solution = 5C1=5

The probability that exactly 6 buses were painted Yellow= 5/55

=1/11

Option A

Question 97: In a triangle PQR, there are 4, 7, 6 points on its sides excluding the vertices P, Q, R. How many triangles can be formed using these points and the vertices P, Q, R?

a) 980

b) 1081

c) 1440

d) 890

97) Answer (A)

Solution:

Total number of points = Vertices P, Q, R (3) + 4 + 7 + 6 = 20
4 + 2 vertices (P, Q) are collinear on the side PQ, 9 points are collinear on side QR and 8 points are collinear on side PR.
To form a triangle 3 non-collinear points are required.
Hence the number of triangles = $^{20}C_{3\ }\ -\ \left(^6C_3+^9C_3+^8C_3\right)$

=1140- (20+56+84)

=980

A is the correct answer.

Question 98: What is the total number of ways in which Stefen can distribute 10 distinct chocolates among his 9 wives such that each wife gets at least one chocolate?

a) 11!/2

b) 11!

c) 90*9!

d) 45*9!

98) Answer (D)

Solution:

The number of ways of selecting 9 chocolates out of 10 = 10c9=10.

The number of ways in which he can distribute 9 chocolates such that each wife gets one chocolate= 9!

Remaining one chocolate can be distributed among any of the wives.

.’. The total number of ways = (10*9!*9)/2! =45*9!

Question 99: Janaki starts walking from her school such that she takes a total of 4 steps of equal lengths. She takes each step in any one of the four directions i.e. East, West, North and South. What is the total number of ways in which Janaki will be back at her starting point (school) after completing the above-mentioned operation?

99) Answer: 36

Solution:

To ensure that Janaki ends up at the same location as her starting point after taking 4 steps in each direction, we have the following:

Case 1: Take 2 steps in North and 2 steps in South direction

Total arrangements =$\frac{4!}{2!*2!}$ = 6

Case 2: Take 2 steps in East and 2 steps in the West direction

Total arrangements =$\frac{4!}{2!*2!}$ = 6

Case 3: Take a step in each of the four directions

Total arrangements = 4! = 24

Total number of ways in which Janaki can reach her school after completing 6+6+24 = 36

36 is the correct answer.

Question 100: Three consecutive natural numbers are selected at random out of first 101 natural numbers. What is the probability that the product of these three numbers is a multiple of 9?

a) 1/3

b) 2/3

c) 1/9

d) 1/2

100) Answer (A)

Solution:

Three consecutive whole numbers are selected at random.

One of these numbers must be a multiple of 9.

(1,2,3) (2,3,4) (3,4,5) (4,5,6) (5,6,7) (6,7,8) (7,8,9) (8,9,10) (9,10,11)

These 9 pairs will repeat the same pattern.

(10,11,12) (11,12,13) (12,13,14) (13,14,15) (14,15,16) (15,16,17) (16,17,18) (17,18,19) (18,90,20)

……………

(91,92,93) (92,93,94) (93,94,95) (94,95,96) (95,96,97) (96,97,98) (97,98,99) (98,99,100) (99, 100,101)

Last three pairs will be a multiple of 9.

The probability that the product of these three numbers is a multiple of 9= 3/9=1/3

Option A

Take 3 Free CAT mocks (with solutions)

CAT Previous papers (download pdf)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here