TISSNET GK Sports Questions [Important PDF]

0
251
_ GK Sports PDF

TISSNET GK Sports Questions [Important PDF]

Download GK Sports Questions for TISSNET PDF – TISSNET GK Sports questions PDF by Cracku. Practice TISSNET solved GK Sports Questions paper tests, and these are the practice question to have a firm grasp on the GK Sports topic in the TISSNET exam. Top 20 very Important GK Sports Questions for TISSNET based on asked questions in previous exam papers.  The TISSNET question papers contain actual questions asked with answers and solutions.

Download GK Sports Questions for TISSNET

Enroll to TISSNET 2023 Crash Course

Question 1: Match the following sports with their respective terms.
Sport                    Term
(1) Tennis          (a) Plodder
(2) Boxing         (b) Astroturf
(3) Golf             (c) Gambit
(4) Hockey        (d) Game Point
(5) Chess          (e) Peg

a) (1)-(e), (2)-(a), (3)-(d), (4)-(c), (5)-(b)

b) (1)-(d), (2)-(e), (3)-(b), (4)-(c), (5)-(a)

c) (1)-(b), (2)-(c), (3)-(e), (4)-(a), (5)-(d)

d) (1)-(d), (2)-(a), (3)-(e), (4)-(b), (5)-(c)

e) (1)-(e), (2)-(c), (3)-(a), (4)-(b), (5)-(d)

1) Answer (D)

Solution:

Tennis ⇒ Game Point
Boxing ⇒ Plodder
Golf ⇒ Peg
Hockey ⇒ Astroturf
Chess ⇒ Gambit
Hence, option d is the correct answer.

Question 2: What is the venue of first world deaf T20 cricket championship 2023?

a) Mumbai, Maharashtra

b) Jaipur, Rajasthan

c) Ahmedabad, Gujarat

d) Chennai, Tamil Nadu

e) Thiruvananthapuram, Kerala

2) Answer (E)

Solution:

The venue of first world deaf T20 cricket championship 2023 is Thiruvananthapuram, Kerala.
Hence, option e is the correct answer.

Question 3: Identify the correct statements.
(i) Major Dhyan Chand is also called as the magician of hockey.
(ii) Birju Sah was an Indian cricketer.
(iii) The sport’s term ‘Mallet’ is related to Polo.
(iv) Cricket is the national game of India.

a) (i) and (ii)

b) (i) and (iii)

c) (ii) and (iv)

d) (i), (ii), (iii) and (iv)

3) Answer (B)

Solution:

Here only statement (i) and (iii) are correct.
(ii) Birju Sah was an Indian boxer.
(iv) Hockey is the national game of India.
Hence, option b is the correct answer.

Question 4: Match the following person with their respective sports/games.
Person                                                   Sport/Game
(1)Bajrang Punia                                       (a) Chess
(2)Neeraj Chopra                                      (b) Long jump
(3)Nikhat Zareen                                       (c) Wrestling
(4)Murali Sreeshankar                              (d) Boxing
(5)Rameshbabu Praggnanandhaa           (e) Javelin thrower

a) (1)-(d), (2)-(c), (3)-(e), (4)-(a), (5)-(b)

b) (1)-(b), (2)-(c), (3)-(e), (4)-(a), (5)-(d)

c) (1)-(e), (2)-(d), (3)-(b), (4)-(c), (5)-(a)

d) (1)-(c), (2)-(e), (3)-(d), (4)-(b), (5)-(a)

4) Answer (D)

Solution:

Bajrang Punia ⇒ Wrestling
Neeraj Chopra ⇒ Javelin thrower
Nikhat Zareen ⇒ Boxing
Murali Sreeshankar ⇒ Long jump
Rameshbabu Praggnanandhaa ⇒ Chess
Hence, option d is the correct answer.

Question 5: Match the following players with their receptive countries.
Player                                     Country

(a) Lewis Hamilton                (1) Spain
(b) Sebastian Vettel              (2) Finland
(c) Valtteri Bottas                  (3) Mexico
(d) Fernando Alonso             (4) UK
(e) Sergio Perez                   (5) Germany

a) (a)-(4), (b)-(2), (c)-(5), (d)-(3), (e)-(1)

b) (a)-(3), (b)-(5), (c)-(2), (d)-(1), (e)-(4)

c) (a)-(4), (b)-(5), (c)-(2), (d)-(1), (e)-(3)

d) (a)-(3), (b)-(1), (c)-(4), (d)-(5), (e)-(2)

5) Answer (C)

Solution:

Lewis Hamilton ⇒ UK
Sebastian Vettel ⇒ Germany
Valtteri Bottas ⇒ Finland
Fernando Alonso ⇒ Spain
Sergio Perez ⇒ Mexico
Hence, option c is the correct answer.

Question 6: Match the following games/sports with their terminology.
Sport                         Term

(i) Basketball         (a) Chukker
(ii) Boxing              (b) Dogleg
(iii) Golf                  (c) Jerk
(iv) Polo                 (d) Overhead
(v) Weight Lifting   (e) Buckle

a) (i)-(d), (ii)-(e), (iii)-(a), (iv)-(b), (v)-(c)

b) (i)-(c), (ii)-(b), (iii)-(e), (iv)-(a), (v)-(d)

c) (i)-(c), (ii)-(e), (iii)-(b), (iv)-(a), (v)-(d)

d) (i)-(d), (ii)-(e), (iii)-(b), (iv)-(a), (v)-(c)

6) Answer (D)

Solution:

Basketball ⇒ Overhead
Boxing ⇒ Buckle
Golf ⇒ Dogleg
Polo ⇒ Chukker
Weight Lifting ⇒ Jerk
Hence, option d is the correct answer.

Question 7: Match the following cups/trophies with their sports.cups/trophies                sports(a) Ryder Cup           (1)Badminton
(b) Merdeka Cup       (2)Cricket
(c) Davis Cup             (3)Golf
(d) Sudirman Cup      (4)Tennis
(e) Deodhar Trophy   (5)Football

a) (a)-(5), (b)-(1), (c)-(3), (d)-(2), (e)-(4)

b) (a)-(3), (b)-(5), (c)-(4), (d)-(1), (e)-(2)

c) (a)-(5), (b)-(1), (c)-(2), (d)-(3), (e)-(4)

d) (a)-(3), (b)-(4), (c)-(5), (d)-(2), (e)-(1)

7) Answer (B)

Solution:

Ryder Cup ⇒ Golf
Merdeka Cup ⇒ Football
Davis Cup ⇒ Tennis
Sudirman Cup ⇒ Badminton
Deodhar Trophy ⇒ Cricket
Hence, option b is the correct answer.

Question 8: निम्नलिखित खेलों को उनकी शब्दावली से सुमेलित कीजिए।
खेल शब्दावली
(1) बास्केटबॉल (ए) गैम्बिट
(2) क्रिकेट (बी) मैलेट
(3) शतरंज (सी) ओवरहेड
(4) पोलो (डी) गली

a) (1)-(बी), (2)-(डी), (3)-(ए), (4)-(सी)

b) (1)-(बी), (2)-(डी), (3)-(सी), (4)-(ए)

c) (1)-(सी), (2)-(डी), (3)-(बी), (4)-(ए)

d) (1)-(सी), (2)-(डी), (3)-(ए), (4)-(बी)

8) Answer (D)

Solution:

बास्केटबॉल – ओवरहेड
क्रिकेट – गली
शतरंज – गैम्बिट
पोलो – मैलेट
अत: विकल्प d सही उत्तर है।

Question 9: उस व्यक्ति का उस खेल से मिलान कीजिए जो वह खेल रहा/रही है।
व्यक्ति खेल
(1) मनिका बत्रा (ए) कुश्ती
(2) बजरंग पुनिया (बी) बैडमिंटन
(3)नीरज चोपड़ा (सी) भारोत्तोलन
(4)पीवी सिंधु (डी) टेबल टेनिस
(5) मीराबाई चानू (ई) भाला फेंक

a) (1)-(डी), (2)-(ए), (3)-(ई), (4)-(बी), (5)-(सी)

b) (1)-(ए), (2)-(डी), (3)-(ई), (4)-(बी), (5)-(सी)

c) (1)-(डी), (2)-(ए), (3)-(ई), (4)-(सी), (5)-(बी)

d) (1)-(ए), (2)-(सी), (3)-(ई), (4)-(बी), (5)-(डी)

9) Answer (A)

Solution:

मनिका बत्रा टेबल टेनिस
बजरंग पुनिया कुश्ती
नीरज चोपड़ा – भाला फेंक
पीवी सिंधु बैडमिंटन
मीराबाई चानू भारोत्तोलन
अत: विकल्प a सही उत्तर है।

Question 10: Match List I with List II

Choose the correct answer from the options given below:

a) (A)-(ii), (B)-(iv), (C)-(i), (D)-(iii)

b) (A)-(iii), (B)-(iv), (C)-(ii), (D)-(i)

c) (A)-(ii), (B)-(iii), (C)-(i), (D)-(iv)

d) (A)-(ii), (B)-(iii), (C)-(iv), (D)-(i)

10) Answer (B)

Question 11: The term butterfly is associated with

a) Kabaddi

b) Boxing

c) Swimming

d) Wrestling

11) Answer (C)

Question 12: स्पोर्ट्स कप/ट्रॉफियों का उनके संबंधित खेलों से मिलान करें।
खेल कप/ट्रॉफी खेल
(1) डूरंड कप (ए) पोलो
(2) देवधर ट्रॉफी (बी) फुटबॉल
(3) एज्रा कप (सी) बोट रेस
(4)मुरुगप्पा गोल्ड कप (डी) क्रिकेट
(5) नेहरू ट्रॉफी (ई) हॉकी

a) (1)-(बी), (2)-(ए), (3)-(डी), (4)-(ई), (5)-(सी)

b) (1)-(डी), (2)-(बी), (3)-(ए), (4)-(सी), (5)-(ई)

c) (1)-(बी), (2)-(डी), (3)-(ए), (4)-(ई), (5)-(सी)

d) (1)-(डी), (2)-(बी), (3)-(ए), (4)-(ई), (5)-(सी)

12) Answer (C)

Solution:

डूरंड कप – फुटबॉल
देवधर ट्रॉफी – क्रिकेट
एज्रा कप – पोलो
मुरुगप्पा गोल्ड कप – हॉकी
नेहरू ट्रॉफी – बोट रेस
अत: विकल्प c सही उत्तर है।

Question 13: Who among the following won the ‘Laureus 2021 sportsman of the year’ award?

a) Novak Djokovic

b) Lewis Hamilton

c) Rafael Nadal

d) Max Verstappen

13) Answer (C)

Solution:

Rafael Nadal won the ‘Laureus 2021 sportsman of the year’ award.

Question 14: The 2018 Asian Games were hosted by ____.

a) India

b) China

c) Indonesia

d) Japan

14) Answer (C)

Solution:

The 2018 Asian Games were hosted by Indonesia.

Question 15: The term ‘pitcher’ is associated with which of the following sports?

a) Golf

b) Baseball

c) Volleyball

d) Tennis

15) Answer (B)

Solution:

The term ‘pitcher’ is associated with Baseball.

Question 16: Solheim Cup is related to which of the following sports?

a) Golf

b) Table Tennis

c) Football

d) Badminton

16) Answer (A)

Solution:

The Solheim Cup is related to Golf.
Hence, option a is the correct answer.

Question 17: Which of the following countries’ national game is not ‘Football’?

a) Mauritius

b) Israel

c) Malaysia

d) Italy

17) Answer (C)

Solution:

Malaysia’s national game is not ‘Football’.
Hence, option c is the correct answer.

Question 18: Sanket Mahadev Sargar is related to which of the following sports?

a) Weightlifting

b) Judo Karate

c) Shooting

d) Wrestling

18) Answer (A)

Solution:

Sanket Mahadev Sargar is related to Weightlifting.
Hence, option a is the correct answer.

Question 19: Kalinga cup is related to which of the following sports?

a) Hockey

b) Volleyball

c) Badminton

d) Football

19) Answer (D)

Solution:

Kalinga cup is related to Football.
Hence, option d is the correct answer.

Question 20: The Sudirman Cup is associated with which of the following games?

a) Golf

b) Cricket

c) Badminton

d) Tennis

20) Answer (C)

Solution:

The Sudirman Cup is associated with Badminton.

Enroll to TISSNET 2023 Crash Course

Download MBA Preparation App

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here