National Parks and Wildlife Sanctuaries (Geography) for SSC MTS

0
93
National Parks and Wildlife Sanctuaries Questions

National Parks and Wildlife Sanctuaries (Geography) for SSC MTS

Here you can download the National Parks and Wildlife Sanctuaries Questions for SSC MTS PDF with solutions by Cracku. These are the most important National Park and Wildlife Sanctuaries questions PDF prepared by various sources also based on previous year’s papers. Utilize this PDF for National Parks and Wildlife Sanctuaries for SSC MTS preparation. You can find a list of the most important Current Affairs questions in this PDF, which will help you to test yourself and practice. So you can click on the below link to download the PDF for reference and do more practice.

Download National Parks and Wildlife Sanctuaries (Geography) for SSC MTS

Enroll to 15 SSC MTS 2022 Mocks At Just Rs. 149

Question 1: Lawalong wildlife sanctuary is in which of the following states?

a) Chhattisgarh

b) Maharashtra

c) Jharkhand

d) Uttarakhand

1) Answer (C)

Solution:

Lawalong wildlife sanctuary is in Jharkhand.
Hence, option c is the correct answer.

Question 2: Which of the following national parks is not in Himachal Pradesh?

a) Inderkilla National Park

b) Pin Valley National Park

c) Kalesar National Park

d) Khirganga National Park

2) Answer (C)

Solution:

Kalesar National Park is not in Himachal pradesh. It is in Haryana.
Hence, option c is the correct answer.

Question 3: Kuno Wildlife Sanctuary is located in which of the following states?

a) West Bengal

b) Uttarakhand

c) Madhya Pradesh

d) Chhattisgarh

3) Answer (C)

Solution:

Kuno Wildlife Sanctuary is located in Madhya Pradesh.
Hence, option c is the correct answer.

Question 4: Askot Musk Deer Sanctuary is located in which of the following states?

a) West Bengal

b) Uttarakhand

c) Odisha

d) Madhya Pradesh

e) Maharashtra

4) Answer (B)

Solution:

Askot Musk Deer Sanctuary is located in Uttarakhand.
Hence, option b is the correct answer.

Question 5: Jawahar Sagar wildlife sanctuary is located in which of the following states?

a) Maharashtra

b) West Bengal

c) Madhya Pradesh

d) Rajasthan

e) Himachal Pradesh

5) Answer (D)

Solution:

Jawahar Sagar wildlife sanctuary is located in Rajasthan.
Hence, option d is the correct answer.

Take a free SSC MTS Tier-1 mock test

Download SSC CGL Tier-1 Previous Papers PDF

Question 6: Match the following national parks with their respective states where these are located.
National park                               State
(i) Sariska National Park           (a) Assam
(ii) Panna National Park            (b) Himachal Pradesh
(iii) Nameri National Park          (c) Rajasthan
(iv) Khirganga National Park     (d) Karnataka
(v) Nagarhole National Park      (e) Madhya Pradesh

a) (i)-(e), (ii)-(a), (iii)-(c), (iv)-(b), (v)-(d)

b) (i)-(e), (ii)-(c), (iii)-(a), (iv)-(b), (v)-(d)

c) (i)-(c), (ii)-(e), (iii)-(a), (iv)-(b), (v)-(d)

d) (i)-(d), (ii)-(a), (iii)-(e), (iv)-(b), (v)-(c)

e) (i)-(c), (ii)-(a), (iii)-(e), (iv)-(b), (v)-(d)

6) Answer (C)

Solution:

Sariska National Park – Rajasthan
Panna National Park – Madhya Pradesh
Nameri National Park – Assam
Khirganga National Park – Himachal Pradesh
Nagarhole National Park – Karnataka
Hence, option c is the correct answer.

Question 7: Bhairamgarh wildlife Sanctuary is located in which of the following states?

a) Rajasthan

b) West Bengal

c) Uttar Pradesh

d) Chhattisgarh

e) Maharashtra

7) Answer (D)

Solution:

Bhairamgarh wildlife Sanctuary is located in Chhattisgarh.
Hence, option d is the correct answer.

Question 8: Malabar Wildlife Sanctuary is located in which of the following states?

a) Tamil Nadu

b) Andhra Pradesh

c) Kerala

d) West Bengal

e) Karnataka

8) Answer (C)

Solution:

Malabar Wildlife Sanctuary is located in Kerala.
Hence, option c is the correct answer.

Question 9: Abohar Wildlife Sanctuary is located in which of the following indian states?

a) Haryana

b) West Bengal

c) Punjab

d) Himachal Pradesh

e) Madhya Pradesh

9) Answer (C)

Solution:

Abohar Wildlife Sanctuary is located in Punjab.
Hence, option c is the correct answer.

Question 10: Buxa National Park is located in which of the following states?

a) Assam

b) Uttar Pradesh

c) Tripura

d) West Bengal

e) Madhya Pradesh

10) Answer (D)

Solution:

Buxa National Park is located in West Bengal.
Hence, option d is the correct answer.

Question 11: Chandoli national park is located in which of the following states?

a) Madhya Pradesh

b) Rajasthan

c) Maharashtra

d) Chhattisgarh

e) Uttar Pradesh

11) Answer (C)

Solution:

Chandoli national park is located in Maharashtra.
Hence, option c is the correct answer.

Question 12: Mount Abu Wildlife Sanctuary is in which of the following states?

a) Assam

b) Rajasthan

c) Madhya Pradesh

d) Maharashtra

e) Kerala

12) Answer (B)

Solution:

Mount Abu Wildlife Sanctuary is in Rajasthan.

Question 13: Kanger Ghati National Park is located in which of the following states?

a) Chhattisgarh

b) Odisha

c) Madhya Pradesh

d) Jharkhand

e) West Bengal

13) Answer (A)

Solution:

Kanger Ghati National Park is located in Chhattisgarh.
Hence, option a is the correct answer.

Question 14: Tadoba Andhari Tiger Reserve is in which of the following states?

a) Assam

b) Uttar Pradesh

c) Maharashtra

d) Madhya Pradesh

e) Karnataka

14) Answer (C)

Solution:

Tadoba Andhari Tiger Reserve is in Maharashtra.

Question 15: Bandhavgarh National Park is in which state?

a) Karnataka

b) Assam

c) Uttarakhand

d) Maharashtra

e) Madhya Pradesh

15) Answer (E)

Solution:

Bandhavgarh National Park is in Madhya Pradesh.


Question 16: Match the name of the tiger reserves with the states in which these are located.
Name of the tiger reserve                         State
(a)Mudumalai Tiger Reserve                    (i) Madhya Pradesh
(b)Valmiki Tiger Reserve                          (ii) Uttar Pradesh
(c) Satpura Tiger Reserve                        (iii) Bihar
(d) Dudhwa Tiger Reserve                       (iv) Karnataka
(e) Bandipur Tiger Reserve                      (v) Tamil Nadu

a) (a)-(iv), (b)-(i), (c)-(ii), (d)-(iii), (e)-(v)

b) (a)-(iv), (b)-(i), (c)-(iii), (d)-(ii), (e)-(v)

c) (a)-(v), (b)-(i), (c)-(iii), (d)-(ii), (e)-(iv)

d) (a)-(v), (b)-(iii), (c)-(i), (d)-(ii), (e)-(iv)

16) Answer (D)

Solution:

Mudumalai Tiger Reserve ⇒ Tamil Nadu
Valmiki Tiger Reserve ⇒ Bihar
Satpura Tiger Reserve ⇒ Madhya Pradesh
Dudhwa Tiger Reserve ⇒ Uttar Pradesh
Bandipur Tiger Reserve ⇒ Karnataka
Hence, option d is the correct answer.

Question 17: Kaziranga National Park is located in which of the following states?

a) Maharashtra

b) Assam

c) West Bengal

d) Madhya Pradesh

e) Odisha

17) Answer (B)

Solution:

Kaziranga National Park is located in Assam.
Hence, option b is the correct answer.

Question 18: Parambikulam Tiger Reserve is located in which of the following states?

a) Telangana

b) Kerala

c) Tamil Nadu

d) Karnataka

e) West Bengal

18) Answer (B)

Solution:

Parambikulam Tiger Reserve is located in Kerala.
Hence, option b is the correct answer.

Question 19: Ramgarh Vishdhari Wildlife Sanctuary is located in which of the following states?

a) Uttar Pradesh

b) Maharashtra

c) Himachal Pradesh

d) Rajasthan

e) Madhya Pradesh

19) Answer (D)

Solution:

Ramgarh Vishdhari Wildlife Sanctuary is located in Rajasthan.
Hence, option d is the correct answer.

Question 20: ‘Dehing Patkai National Park’ is located in which of the following states?

a) Assam

b) Madhya Pradesh

c) West Bengal

d) Uttarakhand

e) Himachal Pradesh

20) Answer (A)

Solution:

‘Dehing Patkai National Park’ is located in Assam.
Hence, option a is the correct answer.

Download SSC Preparation App

Enroll to 15 SSC MTS 2022 Mocks At Just Rs. 149

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here