Weekly Important Current Affairs Questions (20th Feb 2023 to 26th Feb 2023)

0
266
WEEKLY CURRENT AFFAIRS
WEEKLY CURRENT AFFAIRS

Weekly Important Current Affairs Questions (20th Feb 2023 to 26th Feb 2023)

Download Important Current Affairs for MBA Exams TISSNET & CMAT Exams PDF – Important weekly current Affairs questions (20th Feb 2023 to 26th Feb 2023) by Cracku. Practice Important Current Affairs Questions paper tests, and these are the practice question to have a firm grasp on the Current Affairs topic in the MBA exams. Top 40 very Important Current Affairs Questions for MBA exams based on asked questions on current Affairs.

Download Weekly Important Current Affairs Questions (20th Feb 2023 to 26th Feb 2023)

CMAT 2023 Crash Course

Question 1: The 3rd meeting of India and Egypt ‘Joint Working Group on Counter Terrorism’ was held in which of the following cities?

a) Chandigarh

b) Alexandria

c) Cairo

d) New Delhi

1) Answer (D)

Solution:

The 3rd meeting of India and Egypt ‘Joint Working Group on Counter Terrorism’ was held in New Delhi.
Hence, option d is the correct answer.

Question 2: The 49th Khajuraho dance festival was started in which of the following states?

a) Madhya Pradesh

b) Uttar Pradesh

c) Bihar

d) Rajasthan

2) Answer (A)

Solution:

The 49th Khajuraho dance festival was started in Madhya Pradesh.
Hence, option a is the correct answer.

Question 3: To honor former CDS Bipin Rawat, ‘Bipin Bell’ has been installed in which of the following countries?

a) Japan

b) Indonesia

c) Nepal

d) Sri Lanka

3) Answer (C)

Solution:

To honor former CDS Bipin Rawat, ‘Bipin Bell’ has been installed at Shree Muktinath Temple in Nepal.
Hence, option c is the correct answer.

Question 4: Who has been appointed as the new CMD of Indian Telephone Industries Limited?

a) Rajeev Srivastava

b) Mamta Palariya

c) Billeswar Sinha

d) Rajesh Rai

4) Answer (D)

Solution:

Rajesh Rai has been appointed as the new CMD of Indian Telephone Industries Limited.
Hence, option d is the correct answer.

Question 5: Who has been appointed as the new CEO of NITI aayog in place of Parameswaran Iyer?

a) Subramanian Swamy

b) BVR Subrahmanyam

c) Amitabh Kant

d) Suman Bery

5) Answer (B)

Solution:

BVR Subrahmanyam has been appointed as the new CEO of NITI aayog in place of Parameswaran Iyer.
Hence, option b is the correct answer.

Question 6: A panel was formed to monitor Mission Karmayogi. Who is the head of this panel?

a) Ajay Kumar Bhalla

b) T. V Somanathan

c) Rajiv Gauba

d) Giridhar Aramane

6) Answer (C)

Solution:

A panel was formed to monitor Mission Karmayogi. Rajiv Gauba is the head of this panel.
Hence, option c is the correct answer.

Question 7: APJ Abdul Kalam satellite launch vehicle mission 2023 was launched from which of the following states?

a) Tamil Nadu

b) Kerala

c) Goa

d) Odisha

7) Answer (A)

Solution:

APJ Abdul Kalam satellite launch vehicle mission 2023 was launched from Tamil Nadu.
Hence, option a is the correct answer.

Question 8: Which of the following was selected as the best web series in Dadasaheb Phalke international film festival awards 2023?

a) Dharavi Bank

b) Family Man

c) Asur: Welcome to Your Dark Side

d) Rudra: The Edge Of Darkness

8) Answer (D)

Solution:

Rudra: The Edge Of Darkness was selected as the best web series in Dadasaheb Phalke international film festival awards 2023.
Hence, option d is the correct answer.

Question 9: India’s first agri chatbot ‘Ama KrushAI’ was launched in which of the following states?

a) Madhya Pradesh

b) Telangana

c) Odisha

d) Punjab

9) Answer (C)

Solution:

India’s first agri chatbot ‘Ama KrushAI’ was launched in Odisha. It was launched by Ganeshi Lal.
Hence, option c is the correct answer.

Question 10: The first Prime Minister GatiShakti regional workshop for western & central zone was held in which of the following states?

a) Madhya Pradesh

b) Goa

c) Gujarat

d) Maharashtra

10) Answer (B)

Solution:

The first Prime Minister GatiShakti regional workshop for western & central zone was held in Goa.
Hence, option b is the correct answer.

Question 11: Which of the following got title sponsorship rights for the Women’s Premier League from february 2023 to july 2027?

a) BYJU’S

b) Aditya Birla Group

c) Unacademy

d) Tata Group

11) Answer (D)

Solution:

Tata Group got title sponsorship rights for the Women’s Premier League from february 2023 to july 2027.
Hence, option d is the correct answer.

Question 12: The 18th World Security Congress started in which of the following cities?

a) New Delhi

b) Pune

c) Jaipur

d) Chennai

12) Answer (C)

Solution:

The 18th World Security Congress started in Jaipur. It was jointly organized by RPF (Railway Protection Force) and UIC (International Union of Railways).
Hence, option c is the correct answer.

Question 13: SADUN(South Asia Distribution Utility Network) was launched by _____________ in february 2023.

a) RK Singh

b) Piyush Goyal

c) Amit Shah

d) Narendra Modi

13) Answer (A)

Solution:

SADUN(South Asia Distribution Utility Network) was launched by RK Singh in february 2023. It is a joint initiative of Ministry of Power, USAID(United States Agency for International Development) and PFC(Power Finance Corporation).
Hence, option a is the correct answer.

Question 14: Who won the Jnanappana Prize 2023?

a) M. K. Sanu

b) Vijayalakshmi

c) V. Madhusoodanan Nair

d) P. Valsala

14) Answer (C)

Solution:

V. Madhusoodanan Nair won the Jnanappana Prize 2023.
Hence, option c is the correct answer.

Question 15: The 28th edition of Gulfood 2023 was held in which of the following countries?

a) India

b) Saudi Arabia

c) Oman

d) UAE

15) Answer (D)

Solution:

The 28th edition of Gulfood 2023 was held in Dubai, UAE.
Hence, option d is the correct answer.

Question 16: The 15th edition of ELECRAMA 2023 was inaugurated by __________.

a) RK Singh

b) Pralhad Joshi

c) Arjun Munda

d) Sarbananda Sonowal

16) Answer (A)

Solution:

The 15th edition of ELECRAMA 2023 was inaugurated by RK Singh in Greater Noida, Uttar Pradesh.
Hence, option a is the correct answer.

Question 17: A play based learning resource for kids named ‘Jaadui Pitara’ was launched by ______________.

a) Giriraj Singh

b) Narendra Modi

c) Dharmendra Pradhan

d) Ashwini Vaishnaw

17) Answer (C)

Solution:

A play based learning resource for kids named ‘Jaadui Pitara’ was launched by Dharmendra Pradhan.
Hence, option c is the correct answer.

Question 18: How many members has been nominated for Sansad Ratna award 2023?

a) 13

b) 15

c) 18

d) 16

18) Answer (A)

Solution:

13 members has been nominated for Sansad Ratna award 2023. In this eight are from Lok sabha and five are from Rajya sabha.
Hence, option a is the correct answer.

Question 19: Which of the following became the first high court of India to publish judgment in a regional language?

a) Karnataka High Court

b) Madras High Court

c) Bombay High Court

d) Kerala High Court

19) Answer (D)

Solution:

The first high court of India to publish judgment in a regional language is Kerala High Court. It was done on 21st February which is also known as International Mother Language Day.
Hence, option d is the correct answer.

Question 20: Seattle became the first city in the _____ to ban caste discrimination.

a) UK

b) Japan

c) US

d) Russia

20) Answer (C)

Solution:

Seattle became the first city in the US to ban caste discrimination.
Hence, option c is the correct answer.

Question 21: Who has been appointed as the new Drug Controller General of India in place of Dr. PBN Prasad?

a) BVR Subrahmanyam

b) Rajeev Singh Raghuvanshi

c) Aniket Sunil Talati

d) Rajesh Rai

21) Answer (B)

Solution:

Rajeev Singh Raghuvanshi has been appointed as the new Drug Controller General of India in place of Dr. PBN Prasad.
Hence, option b is the correct answer.

Question 22: The 49th meeting of GST council was held in which of the following cities?

a) New Delhi

b) Pune

c) Lucknow

d) Chandigarh

22) Answer (A)

Solution:

The 49th meeting of GST council was held in New Delhi.
Hence, option a is the correct answer.

Question 23: UNICEF India appointed which of the following as the national ambassador of child rights?

a) Akshay Kumar

b) Alia Bhatt

c) Aishwarya Rai Bachchan

d) Ayushmann Khurrana

23) Answer (D)

Solution:

UNICEF India appointed Ayushmann Khurrana as the national ambassador of child rights.
Hence, option d is the correct answer.

Question 24: The 4th joint military exercise ‘Dustlik’ was started in ___________.

a) Odisha

b) Rajasthan

c) Uttarakhand

d) West Bengal

24) Answer (C)

Solution:

The 4th joint military exercise ‘Dustlik’ was started in Pithoragarh, Uttarakhand. This exercise is in between India and Uzbekistan.
Hence, option c is the correct answer.

Question 25: First state level ‘Shrimp mela’ was organized by ________ in february 2023.

a) Punjab

b) Madhya Pradesh

c) Rajasthan

d) Uttar Pradesh

25) Answer (A)

Solution:

First state level ‘Shrimp mela’ was organized by Punjab in february 2023. It is also called Prawn Fair.
Hence, option a is the correct answer.

Question 26: Who laid the foundation stone of world’s largest and unique divyang park named Anubhuti Inclusive Park in Maharashtra?

a) Narendra Modi

b) Piyush Goyal

c) Nitin Gadkari

d) Narayan Tatu Rane

26) Answer (C)

Solution:

Nitin Gadkari laid the foundation stone of world’s largest and unique divyang park named Anubhuti Inclusive Park in Nagpur, Maharashtra.
Hence, option c is the correct answer.

Question 27: Divya Kala Mela 2023 was started in _______.

a) Mumbai

b) Jaipur

c) Chandigarh

d) Kolkata

27) Answer (A)

Solution:

Divya Kala Mela 2023 was started in Mumbai.
Hence, option a is the correct answer.

Question 28: India’s first indigenously developed train control and supervision system was deployed in which metro?

a) Hyderabad Metro

b) Chennai Metro

c) Delhi Metro

d) Kolkata Metro

28) Answer (C)

Solution:

India’s first indigenously developed train control and supervision system was deployed in Delhi Metro. The name of the system is called i-ATS (Indigenous – Automatic Train Supervision). It was developed by a joint team of DMRC and BEL(Bharat Electronics Limited).
Hence, option c is the correct answer.

Question 29: In february 2023, the term of 22nd Law Commission has been extended tll ___________.

a) August 2024

b) July 2025

c) March 2025

d) December 2024

29) Answer (A)

Solution:

In February 2023, the term of 22nd Law Commission has been extended tll August 2024.
Hence, option a is the correct answer.

Question 30: Churchgate railway station will be renamed on the name of the first governor of RBI. This railway station is located in which of the following cities?

a) Nashik

b) Nagpur

c) Pune

d) Mumbai

30) Answer (D)

Solution:

Churchgate railway station will be renamed on the name of the first governor of RBI. This railway station is located in Mumbai. Chintaman Dwarakanath Deshmukh was the first governor of RBI.
Hence, option d is the correct answer.

Question 31: Who won ‘Entrepreneur of the Year’ 2022 title?

a) Naseema Arewale

b) Nimish Shah

c) Sajjan Jindal

d) Vikrant Parashar

31) Answer (C)

Solution:

Sajjan Jindal won ‘Entrepreneur of the Year’ 2022 title. He is the CMD of JSW Group.
Hence, option c is the correct answer.

Question 32: Who won the Argentina open title 2023 in singles?

a) Carlos Alcaraz

b) Lorenzo Musetti

c) Diego Schwartzman

d) Cameron Norrie

32) Answer (A)

Solution:

Carlos Alcaraz won the Argentina open title 2023 in singles. Cameron Norrie was on the runner up position in this event.
Hence, option a is the correct answer.

Question 33: Which of the following information is true about ‘Kanak Rele’?
(i) She was born in Gujarat.
(ii) She founded Nalanda Nritya Kala Mahavidyalaya in Mumbai.
(iii) She was a classical dancer mainly known for Mohiniyattam.

a) Only (i) and (ii)

b) Only (ii) and (iii)

c) Only (iii)

d) All (i), (ii) and (iii)

33) Answer (D)

Solution:

All the information given about ‘Kanak Rele’ is true.
Hence, option d is the correct answer.

Question 34: Who launched the revised MPLADS(Members of Parliament Local Area Development Scheme) in 2023?

a) Rao Inderjit Singh

b) Nitin Gadkari

c) Anurag Singh Thakur

d) Piyush Goyal

34) Answer (A)

Solution:

Rao Inderjit Singh launched the revised MPLADS(Members of Parliament Local Area Development Scheme) in 2023.
Hence, option a is the correct answer.

Question 35: Who inaugurated ‘Barisu Kannada Dim Dimava’ festival in february 2023?

a) Narendra Singh Tomar

b) Dr. Virendra Kumar

c) Narendra Modi

d) Hardeep Singh Puri

35) Answer (C)

Solution:

Narendra Modi inaugurated ‘Barisu Kannada Dim Dimava’ festival in february 2023 in Delhi.
Hence, option c is the correct answer.

Question 36: Who became the first digital citizen of Bhutan?

a) Tshering Tobgay

b) Jigme Namgyel Wangchuck

c) Wangay Dorji

d) Chencho Gyeltshen

36) Answer (B)

Solution:

Jigme Namgyel Wangchuck became the first digital citizen of Bhutan.
Hence, option b is the correct answer.

Question 37: Which of the following became the first state to use robotic scavengers to clean manholes?

a) Uttarakhand

b) Tamil Nadu

c) Madhya Pradesh

d) Kerala

37) Answer (D)

Solution:

Kerala became the first state to use robotic scavengers to clean manholes. Bandicoot is the name of this robot.
Hence, option d is the correct answer.

Question 38: The first I2U2 vice ministerial meeting to discuss investment opportunities was hosted by which of the following countries?

a) France

b) UAE

c) USA

d) Singapore

38) Answer (B)

Solution:

The first I2U2 vice ministerial meeting to discuss investment opportunities was hosted by UAE.
Hence, option b is the correct answer.

Question 39: What is the rank of India in the biggest nation ready to adopt cryptocurrency in 2023?

a) 9th

b) 10th

c) 7th

d) 6th

39) Answer (C)

Solution:

The rank of India in the biggest nation ready to adopt cryptocurrency in 2023 is 7th. It is topped by Australia.
Hence, option c is the correct answer.

Question 40: Which of the following won the ‘Best International Film’ award at the hollywood critics association film awards in 2023?

a) RRR

b) Major

c) Rocketry: The Nambi Effect

d) Vikram

40) Answer (A)

Solution:

RRR won the ‘Best International Film’ award at the hollywood critics association film awards in 2023. S. S. Rajamouli is the director of this film.
Hence, option a is the correct answer.

Join CMAT 2023 Crash Course

👉 Montly Current Affairs

January 2023:

December 2022:

 

November 2022:

October 2022:

September 2022:

August 2022:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here