Instructions

Each of the questions consists of a question followed by three statements. You have to study the question followed by three statements and decide which of the statements is/are necessary to answer the questions.

Question 82

What was the percentage of discount offered ?A. Profit earned by selling the article for Rs. 252 after giving discount was Rs. 52.B. Had there been no discount the profit earned would have been Rs. 80.C. Had there been no discount the profit earned would have been 40%.

Solution

I : S.P. = 252, Profit = 52

=> C.P. = 252-52 = 200

Since, we cannot find discount and marked price. I alone is not sufficient.

Similarly, II alone & III alone are insufficient.

I & II : After discount, S.P. = 252, Profit = 52

=> C.P. = 252-52 = 200

Without discount (Discount = 0 & M.P. = S.P.), Profit = 80 => M.P. = S.P. = 200+80 = 280

Thus, discount = 280-252 = 28

Discount % = $$\frac{28}{280}*100 = 10\%$$

Thus, I & II together are sufficient.

I & III : After discount, S.P. = 252, Profit = 52

=> C.P. = 252-52 = 200

Without discount (Discount = 0 & M.P. = S.P.), Profit % = 40%

Profit = $$\frac{40}{200}*100 = 80 M.P. = S.P. = 200+80 = 280 Thus, discount = 280-252 = 28 Discount % =$$\frac{28}{280}*100 = 10\%

Thus, I & III are sufficient together.