SSC CHSL Maths PDF

0
3353
SSC CHSL Maths PDF
SSC CHSL Maths PDF

Download Some Important SSC CHSL Maths questions and answers PDF.

SSC CHSL Maths PDF:

20 SSC CHSL (latest pattern mocks) – Rs. 117

You can practice SSC CHSL Previous year papers

Download GK PDFs for SSC CHSL 2018

Download Maths Quant formulas for SSC/Banking exams PDF

GK questions for SSC CHSL PDF

Free Mock Test for SSC CHSL 

Question 1: The average revenues of 13 consecutive years of a company is Rs 78 lakhs. If the average of first 7 years is Rs 73 lakhs and that of last 7 years is Rs 85 lakhs, what is the revenue for the 7th year?

a) Rs 94 lakhs
b) Rs 90 lakhs
c) Rs 88 lakhs
d) Rs 92 lakhs

Question 2: If 51.97 -(81.18 -x ) -59.39 = 5.268, then value of x will be

a) 24.912
b) 68.492
c) 93.868
d) 197.808

Question 3: The average revenues of 7 consecutive years of a company is Rs 79 lakhs. If the average of first 4 years is Rs 74 lakhs and that of last 4 years is Rs 86 lakhs, what is the revenue for the 4th year?

a) Rs 87 lakhs
b) Rs 89 lakhs
c) Rs 85 lakhs
d) Rs 83 lakhs

Question 4: The average revenues of 11 consecutive years of a company is Rs 69 lakhs. If the average of first 6 years is Rs 64 lakhs and that of last 6 years is Rs 76 lakhs, what is the revenue for the 6th year?

a) Rs 83 lakhs
b) Rs 79 lakhs
c) Rs 77 lakhs
d) Rs 81 lakhs

Question 5: The average revenues of 7 consecutive years of a company is Rs 75 lakhs. If the average of first 4 years is Rs 70 lakhs and that of last 4 years is Rs 82 lakhs, what will be the revenue for the 4th year.

a) Rs 85 lakhs
b) Rs 83 lakhs
c) Rs 81 lakhs
d) Rs 79 lakhs

Online GK tests for SSC CHSL 2018

Question 6: What should be added to 8(3x-4y) to obtain 18x-18y?

a) 6x – 14y
b) 14y + 6x
c) 14y- 6x
d) 6xy

Question 7: In a class of 66 students there are 33 girls. The average weight of these girls is 61 Kg and average weight of the full class is 66 kgs. What is the average weight of the boys of the class?

a) 72
b) 73
c) 69
d) 71

Question 8: If 9x – 6(3 – x) = 12, then the value of x is

a) 2
b) 4
c) 6
d) 9

Question 9: The value of x for which the expressions 5x + 3 and 7x – 3 become equal is

a) 3
b) -1
c) -4
d) 2

Question 10: Daily ticket of a local train costs Rs 140 and Monthly Pass costs Rs 3276. If Mohan buys the Monthly Pass and travels for 30 days in a month then what amount does he save?

a) 18 percent
b) 16 percent
c) 15 percent
d) 22 percent

Download SSC CHSL Syllabus PDF

SSC CHSL Maths questions with Solutions (1 to 10):

1) Answer (D)

Total revenues of 13 years of the company = $$78 \times 13$$ = Rs. 1014 lakhsTotal revenue of first 7 years = $$73 \times 7$$ = Rs. 511 lakhs
Total revenue of last 7 years = $$85 \times 7$$ = Rs. 595 lakhs
$$\therefore$$ Revenue of 7th year = (511 + 595) – 1014 = 1106 – 1014
= Rs. 92 lakhs
=> Ans – (D)

2) Answer (C)

Expression : 51.97 -(81.18 ­-x ) ­-59.39 = 5.268
=> 51.97 – 81.18 + x = 5.268 + 59.39
=> -29.21 + x = 64.658
=> x = 64.658 + 29.21
=> x = 93.868
=> Ans – (C)

3) Answer (A)

Total revenues of 7 years of the company = $$79 \times 7$$ = Rs. 553 lakhs
Total revenue of first 4 years = $$74 \times 4$$ = Rs. 296 lakhs
Total revenue of last 4 years = $$86 \times 4$$ = Rs. 344 lakhs
$$\therefore$$ Revenue of 4th year = (296 + 344) – 553 = 640 – 553
= Rs. 87 lakhs
=> Ans – (A)

4) Answer (D)

Total revenues of 11 years of the company = $$69 \times 11$$ = Rs. 759 lakhs
Total revenue of first 6 years = $$64 \times 6$$ = Rs. 384 lakhs
Total revenue of last 6 years = $$76 \times 6$$ = Rs. 456 lakhs
$$\therefore$$ Revenue of 6th year = (384 + 456) – 759 = 840 – 759
= Rs. 81 lakhs
=> Ans – (D)

5) Answer (B)

Total revenues of 7 years of the company = $$75 \times 7$$ = Rs. 525 lakhs
Total revenue of first 4 years = $$70 \times 4$$ = Rs. 280 lakhs
Total revenue of last 4 years = $$82 \times 4$$ = Rs. 328 lakhs
$$\therefore$$ Revenue of 4th year = (280 + 328) – 525 = 608 – 525
= Rs. 83 lakhs
=> Ans – (B)

6) Answer (C)

Let $$m$$ should be added to 8(3x­-4y) to obtain 18x-18y
=> $$(m) + [8(3x-4y)] = 18x-18y$$
=> $$m + 24x-32y=18x-18y$$
=> $$m = (32y-18y)+(18x-24x)$$
=> $$m=14y-6x$$
=> Ans – (C)

7) Answer (D)

Total number of students = 66 and number of girls = 33
=> Number of boys in class = 66 – 33 = 33
Average weight of girls = 61 kg
=> Total weight of girls = $$61 \times 33 = 2013$$ kg
Similarly, total weight of full class = $$66 \times 66 = 4356$$ kg
=> Total weight of boys = 4356 – 2013 = 2343 kg
$$\therefore$$ Average weight of boys = $$\frac{2343}{33} = 71$$ kg
=> Ans – (D)

8) Answer (A)

Expression : 9x – 6(3 – x) = 12
=> $$9x – 18 + 6x = 12$$
=> $$15x = 12 + 18 = 30$$
=> $$x = \frac{30}{15} = 2$$
=> Ans – (A)

9) Answer (A)

Expressions : 5x + 3 and 7x – 3
=> $$5x + 3 = 7x – 3$$
=> $$7x – 5x = 3 + 3$$
=> $$2x = 6$$
=> $$x = \frac{6}{2} = 3$$
=> Ans – (A)

10) Answer (D)

Train ticket cost for 1 day = Rs. 140
=> Cost for 30 days = 30 $$\times$$ 140 = Rs. 4200
Cost of monthly pass = Rs. 3276
=> Money saved = 4200 – 3276 = Rs. 924
$$\therefore$$ Required % = $$\frac{924}{4200} \times 100$$
= $$\frac{924}{42} = 22\%$$
=> Ans – (D)

Hope this SSC CHSL Maths questions PDF is very useful to get good understanding of the questions that can be asked in the upcoming exam.

Download GK and Current Affairs PDF for SSC CHSL

Free Online GK Tests for SSC CHSL

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here