TISSNET Indian History Questions [Download PDF]

0
359
_ Indian History PDF

TISSNET Indian History Questions [Download PDF]

Download Indian History Questions for TISSNET PDF – TISSNET Indian History questions PDF by Cracku. Practice TISSNET solved Indian History Questions paper tests, and these are the practice question to have a firm grasp on the Indian History topic in the TISSNET exam. Top 20 very Important Indian History Questions for TISSNET based on asked questions in previous exam papers.  The TISSNET question papers contain actual questions asked with answers and solutions.

Download Indian History Questions for TISSNET

Enroll to TISSNET 2023 Crash Course

Question 1: Vijayalaya was related to which dynasty of India?

a) Chalukya

b) Chera

c) Pala

d) Chola

1) Answer (D)

Question 2: In which of the following war did Alexander the Great defeat Paurav’s Porus in 326 BC before?

a) Battle of Plassey

b) Battle of Sakala

c) Battle of Kalinga

d) Battle of Hydaspes

2) Answer (D)

Question 3: Who among the following rulers belongs to Slave Dynasty?

a) Shershah Suri

b) Muhammed Ghori

c) Shams-ud-din Iltutmish

d) Humayun

3) Answer (C)

Question 4: Choose the correct chronological sequence of the following:-
(A) Gandhi-Irwin Pact
(B) Nehru Report
(C) Non-Cooperation Movement
(D) Quit India Movement

a) (C), (D), (A), (B)

b) (C), (B), (A), (D)

c) (B), (C), (D), (A)

d) (B), (C), (A), (D)

4) Answer (B)

Question 5: The Gandhi-Irwin Pact was signed in which of the following years?

a) 1945

b) 1936

c) 1931

d) 1941

5) Answer (C)

Solution:

The Gandhi-Irwin Pact was signed in 1931.

Question 6: Malik Kafur invaded the ___ empire in the early 14th century A. D.

a) Chola

b) Maurya

c) Maratha

d) Gupta

6) Answer (A)

Solution:

Malik Kafur invaded the Chola empire in the early 14th century A. D.

Question 7: The Battle of Buxar was fought in the year ___.

a) 1756

b) 1764

c) 1768

d) 1776

7) Answer (B)

Solution:

The Battle of Buxar was fought in the year 1764.

Question 8: Who was the governor general of India when the postage stamp was issued for the first time?

a) Warren Hastings

b) Lord Cornwallis

c) Lord Dalhousie

d) Robert Clive

8) Answer (C)

Solution:

Lord Dalhousie was the governor general of India when the postage stamp was issued for the first time.
Hence, option c is the correct answer.

Question 9: Which of the following real names was ‘Khurram’?

a) Shah Jahan

b) Humayun

c) Jahangir

d) Akbar

9) Answer (A)

Solution:

Shah Jahan’s real name was ‘Khurram’.
Hence, option a is the correct answer.

Question 10: ‘Rishabhanath’ is related to which of the following religions?

a) Bodh

b) Sikh

c) Hindu

d) Jain

10) Answer (D)

Solution:

‘Rishabhanath’ is related to Jain religion. He founded Jainism.
Hence, option d is the correct answer.

Question 11: Which of the following literature was not authored by Dara Shikoh?

a) Safinat-ul-Auliya

b) Majma-ul-Bahrain

c) Raqqat-e-Alamgiri

d) Sirr-i-Akbar

11) Answer (C)

Solution:

The names of the literatures and their authors are given below.
Sirr-i-Akbar – Dara Shikoh
Safinat-ul-Auliya – Dara Shikoh
Majma-ul-Bahrain – Dara Shikoh
Raqqat-e-Alamgiri – Aurangzeb
Hence, option c is the correct answer.

Question 12: Who founded the Lodhi Dynasty?

a) Ibrahim Lodhi

b) Sikandar Lodhi

c) Alam Shah

d) Bahlol Lodhi

12) Answer (D)

Solution:

Bahlol Lodhi founded the Lodhi Dynasty.
Hence, option d is the correct answer.

Question 13: Agra city was founded by _____________.

a) Bahlol Lodhi

b) Akbar

c) Sikandar Lodhi

d) Babur

13) Answer (C)

Solution:

Agra city was founded by Sikandar Lodhi.
Hence, option c is the correct answer.

Question 14: ‘Prarthana Samaj’ was found by which of the following persons?

a) Atmaram Pandurang

b) Swami Dayananda Saraswati

c) Swami Vivekananda

d) Keshab Chandra Sen

14) Answer (A)

Solution:

‘Prarthana Samaj’ was founded by Atmaram Pandurang.
Hence, option a is the correct answer.

Question 15: For the enquiry of Jallianwala Bagh Massacre, which of the following commission was appointed?

a) Hartog Commission

b) Raleigh Commission

c) Sadler Commission

d) Hunter Commission

15) Answer (D)

Solution:

For the enquiry of Jallianwala Bagh Massacre, Hunter Commission was appointed.
Hence, option d is the correct answer.

Question 16: Which of the following is called ‘Father of Civil Service in India’?

a) Lord William Bentick

b) Lord Hastings

c) Lord Cornwallis

d) Lord Dalhousie

16) Answer (C)

Solution:

Lord Cornwallis is called ‘Father of Civil Service in India’.
Hence, option c is the correct answer.

Question 17: How many Indian members are there in the Simon Commission?

a) one

b) two

c) zero

d) three

17) Answer (C)

Solution:

There are a total seven members and out of which none of them is India.
Hence, option c is the correct answer.

Question 18: Which of the following moment was taken back by Mahatma Gandhi after the because of the Chaura Chouri incidence?

a) Khilafat Movement

b) Civil Disobedience Movement

c) Champaran Satyagraha

d) Non Cooperation Movement

18) Answer (D)

Solution:

Non Cooperation Movement was taken back by Mahatma Gandhi after the because of the Chaura Chouri incidence.
Hence, option d is the correct answer.

Question 19: Which of the following was renamed as Alinagar by Siraj ud Daula after capturing it?

a) Mumbai

b) Kolkata

c) Lucknow

d) Agra

19) Answer (B)

Solution:

Calcutta was renamed as Alinagar by Siraj ud Daula after capturing it.
Hence, option b is the correct answer.

Question 20: The treaty of Purandar was signed between Mughals and _____.

a) Cholas

b) Rajputs

c) Marathas

d) Portuguese

20) Answer (C)

Solution:

The treaty of purandar was signed between Mughals and Marathas.

Enroll to TISSNET 2023 Crash Course

Download MBA Preparation App

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here