Reasoning Questions For SSC MTS PDF

0
760
reasoning questions for ssc mts pdf
reasoning questions for ssc mts pdf

Reasoning Questions For SSC MTS PDF

Download Top-20 SSC MTS Reasoning Questions PDF. Reasoning questions based on asked questions in previous year exam papers very important for the SSC MTS exam.

Download Reasoning Questions For SSC MTS PDF

Take a free mock test for SSC MTS

SSC MTS Previous Papers (Download PDF)

Question 1: If 6 # 8 = 10 and 5 # 12 = 13, then 9 # 40 = ?

a) 47

b) 63

c) 41

d) 53

Question 2: If “A” denotes “added to”, “B” denotes “subtracted from”, “C” denotes “multiplied by” and “D” denotes “divided by” then which of the following equation is true ?

a) 12 A 6 B 3 C 4 D 3 = 14

b) 13 B 6 D 3 C 2 A 5 = 12

c) 72 D 18 C 14 B 68 A 10 = – 4

d) 68 D 4 A 6 B 3 C 8 = 0

Question 3: If ” @”denotes “added to”, “#” denotes “multiplied by”, $”\circledR”$ denotes “divided by” and “%” denotes “subtracted from”, then which of the following equation is true?

a) $8@8\circledR$8#8%8=9

b) 42%26$\circledR$13#2@8=46

c) 19%84$\circledR$4@3#4=12

d) 31%4$\circledR$2#19@3=4

Question 4: In a certain code language, “CONGO” is written as “RZPRD” and “TREAT” is written as “ UQGWX”. How is “PHONE” written in that code language ?

a) JNQIJ

b) KMQHK

c) MKQKH

d) LLPIL

Question 5: In a certain code language, “RESTED” is written as “SDTSFC”. How is “BANNED” written in that code language ?

a) CZOMFC

b) ABMODE

c) CZOODE

d) ABMMFC

SSC MTS Previous Papers PDF

Take a free mock test for SSC MTS

Question 6: In the following question, select the word which connot be formed using the letters of the given word.
ENCOURAGING

a) GRAIN

b) RAGING

c) GAUGE

d) ENCOURAGE

Question 7: If ‘P 3 Q’ means ‘Q is daughter of P’, ‘P 5 Q’ means ‘Q is son of P’, ‘P 7 Q’ means ‘P is sister Q’, ‘P 9 Q’ means ‘P is brother of Q’. Which of the following Expression indicates A is nephew of D ?

a) B 9 D 5 C 5 A

b) B 7 D 9 C 5 A

c) B 7 D 7 C 3 A

d) B 7 D 9 C 3 A

Question 8: In a row of people, there are 12 people before Q. There are 4 people between P and Q. There are 15 people between Q and S. If there are 8 people between S and R, then how many minimum people are there in the row ?

a) 29

b) 32

c) 36

d) 37

Question 9: In a row of cars, red car is 14th from left and 23rd from right. How many cars are there in the row ?

a) 36

b) 37

c) 35

d) 34

Question 10: A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series:
B, E, I, S, K, ?

a) W

b) X

c) U

d) V

SSC Study Material (18000 Solved Questions)

General Science Notes for SSC Exams

Question 11: A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series.
B, G, N, W, ?

a) I

b) G

c) J

d) H

Question 12: Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary:
1. Habit
2. Habitat
3. Handle
4. Hammer
5. Harvest

a) 21453

b) 12435

c) 21435

d) 14253

Question 13: Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary:
1. Reputation
2. Reptile
3. Republic
4. Replicate
5. Repository

a) 42531

b) 43251

c) 45312

d) 45231

Question 14: In the following question, select the odd number-pair from the alternatives:

a) 8-72

b) 6-42

c) 12-156

d) 4-12

Question 15: In the following question, select the odd number-pair from the given alternatives:

a) 15-45

b) 9-29

c) 31-93

d) 41-123

Question 16: In the following question, select the odd letters from the given alternatives

a) AEI

b) IMQ

c) EIL

d) MQU

Question 17: In the following question, select the odd letters from the given alternatives:

a) GEF

b) MLK

c) IKJ

d) VWY

Question 18: In the following question, select the odd word pari from the given alternatives:

a) Wheat – Rabi

b) Rice – Rabi

c) Maize – Kharif

d) Barley – Rabi

Question 19: In the following question, select the odd word pair from the given alternatives:

a) Speaker – Sound

b) Bulb – Light

c) Fire – Heat

d) Earth – Land

Question 20: In the following question, select the related number from the given alternatives:
36 : 27 :: 196 : ?

a) 257

b) 89

c) 173

d) 343

200+ SSC Important Practice Sets

General Knowledge Q&A for Competitive Exams (Download PDF)

Answers & Solutions:

1) Answer (C)

The pattern followed is : $a$ # $b=c$ $\equiv a^2+b^2=c^2$

Eg :- $(6)^2+(8)^2=36+64=100=(10)^2$

and $(5)^2+(12)^2=25+144=169=(13)^2$

Similarly, $(9)^2+(40)^2=81+1600=1681=(41)^2$

=> Ans – (C)

2) Answer (A)

(A) : 12 A 6 B 3 C 4 D 3 = 14

$\equiv12+6-3\times4\div3=14$

L.H.S. = $12+6-(\frac{3\times4}{3})$

= $18-4=14=$ R.H.S.

=> Ans – (A)

3) Answer (B)

(A) : $8@8\circledR$8#8%8=9

$\equiv8+8\div8\times8-8$

L.H.S. = $8+8-8=8\neq$ R.H.S.

(B) : 42%26$\circledR$13#2@8=46

$\equiv42-26\div13\times2+8$

L.H.S. = $42-4+8=46=$ R.H.S.

=> Ans – (B)

4) Answer (B)

“CONGO” is written as “RZPRD” and “TREAT” is written as “ UQGWX”

The pattern followed is :

Similarly, for PHONE : KMQHK

=> Ans – (B)

5) Answer (A)

Expression : “RESTED” is written as “SDTSFC”

The pattern followed is :

Similarly, for BANNED : CZOMFC

=> Ans – (A)

6) Answer (D)

The word ENCOURAGING does not contain any ‘E’, thus the term Encourage cannot be formed.

=> Ans – (D)

7) Answer (B)

(A) : B 9 D 5 C 5 A

B is brother of D and D is son of C.

Also, C is son of A, => A is either grandfather or grandmother of D.

(B) : B 7 D 9 C 5 A

B is sister of D and D is brother of C.

Also, A is son of C, => A is nephew of D.

=> Ans – (B)

8) Answer (A)

There are 12 people before Q, => Let us assume Q is at 13th position from left end.

There are 15 people between Q and S, => S is at 29th position.

There are 4 people between P and Q, => P can be either at 8th or 18th position from left.

There are 8 people between S and R, => R is at 20th position.

Thus, there are minimum of 29 people in the row.

=> Ans – (A)

9) Answer (A)

Red car is 14th from left and 23rd from right

=> Total number of cars = $(14+23)-1=36$

=> Ans – (A)

10) Answer (A)

The letters corresponding to the above series are : B(2), E(5), I(9), S(19), K(11 or 37)

2 $\times2+1=5$

5 $\times2-1=9$

9 $\times2+1=19$

19 $\times2-1=37$ (or 11)

11 $\times2+1=23\equiv W$

=> Ans – (A)

11) Answer (D)

Consecutive odd numbers are added.

B (+5) = G (+7) = N (+9) = W (+11) = H

=> Ans – (D)

12) Answer (B)

As per the order of dictionary,

= Habit -> Habitat -> Hammer -> Handle -> Harvest

$\equiv$ 12435

=> Ans – (B)

13) Answer (D)

As per the order of dictionary,

= Replicate -> Repository -> Reptile -> Republic -> Reputation

$\equiv$ 45231

=> Ans – (D)

14) Answer (D)

The numbers are of the form : $n^2+n$

(A) : $(8)^2+8=72$

(B) : $(6)^2+6=42$

(C) : $(12)^2+12=156$

(D) : $(4)^2+4=20\neq12$

=> Ans – (D)

15) Answer (B)

If we divide the second number by first number, quotient is 3.

(A) : $\frac{45}{15}=3$

(B) : $\frac{29}{9}=3.22$

(C) : $\frac{93}{31}=3$

(D) : $\frac{123}{41}=3$

=> Ans – (B)

16) Answer (C)

(A) : A (+4) = E (+4) = I

(B) : I (+4) = M (+4) = Q

(C) : E (+4) = I (+3) = L

(D) : M (+4) = Q (+4) = U

=> Ans – (C)

17) Answer (D)

In the first three options, the given combinations are groups of consecutive letters from English alphabetical series, i.e. (EFG), (KLM), (IJK), hence VWY is the odd one.

=> Ans – (D)

18) Answer (B)

First is the type of second, Wheat and barley are rabi crops, while rice and maize are kharif crops, hence Rice – Rabi is the odd one.

=> Ans – (B)

19) Answer (D)

First is the source of second, sound comes from speaker, light from a bulb and fire provides heat, hence Earth – Land is the odd one.

=> Ans – (D)

20) Answer (D)

Expression = 36 : 27 :: 196 : ?

The pattern followed is = $(n)^2:(\frac{n}{2})^3$

Eg :- $(6)^2:(\frac{6}{2})^3=36:27$

Similarly, $(14)^2=196$

=> $(\frac{14}{2})^3=(7)^3=343$

=> Ans – (D)

SSC MTS Previous Papers PDF

SSC MTS Free Preparation App

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here