The passage given below is followed by four alternate summaries. Choose the option that best captures the essence of the passage.
The rural-urban continuum and the heterogeneity of urban settings pose an obvious challenge to identifying urban areas and measuring urbanization rates in a consistent way within and across countries. An objective methodology for distinguishing between urban and rural areas that is based on one or two metrics with fixed thresholds may not adequately capture the wide diversity of places. A richer combination of criteria would better describe the multifaceted nature of a city’s function and its environment, but the joint interpretation of these criteria may require an element of human judgment.
Option B is incorrect, as it mentions "is no longer relevant" whereas the author says may no longer be relevant.
Option C is incorrect too, as the passage talks about distinguishing between urban/rural, not about accurately identifying rural areas.
Option D is distorted. Judgement would be required on the richer criteria , not on the objective methodology, as mentioned in this option.
Option A is correct as it correctly captures the essence of the passage.
CAT Averages, Ratios & Proportions
CAT Logarithms, Surds & Indices
CAT Functions, Graphs & Statistics
CAT DI Data Change Over Period
CAT Tables With Missing Values
CAT LR Selections With Conditions