# XAT Calendar Questions [Download PDF]

Download Calendar Questions for XAT PDF – XAT Calendar questions pdf by Cracku. Practice XAT solved Calendar Questions paper tests, and these are the practice question to have a firm grasp on the Calendar topic in the XAT exam. Top 20 very Important Calendar Questions for XAT based on asked questions in previous exam papers. The XAT question papers contain actual questions asked with answers and solutions.

Download Calendar Questions for XAT

Enroll to XAT 2023 Crash Course

**Question 1: **If 29 January 2003 is a Wednesday, then what day of the week will be 26 February 2005?

a) Thursday

b) Saturday

c) Friday

d) Sunday

**1) Answer (B)**

**Solution:**

Given, 29 January 2003 is a Wednesday

Number of days between 29 January 2003 and January 29 2004 = 365 days

Number of days between 29 January 2004 and January 29 2005 = 366 days

Number of days between 29 January 2005 and 26 February 2005 = 28 days

Number of days between 29 January 2003 and 26 February 2005 = 365 + 366 + 28 = 759 days

Number of odd days between 29 January 2003 and 26 February 2005 = Remainder of $\frac{759}{7}$ = 3

$\therefore\ $The day on 26 February 2005 = Wednesday + 3 = Saturday

Hence, the correct answer is Option B

**Question 2: **What day of the week was 5 February 2008?

a) Thursday

b) Monday

c) Tuesday

d) Wednesday

**2) Answer (C)**

**Solution:**

Odd days in year 2007 = 6 + 2 = 8

($\because$ 2004 is the leap year and odd days till 2000 is 0.)

Odd days in 5 February = odd days in January + 5 = 3 + 5 = 8

Total odd days = 8 + 8 = 16

Odd days = 16 = 2 weeks + 2 odd days

So day of the week was Tuesday.

$\therefore$ The correct answer is option C.

**Question 3: **What day of the week was 31 January 2007?

a) Monday

b) Tuesday

c) Thursday

d) Wednesday

**3) Answer (D)**

**Solution:**

Number of odd days in 2006 = 7

($\because$ number of Leap year from 2000 to 2007 = 1(2004))

Odd days in 31 January = 31

Total odd days = (31 + 7) = 38

Odd day = 38/7 = 3 remaining

The day of the week was Wednesday.

$\therefore$ The correct answer is option D.

**Question 4: **What day of the week was 29 June 2010 ?

a) Sunday

b) Monday

c) Wednesday

d) Tuesday

**4) Answer (D)**

**Solution:**

Odd day till 2009 = 7 + 2 + 2 = 11

($\because$ Year 2004 and 2008 are leap year and odd days till 2000 = 0)

Odd days in 29 June = Odd days in (January + February + March + April + May + June) = 3 + 0 + 3 + 2 + 3 + 1 = 12

Total odd days = 11 + 12 = 23

Odd days = 23/7 = 2 remaining

The days of the week was Tuesday.

$\therefore$ The correct answer is option D.

**Question 5: **A watch reads 4:30. If the minute hand points East in which direction will the hour hand point?

a) North-East

b) North

c) South-West

d) south

**5) Answer (A)**

**Solution:**

According to the question, the given information is represented as shown below

$\therefore\ $The hour hand is pointing towards North-East

Hence, the correct answer is Option A

**Question 6: **If it was a Saturday on 10 November 2018, what was the day of the week on 15 August 2017?

a) Monday

b) Tuesday

c) Sunday

d) Friday

**6) Answer (B)**

**Solution:**

Given, 10 November 2018 was Saturday

Number of days between 15 August 2017 and 15 August 2018 = 365 days

Number of days between 15 August 2018 and 10 November 2018 = 16 + 30 + 31 + 10 = 87 days

Number of days between 15 August 2017 and 10 November 2018 = 452 days

Number of odd days between 29 January 2003 and 26 February 2005 = Remainder of $\frac{452}{7}$ = 4

$\therefore\ $The day on 15 August 2017 = Saturday – 4 = Tuesday

Hence, the correct answer is Option B

**Question 7: **What was the day of the week on 15 August 2013?

a) Thursday

b) Monday

c) Wednesday

d) Tuesday

**7) Answer (A)**

**Solution:**

15th August 2013 = (2013 years + period between 1-1-2013 to 15-8-2013)

odd days in 2000 = 0

in remaining 13 years = (3 leap years + 9 normal years) = (3 * 2 + 9 * 1) = 15 – 14 = 1 odd days

Total number of days in period between 1-1-2013 to 15-8-2013 = 227 days = 32 weeks + 3 days = 3 odd days

Total number of odd days = (1 + 3) = 4 days

Hence, given day is thursday (0 odd day means sunday, 1 odd day means mon and so on )

**Question 8: **If it was a Friday on 1 January 2016, what was the day of the week on 31 December 2016?

a) Sunday

b) Saturday

c) Monday

d) Friday

**8) Answer (B)**

**Solution:**

Year 2016 was a leap year

Therefore, number of days in 2016 = 366 days = 52 weeks + 2 odd days

Now 1st january 2016 was Friday so, 30th december 2016 was also Friday

Hence, 31th december 2016 was Saturday.

**Question 9: **If it was a Sunday on 1 January 2017, what was the day of the week on 31 December 2017?

a) Tuesday

b) Monday

c) Sunday

d) Friday

**9) Answer (C)**

**Solution:**

Year 2017 was normal year,

Number of days in 2017 = 365

So, 52 weeks and one odd day

1st January 2017 was Sunday means 30th December 2016 is Saturday

So, 31st December 2017 would be Sunday

**Question 10: **If it was a Monday on 1 January 2018, what was the day of the week on 31 December 2018 ?

a) Monday

b) Friday

c) Sunday

d) Tuesday

**10) Answer (A)**

**Solution:**

2018 is not a leap year. So there will be 365 days in the given year. These 365 days can also be said as 52 weeks and one day. As in the question, it is given that on 1st January 2018 the day was Monday. So on 30th December 2018, 52 weeks will be completed. It means that on 30th December 2018, the day was Sunday. Hence on 31st December 2018, the day will be Monday.