Logical Reasoning Questions for CMAT PDF

0
141
Logical Reasoning Questions for CMAT 2022
Logical Reasoning Questions for CMAT 2022

Logical Reasoning Questions for CMAT 2022 – Download PDF

Here you can download CMAT 2022 – important Logical Reasoning Questions PDF by Cracku. Very Important Logical Reasoning Questions for CMAT 2022 based on asked questions in previous exam papers. These questions will help your CMAT preparation. So kindly download the PDF for reference and do more practice.

Download Logical Reasoning Questions for CMAT

Enroll to CMAT crash course

Take CMAT mock tests here

Download CMAT previous papers PDF

Question 1: Which of the following is definitely true if the statements given below are considered to be true ?
(You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.)
All farms are houses.
All houses are jungles.
No jungle is a ranch.
All ranches are estates.

a) No jungle is an estate

b) No jungle is a farm

c) All estates being houses is a possibility

d) No farm is a ranch.

e) All ranches being houses is a possibility

Question 2: Statements
No unit is a part. All parts are items. Some items are elements.
Conclusions
I. No unit is an element.
II. At least some units are items.

a) if both the Conclusion I and Conclusion II follow

b) if either Conclusion I or Conclusion II follows

c) if neither Conclusion I nor Conclusion II follows

d) if only Conclusion I follows

e) if only Conclusion II follows

Question 3: In the following set of numbers if ‘1’ is added to the last digit of and then the order of digits is reversed ,which of the following will be the fourth if arranged in the ascending order 567 284 696 865 738

a) 567

b) 284

c) 696

d) 865

e) 738

Question 4: How many such 7s are there in the following number sequence each of which is immediately preceded by 5 and not immediately followed by 8?
2  3   5   7   8   9   3   4   5   7    6    1   9   3   5   7   4   8   3   2   5   7   8   8  9   2  5

a) None

b) One

c) Two

d) Three

e) More than three

Question 5: The following series is based on the English alphabet. Which one of the following will come in place of the question mark (?) in the given alphabetical series?
XBF UDK RFO OHR ?

a) LKU

b) MKS

c) LJT

d) MJS

e) LJV

Get 5 CMAT mocks at just Rs.299

Download CMAT Previous Papers PDF

Question 6: In a row of 40 boys Sameer was shifted 10 places to the right of Raman and Kailash was shifted 10 places to the left of Vikas. If Vikas was 26th from the left end and there were three boys between Kailash and Sameer after Shifting, what was the position of Raman in the row ?

a) Data inadequate

b) 10th from the left end

c) 10th from the right end

d) 39th from the right end

e) None of these

Question 7: In a column of 20 boys D is fourteenth from the front and F is ninth from the bottom How many boys are there between D and F ?

a) 2

b) 3

c) 4

d) Data inadequate

e) None of these

Question 8: In order of quality in an examination having six subjects one has to get at least 50% and above marks separately in any four subjects and minimum 35% and above in each of the six subjects. If the total of 25% candidates have qualified in the examination, then which of the following is definitely true?

a) 25% of the students have secured 50% and above in all the six subjects

b) 75% of the students could not get at least 35% marks in all the six subjects taken together

c) 50% of the students got 50% and above in four subjects but only half of them could get 35% and above in all the subjects

d) Only 25% of the students could get at least 35% and above marks in each of the subjects

e) None of these

Question 9: The state government’s agency ‘HOUSEWELL’ has constructed 500 flats for middle class but in spite of shortage of house it has not even received hundred applications. Each of the following if true, could explain this except :

a) The quality of construction of ‘HOUSEWELL’ is reported to be very poor

b) The location of the flats is not convenient either by bus or from railway station

c) A private builders scheme which has come up on the adjacent plot is overbooked in spite of higher cost and 100% advance payment

d) The cost and conditions of payment are quite demanding and are slightly higher than usual government housing schemes

e) School and market facilities are yet to come up

Question 10: How many meaningful English words can be formed with the letters CFAE using each letter only once in each word?

a) None

b) One

c) Two

d) Three

e) More than three

Question 11: If it is possible to make only one meaningful word from the first, the fifth, the seventh, the eighth and the eleventh letters of the word DEPARTMENTAL, first letter of the word is your answer. If more than one such word can be formed, your answer is ‘X’ and if no such word can be formed, your answer is ‘Y’.

a) A

b) D

c) R

d) X

e) Y

Question 12: Four of the following five are alike in a certain way and so form a group, which is the one that does not belong to that group ?

a) Violin

b) Harp

c) Guitar

d) Flute

e) Sitar

Question 13: Four of the following five are alike in a certain way and so form a group which is the one that does not belong to that group ?

a) Feathers

b) Leaves

c) Twigs

d) Nest

e) Hay

Question 14: If it is possible to form a number with the first, the fourth and the seventh digits of the number 4671358, which is the perfect square of a two-digit odd number, which of the following will be the digit in the tenth place of that two digit odd number ? If no such number can be formed, give ‘O’ as the answer and if more than one such number can be made, give ‘X’ as the answer.

a) 2

b) 9

c) 3

d) O

e) X

Question 15: If in the number 38564927 first all the even digits are arranged in ascending order and then all the odd digits are arranged in ascending order, which digit will be fourth from the right end ?

a) 5

b) 3

c) 6

d) 4

e) None of these

Take CMAT Mock Tests

Answers & Solutions:

1) Answer (D)

Drawing a venn diagram from above information, we get :

(A) : No jungle is an estate = FALSE, it is a possibility.

(B) : No jungle is a farm = FALSE, some of the jungle is definitely farm.

(C) : All estates being houses is a possibility = FALSE, because in this case ranch will have to be a part of jungle.

(D) : No farm is a ranch. = TRUE

(E) : All ranches being houses is a possibility = FALSE, because in this case ranch will have to be a part of jungle.

=> Ans – (D)

2) Answer (C)

The given figure represents one scenario when neither of the conclusions follow. Hence, option E.

3) Answer (A)

Numbers : 567 284 696 865 738

If ‘1’ is added to the last digit, then numbers : 568 , 285 , 697 , 866 , 739

Now, order of digits is reversed, = 865 , 582 , 796 , 668 , 937

After arranging in ascending order = 582 , 668 , 796 , 865 , 937

Thus, 4th from left = $865\equiv567$

=> Ans – (A)

4) Answer (C)

7’s which are immediately preceded by 5 and not immediately followed by 8 : (5) (7) (not 8)

2  3   5   7   8   9   3   4   5   7    6    1   9   3   5   7   4   8   3   2   5   7   8   8  9   2  5

Thus, there are two such 7’s.

=> Ans – (C)

5) Answer (C)

Series : XBF UDK RFO OHR ?

The first letters of the above series are decreasing by a factor of 3. Thus the first letter = O – 3 = L

The second letters are increasing by a factor of 2, => Second letter = H + 2 = J

The third letters are increasing by a factor of (+5,+4,+3), => Third letter = R + 2 = T

$\therefore$ LJT is next in the series.

=> Ans – (C)

6) Answer (A)

All positions in this question will be from left end.

Total students in the row = 40

Vikas’s position = 26

Since, Kailash was shifted 10 places to the left of Vikas => Kailash position = 16

Three boys were sitting between Kailash and Sameer => Sameer’s position = 12 or 20

Sameer was 10 places to the right of Raman.

=> Raman’s position = 2 or 10

Thus, not sufficient data is given.

7) Answer (E)

NOTE :- Position from front + Position from bottom = Total students + 1


Total no. of boys = 20

D’s position from front = 14th

F’s position from bottom = 9th

=> F’s position from front = (20+1)-9 = 12th

Since, D is at 14th and F is at 12th position, => there is only 1 boy between D & F.

Ans – (E)

8) Answer (D)

The criteria to qualify the examination is that a student has to get :

(a) : $\geq50\%$ marks separately in any four subjects.

(b) : $\geq35\%$ marks in each of the six subjects.

Since, only 25% students have qualified in the examination, then these students definitely got at least 35% and above marks in each of the subjects as given in the fourth option.

=> Ans – (D)

9) Answer (C)

Except the third statement, i.e. a private builders scheme which has come up on the adjacent plot is overbooked in spite of higher cost and 100% advance payment, all may be reasons for not going for the flats by the people. The third option has no connection with the statement.

=> Ans – (C)

10) Answer (C)

Meaningful English words that can be formed from CFAE :

FACE & CAFE

Thus, only 2 words can be formed.

11) Answer (B)

Word – DEPARTMENTAL

1st, 5th, 7th, 8th and 11th letters = D,R,M,E,A

Only 1 meaningful word can be formed = Dream

Thus, first letter of the word = D

=> Ans – (B)

12) Answer (D)

Violin, Harp, Guitar, Sitar are all string based musical instruments while flute is air based musical instrument.

Hence, the answer is Flute.

And the option is D.

13) Answer (D)

Nest does not belong to the group.
All others are materials used by birds to make the nest.
Hence, the correct answer is option is D.

14) Answer (A)

Number – 4671358

1st, 4th and 7th digits = 4, 1, 8

Now, if a number should be a perfect square of an odd number, then the number should also be odd, i.e. end with ‘1’ in this case.

Numbers ending with 1 = 481, 841

Now, $841=(29)^2$ and 481 is not a perfect square number.

Digit in 10th place = 2

=> Ans – (A)

15) Answer (B)

Number – 38564927

Arranging all even digits in ascend order = 24683597

Now, arranging all odd digits in ascend order = 24683579

4th digit from right end = 3

=> Ans – (B)

Enroll to CAT 2022 course

Download CMAT Previous Papers PDF

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here