CMAT Reasoning Questions [Download PDF]

0
129
Reasoning Questions

CMAT Reasoning Questions [Download PDF]

Download CMAT Reasoning questions with solutions PDF by Cracku. Practice CMAT solved Reasoning Questions paper tests, which are the practice question to have a firm grasp on the Reasoning topic in the XAT exam. Top 20 very Important Reasoning Questions for CMAT based on the questions asked in previous exam papers. Click on the link below to download the Reasoning Questions for CMAT PDF with detailed solutions.

Download Reasoning Questions for CMAT

Enroll to CMAT 2023 Crash Course

Question 1: While writing all the natural numbers from 1 to 100, how many times do we write 6?

a) 20

b) 18

c) 21

d) 19

1) Answer (A)

Solution:

From the Natural numbers 1 to 100,

The number of times that 6 will be written in units place = 10

The number of times that 6 will be written in tens place = 10

$\therefore\ $Total number of times that 6 will be written from 1 to 100 = 10 + 10 = 20

Hence, the correct answer is Option A

Question 2: Study the given pattern carefully and select the number that can replace the question mark (?) in it.
4 (15) 1; 7 (22) 3; ? (57) 4

a) 16

b) 11

c) 14

d) 12

2) Answer (B)

Solution:

The logic here is

$4^2-1^3=16-1=15$ $\longrightarrow\ $ $\text{left number}^2-\text{right number}^3=\text{middle number}$

$7^2-3^3=49-27=22$ $\longrightarrow\ $ $\text{left number}^2-\text{right number}^3=\text{middle number}$

Let the required number = $a$

Similarly, $a^2-4^3=57$

$\Rightarrow$  $a^2-64=57$

$\Rightarrow$  $a^2=121$

$\Rightarrow$  $a=11$

$\therefore\ $Required number = 11

Hence, the correct answer is Option B

Question 3: Which of the following options is NOT an example of a number triad with the following properties?
1. Sum of the digits of the third number is twice the sum of the digits of the first number.
2. Sum of the digits of the second number is thrice the sum of the digits of the first number.

a) (201, 702, 303)

b) (400, 660, 800)

c) (200, 600, 300)

d) (111, 207, 222)

3) Answer (C)

Solution:

By Trial and Error method,

Option A

Sum of the digits of the first number = 2 + 0 + 1 = 3

Sum of the digits of the second number = 7 + 0 + 2 = 9

Sum of the digits of the third number = 3 + 0 + 3 = 6

(201, 702, 303) follows the given properties. Hence option A is incorrect.

Option B

Sum of the digits of the first number = 4 + 0 + 0 = 4

Sum of the digits of the second number = 6 + 6 + 0 = 12

Sum of the digits of the third number = 8 + 0 + 0 = 8

(400, 660, 800) follows the given properties. Hence option B is incorrect.

Option C

Sum of the digits of the first number = 2 + 0 + 0 = 2

Sum of the digits of the second number = 6 + 0 + 0 = 6

Sum of the digits of the third number = 3 + 0 + 0 = 3

Sum of the digits of the third number is not twice the sum of the digits of the first number.

Hence, the correct answer is Option C

Question 4: Study the given pattern carefully and select the letter that can replace the question mark (?) in it.

a) J

b) K

c) S

d) R

4) Answer (A)

Solution:

The logic here is

G + L = 7 + 12 = 19

A + R = 1 + 18 = 19

The sum of values of the opposite letters is 19.

Similarly, I + ? = 19

$\Rightarrow$  9 + ? = 19

$\Rightarrow$  ? = 10 = J

$\therefore\ $Required letter = J

Hence, the correct answer is Option A

Question 5: Select the number that can replace the question mark (?) in the following figure series.

a) 14

b) 16

c) 5

d) 11

5) Answer (A)

Solution:

The logic here is

$\left(2+8\right)-5=5$

$\left(9+10\right)-3=16$

Difference between sum of the bottom numbers and top number is equal to the number at the centre of the triangle

Similarly, the required number = $\left(7+8\right)-1=14$

Hence, the correct answer is Option A

Question 6: Study the given pattern carefully and select the number that can replace the question mark (?) in it.

a) 256

b) 196

c) 81

d) 289

6) Answer (A)

Solution:

The logic here is

$\left(7+6\right)^2=13^2=169$

$\left(9+2\right)^2=11^2=121$

Square of the sum of the left and bottom number in the pattern is equal to the right number

Similarly, the required number = $\left(9+7\right)^2=16^2=256$

Hence, the correct answer is Option A

Question 7: Study the given pattern carefully and select the number that can replace the question mark (?) in it.

a) 521

b) 396

c) 737

d) 729

7) Answer (C)

Solution:

The logic here is

$5^3+6=125+6=131$

$7^3+5=343+5=348$

The numbers are in the form of

$\text{left number}^3+\text{bottom number}=\text{middle number}$

Similarly,

Required number = $9^3+8=729+8=737$

Hence, the correct answer is Option C

Question 8: Which of the following will be opposite to number 1 when the following cube is folded?

a) 3

b) 2

c) 4

d) 5

8) Answer (C)

Solution:

If the dice is folded then we get 4 opposite to 1.

Question 9: In the question a statement is given, followed by two arguments, I and II. You have to consider the statement to be true even if it seems to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given arguments, if any, is a strong argument.
Statement : Should cameras be installed in public school class-rooms to monitor teachers?
Argument I :
No, This will violate privacy norms.
Argument II :
Yes, This will make teachers more accountable, increasing their productivity.

a) if only argument I is strong.

b) if neither I nor II is strong.

c) If both I and II are strong.

d) if only argument II is strong

9) Answer (D)

Solution:

Cameras should be installed in public school class-rooms to monitor teachers.
It is sure that this will make teachers more accountable, increasing their productivity and this does not violate any privacy norms.
$\therefore$ Only argument II is strong.

Question 10: Which of the following words follows the trend of the given list?
Animate, Aerate, Caste, Setup, Items, ?

a) Attack

b) Batch

c) Tough

d) Cutter

10) Answer (C)

Solution:

In this series, position of t is shift one position left in each step so next term,

Tough

Question 11: If the letters H, C, R, A, I, Y & T are numbered 1, 2, 3, 4, 5, 6 & 7 respectively. Select that combination of numbers so that letters arranged accordingly, form a meaningful word.

a) 1524673

b) 3167245

c) 3526417

d) 2143576

11) Answer (D)

Solution:

Meaningful word = charity

Combination of numbers = 2143576

Question 12: In the given series one word/one term/one number is missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series.
pig, mead, poise, snarls, ?

a) garnets

b) permuted

c) bouffant

d) heaths

12) Answer (A)

Solution:

In the series, number of letters increased by the 1 in each word so,

Number of letters in missing words = 7

So, missing word = garnets

Question 13: In the given series one word/one term/one number is missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series.
Chair, Iron, Once, Cellular, ?

a) Collar

b) Ardent

c) Filler

d) Scent

13) Answer (B)

Solution:

In the series last 2 letters of the word is the first 2 letters of next word.

Last 2 letter of ‘cellular’ = ar

So, Missing word = ardent

Question 14: In the question a statement is given, followed by two arguments, I and II. You have to consider the statement to be true even if it seems to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given arguments, if any, is a b argument.
Statement :
Should teachers be permitted to cane unruly children?
Argument I :
No, this will teach them that physical violence is an acceptable means of social behaviour.
Argument II :
Yes, children taught in a strict atmosphere are more successful.

a) only argument II is strong

b) neither argument I nor II is strong

c) both argument I and II are strong

d) only argument I is strong

14) Answer (D)

Solution:

Children teach from teachers if the do such kind of violence this will make children think that violence is no bad.

Hence, Only argument I is strong.

$\therefore$ Option D is the correct answer.

Question 15: Which of the following words follow the trend of the given list?
Zonal, Tzars, Wizen, Seize, Waltz, ?

a) Unitize

b) Ablaze

c) Azure

d) Sanza

15) Answer (A)

Solution:

The position of z is increasing by 1 to the right in In each word.

So missing word = unitize

Question 16: If the letters Q, B, T, A, U, E & N are numbered 1, 2, 3, 4, 5, 6 & 7 respectively. Select that combination of numbers so that letters arranged accordingly, form a meaningful word

a) 5617312

b) 5447134

c) 2471563

d) 3242637

16) Answer (C)

Solution:

Meaningful word = BANQUET which coded as 2471563.

$\therefore$ The correct answer is option C.

Question 17: In the question a statement is given, followed by two arguments, I and II. You have to consider the statement to be true even if it seems to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given arguments, if any, is a b argument.
Statement : Should high tax rates be imposed on businesses?
Argument I : No, High taxes discourage investments, thus reducing jobs and development.
Argument II :
Yes, Some businesses use clever accounting to save tax, so higher taxes will be a good counter measure.

a) if only argument II is b.

b) if neither argument I nor II is b

c) if only argument I is b.

d) If both argument I and II are b

17) Answer (C)

Solution:

High tax rates should not be imposed on businesses.

It will lead to discourage investments, thus reducing jobs and development and if some business use clever techniques they still can use whether taxes are high or low.

So, Only argument I is strong.

$\therefore$ The correct answer is option C.

Question 18: Which of the following words follows the trend of the given list?
Ulcer, Lunar, Cough, Casual, Avenue, ?

a) Slumber

b) Absolute

c) Crude

d) Utopia

18) Answer (B)

Solution:

In this series, the position Of ‘U’ is shifted by 1 to the right. So,

Next word = absolute

$\therefore$ The correct answer is option B.

Question 19: If the letters D, V, E, A, I & T are numbered 1, 2, 3, 4, 5 & 6 respectively. Select that combination of numbers so that letters arranged accordingly, form a meaningful word.

a) 6421353

b) 3442156

c) 3125624

d) 1325463

19) Answer (A)

Solution:

Meaningful word = DEVIATE

‘DEVIATE’ is numbered as 6421353.

$\therefore$ The correct answer is option A.

Enroll to CMAT 2023 Crash Course

Download MBA Preparation App

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here