TISSNET Antonym and Synonym Questions [PDF]

0
183

TISSNET Antonym and Synonym Questions [PDF]

TISSNET Antonym and Synonym questions with a PDF by Cracku. Practice TISSNET solved Antonym and Synonym Questions paper tests, and these are the practice question to have a firm grasp on the Antonym and Synonym topic in the TISSNET exam. Top 20 very Important Antonym and Synonym Questions for TISSNET based on the questions asked in the previous TISSNET exam papers. Click on the link below to download the TISSNET Antonym and Synonym Questions with answers PDF.

Download Antonym and Synonym Questions for TISSNET

Enroll to TISSNET 2023 Crash Course

Question 1: Select the most appropriate SYNONYM of the given word.
Frugal

a) Lavish

b) Prudent

c) Generous

d) Humble

1) Answer (B)

Solution:

Frugal means someone who is economical as regards to money or food, hence the correct synonym is ‘prudent’, so option b is the correct answer.

Question 2: Select the most appropriate SYNONYM of the given word.
Dejected

a) Cheerful

b) Elated

c) Gloomy

d) Fearless

2) Answer (C)

Solution:

Dejected means depressed or sad, hence the correct synonym is ‘gloomy’, so option c is the correct answer.

Question 3: Select the most appropriate ANTONYM of the given word.
Exodus

a) Withdrawal

b) Arrival

c) Migration

d) Movement

3) Answer (B)

Solution:

Exodus means a mass departure of people, hence the correct antonym is arrival, so option b is the correct answer.

Question 4: Select the most appropriate ANTONYM of the given word.
Apathy

a) Indifference

b) Unconcern

c) Passivity

d) Passion

4) Answer (D)

Solution:

Apathy means lack of interest, hence the correct antonym is ‘passion’, so option d is the correct answer.

Question 5: Select the most appropriate SYNONYM of the given word.
NOVICE

a) Expert

b) New

c) Experienced

d) Beginner

5) Answer (D)

Solution:

Novice means a learner or beginner.

Question 6: Select the most appropriate ANTONYM of the given word.
LUCID

a) Rational

b) Ambiguous

c) Vivid

d) Coherent

6) Answer (B)

Solution:

Lucid means expressed clearly or vividly so the antonym is ambiguous.

Question 7: Select the most appropriate ANTONYM of the given word.
AUDACITY

a) Politeness

b) Courage

c) Heroism

d) Bravery

7) Answer (A)

Solution:

Audacity means boldness or courage so antonym of audacity is ‘politeness’.

Question 8: Select the most appropriate synonym of the word
Meager

a) Profuse

b) Ample

c) Abundant

d) Scanty

8) Answer (D)

Solution:

Meager means scanty or inadequate.

Profuse ==> exuberantly plentiful

Ample ==> enough or more than enough

Abundant ==> existing or available in large quantities

Question 9: Select the most appropriate antonym of the word
Jaded

a) Weary

b) Gorged

c) Satiated

d) Fresh

9) Answer (D)

Solution:

Jaded means bored or lacking enthusiasm, typically after having had too much of something, so the antonym is Fresh.

Weary ==> feeling or showing tiredness

Gorged ==> having the neck encircled by a coronet or collar, especially of a specified tincture.

Satiated ==> satisfied

Question 10: Select the most appropriate antonym of the word
Gigantic

a) Mighty

b) Enormous

c) Tiny

d) Huge

10) Answer (C)

Solution:

Gigantic means huge or enormous, so the antonym is tiny.

Mighty ==> possessing great and impressive power or strength, especially on account of size.
Enormous ==> very large in size

Question 11: Select the most appropriate synonym of the word
HUMILITY

a) Modesty

b) Pride

c) Vanity

d) Hauteur

11) Answer (A)

Solution:

Humility means modest or the quality of having a modest or low view of one’s importance.

Pride ==> a feeling of deep pleasure or satisfaction derived from one’s own achievements

Vanity ==> excessive pride in or admiration of one’s own appearance or achievements.
Hauteur ==> haughtiness of manner

Question 12: Select the most appropriate synonym of the word
UNBIASED

a) Partial

b) Neutral

c) Partisan

d) Prejudiced

12) Answer (B)

Solution:

Unbiased means neutral or impartial.

Question 13: Select the most appropriate antonym of the word
PENSIVE

a) Pension

b) Thoughtful

c) Negligent

d) Reflective

13) Answer (C)

Solution:

Pensive means thoughtful and reflective, so the antonym is negligent.

Question 14: Select the most appropriate antonym of the word
FERVOR

a) Ardour

b) Intense

c) Passionate

d) Apathy

14) Answer (D)

Solution:

FERVOR means intense and passionate feelings so the antonym is apathy.

Ardour ==> very strong feelings of love

Intense ==> of extreme force

Passionate ==> showing or caused by strong feelings or a strong belief.

Apathy ==> lack of interest

Question 15: Select the most appropriate antonym of the word
Eccentric

a) Queer

b) Weird

c) Ordinary

d) Aberrant

15) Answer (C)

Solution:

Eccentric means uncommon, so the antonym is ordinary.

Queer ==> strange

Weird ==> unnatural

Aberrant ==> departing from an accepted standard

Question 16: Select the most appropriate antonym of the word
Barren

a) Desolate

b) Fertile

c) Improvised

d) Sterile

16) Answer (B)

Solution:

Barren means unproductive or unfertile so the antonym is fertile.

Desolate ==> barren

Improvised ==> created and performed spontaneously or without preparation

Sterile ==> not able to produce children or young

Question 17: Select the correct antonym of the given word.
OBSCURE

a) indirect

b) dubious

c) clear

d) All of the above

17) Answer (C)

Solution:

Obscure means unclear and its antonym is ‘clear’.

Question 18: Select the correct synonym of the given word.
REPUDIATE

a) necessary

b) blame

c) renounce

d) None of the above

18) Answer (C)

Solution:

The correct synonym of the word ‘Repudiate’ is ‘renounce’.

Question 19: Select the correct antonym of the given word.
PROFOUND

a) abundant

b) intense

c) justifiable

d) None of the above

19) Answer (D)

Solution:

The correct antonym of the word ‘Profound’ is mild. Intense is its synonym.

Question 20: Select the correct synonym of the given word.
WANTON

a) malicious

b) cunning

c) silly

d) None of the above

20) Answer (A)

Solution:

The correct synonym of the word ‘Wanton’ is malicious or cruel.

Enroll to TISSNET 2023 Crash Course

Download MBA Preparation App

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here