XAT Analogy Questions PDF [Download]

0
337
XAT Analogy Questions PDF
XAT Analogy Questions PDF

XAT Analogy Questions PDF [Download]

Download Analogy Questions for XAT PDF – XAT Analogy questions pdf by Cracku. Practice XAT solved Analogy Questions paper tests and These sample questions are to analyse the XAT exam pattern. Top 15 very Important Analogy Questions for XAT based on asked questions in previous exam papers.  The XAT question papers contain actual questions asked with answers, solutions.

Download Analogy Questions for XAT PDF

Enroll to XAT 2023 Crash Course

Question 1: ‘Music’ is related to ‘Notes’ in the same way as ‘Language’ is related to………………

a) Sentences

b) Combination

c) Grammar

d) Alphabets

e) Syntax

1) Answer (A)

Solution:

Music is composed from notes, similarly a language is made from sentences.

=> Ans – (A)

Question 2: Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?

a) Food : Hunger

b) Water : Thirst

c) Air : Suffocation

d) Talent : Education

e) Leg : Lame

2) Answer (D)

Solution:

Without food, we feel hungry, without water we feel thirsty, without air we feel suffocated and without a leg, one is lame.

=> Ans – (D)

Question 3: Which of the following has the same relationship as that of Money : Wealth ?

a) Pity : Kindness

b) Cruel : Anger

c) Wise : Education

d) Pride : Humility

e) None of these

3) Answer (A)

Solution:

A person can get wealth from money, in the same way, a person can get kindness from pity.

=> Ans – (A)

Question 4: ‘Writing’ is related to ‘Pen’ in the same way as _______?

a) ‘Singing is related to ‘Music’

b) ‘Stitching’ is related to ‘Needle’

c) ‘Dancing’ is related to ‘Exercise’

d) ‘Carpenter’ is related to ‘tools’

e) ‘Paper’ is related to ‘book’

4) Answer (B)

Solution:

‘Writing’ is related to ‘Pen’ as pen is used to write, similarly a needle is used to stitch, hence ‘Stitching’ is related to ‘Needle’.

=> Ans – (B)

Question 5: ‘Bricks’ are related to ‘Walls’ in the same way as Trees’ are related to

a) Roots

b) Branches

c) Forests

d) Plants

e) Green

5) Answer (C)

Solution:

Several bricks together constitute a Wall. Similarly, several trees together constitute a forest.

=> Ans – (C)

Question 6: If ‘white’ means ‘black’; ‘black’ means ‘red’; ‘red’ means ‘blue’, ‘blue’ means ‘yellow’ and yellow means ‘grey’, then which of the following represents the colour of clear sky ?

a) blue

b) red

c) yellow

d) Cannot be determined

e) None of these

Take XAT 2023 Mock Tests

6) Answer (C)

Solution:

The colour of the clear sky is blue.

According to ques, ‘blue’ means ‘yellow’

Thus, the colour of clear sky = yellow

=> Ans – (C)

Question 7: ‘Gram’ is related to ‘Mass’ in the same way as ‘Centimeter’ is related to……..?

a) Area

b) Volume

c) Length

d) Sound

e) Energy

7) Answer (C)

Solution:

Mass is measured in grams. Similarly, length is measured in centimeter.

=> Ans – (C)

Question 8: K is brother of T. M is mother of K. W is brother of M. How is W related to T ?

a) Maternal uncle

b) Paternal uncle

c) Grandfather

d) Data inadequate

e) None of these

8) Answer (A)

Solution:

K is brother of T and M is mother of K, => M is mother of T.

Also, W is brother of M.

Thus, W is the maternal uncle of T.

=> Ans – (A)

Question 9: ‘FI’ is related to ‘LO’ in the same way as ‘PS’ is related to ?

a) VY

b) VZ

c) WZ

d) UX

e) None of these

9) Answer (A)

Solution:

‘FI’ is related to ‘LO’

=> F (+3 letters) = I (+3 letters) = L (+3 letters) = O

Similarly, P (+3 letters) = S (+3 letters) = V (+3 letters) = Y

Thus, PS : VY

=> Ans – (A)

Question 10: ‘Mustard’ is related to ‘Seed’ in the same way as ‘Carrot’ is related to………. ?

a) Fruit

b) Stem

c) Flower

d) Root

e) None of these

10) Answer (D)

Solution:

Mustard in an oilseed, hence related to seed, similarly carrot is modified root, thus it is related to root.

=> Ans – (D)

Instructions

Select the related words/letters from the given alternatives.

Question 11: SHOE: NCJZ:: REWA: ?

a) WBJF

b) CITY

c) CAYR

d) MZRV

e) None of these

11) Answer (D)

Solution:

The relationship between first two proportion words is SHOE and NCJZ is, N is 4 letter behind the letter S, C is 4 letters behind the letter H, J is 4 letters behind the letter O and in the circular manner, Z is also 4 letters behind the letter E

Hence, following the same pattern for REWA, we will get our answer as MZRV.

So answer will be D

Question 12: Bud: Flower:: ?

a) Clay: Mud

b) Sapling: Tree

c) River: Glacier

d) Bird: Tree

e) Paper: Book

12) Answer (B)

Solution:

Bud means “a compact knob-like growth on a plant which develops into a leaf, flower, or shoot”

The similar meaning will be Sapling for a tree, hence, answer will be B

Question 13: NEUROTIC: TICRONEU:: PSYCHOTIC

a) TICCOHPSY

b) TICOCHPSY

c) TICCHOPSY

d) TICHCOPSY

e) None of these

13) Answer (C)

Solution:

First three letters of the word have been exchanged with the last three letters of the same word and remaining two letters will also exchange their positions. Similar pattern will be followed for the word “Psychotic” and answer will be “TICCHOPSY”

Hence, answer will be C

Question 14: Video: Cassette:: Computer: ?

a) Reels

b) Recordings

c) Files

d) Floppy

e) CPU

14) Answer (D)

Solution:

As a cassette is used to play a video similarly floppy is used to play a video on a computer. Hence, option D is most closely related to computer, So answer will be D

Question 15: Nightingale: Warble:: Frog ?

a) Yelp

b) Croak

c) Cackle

d) Squeak

e) None of these

15) Answer (B)

Solution:

As warble sound is related with nightingale similarly croak sound is related with frog. Hence, answer will be B

Enroll to XAT 2023 Crash Course

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here