CMAT Coding and Decoding Questions [Download PDF]

0
185
_ Coding and Decoding PDF

CMAT Coding and Decoding Questions [Download PDF]

Download Coding and Decoding Questions for CMAT PDF – CMAT Coding and Decoding questions PDF by Cracku. Practice CMAT solved Coding and Decoding Questions paper tests, and these are the practice question to have a firm grasp on the Coding and Decoding topic in the XAT exam. Top 20 very Important Coding and Decoding Questions for XAT based on asked questions in previous exam papers.  The CMAT question papers contain actual questions asked with answers and solutions.

Download Coding and Decoding Questions for CMAT

Enroll to CMAT 2023 Crash Course

Instructions

<p “=””>In each of the questions below, a group of numerals is given followed by four groups of symbol/letter combinations numbered a:, b:, c: and d:. Numerals are to be coded as per the codes and conditions given below. You have to nd out which of the combinations a:, b:, c: and d: is correct and indicate your answer accordingly. If none of the four combinations represent the correct code, mark e: as your answer.
<p “=””><img “=”” class=”img-responsive” src=”https://cracku.in/media/uploads/73576.png”/>Following conditions apply :
(i) If the first digit as well as the last digit is odd, both are to be coded as ‘X’.
(ii) If the first digit as well as the last digit is even, both are to be coded as ‘$’.
(iii) If the last digit is ‘0’, it is to be coded as ‘#’.

Question 1: 713540

a) X%*BA#

b) E%*BA#

c) E%*BAR

d) X%*BAR

e) None of these

1) Answer (B)

Solution:

Number – 713540

The last digit is ‘0’, hence condition (iii) is applied, and ‘0’ is coded as = ‘#’

Thus, 713540 : E%*BA#

=> Ans – (B)

Question 2: 487692

a) $KEFM@

b) AKEFM@

c) AKEFM$

d) $KEFM$

e) None of these

2) Answer (D)

Solution:

Number – 487692

The first and last digits are even, hence condition (ii) is followed and both ‘4’ and ‘2’ are coded as = ‘$’

Thus, 487692 : $KEFM$

=> Ans – (D)

Question 3: 364819

a) *FAK%X

b) XFAK&M;

c) *FAK%M

d) *EAK%X

e) None of these

3) Answer (E)

Solution:

Number – 364819

The first and last digits are odd, hence condition (i) is followed and both ‘3’ and ‘9’ are coded as = ‘X’

Thus, 364819 : XFAK%X

=> Ans – (E)

Question 4: 765082

a) EFB#K@

b) XFBRIK@

c) EFBRK@

d) EFBR#K

e) None of these

4) Answer (C)

Solution:

Number – 765082

None of the condition follows, all the digits are coded as given.

Thus, 765082 : EFBRK@

=> Ans – (C)

Question 5: 546839

a) XAFK*X

b) XAFK*M

c) BAFK*X

d) BAFK*M

e) None of these

5) Answer (A)

Solution:

Number – 546839

The first and last digits are odd, hence condition (i) is followed and both ‘5’ and ‘9’ are coded as = ‘X’

Thus, 546839 : XAFK*X

=> Ans – (A)

Instructions

Study the following information to answer the given questions. In a certain code language, `economy and work related’ is written as `oj my bx st’ `work and employment today’ is written as `pk bx oj dy’ `employment for growth only’ is written as ‘el pk fd zn’ `growth is related today’ is written as ‘el dy gm my’ (All codes are two letter codes only)

Question 6: What is the code for ‘growth today’ in the given code language ?

a) fd el

b) dy fd

c) pk dy

d) dy el

e) an fd

6) Answer (D)

Solution:

The common words in first two statements are ‘work’ and ‘and’ coded as = ‘oj’ or ‘bx’

The common word in first and last statements is ‘related’ coded as = ‘my’

=> Only word left in first statement is ‘economy’ coded as = ‘st’

The common word in second and third statements is ’employment’ coded as = ‘pk’

=> Only word left in second statement is ‘today’ coded as = ‘dy’

The common common word in last two statements is ‘growth’ coded as = ‘el’

=> Only words left in third statement are ‘for’ and ‘only’ coded as = ‘fd’ or ‘zn’

=> Only word left in last statement is ‘is’ coded as = ‘gm’

Thus, the code for ‘growth today’ = dy el

=> Ans – (D)

Question 7: Which of the following additional statements is required to definitely find the code of `and’ in the given code language ?

a) ‘work and prosper now’ is written as `bx yp jn oj’

b) ‘work today also important’ is written as ‘Iv en oj dy’

c) No additional statement is required to find the code

d) `and more work today’ is written as `z1 oj dy bx’

e) ‘related only for employment’ is written as ‘my zn fd pk’

7) Answer (B)

Solution:

The common words in first two statements are ‘work’ and ‘and’ coded as = ‘oj’ or ‘bx’

The common word in first and last statements is ‘related’ coded as = ‘my’

=> Only word left in first statement is ‘economy’ coded as = ‘st’

The common word in second and third statements is ’employment’ coded as = ‘pk’

=> Only word left in second statement is ‘today’ coded as = ‘dy’

The common common word in last two statements is ‘growth’ coded as = ‘el’

=> Only words left in third statement are ‘for’ and ‘only’ coded as = ‘fd’ or ‘zn’

=> Only word left in last statement is ‘is’ coded as = ‘gm’

Thus, to definitely find the code of ‘and’, we need a statement that contains only one of ‘work’ or ‘and’

=> Ans – (B)

Question 8: What may be the code for `economy is boosting’ in the given code language ?

a) gm rc st

b) zn gm st

c) ye st el

d) cp st rc

e) st bx gm

8) Answer (A)

Solution:

The common words in first two statements are ‘work’ and ‘and’ coded as = ‘oj’ or ‘bx’

The common word in first and last statements is ‘related’ coded as = ‘my’

=> Only word left in first statement is ‘economy’ coded as = ‘st’

The common word in second and third statements is ’employment’ coded as = ‘pk’

=> Only word left in second statement is ‘today’ coded as = ‘dy’

The common common word in last two statements is ‘growth’ coded as = ‘el’

=> Only words left in third statement are ‘for’ and ‘only’ coded as = ‘fd’ or ‘zn’

=> Only word left in last statement is ‘is’ coded as = ‘gm’

Thus, the code for `economy is boosting’ may be = gm rc st

=> Ans – (A)

Question 9: What does the code `pk’ stand for in the given code language ?

a) growth

b) employment

c) only

d) economy

e) today

9) Answer (B)

Solution:

The common words in first two statements are ‘work’ and ‘and’ coded as = ‘oj’ or ‘bx’

The common word in first and last statements is ‘related’ coded as = ‘my’

=> Only word left in first statement is ‘economy’ coded as = ‘st’

The common word in second and third statements is ’employment’ coded as = ‘pk’

=> Only word left in second statement is ‘today’ coded as = ‘dy’

The common common word in last two statements is ‘growth’ coded as = ‘el’

=> Only words left in third statement are ‘for’ and ‘only’ coded as = ‘fd’ or ‘zn’

=> Only word left in last statement is ‘is’ coded as = ‘gm’

Thus, the code `pk’ stands for = employment

=> Ans – (B)

Question 10: If the code for ‘related people only’ is ‘xd my fd’ then what may be the code for ‘people for decision’ in the given code language ?

a) to xd my

b) zn xd fd

c) zn xd dy

d) zn kz xd

e) kz fd xd

10) Answer (D)

Solution:

The common words in first two statements are ‘work’ and ‘and’ coded as = ‘oj’ or ‘bx’

The common word in first and last statements is ‘related’ coded as = ‘my’

=> Only word left in first statement is ‘economy’ coded as = ‘st’

The common word in second and third statements is ’employment’ coded as = ‘pk’

=> Only word left in second statement is ‘today’ coded as = ‘dy’

The common common word in last two statements is ‘growth’ coded as = ‘el’

=> Only words left in third statement are ‘for’ and ‘only’ coded as = ‘fd’ or ‘zn’

=> Only word left in last statement is ‘is’ coded as = ‘gm’

If the code for ‘related people only’ is ‘xd my fd’, => code for ‘people’ = ‘xd’

Thus, code for ‘people for decision’ = zn kz xd

=> Ans – (D)

Instructions

<p “=””>In each question below is given a group of numbers/symbols followed by live combinations of letter codes numbered a: b:c: d: and e:.You have to find out which of the combinations correctly represents the group of numbers/symbols based on the following coding system and the conditions and mark the number of that combination as your answer :Conditions :
(i) If the third element is an even number and the last element is a symbol then that even number is to be coded as the code for the symbol.
(ii) If an odd number is immediately preceded as well as immediately followed by symbols then the odd number is to be coded as ‘O’.
(iii) If there are no even numbers then the codes of the first and the third elements have to be interchanged.

Question 11: 7©8$#&

a) TGYDPC

b) TGCPDC

c) TGCDPC

d) TGCPPC

e) TSCDPC

11) Answer (C)

Solution:

Expression : 7©8$#&

The third element is an even number ‘8’ and the last is a symbol ‘&’, hence condition (i) is applied and ‘8’ is coded as = ‘C’

= TGCDPC

=> Ans – (C)

Question 12: 3+@5#7

a) HRLAPT

b) LRAKPT

c) LRHAPT

d) LAHRPT

e) LRHATP

12) Answer (C)

Solution:

Expression : 3+@5#7

There  are no even numbers, hence condition (iii) is applied, thus ‘L’ and ‘H’ are interchanged.

= LRHAPT

=> Ans – (C)

Question 13: @7#29%

a) LOWPEV

b) LTPWEV

c) LOPVEW

d) LOPWEV

e) LOPWEG

13) Answer (D)

Solution:

Expression : @7#29%

The odd number ‘7’ is immediately preceded as well as immediately followed by symbols, hence condition (ii) is applied and ‘7’ is coded as = ‘O’

= LOPWEV

=> Ans – (D)

Question 14: 2$%53+

a) WDVHAR

b) WVDAHR

c) WDVAHG

d) DVVVAHR

e) WDVAHR

14) Answer (E)

Solution:

Expression : 2$%53+

None of the condition is followed, hence the code is

= WDVAHR

=> Ans – (E)

Question 15: %96&4$

a) VESCZD

b) VEDCZD

c) EVDCZD

d) VEDZCD

e) VEDAZD

15) Answer (B)

Solution:

Expression : %96&4$

The third element is an even number ‘6’ and the last is a symbol ‘$’, hence condition (i) is applied and ‘6’ is coded as = ‘D’

= VEDCZD

=> Ans – (B)

Instructions

In each question below is given a group of letters followed by five combinations of number/symbol codes numbered a:, b:, c:, d: and e:. You have to find out which of the combinations correctly represents the group of letters based on the following coding system and the conditions and mark the number of that combination as your answer.

Conditions :
(i) If both the second and the fourth- elements are vowels, both these are to be coded as the code for the fourth vowel.
(ii) If the group of letters contains only one vowel, the codes for the first and the last letters are to be interchanged.
(iii) If first element is a vowel and the last a consonant, then that vowel is to be coded as the code for the letter following it.

Question 16: AUWDBE

a) 95β992

b) 25β693

c) 3596β2

d) 35β629

e) 35β692

16) Answer (E)

Solution:

AUWDBE

As we can see, none of the conditions will apply in this case. Using the table, the code for AUWDBE is 35β692. Option E is the right answer.

Question 17: RPCUDH

a) 44*568

b) #4*568

c) #46*58

d) #4*56#

e) 84*56#

17) Answer (B)

Solution:

RPCUDH

The string contains only one vowel. Hence, condition 2 will apply here. The codes for the first and last letters must be interchanged.

#4*568

Option B is the right answer.

Question 18: UTDARM

a) @@638@

b) @@6$83

c) $@638@

d) @@638$

e) $638$

18) Answer (D)

Solution:

UTDARM

Here, the first letter is a vowel and the last letter is a consonant. Condition 3 will apply here. U must also take the code for T.

@@638$

Option D is the right answer.

Question 19: HEQAFK

a) #3©3%7

b) #2©2%7

c) #2©37%

d) 72©3%7

e) #3©2%7

19) Answer (A)

Solution:

HEQAFK

Here, the second and fourth letters are vowels. Hence, condition 1 will apply. Second and fourth letters will take the code for A.

#3©3%7

Hence, option A is the right answer.

Question 20: MFQBEK

a) 7%92©$

b) 7%©92$

c) $%©927

d) 7%©29$

e) 7%©927

20) Answer (B)

Solution:

First, let us find out the additional conditions that will apply to MFQBEK.

Only condition 2 will apply since the string contains only 1 vowel.

M – $

F – %

Q – ©

B – 9

E – 2

K – 7

The first and last characters are to be interchanged. Hence the correct answer is 7%©92$. Option B is the right answer.

Enroll to CMAT 2023 Crash Course

Download MBA Preparation App

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here