One-Word Substitution for CMAT PDF

0
674
One-Word Substitution
One-Word Substitution

One-Word Substitution for CMAT PDF 2022 – Download PDF

Here you can download CMAT 2022 – important One Word Substitution Questions PDF by Cracku. Very Important One Word Substitution Questions for CMAT 2022 based on asked questions in previous exam papers. These questions will help your CMAT preparation. So kindly download the PDF for reference and do more practice.

Download One-Word Substitution for CMAT

Enroll to CMAT crash course

Take CMAT mock tests here

Download CMAT previous papers PDF

Question 1: How many meaningful English words can be made from the letters NOEC using each letter only once in each word?

a) None

b) One

c) Two

d) Three

e) More than three

Question 2: How many such pairs of letters are there in the ‘ENIGMATIC’ each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet?

a) One

b) Two

c) Three

d) None

e) More than five

Question 3: If it is possible to make only one meaningful word with the second, the fifth, the seventh and the tenth letters of the word OMNISCIENT, which of the following will be the third letter of that word ? If no such word can be made, give ‘J’ as the answer and if more than one such word can be made, give ‘Q’ as the answer.

a) J

b) Q

c) I

d) M

e) S

Question 4: If it is possible to make only one meaningful English word with the second, the fifth, the sixth and the tenth letters of the word STREAMLINE, which of the following will be the third letter of that word ? If no such word can be made, give ‘X’ as the answer and if more than one such word can be made, give ‘Y’ as the answer.

a) E

b) A

c) M

d) X

e) Y

Question 5: How many such pairs of letters are there in the word TERMINATE each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet?

a) None

b) One

c) Two

d) Three

e) More than three

Get 5 CMAT mocks at just Rs.299

Download CMAT Previous Papers PDF

Question 6: How many such pairs of letters are there in the word REFRESHING each of which has as many letters between them in the word as they have in the English alphabet ?

a) None

b) One

c) Two

d) Three

e) More than three

Question 7: If in the word EQUALITY, the positions of first and the fifth letters are interchanged, similarly the positions of the second and the sixth letters are interchanged and so on, which letters will be third from the right end ?

a) Q

b) U

c) I

d) T

e) None of these

Question 8: How many meaningful English words can be made from the letters AERT, using each letter only once in each word ?

a) None

b) One

c) Two

d) Three

e) Four

Question 9: If in the word ISOLATE, all the consonants are replaced by the previous letter in the alphabet and all the vowels are replaced by the next letter and then all the letters are arranged alphabetically, which letters will be third from the right end ?

a) P

b) B

c) N

d) Q

e) None of these

Question 10: If each vowel in the word ‘REMAINS’ is changed to next alphabet according to the English alphabetical series and each consonant is changed to previous letter, how many alphabet will be there in the English alphabetical series between the letters which are at the extreme ends of the new word thus formed?

a) None

b) One

c) Two

d) Three

e) Four

Take CMAT Mock Tests

Answers & Solutions:

1) Answer (C)

Letters – N,O,E,C

2 meaningful words can be formed = Cone, Once

=> Ans – (C)

2) Answer (D)

Word – ENIGMATIC

There are no pairs of letters which have as many letters between them in the word as in the English alphabet

=> Ans – (D)

3) Answer (E)

Word – OMNISCIENT

2nd, 5th, 7th and 10th letters = M, S, I, T

Meaningful word that can be formed = Mist

=> 3rd letter = S

=> Ans – (E)

4) Answer (E)

Word – STREAMLINE

2nd, 5th, 6th and 10th letters = T, A, M, E

4 Meaningful words can be formed = Team, Tame, Mate, Meat

=> Ans – (E)

5) Answer (C)

Word – TERMINATE

There are 2 pairs of letters which have as many letters between them in the word as in the English alphabet.

= (T,R) , (I,E)

=> Ans – (C)

6) Answer (D)

Word – REFRESHING

There are 3 pairs of letters which have as many letters between them in the word as they have in the English alphabet.

= (E,F) , (H,I) , (I,G)

=> Ans – (D)

7) Answer (A)

Word – EQUALITY

If the positions of first and the fifth letters are interchanged, similarly the positions of the second and the sixth letters are interchanged and so on, then word – LITYEQUA

3rd letter from right end = Q

=> Ans – (A)

8) Answer (C)

Letters – A,E,R,T

Only 2 meaningful words can be formed = Rate , Tear

=> Ans – (C)

9) Answer (A)

Word – ISOLATE

If all the consonants are replaced by the previous letter in the alphabet and all the vowels are replaced by the next letter, then word – JRPKBSF

Now the letters are arranged alphabetically, new word – BFJKPRS

3rd letter from right end = P

=> Ans – (A)

10) Answer (A)

Word – ‘REMAINS’

If each vowel is changed to next alphabet according to the English alphabetical series and each consonant is changed to previous letter, then :

New word – QFLBJMR

Letters at extreme end = Q and R

No letter is between Q and R in the English alphabetical series.

=> Ans – (A)

Enroll to CAT 2022 course

Download CMAT Previous Papers PDF

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here