February 2023 Monthly Current Affairs | Download Important Questions PDF

0
1746
February MONTHLY CURRENT AFFAIRS QUESTIONS
February MONTHLY CURRENT AFFAIRS QUESTIONS

February 2023 – Monthly Current Affairs – Important Questions (Feb 1st to 28th Feb)

Download February 2023 Monthly Important Current Affairs for  CMAT 2023 Exam PDF – Important Monthly current Affairs questions (Feb 1st to 28th Feb 2023). Practice Important Current Affairs Questions paper tests, and these are the practice question to have a firm grasp on the Current Affairs topic in the MBA exams. Top 100+ very Important Current Affairs Questions for MBA exams based on asked questions on current Affairs.

Download February 2023 – Monthly Current Affairs Questions PDF

Join CMAT 2023 Crash Course

Question 1: The World Book Fair 2023 was started in which of the cities?

a) Pune

b) Chandigarh

c) Kolkata

d) New Delhi

1) Answer (D)

Solution:

The World Book Fair 2023 was started in New Delhi.
Hence, option d is the correct answer.

Question 2: Who inaugurated 19th annual commonwealth parliamentary association conference in Sikkim?

a) Om Birla

b) Droupadi Murmu

c) Jagdeep Dhankhar

d) Narendra Modi

2) Answer (A)

Solution:

Om Birla inaugurated the 19th annual commonwealth parliamentary association conference in Sikkim (Gangtok).
Hence, option a is the correct answer.

Question 3: Youth 20 India Summit 2023 was hosted by Maharaja Sayajirao University. This university is located in which of the following states?

a) Maharashtra

b) Punjab

c) Gujarat

d) West Bengal

3) Answer (C)

Solution:

Youth 20 India Summit 2023 was hosted by Maharaja Sayajirao University. This university is located in Gujarat.
Hence, option c is the correct answer.

Question 4: The 3rd meeting of India and Egypt ‘Joint Working Group on Counter Terrorism’ was held in which of the following cities?

a) Chandigarh

b) Alexandria

c) Cairo

d) New Delhi

4) Answer (D)

Solution:

The 3rd meeting of India and Egypt ‘Joint Working Group on Counter Terrorism’ was held in New Delhi.
Hence, option d is the correct answer.

Question 5: The 49th Khajuraho dance festival was started in which of the following states?

a) Madhya Pradesh

b) Uttar Pradesh

c) Bihar

d) Rajasthan

5) Answer (A)

Solution:

The 49th Khajuraho dance festival was started in Madhya Pradesh.
Hence, option a is the correct answer.

Question 6: APJ Abdul Kalam satellite launch vehicle mission 2023 was launched from which of the following states?

a) Tamil Nadu

b) Kerala

c) Goa

d) Odisha

6) Answer (A)

Solution:

APJ Abdul Kalam satellite launch vehicle mission 2023 was launched from Tamil Nadu.
Hence, option a is the correct answer.

Question 7: Which of the following was selected as the best web series in Dadasaheb Phalke international film festival awards 2023?

a) Dharavi Bank

b) Family Man

c) Asur: Welcome to Your Dark Side

d) Rudra: The Edge Of Darkness

7) Answer (D)

Solution:

Rudra: The Edge Of Darkness was selected as the best web series in Dadasaheb Phalke international film festival awards 2023.
Hence, option d is the correct answer.

Question 8: Who was honored with FIH President award 2023?

a) Tayyab Ikram

b) Thierry Weil

c) VK Pandian

d) Vladimir Lisin

8) Answer (C)

Solution:

VK Pandian was honored with FIH President award 2023.
Hence, option c is the correct answer.

Question 9: Gujarat Ports Infrastructure Company Limited has appointed which of the following person as the first CEO of Gujarat Maritime Cluster?

a) Vikram Dev Dutt

b) Madhvendra Singh

c) Hein Schumacher

d) Arun Kohli

9) Answer (B)

Solution:

Gujarat Ports Infrastructure Company Limited has appointed Madhvendra Singh as the first CEO of Gujarat Maritime Cluster.
Hence, option b is the correct answer.

Question 10: Which of the following organizations collaborated with IIT Madras to develop astronaut training module in february 2023?

a) NASA

b) DRDO

c) JAXA

d) ISRO

10) Answer (D)

Solution:

ISRO collaborated with IIT Madras to develop astronaut training module in february 2023.
Hence, option d is the correct answer.

Question 11: Indian Railways launched WhatsApp food delivery facility. What is the name of this facility?

a) Hoop

b) Moop

c) Zoop

d) Toop

11) Answer (C)

Solution:

Indian Railways launched WhatsApp food delivery facility. The name of this facility is ‘Zoop‘.
Hence, option c is the correct answer.

Question 12: The PM-KUSUM Scheme has been extended till ________ by the government.

a) December 2027

b) June 2028

c) August 2030

d) March 2026

12) Answer (D)

Solution:

The PM-KUSUM (Pradhan Mantri Kisan Urja Suraksha evam Utthaan Mahabhiyan) Scheme has been extended till March 2026 by the government.
Hence, option d is the correct answer.

Question 13: The ‘Save Wetlands Campaign’ was launched by which of the following person?

a) Narendra Singh Tomar

b) Bhupender Yadav

c) Dharmendra Pradhan

d) Piyush Goyal

13) Answer (B)

Solution:

The ‘Save Wetlands Campaign’ was launched by Bhupender Yadav. Currently he is Union Minister for Environment, Forest and Climate Change.
Hence, option b is the correct answer.

Question 14: Who has become the new governor of Bihar in february 2023?

a) Rajendra Arlekar

b) P. S. Sreedharan Pillai

c) Biswabhusan Harichandan

d) Shiv Pratap Shukla

14) Answer (A)

Solution:

Rajendra Arlekar has become the new governor of Bihar in february 2023.
Hence, option a is the correct answer.

Question 15: What is the name of the solar powered drone of Garuda Aerospace?

a) SURYA

b) ADITYA

c) SUNNY

d) SURAJ

15) Answer (D)

Solution:

The name of the solar powered drone of Garuda Aerospace is SURAJ.
Hence, option d is the correct answer.

Question 16: Tarkash is a joint exercise between India and US was held in __________ during the year 2023.

a) Dehradun

b) Chennai

c) Kolkata

d) Pune

16) Answer (B)

Solution:

Tarkash is a joint exercise between India and US was held in Chennai, Tamil Nadu during the year 2023.
Hence, option b is the correct answer.

Question 17: The 30th national child congress was held in _____________.

a) Mumbai

b) Surat

c) Ahmedabad

d) Pune

17) Answer (C)

Solution:

The 30th national child congress was held in Ahmedabad, Gujarat.
Hence, option c is the correct answer.

Question 18: The first G20 international financial architecture working group meeting was held in _______________.

a) Chandigarh

b) Bhopal

c) Lucknow

d) New Delhi

18) Answer (A)

Solution:

The first G20 international financial architecture working group meeting was held in Chandigarh.
Hence, option a is the correct answer.

Question 19: Who was conferred with Lifetime Achievement Honour by UK in february 2023?

a) Amit Shah

b) Manmohan Singh

c) Narendra Modi

d) Rahul Gandhi

19) Answer (B)

Solution:

Manmohan Singh was conferred with Lifetime Achievement Honour by UK in february 2023.
Hence, option b is the correct answer.

Question 20: What is the rank of India in International IP (Intellectual Property) Index 2023?

a) 42nd

b) 48th

c) 54th

d) 50th

20) Answer (A)

Solution:

The rank of India in International IP (Intellectual Property) Index 2023 is 42nd. It is released by the US Chambers of Commerce. US and UK are on the first and second places in this rank.
Hence, option a is the correct answer.

Question 21: LLaMA(Large Language Model Meta AI) model was launched by which of the following companies?

a) Alphabet

b) Microsoft Corporation

c) Meta

d) Amazon

21) Answer (C)

Solution:

LLaMA(Large Language Model Meta AI) model was launched by Meta.
Hence, option c is the correct answer.

Question 22: Seattle became the first city in the _____ to ban caste discrimination.

a) UK

b) Japan

c) US

d) Russia

22) Answer (C)

Solution:

Seattle became the first city in the US to ban caste discrimination.
Hence, option c is the correct answer.

Question 23: Who has been appointed as the new Drug Controller General of India in place of Dr. PBN Prasad?

a) BVR Subrahmanyam

b) Rajeev Singh Raghuvanshi

c) Aniket Sunil Talati

d) Rajesh Rai

23) Answer (B)

Solution:

Rajeev Singh Raghuvanshi has been appointed as the new Drug Controller General of India in place of Dr. PBN Prasad.
Hence, option b is the correct answer.

Question 24: The 4th joint military exercise ‘Dustlik’ was started in ___________.

a) Odisha

b) Rajasthan

c) Uttarakhand

d) West Bengal

24) Answer (C)

Solution:

The 4th joint military exercise ‘Dustlik’ was started in Pithoragarh, Uttarakhand. This exercise is in between India and Uzbekistan.
Hence, option c is the correct answer.

Question 25: First state level ‘Shrimp mela’ was organized by ________ in february 2023.

a) Punjab

b) Madhya Pradesh

c) Rajasthan

d) Uttar Pradesh

25) Answer (A)

Solution:

First state level ‘Shrimp mela’ was organized by Punjab in february 2023. It is also called Prawn Fair.
Hence, option a is the correct answer.

Question 26: What is the name of India’s first AI assistant powered by ChatGPT?

a) Faxi

b) Sami

c) Tosi

d) Lexi

26) Answer (D)

Solution:

The name of India’s first AI assistant powered by ChatGPT is Lexi.
Hence, option d is the correct answer.

Question 27: Who has become the new governor of Meghalaya in february 2023?

a) Gulab Chand Kataria

b) Phagu Chauhan

c) Acharya Devvrat

d) Kiran Bedi

27) Answer (B)

Solution:

Phagu Chauhan has become the new governor of Meghalaya in february 2023.
Hence, option b is the correct answer.

Question 28: Kenya Ladies Open Title 2023 was won by _____________.

a) Diksha Dagar

b) Sharmila Nicollet

c) Anirban Lahiri

d) Aditi Ashok

28) Answer (D)

Solution:

Kenya Ladies Open Title 2023 was won by Aditi Ashok.
Hence, option d is the correct answer.

Question 29: World Government Summit 2023 was started in ____________.

a) Tokyo

b) Dubai

c) New York

d) Hong Kong

29) Answer (B)

Solution:

World Government Summit 2023 was started in Dubai. ‘Shaping Future Governments’ is the theme of this event.
Hence, option b is the correct answer.

Question 30: IBM partnered with which of the following organizations to gain new findings on Earth’s climate through AI technology in february 2023?

a) ISRO

b) JAXA

c) Rosatom

d) NASA

30) Answer (D)

Solution:

IBM partnered with NASA to gain new findings on Earth’s climate through AI technology.
Hence, option d is the correct answer.

Question 31: Which of the following countries announced to remove British Monarchy from its banknotes in february 2023?

a) Canada

b) New Zealand

c) Australia

d) South Africa

31) Answer (C)

Solution:

Australia announced to remove British Monarchy from its banknotes in february 2023. Queen Elizabeth II’s image is on 5 dollar note of Australia. Australia plans to remove this image from the currency note.
Hence, option c is the correct answer.

Question 32: Churchgate railway station will be renamed on the name of the first governor of RBI. This railway station is located in which of the following cities?

a) Nashik

b) Nagpur

c) Pune

d) Mumbai

32) Answer (D)

Solution:

Churchgate railway station will be renamed on the name of the first governor of RBI. This railway station is located in Mumbai. Chintaman Dwarakanath Deshmukh was the first governor of RBI.
Hence, option d is the correct answer.

Question 33: Who won ‘Entrepreneur of the Year’ 2022 title?

a) Naseema Arewale

b) Nimish Shah

c) Sajjan Jindal

d) Vikrant Parashar

33) Answer (C)

Solution:

Sajjan Jindal won ‘Entrepreneur of the Year’ 2022 title. He is the CMD of JSW Group.
Hence, option c is the correct answer.

Question 34: Who won the Argentina open title 2023 in singles?

a) Carlos Alcaraz

b) Lorenzo Musetti

c) Diego Schwartzman

d) Cameron Norrie

34) Answer (A)

Solution:

Carlos Alcaraz won the Argentina open title 2023 in singles. Cameron Norrie was on the runner up position in this event.
Hence, option a is the correct answer.

Question 35: India’s first robotic elephant for ritual duties is in Irinjadappilly Sree Krishna Temple. This temple is located in which of the following states?

a) Kerala

b) Tamil Nadu

c) Maharashtra

d) Karnataka

35) Answer (A)

Solution:

India’s first robotic elephant for ritual duties is in Irinjadappilly Sree Krishna Temple. This temple is located in Thrissur, Kerala.
Hence, option a is the correct answer.

Question 36: Who laid the foundation stone of North East’s first compressed biogas plant?

a) Narendra Modi

b) Sarbananda Sonowal

c) Nitin Gadkari

d) Himanta Biswa Sarma

36) Answer (D)

Solution:

Himanta Biswa Sarma laid the foundation stone of North East’s first compressed biogas plant.
Hence, option d is the correct answer.

Question 37: Who became the new brand ambassador of PepsiCo?

a) Tiger Shroff

b) Akshay Kumar

c) Ranveer Singh

d) Varun Dhawan

37) Answer (C)

Solution:

Ranveer Singh became the new brand ambassador of PepsiCo.
Hence, option c is the correct answer.

Question 38: Who won Raja Ram Mohan Roy national award 2023?

a) A.B.K. Prasad

b) Arnab Goswami

c) Ravish Kumar

d) Rohit Sardana

38) Answer (A)

Solution:

A.B.K. Prasad won Raja Ram Mohan Roy national award 2023.
Hence, option a is the correct answer.

Question 39: According to the report of TomTom, which of the following was the slowest city to drive in the world in 2022?

a) London

b) Paris

c) Dublin

d) Bengaluru

39) Answer (A)

Solution:

According to the report of TomTom, London was the slowest city to drive in the world in 2022. Bengaluru is on the second place in this report.
Hence, option a is the correct answer.

Question 40: India’s first frozen lake marathon was held in ___________.

a) Uttarakhand

b) Himachal Pradesh

c) Manipur

d) Ladakh

40) Answer (D)

Solution:

India’s first frozen lake marathon was held in Ladakh (Pangong Tso).
Hence, option d is the correct answer.

Question 41: Which of the following became the first state to use robotic scavengers to clean manholes?

a) Uttarakhand

b) Tamil Nadu

c) Madhya Pradesh

d) Kerala

41) Answer (D)

Solution:

Kerala became the first state to use robotic scavengers to clean manholes. Bandicoot is the name of this robot.
Hence, option d is the correct answer.

Question 42: The first I2U2 vice ministerial meeting to discuss investment opportunities was hosted by which of the following countries?

a) France

b) UAE

c) USA

d) Singapore

42) Answer (B)

Solution:

The first I2U2 vice ministerial meeting to discuss investment opportunities was hosted by UAE.
Hence, option b is the correct answer.

Question 43: What is the rank of India in the biggest nation ready to adopt cryptocurrency in 2023?

a) 9th

b) 10th

c) 7th

d) 6th

43) Answer (C)

Solution:

The rank of India in the biggest nation ready to adopt cryptocurrency in 2023 is 7th. It is topped by Australia.
Hence, option c is the correct answer.

Question 44: Who won the best FIFA player of 2022?

a) Lionel Messi

b) Cristiano Ronaldo

c) Paul Pogba

d) Kylian Mbappe

44) Answer (A)

Solution:

Lionel Messi won the best FIFA player of 2022.
Hence, option a is the correct answer.

Question 45: Which of the following state government is planning to build India’s first marina?

a) Goa

b) Odisha

c) Karnataka

d) West Bengal

45) Answer (C)

Solution:

Karnataka state government is planning to build India’s first marina. It will be built in Byndoor, Udupi district, Karnataka.
Hence, option c is the correct answer.

Question 46: Which of the following won the ‘Best International Film’ award at the hollywood critics association film awards in 2023?

a) RRR

b) Major

c) Rocketry: The Nambi Effect

d) Vikram

46) Answer (A)

Solution:

RRR won the ‘Best International Film’ award at the hollywood critics association film awards in 2023. S. S. Rajamouli is the director of this film.
Hence, option a is the correct answer.

Question 47: As per the UNESCO, The historic center of Odesa, a World Heritage Site in Danger is located in which of the following countries?

a) USA

b) Ukraine

c) Japan

d) Russia

47) Answer (B)

Solution:

As per the UNESCO, The historic center of Odesa, a World Heritage Site in Danger is located in Ukraine.
Hence, option b is the correct answer.

Question 48: Who has been appointed as the first female PM of Equatorial Guinea?

a) Manuela Roka Botey

b) Purificación Angue Ondo

c) Mari Carmen Ecoro

d) Evangelina Oyo Ebule

48) Answer (A)

Solution:

Manuela Roka Botey has been appointed as the first female PM of Equatorial Guinea.
Hence, option a is the correct answer.

Question 49: The 31st foundation day of the national commission for women was addressed by ______________.

a) Nirmala Sitharaman

b) Smriti Zubin Irani

c) Droupadi Murmu

d) Meenakashi Lekhi

49) Answer (C)

Solution:

The 31st foundation day of the national commission for women was addressed by Droupadi Murmu.
Hence, option c is the correct answer.

Question 50: Who inaugurated ‘Barisu Kannada Dim Dimava’ festival in february 2023?

a) Narendra Singh Tomar

b) Dr. Virendra Kumar

c) Narendra Modi

d) Hardeep Singh Puri

50) Answer (C)

Solution:

Narendra Modi inaugurated ‘Barisu Kannada Dim Dimava’ festival in february 2023 in Delhi.
Hence, option c is the correct answer.

Question 51: Who became the first digital citizen of Bhutan?

a) Tshering Tobgay

b) Jigme Namgyel Wangchuck

c) Wangay Dorji

d) Chencho Gyeltshen

51) Answer (B)

Solution:

Jigme Namgyel Wangchuck became the first digital citizen of Bhutan.
Hence, option b is the correct answer.

Question 52: Which of the following country won the ICC Women’s T20 World Cup 2023?

a) South Africa

b) New Zealand

c) Australia

d) Sri Lanka

52) Answer (C)

Solution:

Australia won the ICC Women’s T20 World Cup 2023.
Hence, option c is the correct answer.

Question 53: Who won the Marconi Prize 2023?

a) Elon Musk

b) Tim Berners-Lee

c) Larry Page

d) Hari Balakrishnan

53) Answer (D)

Solution:

Hari Balakrishnan won the Marconi Prize 2023.
Hence, option d is the correct answer.

Question 54: Who has been appointed as the new CMD of Indian Telephone Industries Limited?

a) Rajeev Srivastava

b) Mamta Palariya

c) Billeswar Sinha

d) Rajesh Rai

54) Answer (D)

Solution:

Rajesh Rai has been appointed as the new CMD of Indian Telephone Industries Limited.
Hence, option d is the correct answer.

Question 55: Who has been appointed as the new CEO of NITI aayog in place of Parameswaran Iyer?

a) Subramanian Swamy

b) BVR Subrahmanyam

c) Amitabh Kant

d) Suman Bery

55) Answer (B)

Solution:

BVR Subrahmanyam has been appointed as the new CEO of NITI aayog in place of Parameswaran Iyer.
Hence, option b is the correct answer.

Question 56: Who has become the new governor of Maharashtra in february 2023?

a) Kambhampati Hari Babu

b) Anusuiya Uikey

c) La. Ganesan

d) Ramesh Bais

56) Answer (D)

Solution:

Ramesh Bais has become the new governor of Maharashtra in february 2023.
Hence, option d is the correct answer.

Question 57: Who inaugurated AMRITPEX 2023?

a) Amit Shah

b) Anurag Singh Thakur

c) Nirmala Sitharaman

d) Ashwini Vaishnaw

57) Answer (D)

Solution:

Ashwini Vaishnaw inaugurated AMRITPEX 2023. It is a National Philately Exhibition for celebrating Azadi Ka Amrit Mahotsav.
Hence, option d is the correct answer.

Question 58: Which of the following information is true about ‘Kanak Rele’?
(i) She was born in Gujarat.
(ii) She founded Nalanda Nritya Kala Mahavidyalaya in Mumbai.
(iii) She was a classical dancer mainly known for Mohiniyattam.

a) Only (i) and (ii)

b) Only (ii) and (iii)

c) Only (iii)

d) All (i), (ii) and (iii)

58) Answer (D)

Solution:

All the information given about ‘Kanak Rele’ is true.
Hence, option d is the correct answer.

Question 59: Who launched the revised MPLADS(Members of Parliament Local Area Development Scheme) in 2023?

a) Rao Inderjit Singh

b) Nitin Gadkari

c) Anurag Singh Thakur

d) Piyush Goyal

59) Answer (A)

Solution:

Rao Inderjit Singh launched the revised MPLADS(Members of Parliament Local Area Development Scheme) in 2023.
Hence, option a is the correct answer.

Question 60: Union Budget 2023 focus on how many priorities?

a) 9

b) 10

c) 11

d) 7

60) Answer (D)

Solution:

Union Budget 2023 focus on 7 priorities.
Inclusive Development
Reaching the Last Mile
Infrastructure and Investment
Unleashing the Potential
Green Growth
Youth Power
Financial Sector
Hence, option d is the correct answer.

Question 61: PM PRANAM scheme aimed to reduce the use of chemical fertilisers in agriculture. In ‘PM PRANAM’, what does ‘R’ stand for?

a) Rejuvenation

b) Restoration

c) Renovation

d) Restriction

61) Answer (B)

Solution:

PM PRANAM scheme aimed to reduce the use of chemical fertilisers in agriculture. ‘PM PRANAM’ means ‘Prime Minister Programme for Restoration, Awareness, Nourishment and Amelioration of Mother Earth’.
So here ‘R’ means ‘Restoration’.
Hence, option b is the correct answer.

Question 62: Aero India 2023 was inaugurated by _______________.

a) Jyotiraditya Scindia

b) Narendra Modi

c) Sarbananda Sonowal

d) Raj Nath Singh

62) Answer (B)

Solution:

Aero India 2023 was inaugurated by Narendra Modi. The theme of event is ‘The runway to a billion opportunities’.
Hence, option b is the correct answer.

Question 63: The 12th World Hindi Conference was held in ________.

a) Fiji

b) Spain

c) Japan

d) Australia

63) Answer (A)

Solution:

The 12th World Hindi Conference was held in Nadi, Fiji. The theme of the event is ‘Hindi – Traditional Knowledge to Artificial Intelligence’.
Hence, option a is the correct answer.

Question 64: Who won the FIFA Club World Cup final in february 2023?

a) Al-Hilal

b) Flamengo

c) Real Madrid

d) Wydad Casablanca

64) Answer (C)

Solution:

Real Madrid won the FIFA Club World Cup final in february 2023.
Hence, option c is the correct answer.

Question 65: Who will become the new president of Cyprus on 28th February 2023?

a) Nikos Christodoulides

b) Michail Mina

c) Costas Kadis

d) Nicos Anastasiades

65) Answer (A)

Solution:

Nikos Christodoulides will become the new president of Cyprus on 28th February 2023.
Hence, option a is the correct answer.

Question 66: In the 5th Khelo India Youth Games 2022, which of the following state topped in medal tally?

a) Haryana

b) Uttar Pradesh

c) Maharashtra

d) Madhya Pradesh

66) Answer (C)

Solution:

In the 5th Khelo India Youth Games 2022, Maharashtra topped in medal tally. Haryana is on the second place.
Hence, option c is the correct answer.

Question 67: As per the survey of US based consulting firm ‘Morning Consult’, Who has been emerged as the world’s most popular leader?

a) Narendra Modi

b) Rishi Sunak

c) Joe Biden

d) Emmanuel Macron

67) Answer (A)

Solution:

As per the survey of US based consulting firm ‘Morning Consult’, Narendra Modi has been emerged as the world’s most popular leader. He got 78% approval rating.
Hence, option a is the correct answer.

Question 68: Where were the 65th Grammy Awards held?

a) London

b) New York

c) Paris

d) Los Angeles

68) Answer (D)

Solution:

The 65th Grammy Awards were held in Los Angeles (Crypto.com Arena).
Hence, option d is the correct answer.

Question 69: Who has become the new secretary general of FICCI?

a) Sanjiv Mehta

b) Arun Chawla

c) Ghanshyam Das Birla

d) Shailesh Pathak

69) Answer (D)

Solution:

Shailesh Pathak has become the new secretary general of FICCI.
Hence, option d is the correct answer.

Question 70: Who won Qatar open title 2023?

a) Daniil Medvedev

b) Dan Evans

c) Alexander Zverev

d) Andy Murray

70) Answer (A)

Solution:

Daniil Medvedev won Qatar open title 2023.
Hence, option a is the correct answer.

Question 71: Ajanta Ellora international festival 2023 was held in ____________.

a) Pune

b) Mumbai

c) Nashik

d) Aurangabad

71) Answer (D)

Solution:

Ajanta Ellora international festival 2023 was held in Aurangabad, Maharashtra. New name of Aurangabad is Chhatrapati Sambhaji Nagar.
Hence, option d is the correct answer.

Question 72: Who is the current chief economic advisor of India? (January 2023)

a) Dr. V Anantha Nageswaran

b) Sanjay Srivastava

c) Dr. Vijaya Lakshmi Nadendla

d) Ajit Doval

72) Answer (A)

Solution:

Dr. V Anantha Nageswaran is the current chief economic advisor of India. Economic survey was released by him.
Hence, option a is the correct answer.

Question 73: Haifa Port acquired by Adani Group. This port is located in which of the following countries?

a) Nepal

b) India

c) France

d) Israel

73) Answer (D)

Solution:

Haifa Port acquired by Adani Group. This port is located in Israel.
Hence, option d is the correct answer.

Question 74: India’s first agri chatbot ‘Ama KrushAI’ was launched in which of the following states?

a) Madhya Pradesh

b) Telangana

c) Odisha

d) Punjab

74) Answer (C)

Solution:

India’s first agri chatbot ‘Ama KrushAI’ was launched in Odisha. It was launched by Ganeshi Lal.
Hence, option c is the correct answer.

Question 75: The first Prime Minister GatiShakti regional workshop for western & central zone was held in which of the following states?

a) Madhya Pradesh

b) Goa

c) Gujarat

d) Maharashtra

75) Answer (B)

Solution:

The first Prime Minister GatiShakti regional workshop for western & central zone was held in Goa.
Hence, option b is the correct answer.

Question 76: Which of the following got title sponsorship rights for the Women’s Premier League from february 2023 to july 2027?

a) BYJU’S

b) Aditya Birla Group

c) Unacademy

d) Tata Group

76) Answer (D)

Solution:

Tata Group got title sponsorship rights for the Women’s Premier League from february 2023 to july 2027.
Hence, option d is the correct answer.

Question 77: The 18th World Security Congress started in which of the following cities?

a) New Delhi

b) Pune

c) Jaipur

d) Chennai

77) Answer (C)

Solution:

The 18th World Security Congress started in Jaipur. It was jointly organized by RPF (Railway Protection Force) and UIC (International Union of Railways).
Hence, option c is the correct answer.

Question 78: Which of the following countries will host AFC Asian Cup 2027?

a) India

b) Maldives

c) Indonesia

d) Saudi Arabia

78) Answer (D)

Solution:

Saudi Arabia will host AFC Asian Cup 2027.
Hence, option d is the correct answer.

Question 79: ‘Visit India Year’ 2023 initiative was launched by _________________.

a) G. Kishan Reddy

b) Ashwini Vaishnaw

c) Hardeep Singh Puri

d) Narendra Modi

79) Answer (A)

Solution:

‘Visit India Year’ 2023 initiative was launched by G. Kishan Reddy in New Delhi.
Hence, option a is the correct answer.

Question 80: How many members panel was set up to draft Digital Competition Act in february 2023?

a) 21

b) 24

c) 16

d) 18

80) Answer (C)

Solution:

A 16 members panel was set up to draft Digital Competition Act in february 2023. Corporate Affairs Secretary Manoj Govil is the head of this panel.
Hence, option c is the correct answer.

Question 81: Which of the following countries is the world’s largest milk producer in the year 2021-22?

a) India

b) Russia

c) Brazil

d) China

81) Answer (A)

Solution:

India is the world’s largest milk producer in the year 2021-22.
Hence, option a is the correct answer.

Question 82: After a violent earthquake in Syria and Turkey, the Government of India started a search and rescue operation. What is the name of this operation?

a) Operation Ganga

b) Operation Vijay

c) Operation Devi Shakti

d) Operation Dost

82) Answer (D)

Solution:

After a violent earthquake in Syria and Turkey, the Government of India started a search and rescue operation. The name of this operation is ‘Operation Dost’.
Hence, option d is the correct answer.

Question 83: Kala Ghoda arts festival 2023 was started in which of the following cities?

a) Kolkata

b) New Delhi

c) Mumbai

d) Chennai

83) Answer (C)

Solution:

Kala Ghoda arts festival 2023 was started in Mumbai.
Hence, option c is the correct answer.

Question 84: The annual meeting of members of the river cities alliance was held in which of the following cities in february 2023 under the programme DHARA?

a) Chandigarh

b) Kolkata

c) Pune

d) Lucknow

84) Answer (C)

Solution:

The annual meeting of members of the river cities alliance was held in Pune in february 2023 under the programme DHARA(Driving Holistic Action for Urban Rivers).
Hence, option c is the correct answer.

Question 85: The 2nd Indian Rice Congress 2023 was inaugurated by President Draupadi Murmu in __________.

a) Cuttack

b) Ranchi

c) Raipur

d) Lucknow

85) Answer (A)

Solution:

The 2nd Indian Rice Congress 2023 was inaugurated by President Draupadi Murmu in Cuttack, Odisha.
Hence, option a is the correct answer.

Question 86: Who received UNESCO Peace Prize in february 2023?

a) Narendra Modi

b) Volodymyr Zelenskyy

c) Barack Obama

d) Angela Merkel

86) Answer (D)

Solution:

Angela Merkel received UNESCO Peace Prize in february 2023 in Ivory Coast. She was the former German Chancellor.
Hence, option d is the correct answer.

Question 87: According to the latest IIRF (Indian Institutional Ranking Framework) ranking 2023, which of the following is the top business school in the world?

a) Wharton­ University of Pennsylvania, USA

b) Stanford University, USA

c) Harvard Business School, USA

d) London Business School, UK

87) Answer (D)

Solution:

According to the latest IIRF (Indian Institutional Ranking Framework) ranking 2023, London Business School, UK is the top business school in the world. Wharton­ University of Pennsylvania USA, Harvard Business School USA and Stanford University USA are on the second, third and fourth places respectively.
Hence, option d is the correct answer.

Question 88: The first Y20(Youth20) inception meeting 2023 was started in which of the following cities?

a) Pune

b) Chandigarh

c) Kolkata

d) Guwahati

88) Answer (D)

Solution:

The first Y20(Youth20) inception meeting 2023 was started in Guwahati.
Hence, option d is the correct answer.

Question 89: Where was Yuva Sangam Registration Portal launched?

a) Mumbai

b) Chennai

c) New Delhi

d) Hyderabad

89) Answer (C)

Solution:

Yuva Sangam Registration Portal was launched in New Delhi.
Hence, option c is the correct answer.

Question 90: SADUN(South Asia Distribution Utility Network) was launched by _____________ in february 2023.

a) RK Singh

b) Piyush Goyal

c) Amit Shah

d) Narendra Modi

90) Answer (A)

Solution:

SADUN(South Asia Distribution Utility Network) was launched by RK Singh in february 2023. It is a joint initiative of Ministry of Power, USAID(United States Agency for International Development) and PFC(Power Finance Corporation).
Hence, option a is the correct answer.

Question 91: Who won the Jnanappana Prize 2023?

a) M. K. Sanu

b) Vijayalakshmi

c) V. Madhusoodanan Nair

d) P. Valsala

91) Answer (C)

Solution:

V. Madhusoodanan Nair won the Jnanappana Prize 2023.
Hence, option c is the correct answer.

Question 92: The 28th edition of Gulfood 2023 was held in which of the following countries?

a) India

b) Saudi Arabia

c) Oman

d) UAE

92) Answer (D)

Solution:

The 28th edition of Gulfood 2023 was held in Dubai, UAE.
Hence, option d is the correct answer.

Question 93: The 15th edition of ELECRAMA 2023 was inaugurated by __________.

a) RK Singh

b) Pralhad Joshi

c) Arjun Munda

d) Sarbananda Sonowal

93) Answer (A)

Solution:

The 15th edition of ELECRAMA 2023 was inaugurated by RK Singh in Greater Noida, Uttar Pradesh.
Hence, option a is the correct answer.

Question 94: What is the theme of World pulses day 2023?

a) Production of Pulses in Future

b) Pulses for a Sustainable Future

c) Need of Pulses for Future

d) Role of Pulses in Daily life

94) Answer (B)

Solution:

The theme of World pulses day 2023 is ‘Pulses for a Sustainable Future’. It is celebrated on 10th february.
Hence, option b is the correct answer.

Question 95: Global Investors Summit 2023 was inaugurated by Narendra Modi in which of the following cities?

a) Lucknow

b) New Delhi

c) Pune

d) Bengaluru

95) Answer (A)

Solution:

Global Investors Summit 2023 was inaugurated by Narendra Modi in Lucknow.
Hence, option a is the correct answer.

Question 96: ISRO launched a new rocket SSLV-D2 from __________.

a) Thiruvananthapuram

b) Pokhran

c) Sriharikota

d) Visakhapatnam

96) Answer (C)

Solution:

ISRO launched a new rocket SSLV-D2 (Small Satellite Launch Vehicle) from Sriharikota (Satish Dhawan space centre).
Hence, option c is the correct answer.

Question 97: Who laid the foundation stone of India’s fifth nano urea plant in Deoghar?

a) Mansukh L. Mandaviya

b) Narendra Modi

c) Amit Shah

d) Narendra Singh Tomar

97) Answer (C)

Solution:

Amit Shah laid the foundation stone of India’s fifth nano urea plant in Deoghar.
Hence, option c is the correct answer.

Question 98: Narendra Modi inaugurated the India Energy Week 2023 in which of the following cities?

a) Bengaluru

b) Pune

c) New Delhi

d) Chandigarh

98) Answer (A)

Solution:

Narendra Modi inaugurated the India Energy Week 2023 in Bengaluru.
Hence, option a is the correct answer.

Question 99: The 36th edition of Surajkund Handicraft Mela was inaugurated by _____________ in Haryana.

a) Draupadi Murmu

b) Narendra Modi

c) Jagdeep Dhankhar

d) Amit Shah

99) Answer (C)

Solution:

The 36th edition of Surajkund Handicraft Mela was inaugurated by Jagdeep Dhankhar in Haryana.
Hence, option c is the correct answer.

Question 100: To honor former CDS Bipin Rawat, ‘Bipin Bell’ has been installed in which of the following countries?

a) Japan

b) Indonesia

c) Nepal

d) Sri Lanka

100) Answer (C)

Solution:

To honor former CDS Bipin Rawat, ‘Bipin Bell’ has been installed at Shree Muktinath Temple in Nepal.
Hence, option c is the correct answer.

Question 101: How many members has been nominated for Sansad Ratna award 2023?

a) 13

b) 15

c) 18

d) 16

101) Answer (A)

Solution:

13 members has been nominated for Sansad Ratna award 2023. In this eight are from Lok sabha and five are from Rajya sabha.
Hence, option a is the correct answer.

Question 102: Which of the following became the first high court of India to publish judgment in a regional language?

a) Karnataka High Court

b) Madras High Court

c) Bombay High Court

d) Kerala High Court

102) Answer (D)

Solution:

The first high court of India to publish judgment in a regional language is Kerala High Court. It was done on 21st February which is also known as International Mother Language Day.
Hence, option d is the correct answer.

Question 103: Google introduced an AI chatbot. What is the name of this chatbot?

a) Bard

b) Diem

c) Tecmint

d) ChatGPT

103) Answer (A)

Solution:

Google introduced an AI chatbot. The name of this chatbot is Bard.
Hence, option a is the correct answer.

Question 104: Who won Formula E-Prix Hyderabad in february 2023?

a) Jean-Eric Vergne

b) Sacha Fenestraz

c) Nick Cassidy

d) Jake Dennis

104) Answer (A)

Solution:

Jean-Eric Vergne won Formula E-Prix Hyderabad in february 2023.
Hence, option a is the correct answer.

Question 105: Niyati Totala and Neel Kalpesh Kumar Parikh are the students of which of the following institutions who created the ‘Blockbill’ app?

a) IIT Kharagpur

b) IIT Madras

c) IIT Bombay

d) IIT Indore

105) Answer (D)

Solution:

Niyati Totala and Neel Kalpesh Kumar Parikh are the students of IIT Indore who created the ‘Blockbill’ app. These students won gold medal at the World Government Summit in Dubai.
Hence, option d is the correct answer.

Question 106: What is the rank of India in World Happiness Index 2023?

a) 136th

b) 140th

c) 143rd

d) 139th

106) Answer (A)

Solution:

The rank of India in World Happiness Index 2023 is 136th. It is topped by Finland.
Hence, option a is the correct answer.

Question 107: What is the name of India’s first air traffic management system for drones?

a) Akash UTM

b) Asman UTM

c) Skye UTM

d) Star UTM

107) Answer (C)

Solution:

The name of India’s first air traffic management system for drones is Skye UTM. It was designed by Skye air. UTM means Unmanned Traffic Management.
Hence, option c is the correct answer.

Question 108: Which of the following companies was honoured with ‘ATD Best Awards 2023’ by the Association for Talent Development, USA?

a) NTPC

b) BPCL

c) BSNL

d) BHEL

108) Answer (A)

Solution:

NTPC was honoured with ‘ATD Best Awards 2023’ by the Association for Talent Development, USA.
Hence, option a is the correct answer.

Question 109: National Aadi Mahotsav was inaugurated by which of the following person in february 2023?

a) Droupadi Murmu

b) Narendra Modi

c) Amit Shah

d) Jagdeep Dhankhar

109) Answer (B)

Solution:

National Aadi Mahotsav was inaugurated by Narendra Modi at Major Dhyan Chand National Stadium in Delhi during february 2023.
Hence, option b is the correct answer.

Question 110: A panel was formed to monitor Mission Karmayogi. Who is the head of this panel?

a) Ajay Kumar Bhalla

b) T. V Somanathan

c) Rajiv Gauba

d) Giridhar Aramane

110) Answer (C)

Solution:

A panel was formed to monitor Mission Karmayogi. Rajiv Gauba is the head of this panel.
Hence, option c is the correct answer.

Question 111: Divya Kala Mela 2023 was started in _______.

a) Mumbai

b) Jaipur

c) Chandigarh

d) Kolkata

111) Answer (A)

Solution:

Divya Kala Mela 2023 was started in Mumbai.
Hence, option a is the correct answer.

Question 112: India’s first indigenously developed train control and supervision system was deployed in which metro?

a) Hyderabad Metro

b) Chennai Metro

c) Delhi Metro

d) Kolkata Metro

112) Answer (C)

Solution:

India’s first indigenously developed train control and supervision system was deployed in Delhi Metro. The name of the system is called i-ATS (Indigenous – Automatic Train Supervision). It was developed by a joint team of DMRC and BEL(Bharat Electronics Limited).
Hence, option c is the correct answer.

Question 113: Who won ‘Mathrubhumi book of the year’ award 2023?

a) Dr. Peggy Mohan

b) Meenakshi Nevatia

c) Naresh Lalwani

d) K Satyanarayana Raju

113) Answer (A)

Solution:

Dr. Peggy Mohan won ‘Mathrubhumi book of the year’ award 2023.
Hence, option a is the correct answer.

Question 114: The 49th meeting of GST council was held in which of the following cities?

a) New Delhi

b) Pune

c) Lucknow

d) Chandigarh

114) Answer (A)

Solution:

The 49th meeting of GST council was held in New Delhi.
Hence, option a is the correct answer.

Question 115: UNICEF India appointed which of the following as the national ambassador of child rights?

a) Akshay Kumar

b) Alia Bhatt

c) Aishwarya Rai Bachchan

d) Ayushmann Khurrana

115) Answer (D)

Solution:

UNICEF India appointed Ayushmann Khurrana as the national ambassador of child rights.
Hence, option d is the correct answer.

Question 116: Who has become the new CEO of YouTube?

a) Sundar Pichai

b) Chad Hurley

c) Neal Mohan

d) Matt Halprin

116) Answer (C)

Solution:

Neal Mohan has become the new CEO of YouTube.
Hence, option c is the correct answer.

Question 117: In february 2023, the term of 22nd Law Commission has been extended tll ___________.

a) August 2024

b) July 2025

c) March 2025

d) December 2024

117) Answer (A)

Solution:

In February 2023, the term of 22nd Law Commission has been extended tll August 2024.
Hence, option a is the correct answer.

Question 118: ‘Don’t Choose Extinction’ campaign was launched by _______.

a) WHO

b) WTO

c) UNDP

d) OPEC

118) Answer (C)

Solution:

‘Don’t Choose Extinction’ campaign was launched by UNDP(United Nations Development Programme). To raise awareness about climate emergency, this campaign was launched. Two Anthem Awards were won by this campaign.
Hence, option c is the correct answer.

Question 119: Who will become the new vice chief of the Army Staff of India on 1st March 2023?

a) Manoj Pande

b) M. V. Suchindra Kumar

c) Namdeo Ghormade

d) Amar Preet Singh

119) Answer (B)

Solution:

M. V. Suchindra Kumar will become the new vice chief of the Army Staff of India on 1st March 2023.
Hence, option b is the correct answer.

Question 120: Who has become the new lieutenant governor of Ladakh in february 2023?

a) Tamilisai Soundararajan

b) Manoj Sinha

c) B. D. Mishra

d) Vinai Kumar Saxena

120) Answer (C)

Solution:

B. D. Mishra has become the new lieutenant governor of Ladakh in february 2023.
Hence, option c is the correct answer.

Question 121: ‘Vayulink’ platform was developed by ___________.

a) Indian Army

b) Indian Navy

c) Indian Air Force

d) Border Security Force

121) Answer (C)

Solution:

‘Vayulink’ platform was developed by Indian Air Force.
Hence, option c is the correct answer.

Question 122: India’s first ever municipal bond for retail investors was launched by __________________.

a) Brihanmumbai Municipal Corporation

b) Lucknow Municipal Corporation

c) Bhopal Municipal Corporation

d) Indore Municipal Corporation

122) Answer (D)

Solution:

India’s first ever municipal bond for retail investors was launched by Indore Municipal Corporation.
Hence, option d is the correct answer.

Question 123: ‘BizKhata’ was launched by _________________.

a) Airtel Payments Bank

b) AU Small Finance Bank

c) Axis Bank

d) State Bank of India

123) Answer (A)

Solution:

‘BizKhata’ was launched by Airtel Payments Bank for small business owners.
Hence, option a is the correct answer.

Question 124: A play based learning resource for kids named ‘Jaadui Pitara’ was launched by ______________.

a) Giriraj Singh

b) Narendra Modi

c) Dharmendra Pradhan

d) Ashwini Vaishnaw

124) Answer (C)

Solution:

A play based learning resource for kids named ‘Jaadui Pitara’ was launched by Dharmendra Pradhan.
Hence, option c is the correct answer.

Question 125: ICC Women’s T20 World Cup 2023 was started in which of the following countries?

a) India

b) Australia

c) New Zealand

d) South Africa

125) Answer (D)

Solution:

ICC Women’s T20 World Cup 2023 was started in South Africa.
Hence, option d is the correct answer.

Question 126: Who is the author of the novel ‘Victory City’?

a) Salman Khurshid

b) Salman Rushdie

c) Jairam Ramesh

d) Munawwar Rana

126) Answer (B)

Solution:

Salman Rushdie is the author of the novel ‘Victory City’.
Hence, option b is the correct answer.

Question 127: World’s first cloud built demonstration satellite was launched from which of the following space station?

a) Satish Dhawan Space Centre

b) ISRO Propulsion Complex

c) U R Rao Satellite Centre

d) Vikram Sarabhai Space Centre

127) Answer (A)

Solution:

World’s first cloud built demonstration satellite was launched from Satish Dhawan Space Centre of India. The name of the satellite is JANUS-1.
Hence, option a is the correct answer.

Question 128: The first Digital Economy Working Group meeting was held in which of the following cities in February 2023?

a) Jaipur

b) Mumbai

c) Raipur

d) Lucknow

128) Answer (D)

Solution:

The first Digital Economy Working Group meeting was held in Lucknow in February 2023.
Hence, option d is the correct answer.

Question 129: Who laid the foundation stone of world’s largest and unique divyang park named Anubhuti Inclusive Park in Maharashtra?

a) Narendra Modi

b) Piyush Goyal

c) Nitin Gadkari

d) Narayan Tatu Rane

129) Answer (C)

Solution:

Nitin Gadkari laid the foundation stone of world’s largest and unique divyang park named Anubhuti Inclusive Park in Nagpur, Maharashtra.
Hence, option c is the correct answer.

Join CMAT 2023 Crash Course

👉 Montly Current Affairs

January 2023:

December 2022:

 

November 2022:

October 2022:

September 2022:

August 2022:

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here