XAT Questions on Conclusion PDF [Important]

0
180
_ Conclusion Questions PDF

XAT Questions on Conclusion PDF [Important]

Download Conclusion Questions for XAT PDF – XAT Conclusion questions pdf by Cracku. Practice XAT solved Conclusion Questions paper tests, and these are the practice question to have a firm grasp on the Conclusion topic in the XAT exam. Top 20 very Important Conclusion Questions for XAT based on asked questions in previous exam papers.  The XAT question papers contain actual questions asked with answers and solutions.

Download Conclusion Questions for XAT

Enroll to XAT 2023 Crash Course

Question 1: Read the given statements carefully. Assuming that the information given in the statements is true, decide which of the given conclusions is correct based on the statements.
Statements:
1. Ram goes to mathematics class on Monday.
2. He attends literature classes on Friday.
3. He goes to guitar classes the day before he goes to history classes.
4. He attends history classes 2 days before literature classes.

a) Ram goes to guitar classes on Tuesday.

b) Ram goes to guitar classes on Sunday.

c) Ram goes to guitar classes on Saturday.

d) Ram attends history classes on Saturday.

1) Answer (A)

Solution:

Ram attends literature classes on Friday.

He attends history classes 2 days before literature classes.

$\Rightarrow$  Ram attends history classes on Wednesday.

He goes to guitar classes the day before he goes to history classes.

$\Rightarrow$  Ram goes to guitar classes on Tuesday.

Hence, the correct answer is Option A

Question 2: Read the given statement and conclusions carefully. Assuming that the information given in the statement is true, even if it appears to be at variance with commonly known facts, decide which of the given conclusions logically follow(s) from the statement.
Statement:

Most of the students usually fail to apply in practice what they studied on their courses in school and colleges because they studied the course just so they could pass the examination.
Conclusions:

I. Most of the students are just trying to pass the examination.
II. There is less emphasis on learning by teachers.

a) Both conclusions I and II follow.

b) Only conclusion II follows.

c) Only conclusion I follows.

d) Neither conclusion I nor II follows.

2) Answer (C)

Solution:

Given that Statement:
Most of the students usually fail to apply in practice what they studied on their courses in school and colleges because they studied the course just so they could pass the examination.

from the above statement, we check the Conclusions:
I. Most of the students are just trying to pass the examination.       follows
II. There is less emphasis on learning by teachers.                      not follows

, therefore, the only conclusion I follow

Hence Option (C) Ans

Question 3: Read the given statement and conclusions carefully and decide which of the conclusions logically follow(s) from the statement.
Statement:

The importance of a person is not dependent only on one’s status and money.
Conclusions:

I.The goal of most people is just to acquire more money.
II.There are some factors other than status and money which contribute to the importance of a person.

a) Only conclusion I follows.

b) Both conclusions I and II follow.

c) Only conclusion II follows.

d) Neither conclusion I nor II follows.

3) Answer (C)

Solution:

Given that Statement:
The importance of a person is not dependent only on one’s status and money.

From the above statement, we check the Conclusions:
I.The goal of most people is just to acquire more money.    not follow
II.There are some factors other than status and money which contribute to the importance of a person.    Follows

, therefore, the Only Conclusion II follows

Hence Option (C) Ans

Question 4: The statements are given followed by two conclusions I and II. Consider the given statements as true and decide which of the given conclusions logically follow/s from the given statements.
Statements:

United Nation has adopted 21st June as world Yoga day. This has promoted India’s glorious tradition all over the world.
Conclusions:

I. Yoga is practiced only on 21st June.
II. More people are coming to India now to practice Yoga.

a) Neither conclusion I nor II follows.

b) Only conclusion I follows.

c) Only conclusion II follows.

d) Both conclusions I and II follow.

4) Answer (A)

Solution:

Given that Statements:
United Nation has adopted 21st June as world Yoga day. This has promoted India’s glorious tradition all over the world.

From the above we check the Conclusions:
I. Yoga is practiced only on 21st June.                                not  Follow
II. More people are coming to India now to practice Yoga.     not  Follows

, therefore, Neither conclusion I nor conclusion II follows

Hence Option (A) Ans

Question 5: Read the given statement and conclusions carefully and decide which of the conclusions logically follow(s) from the statement.
Statement:

“On October 2, let us pledge to make the country free of single-use plastic.”- Prime Minister of India
Conclusions:

I. All Indians should reduce and then completely eliminate the consumption of single-use plastic like packaged drinking water
II. India is going to be completely plastic free on October 2

a) Only conclusion I follows

b) Both conclusions I and II follow

c) Only conclusion II follows

d) Neither conclusion I nor II follows

5) Answer (A)

Solution:

Given that Statement:
“On October 2, let us pledge to make the country free of single-use plastic.”- Prime Minister of India

From the above we check Conclusions:
I. All Indians should reduce and then completely eliminate the consumption of single-use plastic like packaged drinking water     Follows
II. India is going to be completely plastic free on October 2       not follows

, therefore, the Only Conclusion I follows

Hence Option (A) Ans

Question 6: A statement is given followed by two conclusions I and II. Consider the given statement as true and decide which of the given conclusions logically follow/s from the given statement.
Statement:
The Prime Minister has made clear that his government will make concerted effort for the upliftment of poor farmers and announced an annual pension for them.
Conclusions:
I. Government understands that the condition of poor farmers needs immediate attention.
II. No benefits are announced for other sections of society.

a) Both conclusions I and II follows.

b) Only conclusion II follows.

c) Neither conclusion I nor II follows.

d) Only conclusion I follows.

6) Answer (D)

Solution:

Given that Statement:
The Prime Minister has made clear that his government will make concerted effort for the upliftment of poor farmers and announced an annual pension for them.

From the above statement we check Conclusions:
I. The government understands that the condition of poor farmers needs immediate attention.          follows
II. No benefits are announced for other sections of society.          not follow

therefore the only conclusion I follow

Hence Option (D) Ans

Take XAT 2023 Mock Tests

Question 7: In the question, two statements are given. You have to answer considering the statements to be true, even if they seem to be at variance from commonly known facts.
Statements I: Plants grow from seeds.
II: Seeds are produced by flowers.
Conclusion:

a) Flowers and seeds are produced by plants.

b) Plants grow from flowers.

c) Seeds are produced by plants.

d) Flowers are produced by plants.

7) Answer (B)

Solution:

Given, Plants grow from seeds and seeds are produced by flowers. So Plants grow from flowers.

Hence, the correct answer is Option B

Question 8: Read the given statements and conclusions carefully and decide which of the conclusion/s logically follow the statements.
Statement: 
Physical abuse appears, so it is easy to accept, but mental abuse
Is not visible, so we keep denying it.
Conclusion:
1. It is easy to reject what we cannot see.
2. It is easy to accept what we see.

a) Only 1 can be concluded.

b) Both 1 and 2 can be concluded.

c) Only 2 can be concluded.

d) Only one of them can be concluded.

8) Answer (B)

Solution:

Conclusion :

1. It is easy to reject what we cannot see.  : Follows

  • We generally believe only what we see only.

2. It is easy to accept what we see.  : Follows

  • We accept what we see easily.

Both conclusion follows.

Hence, Option B is correct.

Question 9: Read the given statement and conclusions carefully and decide which of the conclusions logically follow(s) from the statement.
Statement:
Sama Veda is believed to be written around 200 BC.
Conclusions:
I. Sama Veda is one of the oldest books in history.
II. Sama Veda is the oldest book in history.

a) Neither conclusion I nor conclusion II follow.

b) Only Conclusion I follows.

c) Either conclusion I or conclusion II follows.

d) Only Conclusions II follows.

9) Answer (B)

Solution:

From the given statement, only the conclusion (I) can be concluded. Conclusion (II) cannot be concluded. Because we cannot say that ‘it is the only oldest book or not’ from the given information. But we can say that there are so many oldest books and out of which it is one of them.

Question 10: Read the given statement and conclusions carefully and decide which of the conclusions logically follow(s) from the statement.
Statement:
All philosophers are clever. Rakesh is a philosopher.
Conclusions:
I. Rakesh is not clever.
II. Rakesh is clever.

a) Both conclusions I and II follow

b) Only conclusion II follows.

c) Neither conclusion I nor II follows

d) Only conclusion I follows.

10) Answer (B)

Solution:

In the statement, it is given that ‘All philosophers are clever.’.

Rakesh is a philosopher. So he will also be clever.

Hence only conclusion II follows.

Enroll to XAT 2023 Crash Course

Download MBA Preparation App

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here