TISSNET Current Affairs Questions [Important PDF]

0
500
_ Current Affairs PDF

TISSNET Current Affairs Questions [Important PDF]

Download Current Affairs Questions for TISSNET PDF – TISSNET Current Affairs questions PDF by Cracku. Practice TISSNET solved Current Affairs Questions paper tests, and these are the practice question to have a firm grasp on the Current Affairs topic in the TISSNET exam. Top 20 very Important Current Affairs Questions for TISSNET based on asked questions in previous exam papers.  The TISSNET question papers contain actual questions asked with answers and solutions.

Download Current Affairs Questions for TISSNET

Enroll to TISSNET 2023 Crash Course

Question 1: In the FIFA World Cup, Golden Boot award 2022 was won by _____________.

a) Lionel Messi

b) Olivier Giroud

c) Kylien Mbappe

d) Cristiano Ronaldo

1) Answer (C)

Solution:

In the FIFA World Cup, Golden Boot award 2022 was won by Kylien Mbappe.
Hence, option c is the correct answer.

Question 2: Zuari Bridge which is India’s second longest cable stayed eight lane bridge opened in which of the following states in december 2022?

a) Uttarakhand

b) Goa

c) Tamil Nadu

d) West Bengal

2) Answer (B)

Solution:

Zuari Bridge which is India’s second longest cable stayed eight lane bridge opened in Goa.
Hence, option b is the correct answer.

Question 3: Which of the following states’ high court banned mobile phones in the temples?

a) Maharashtra

b) Karnataka

c) Uttarakhand

d) Tamil Nadu

3) Answer (D)

Solution:

Tamil Nadu’s (Madras High Court) high court banned mobile phones in the temples.
Hence, option d is the correct answer.

Question 4: ‘Nijaat’ campaign of which of the following states got IACP 2022 Award?

a) Chhattisgarh

b) Rajasthan

c) Punjab

d) West Bengal

4) Answer (A)

Solution:

‘Nijaat’ campaign of Chhattisgarh got IACP 2022 Award.
Hence, option a is the correct answer.

Question 5: SwasthGarbh app was made by AIIMS Delhi for pregnant women with which of the following institutions?

a) IIT Kharagpur

b) IIT Madras

c) IIT Bombay

d) IIT Roorkee

5) Answer (D)

Solution:

SwasthGarbh app was made by AIIMS Delhi for pregnant women with IIT Roorkee.
Hence, option d is the correct answer.

Question 6: The G20 Digital Innovation Alliance in december 2022 was launched by _____________.

a) Amit Shah

b) Nityanand Rai

c) Ashwini Vaishnaw

d) Narendra Modi

6) Answer (C)

Solution:

The G20 Digital Innovation Alliance in december 2022 was launched by Ashwini Vaishnaw. He also launched the ‘Stay Safe Online campaign’.
Hence, option c is the correct answer.

Question 7: The G20 Digital Innovation Alliance in december 2022 was launched by _____________.

a) Amit Shah

b) Nityanand Rai

c) Ashwini Vaishnaw

d) Narendra Modi

7) Answer (C)

Solution:

The G20 Digital Innovation Alliance in december 2022 was launched by Ashwini Vaishnaw. He also launched the ‘Stay Safe Online campaign’.
Hence, option c is the correct answer.

Question 8: Which of the following became the first Indian state to pass the Lokayukta Bill?

a) Kerala

b) Maharashtra

c) Karnataka

d) Madhya Pradesh

8) Answer (B)

Solution:

Maharashtra became the first Indian state to pass the Lokayukta Bill.
Hence, option b is the correct answer.

Question 9: Which of the following institutes won Wharton-QS Reimagine Education Awards 2022?

a) IIT Kharagpur

b) IIT Bombay

c) IIT Delhi

d) IIT Madras

9) Answer (D)

Solution:

IIT Madras won Wharton-QS Reimagine Education Awards 2022.
Hence, option d is the correct answer.

Question 10: First Bekal International beach festival was hosted by which of the following states?

a) Andhra Pradesh

b) Kerala

c) Odisha

d) Goa

10) Answer (B)

Solution:

First Bekal International beach festival was hosted by Kerala.
Hence, option b is the correct answer.

Question 11: Which of the following states topped in the average monthly income per agricultural household?

a) Punjab

b) Haryana

c) Uttar Pradesh

d) Meghalaya

11) Answer (D)

Solution:

Meghalaya topped in the average monthly income per agricultural household. Punjab is on the second place.
Hence, option d is the correct answer.

Question 12: The 30th Ekalabya Puraskar for the year 2022 was won by ____________.

a) Nikhat Zareen

b) Swasti Singh

c) Vinesh Phogat

d) Lovlina Borgohain

12) Answer (B)

Solution:

The 30th Ekalabya Puraskar for the year 2022 was won by Swasti Singh.
Hence, option b is the correct answer.

Question 13: The list of best cuisines of the world 2022 was topped by _________.

a) Indian

b) Japan

c) Italy

d) China

13) Answer (C)

Solution:

The list of best cuisines of the world 2022 was topped by Italy. India is on the 5th place in this list.
Hence, option c is the correct answer.

Question 14: As per CEBR(Centre for Economics and Business Research), India will become the 10 trillion dollar economy by which of the following year?

a) 2047

b) 2037

c) 2045

d) 2035

14) Answer (D)

Solution:

As per CEBR(Centre for Economics and Business Research), India will become the 10 trillion dollar economy by 2035.
Hence, option d is the correct answer.

Question 15: Who has been appointed as the new Chairman of NHAI(National Highways Authority of India)?

a) Mahabir Singh

b) Santosh Kumar Yadav

c) R. K. Pandey

d) Varun Agarwal

15) Answer (B)

Solution:

Santosh Kumar Yadav has been appointed as the new Chairman of NHAI(National Highways Authority of India).
Hence, option b is the correct answer.

Question 16: Who is appointed as the new CEO of FSSAI?

a) Rajesh Bhusan

b) Manish Kumar Mishra

c) Arun Singhal

d) Ganji Kamala V Rao

16) Answer (D)

Solution:

Ganji Kamala V Rao is appointed as the new CEO of FSSAI.
Hence, option d is the correct answer.

Question 17: Who is appointed as the new CEO of railway board?

a) Vinay Kumar Tripathi

b) Vinod Kumar Yadav

c) Anil Kumar Lahoti

d) Suneet Sharma

17) Answer (C)

Solution:

Anil Kumar Lahoti is appointed as the new chairman and CEO of railway board.
Hence, option c is the correct answer.

Question 18: The first case of deadly brain eating amoeba infection was reported in which of the following countries in decmeber 2022?

a) North Korea

b) India

c) China

d) South Korea

18) Answer (D)

Solution:

The first case of deadly brain eating amoeba infection was reported in South Korea in decmeber 2022.
Hence, option d is the correct answer.

Question 19: Right to Repair Portal for consumers was launched by ___________.

a) Narendra Modi

b) Pralhad Joshi

c) Piyush Goel

d) Amit Shah

19) Answer (C)

Solution:

Right to Repair Portal for consumers was launched by Piyush Goel.
Hence, option c is the correct answer.

Question 20: The 10th edition of North East festival was started in ________.

a) New Delhi

b) Chandigarh

c) Guwahati

d) Jaipur

20) Answer (A)

Solution:

The 10th edition of North East festival was started in New Delhi(Jawaharlal Nehru Stadium).
Hence, option a is the correct answer.

Enroll to TISSNET 2023 Crash Course

Download MBA Preparation App

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here