Ratio and Proportion questions for SSC CGL PDF

2
4368
Ratio and Proportion SSC CGL PDF
Ratio and Proportion SSC CGL PDF

Ratio and proportion questions for SSC CGL exam are given below. This questions will be help you to understand the level of the questions that will be asked in SSC CGL exam. Ratio and proportion questions and answers are provided with detailed explanations useful for CHSL and CGL exams.

Ratio and Proportion SSC CGL PDF:

You can download this ratio and proportion questions for SSC exams or please go through the questions directly.

20 SSC CGL (latest pattern mocks) – Rs. 117

Question 1: The bus fare between two cities is increased in the ratio 1:2. Find the increase in the fare, if the original fare is Rs. 175.

a) Rs 350
b) Rs 70
c) Rs 140
d) Rs 175

Question 2: By increasing the price of entry ticket to a fair in the ratio 9:13, the number of visitors to the fair has decreased in the ratio 7:4. In what ratio has the total collection increased or decreased?

a) increased in the ratio 52:63
b) increased in the ratio 36:91
c) decreased in the ratio 63:52
d) decreased in the ratio 91:36

Question 3: By increasing the price of entry ticket to a fair in the ratio 11:16, the number of visitors to the fair has decreased in the ratio 19:9. In what ratio has the total collection increased or decreased?

a) decreased in the ratio 209:144
b) increased in the ratio 144:209
c) increased in the ratio 99:304
d) decreased in the ratio 304:99

Question 4: By increasing the price of entry ticket to a fair in the ratio 13:16, the number of visitors to the fair has decreased in the ratio 11:9. In what ratio has the total collection increased or decreased?

a) decreased in the ratio 144:143
b) increased in the ratio 117:176
c) increased in the ratio 143:144
d) decreased in the ratio 176:117

Question 5: By increasing the price of entry ticket to a fair in the ratio 3:7, the number of visitors to the fair has decreased in the ratio 16:13. In what ratio has the total collection increased or decreased?

a) decreased in the ratio 91:48
b) increased in the ratio 48:91
c) increased in the ratio 39:112
d) decreased in the ratio 112:39

Take SSC CGL Free Mock Test

20 SSC CHSL (latest pattern mocks) – Rs. 117

Question 6:  By increasing the price of entry ticket to a fair in the ratio 5:7, the number of visitors to the fair has decreased in the ratio 11:9. In what ratio has the total collection increased or decreased?

a) increased in the ratio 55:63
b) decreased in the ratio 63:55
c) increased in the ratio 45:77
d) decreased in the ratio 77:45

Question 7: By increasing the price of entry ticket to a fair in the ratio 17:19, the number of visitors to the fair has decreased in the ratio 11:10. In what ratio has the total collection increased or decreased?

a) decreased in the ratio 190:187
b) increased in the ratio 187:190
c) increased in the ratio 170:209
d) decreased in the ratio 209:170

Question 8: By increasing the price of entry ticket to a fair in the ratio 3:5, the number of visitors to the fair has decreased in the ratio 7:2. In what ratio has the total collection increased or decreased?

a) increased in the ratio 10:21
b) increased in the ratio 6:35
c) decreased in the ratio 21:10
d) decreased in the ratio 35:6

Question 9: By increasing the price of entry ticket to a fair in the ratio 7:17, the number of visitors to the fair has decreased in the ratio 9:5. In what ratio has the total collection increased or decreased?

a) decreased in the ratio 85:63
b) increased in the ratio 35:153
c) increased in the ratio 63:85
d) decreased in the ratio 153:35

Question 10: The bus fare between two cities is increased in the ratio 11:18. What would be the increase in the fare, if the original fare is Rs 550?

a) Rs 350
b) Rs 900
c) Rs 180
d) Rs 360

SSC CGL 2018 Syllabus PDF

Solutions for Ratio and Proportion SSC CGL PDF:

1) Answer (D)

Let original fare = Rs. $$x$$
=> New fare = Rs. $$2x$$
Also, original fare = $$175 = x$$
$$\therefore$$ Increase in fare = $$2x – x = x $$
= $$1 \times 175 = Rs. 175$$
=> Ans – (D)

2) Answer (C)

Let cost of original ticket = Rs 9 and and number of visitors = 70
=> Original revenue = 9 $$\times$$ 70 = Rs 630
After increase in cost of ticket
New cost of ticket = Rs 13 and number of visitors = 40
=> New Revenue = 13 $$\times$$ 40 = Rs 520
Since, new revenue is less than original revenue, thus total collection has decreased.
$$\therefore$$ Decrease in total collection ratio = $$\frac{630}{520}$$ = 63 : 52
=> Ans – (C)

3) Answer (A)

Let cost of original ticket = Rs 11 and and number of visitors = 190
=> Original revenue = 11 $$\times$$ 190 = Rs 2090
After increase in cost of ticket
New cost of ticket = Rs 16 and number of visitors = 90
=> New Revenue = 16 $$\times$$ 90 = Rs 1440
Since, new revenue is smaller than original revenue, thus total collection has decreased.
$$\therefore$$ Decrease of total collection ratio = $$\frac{2090}{1440}$$ = 209 : 144
=> Ans – (A)

4) Answer (C)

Let cost of original ticket = Rs 13 and and number of visitors = 110
=> Original revenue = 13 $$\times$$ 110 = Rs 1430
After increase in cost of ticket
New cost of ticket = Rs 16 and number of visitors = 90
=> New Revenue = 16 $$\times$$ 90 = Rs 1440
Since, new revenue is greater than original revenue, thus total collection has increased.
$$\therefore$$ Increase of total collection ratio = $$\frac{1430}{1440}$$ = 143 : 144

5) Answer (B)

Let cost of original ticket = Rs 3 and and number of visitors = 160
=> Original revenue = 3 $$\times$$ 160 = Rs 480
After increase in cost of ticket
New cost of ticket = Rs 7 and number of visitors = 130
=> New Revenue = 7 $$\times$$ 130 = Rs 910
Since, new revenue is greater than original revenue, thus total collection has increased.
$$\therefore$$ Increase of total collection ratio = $$\frac{480}{910}$$ = 48 : 91
=> Ans – (B)

Top Rated APP for SSC CGL Preparation

6) Answer (A)

Let cost of original ticket = Rs 5 and and number of visitors = 110
=> Original revenue = 5 $$\times$$ 110 = Rs 550
After increase in cost of ticket
New cost of ticket = Rs 7 and number of visitors = 90
=> New Revenue = 7 $$\times$$ 90 = Rs 630
Since, new revenue is greater than original revenue, thus total collection has increased.
$$\therefore$$ Increase of total collection ratio = $$\frac{550}{630}$$ = 55 : 63
=> Ans – (A)

7) Answer (B)

Let cost of original ticket = Rs 17 and and number of visitors = 110
=> Original revenue = 17 $$\times$$ 110 = Rs 1870
After increase in cost of ticket
New cost of ticket = Rs 19 and number of visitors = 100
=> New Revenue = 19 $$\times$$ 100 = Rs 1900
Since, new revenue is greater than original revenue, thus total collection has increased.
$$\therefore$$ Increase of total collection ratio = $$\frac{1870}{1900}$$ = 187 : 190
=> Ans – (B)

8) Answer (C)

Let cost of original ticket = Rs 3 and and number of visitors = 70
=> Original revenue = 3 $$\times$$ 70 = Rs 210
After increase in cost of ticket
New cost of ticket = Rs 5 and number of visitors = 20
=> New Revenue = 5 $$\times$$ 20 = Rs 100
Since, new revenue is smaller than original revenue, thus total collection has decreased.
$$\therefore$$ Decrease in total collection ratio = $$\frac{210}{100}$$ = 21 : 10
=> Ans – (C)

9) Answer (C)

Let cost of original ticket = Rs 7 and and number of visitors = 90
=> Original revenue = 7 $$\times$$ 90 = Rs 630
After increase in cost of ticket
New cost of ticket = Rs 17 and number of visitors = 50
=> New Revenue = 17 $$\times$$ 50 = Rs 850
Since, new revenue is greater than original revenue, thus total collection has increased.
$$\therefore$$ Increase of total collection ratio = $$\frac{630}{850}$$ = 63 : 85
=> Ans – (C)

10) Answer (A)

Let original fare = Rs. $$11x$$
=> New fare = Rs. $$18x$$
Also, original fare = $$550 = 11x$$
=> $$x = \frac{550}{11} = 50$$
$$\therefore$$ Increase in fare = $$18x – 11x = 7x $$
= $$7 \times 50 = Rs. 350$$

SSC CGL questions and answers of ratio and proportion.

SSC CGL Free General Knowledge Tests

SSC CGL Free Previous Papers

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here