Percentage Questions for SSC CHSL PDF

0
2391
Percentage Questions for SSC CHSL PDF
Percentage Questions for SSC CHSL PDF

Percentage Questions for SSC CHSL PDF:

Download percentage questions for SSC exams in PDF. SSC CGL and CHSL percentage questions and answers with detailed explanations.

20 SSC CHSL (latest pattern mocks) – Rs. 117

You can practice SSC CHSL previous question papers 

Download SSC CHSL 2018 Syllabus PDF

Download All SSC CHSL Questions Topic wise PDF

Take Free SSC CHSL Mock test 2018

Question 1: A man spends 59% of his income and saves the rest. What percentage of his expenditure does he save?

a) 72.57 percent
b) 83.19 percent
c) 89.09 percent
d) 69.49 percent

Question 2: The costs of daily ticket of local train is Rs 130 and Monthly Pass costs Rs 3091.40. If I buy the Monthly Pass and travel for 29 days in a month than I save (in percentage)?

a) 16 percent
b) 18 percent
c) 15 percent
d) 14 percent

Question 3: Two numbers are 40% and 50% lesser than a third number. By how much percent is the second number to be enhanced to make it equal to the first number?

a) 16.67 percent
b) 20 percent
c) 10 percent
d) 25 percent

Question 4: Two numbers are 50% and 90% lesser than a third number. By how much percent is the second number to be enhanced to make it equal to the first number?

a) 80 percent
b) 40 percent
c) 44.44 percent
d) 400 percent

Question 5: Two numbers are 30% and 60% lesser than a third number. By how much percent is the second number to be enhanced to make it equal to the first number?

a) 75 percent
b) 42.86 percent
c) 30 percent
d) 50 percent

Take SSC CHSL Free Mock Test

Solutions for Percentage Questions for SSC CHSL PDF:

1) Answer (D)

Let total income of man = $$Rs. 100x$$
Amount spent = $$\frac{59}{100} \times 100x = Rs. 59x$$
=> Money saved = $$100x – 59x = 41x$$
$$\therefore$$ Percentage of his expenditure that he saves = $$\frac{41x}{59x} \times 100$$
= 69.49 %

2) Answer (B)

Train ticket cost for 1 day = Rs. 130
=> Cost for 29 days = 29 $$\times$$ 130 = Rs. 3770
Cost of monthly pass = Rs. 3091.40
=> Money saved = 3770 – 3091.40 = Rs 678.6
$$\therefore$$ Required % = $$\frac{678.6}{3770} \times 100 = 18\%$$
=> Ans – (B)

3) Answer (B)

Let third number = $$100x$$
First number is 40% less than $$100x$$ and second number is 50% less than $$100x$$
=> First number = $$60x$$ and Second number = $$50x$$
To make second number equal to first number, it should be enhanced by = $$60x – 50x = 10x$$
=> Required % = $$\frac{10x}{50x} \times 100 = 10 \times 2 = 20 \%$$
=> Ans – (B)

4) Answer (D)

Let third number = $$100x$$
First number is 50% less than $$100x$$ and second number is 90% less than $$100x$$
=> First number = $$50x$$ and Second number = $$10x$$
To make second number equal to first number, it should be enhanced by = $$50x – 10x = 40x$$
=> Required % = $$\frac{40x}{10x} \times 100 = 4 \times 100 = 400\%$$
=> Ans – (D)

5) Answer (A)

Let third number = $$100x$$
First number is 30% less than $$100x$$ and second number is 60% less than $$100x$$
=> First number = $$70x$$ and Second number = $$40x$$
To make second number equal to first number, it should be enhanced by = $$70x – 40x = 30x$$
=> Required % = $$\frac{30x}{40x} \times 100 = 3 \times 25 = 75\%$$
=> Ans – (A)

Percentage questions for SSC CHSL exam are given, we hope that you have practiced them now.

SSC CHSL Expected Cutoff 2018

SSC CHSL Preparation App

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here