The passage given below is followed by four summaries. Choose the option that best captures the author’s position.
The early optimism about sport's deterrent effects on delinquency was premature as researchers failed to find any consistent relationships between sports participation and deviance. As the initial studies were based upon cross-sectional data and the effects captured were short-term, it was problematic to test and verify the temporal sequencing of events suggested by the deterrence theory. The correlation between sport and delinquency could not be disentangled from class and cultural variables known. Choosing individuals to play sports in the first place was problematic, which became more acute in the subsequent decades as researchers began to document just how closely sports participation was linked to social class indicators.
The main points of the passage are that the relation between sports participation and deviation have not been established and that there is not sufficient evidence to prove the relationship.
Option A is distorted because it states that the relationship is already established.
Option B mentions all the relevant points.
Option C does not talk about the relationship and hence, ruled out.
Option D distorts what is given in the paragraph by saying that latter researchers have "proved" there is no consistent relationship. Thus, it is can be eliminated.
Hence, option B is the correct answer.
Create a FREE account and get: