SNAP Fill in the Blanks Questions PDF

0
759
Fill in the blank Questions
Fill in the blank Questions

SNAP Fill in the Blanks Questions PDF

Here you can download a free Fill in the Blanks questions PDF with answers for SNAP 2022 by Cracku. These questions will help you to practice and solve the Fill in the Blanks questions in the SNAP exam. Utilize this PDF practice set, which is one of the best sources for practising and includes detailed answers.

Download Fill in the Blanks Questions for SNAP

Enroll to SNAP 2022 Crash Course

Instructions

Each sentence below has two blanks. each blank indicating that something has been omitted. Choose the words that best fit the meaning of the sentence as a whole.

Question 1: The actress is …………. that she will be spending her birthday with her husband and other………….. of the family.

a) ecstatic, elements

b) abject, sources

c) confused, people

d) mundane, partners

e) thrilled, members

1) Answer (E)

Solution:

We can use the term “members” to refer to the individuals that make up a family. None of the other words fit the second blank. The word “thrilled” fits perfectly in the first blank and indicates that the actress is happy to be able to spend her birthday with her husband. Hence, option E.

Instructions

In each of these questions two sentence I and II are given Each sentence has blank in it Five words a:,b:,c:,d: and e: are suggested Out of these only one fits at both the places in the context of each sentence Number of that word is the answer.

Question 2: I.He would always do……..was told by his superiors.
II.He appeared on stage. ……….a narrator of the drama.

a) as

b) what

c) about

d) whatever

e) always

2) Answer (A)

Solution:

Here, the preposition which suits both the context well is ‘as’.
Therefore, the correct option is option A.
Question 3: I.They left………after breakfast.
II.It is difficult to find a………person for this job.

a) right

b) immediately

c) suitable

d) best

e) soon

3) Answer (A)

Solution:

Here, the correct word which matches the context of both the sentence is ‘right’.
In first sentence, it means immediately.
In the second sentence, it means appropriate.
Therefore, the correct option is option A.

Question 4: I.Heavy snow did…………the rescue efforts.
II.The food was kept in a………….

a) delay

b) bundle

c) basket

d) hamper

e) holder

4) Answer (D)

Solution:

Here, the word which suits both the context is ‘hamper’.
In the first senetnce, it mean create hurddle or obstruct. In the second sentence it is used to mean ‘basket’.
Therefore, correct option is option D.
Question 5: I.It is hard to believe the…………of operations involved in this activity.
II.The map is drawn to a………… of 1 inch to 50 km.

a) magnitude

b) size

c) scale

d) proportion

e) significance

5) Answer (C)

Solution:

Here, ‘scale’ matches the context of both the statements.
In the first sentence it means magnitude while in the second sentence it is used to mean proportion.
Therefore, th ecorrect option is option C.
Question 6: I.He is……………..with whatever little he has.
II.They kept the………..of the communication a secret.

a) happy

b) matter

c) gist

d) content

e) sense

Download SNAP Previous Papers

6) Answer (D)

Solution:

The correct word which matches the context of both the statement is ‘content’.
In the first statement, it is used to mean satisfied.
In the second statement, it means contituent or component.
Therefore, the correct option is option D.
Instructions

Pick out the most effective word from the given words to fill in the blank in each sentence to make the sentence meaningfully complete.

Question 7: They work hard not because of the __ , but because of their inner urge.

a) desire

b) drive

c) energy

d) incentive

e) motivation

7) Answer (A)

Solution:

Inner urge is same as internal motivation. Hence motivation can be ruled out. The use of ‘but’ implies that the word in the blank should be contrasting to inner urge. Hence ‘desire’ is correct for the given blank.
So the correct answer is option A

Instructions

In each of the following sentences there are two blanks spaces. Below each sentence there are five pairs of words denoted by ‘’letters;; (A), (B), (C), (D) and (E). Find out which pairs of words can be filled up in the blanks in the sentence in the same sequence to make the sentence grammatically correct and meaningful complete.

Question 8: By ….. of their athletic activities, a few sportsmen are able to escape the pressures that living in …. can create

a) knowledge, affluence

b) way, prosperity

c) order, vicinity

d) virtue, poverty

e) contrast, adversity

8) Answer (D)

Solution:

The word in the second blank should be a synonym of ‘poverty’. The only words that are applicable are ‘poverty’ and ‘adversity’. The word ‘contrast’ cannot be used in the first blank. On the other hand, ‘virtue’ is a perfect fit. Option d) is the correct answer.

Question 9: Because the ……. leading to cancellation of fight were murky, the Minister appointed a Commission to …… and report the matter

a) staff members, undertake

b) decisions, decide

c) facts, underplay

d) events, camouflage

e) circumstances, investigate

9) Answer (E)

Solution:

The most suitable word in the second blank is ‘investigate’. Also, the word ‘circumstances’ fits well in the first blank. So, option e) is the correct answer.

Question 10: Doctors and lawyers ….. that advertising will certainly ….. their profession adversely.

a) trust, damage

b) believe, affect

c) contemplate, boost

d) argue, effect

e) plead, escalate

10) Answer (B)

Solution:

The words that are applicable in the first blank are ‘believe’ and ‘argue’. ‘Affect’ is a verb and ‘effect’ is a noun. So, the word in the second blank should be ‘affect’. Option b) is the correct answer.

Take  SNAP mock tests here

Enrol to 10 SNAP Latest Mocks For Just Rs. 499

Question 11: Most people are too …. in their own lives to ….. much about the agonies of others.

a) absorbed, care

b) concerned, think

c) indulged, eradicate

d) involved, console

e) entangling, worry

11) Answer (A)

Solution:

Because of the use of the word ‘in’ after the first blank, the only words that are applicable in the first blank are ‘absorbed’, ‘indulged’ and ‘involved’. However, the only word that makes sense in the second blank is ‘care’. Option a) is the correct answer.

Instructions

in each of the following sentences there are two blank spaces. Below each sentence there are five pair of words denoted by numbers A, B, C, D and E. Find out which pair of words can be filled up in the blanks in the sentence in the same sequence to make the sentence meaningfully complete.

Question 12: The criterion for ….. a player should be his recent performance; but unfortunately, the journalists are …… to be carried away by earlier away by earlier successes.

a) condemning …..satisfying

b) judging ……. prone

c) revealing …….. reluctant

d) eager ….. acclaiming

e) criticising ……. clean

12) Answer (B)

Solution:

The words ‘judging’ and ‘prone’ are the best fits in blanks 1 and 2 respectively.

Criteria are used for judging a player and the meaning of ‘prone’ is ‘likely’.

Option b) is the correct answer.

Question 13: He objected to the proposal because it was founded on a ……….. principle and also was ……… at times.

a) faulty ………..desirable

b) imperative ……….. reasonable

c) wrong ……… inconvenient

d) sound ……… acceptable

e) unconforming ……… deplorable

13) Answer (C)

Solution:

From the options, the only words that can come in the second blank are ‘inconvenient’ and ‘deplorable’. However, between ‘wrong’ and ‘unconforming’, ‘wrong’ is a better fit in the first blank. So, option c) is the correct answer.

Instructions

Each question below has two blanks each blank indicating that something has been omitted Choose the set of words for each blank that best fits the meaning of the sentence as a whole.

Question 14: According to the language experts children should begin talking in their mother tongue rather than foreign language which can _____affect their comprehension abilities leading to serious language based_____later in their lives.

a) significantly,abilities

b) appropriately,achievements

c) severely,advantages

d) adversely,problems

e) positively,issues

14) Answer (D)

Solution:

The correct choice of the words will be ‘adversely’ and ‘problems’. Adversely means negatively.
The sentence would read as:
According to the language experts children should begin talking in their mother tongue rather than foreign language which can adversely affect their comprehension abilities leading to serious language based problems later in their lives.
Hence, option D is correct.

Question 15: Norway has stolen a march over other developed countries by ________that it would reduce 40% of its greenhouse gas emissions by 2020 and ______carbon neutral by 2030.

a) allowing,turn

b) posing,grew

c) estimating,exist

d) perceiving,arising

e) declaring,become

15) Answer (E)

Solution:

In the given context, the words ‘declaring’ and ‘become’ most closely match the context than other words.
The statement would read as,
Norway has stolen a march over other developed countries by declaring that it would reduce 40% of its greenhouse gas emissions by 2020 and becoming carbon neutral by 2030.

Question 16: The National Knowledge Commission has said that India will have to bring _____in education if it has to emerge as the most ______workforce of the world.

a) changes,biggest

b) reforms,talented

c) alleviation,skillful

d) quality,brighter

e) outcomes,demanded

16) Answer (B)

Solution:

The words ‘reforms’ and ‘talented’ match the context of the sentence. Reforms are mostly used in context of system. Eg: Reforms in beureaucratic system.
Here, the statement would read as:
The National Knowledge Commission has said that India will have to bring reforms in education if it has to emerge as the most talented workforce of the world.

Question 17: According to a recent survey sales figures of high end cars have seen an _______ growth in the past year which shows that Indian consumers have______the impact of recession.

a) unprecedented, negated

b) unbelievable,suffered

c) unusual, worsened

d) insignificant, endured

e) adequate, proven

17) Answer (A)

Solution:

Only ‘unprecedented’ and ‘negated’ is the correct combination of the words which matches the crrect context of the sentence.
The statement would read as:
According to a recent survey sales figures of high end cars have seen an unprecedented growth in the past year which shows that Indian consumers have negated the impact of recession.
Option A is correct.

Question 18: A controversial plan to build an immense dam in Brazil’s rainforest was stalled when it _______a formidable bloc of________in ecologists and indigenous tribes alike

a) resulted, hostilities

b) gained,supporters

c) attracted,opponents

d) lead, protesters

e) drew, proponents

18) Answer (E)

Solution:

The correct usage in the blanks will be words ‘drew’ and ‘proponents’. Eg. Agitation draws proponents.
The statement would read as: A controversial plan to build an immense dam in Brazil’s rainforest was stalled when it drew a formidable bloc of proponents in ecologists and indigenous tribes alike.
Option E is correct.

Instructions

Which of the phrases (a) (b) (c) (d) given below each statement should be placed in the blank space provided so as to make a meaningful and grammatically correct sentence? If none of the sentence is appropriate marks (e) as the answer.

Question 19: While the environment friendly nuclear energy could make a large addition to the energy resoures______

a) experts have a lot of expectations from this cleaner method of producing energy

b) the government is determined to extract maximum out of this technology in the near future

c) international lobby has been pressurising the developing nations to shift their energy production

d) the problem of locating adequate numbers of uranium reserves to run the reactors is yet to be sorted out

e) None of these

19) Answer (D)

Solution:

Here while is used as a conjunction meaning whereas(indicating contrast).So, the conclusion should be in contrast with the preceding phrase.Options Aand B are positive in nature .So they cant conclude.C is stressing on international lobbying but not speaking about energy .D states a contrasting statement and is clearly speaking about energy.Hence,D is correct

Question 20: Although information technology has entered the homes offices and hearts of many citizens of India,______

a) India provides the highest number of IT experts to the world every year

b) many people in rural areas still remain ignorant of its immense benefits

c) government has done its best by funding research in this field appropriately

d) the face of communication in the years to come would change completely from the bygone years

e) None of these

20) Answer (B)

Solution:

Although is a negative conjunction meaning in spite of the fact that and even though. It can be used to show limitations, differences, and contrasts in situations. It’s similar to “even though” and “though.” so,as the 1st sentence is positive,2nd one should be negative.A,C,D can be eliminated as THEY have positive tone . B is correct as it gives a meaning that Information Technology reached many citizens but couldn’t reach rural areas.

Take SNAP Mock Tests

Enroll to CAT 2022 course

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here