SSC MTS Current Affairs Questions PDF [Most Important]

0
77
Current Affairs Questions

Current Affairs Questions for SSC MTS

Here you can download the Current Affairs Questions for SSC MTS PDF with solutions by Cracku. These are the most important Current Affairs questions PDF prepared by various sources also based on previous year’s papers. Utilize this PDF for Current Affairs for SSC MTS preparation. You can find a list of the most important Current Affairs questions in this PDF, which will help you to test yourself and practice. So you can click on the below link to download the PDF for reference and do more practice.

Download Current Affairs Questions for SSC MTS

Enroll to 15 SSC MTS 2022 Mocks At Just Rs. 149

Question 1: J.D.Rymbai passed away recently. He was the former Chief Minister of which of the following states?

a) Tripura

b) Meghalaya

c) Assam

d) Mizoram

1) Answer (B)

Solution:

J.D.Rymbai passed away recently. He was the former chief minister of Meghalaya.
Hence, option b is the correct answer.

Question 2: Quad summit 2022 was held in ____________.

a) Fukuoka, Japan

b) Hiroshima, Japan

c) Kyoto, Japan

d) Tokyo, Japan

2) Answer (D)

Solution:

Quad summit 2022 was held in Tokyo, Japan. It happens among four nations India, Japan, the US, and Australia.
Hence, option d is the correct answer.

Question 3: Which of the following became the first Indian state to develop Migration Tracking System?

a) Karnataka

b) Maharashtra

c) West Bengal

d) Bihar

3) Answer (B)

Solution:

Maharashtra became the first Indian state to develop Migration Tracking System.
Hence, option b is the correct answer.

Question 4: Which of the following information is true about ‘Vinai Kumar Saxena’?
(i) He has become the 22nd Lieutenant Governor of Delhi.
(ii) He was the chairman of Khadi and Village Industries Commission.

a) Only (i)

b) Only (ii)

c) Both (i) and (ii)

d) Neither (i) nor (ii)

4) Answer (C)

Solution:

Both of the given statements are true about ‘Vinai Kumar Saxena’.
Hence, option c is the correct answer.

Question 5: Who became the 31st prime minister of Australia recently?

a) Scott Morrison

b) Richard Marles

c) Simon Birmingham

d) Anthony Albanese

5) Answer (D)

Solution:

Anthony Albanese became the 31st prime minister of Australia recently.
Hence, option d is the correct answer.

Take a free SSC MTS Tier-1 mock test

Download SSC CGL Tier-1 Previous Papers PDF

Question 6: ‘Sambhav’ portal for the disposal of public grievances related to energy was launched by which of the following state governments?

a) Rajasthan

b) Uttar Pradesh

c) Uttarakhand

d) Madhya Pradesh

6) Answer (B)

Solution:

‘Sambhav’ portal for the disposal of public grievances related to energy was launched by Uttar Pradesh. The full form of Sambhav is Systemic Administration Mechanism for Bringing Happiness and Value.
Hence, option b is the correct answer.

Question 7: The SMILE scheme was launched by the Ministry of Social Justice and Empowerment. What does ‘M’ stands for in ‘SMILE’?

a) Maximized

b) Measured

c) Marginalised

d) Managed

7) Answer (C)

Solution:

SMILE – Support for Marginalised Individuals for Livelihood and Enterprise.
Hence, option c is the correct answer.

Question 8: World’s most powerful nuclear capable intercontinental ballistic missile was test fired by which of the following countreis?

a) China

b) USA

c) India

d) Russia

8) Answer (D)

Solution:

World’s most powerful nuclear capable intercontinental ballistic missile (RS-28 SARMAT) was test fired by Russia.
Hence, option d is the correct answer.

Question 9: North East Research Conclave 2022 was inaugurated by which of the following person?

a) Jitendra Singh

b) Dharmendra Pradhan

c) Piyush Goyal

d) Narendra Modi

9) Answer (B)

Solution:

North East Research Conclave 2022 was inaugurated by Dharmendra Pradhan (Union minister for Education and Skill development) at IIT Guwahati.
Hence, option b is the correct answer.

Question 10: Who won the Miami Grand Prix 2022?

a) Carlos Sainz

b) George Russell

c) Max Verstappen

d) Lewis Hamilton

10) Answer (C)

Solution:

Max Verstappen won the Miami Grand Prix 2022.
Hence, option c is the correct answer.

Question 11: Yuri Averbakh passed away recently. He belongs to which of the following game?

a) Table Tennis

b) Football

c) Badminton

d) Chess

11) Answer (D)

Solution:

Yuri Averbakh passed away recently. He was a Russian chess grandmaster.
Hence, option d is the correct answer.

Question 12: Poumai Naga Areas declared as drug free zone in may 2022. It is located in which of the following states?

a) Manipur

b) Tripura

c) Mizoram

d) Assam

12) Answer (A)

Solution:

Poumai Naga Areas were declared as drug free zone. It is located in Manipur.
Hence, option a is the correct answer.

Question 13: Which of the following became the first Asian country to join the NATO Cyber Defence Group?

a) North Korea

b) Singapore

c) South Korea

d) Malaysia

13) Answer (C)

Solution:

South Korea became the first Asian country to join the NATO Cyber Defence Group.
Hence, option c is the correct answer.

Question 14: Who was appointed as the MD and CEO of Air India?

a) N Chandrasekaran

b) Campbell Wilson

c) Ratan Tata

d) Aloke Singh

14) Answer (B)

Solution:

Campbell Wilson was appointed as the MD and CEO of Air India.
Hence, option b is the correct answer.

Question 15: What is the theme of World Migratory Bird Day 2022?

a) Sing, Fly, Soar – Like a bird!

b) Integrated Healthcare

c) Light Pollution

d) Protect Birds

15) Answer (C)

Solution:

The theme of World Migratory Bird Day 2022 is Light Pollution. This day is observed on the second Saturdays of May and October.
Hence, option c is the correct answer.

Question 16: ‘Anna Qabale Duba’ won the world’s best nurse award. She belongs to which of the following countries?

a) Tanzania

b) Ghana

c) Kenya

d) Ethiopia

16) Answer (C)

Solution:

‘Anna Qabale Duba’ won the world’s best nurse award. She belongs to Kenya.
The capital of Kenya is Nairobi and the currency is Shilling.
Hence, option c is the correct answer.

Question 17: ‘Navdoot’ engine was developed by _________________.

a) East Central Railway

b) North Central Railway

c) South Central Railway

d) West Central Railway

17) Answer (D)

Solution:

‘Navdoot’ engine was developed by West Central Railway (Electric Department of New Katni Junction). This engine can run on both modes battery and electricity.
Hence, option d is the correct answer.

Question 18: Under which of the following articles supreme court ordered the release of Rajiv Gandhi’s assassination suspect?

a) Article 72

b) Article 161

c) Article 142

d) None of the above

18) Answer (C)

Solution:

Under article 142, the supreme court ordered the release of Rajiv Gandhi’s assassination suspect(AG Perarivalan). It was done by L N Rao and B R Gavai.
Hence, option c is the correct answer.

Question 19: What is the name of India’s first state owned OTT platform?

a) TSpace

b) CSpace

c) OSpace

d) PSpace

19) Answer (B)

Solution:

The name of India’s first state owned OTT platform is CSpace. It was launched by the Kerala government.
Hence, option b is the correct answer.

Question 20: Which of the following is the first Indian woman to climb five peaks above 8000 meters?

a) Jasleen Kohli

b) Sangeeta Singh

c) Nikhat Zareen

d) Priyanka Mohite

20) Answer (D)

Solution:

Priyanka Mohite is the first Indian woman to climb five peaks above 8000 meters. She is from Maharashtra.
Hence, option d is the correct answer.

Download SSC Preparation App

Enroll to 15 SSC MTS 2022 Mocks At Just Rs. 149

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here