Weekly Important GK Current Affairs Questions (9th Jan 2023 to 15th Jan 2023)

0
479
General Knowledge 9th Jan 2023 to 15th Jan 2023
General Knowledge 9th Jan 2023 to 15th Jan 2023

Weekly Important GK Current Affairs Questions (9th Jan 2023 to 15th Jan 2023)

Download Important Current Affairs for MBA Exams TISSNET & CMAT Exams PDF – Important weekly current Affairs questions (9th Jan 2023 to 15th Jan 2023) by Cracku. Practice Important Current Affairs Questions paper tests, and these are the practice question to have a firm grasp on the Current Affairs topic in the MBA exams. Top 25 very Important Current Affairs Questions for MBA exams based on asked questions on current Affairs.

Download Important Current Affairs questions (9th Jan 2023 to 15th Jan 2023)

TISSNET 2023 CRASH COURSE

Question 1: Which of the following became the first Indian state to opt fully digital banking service?

a) Karnataka

b) Tamil Nadu

c) Kerala

d) Gujarat

1) Answer (C)

Solution:

Kerala became the first Indian state to opt fully digital banking service.
Hence, option c is the correct answer.

Question 2: Pravasi Bharatiya Divas 2023 convention inaugurated by Prime Minister Narendra Modi in which of the following cities?

a) Indore

b) Chandigarh

c) Jaipur

d) New Delhi

2) Answer (A)

Solution:

Pravasi Bharatiya Divas 2023 convention inaugurated by Prime Minister Narendra Modi in Indore Madhya Pradesh.
Hence, option a is the correct answer.

Question 3: International Kite Festival 2023 was started in which of the following Indian cities?

a) Jaipur

b) Bhopal

c) Chandigarh

d) Ahmedabad

3) Answer (D)

Solution:

International Kite Festival 2023 was started in Ahmedabad Gujarat. It was inaugurated by Bhupendra Patel (Chief Minister of Gujarat).
Hence, option d is the correct answer.

Question 4: To improve the performance of blocks, ABP (Aspirational Block Programme) was launched by ______________.

a) Narendra Modi

b) Piyush Goyal

c) Giriraj Singh

d) Amit Shah

4) Answer (A)

Solution:

To improve the performance of blocks, ABP (Aspirational Block Programme) was launched by Narendra Modi.
Hence, option a is the correct answer.

Question 5: A 120 feet tall statue of a polo player was inaugurated by Amit Shah in which of the following states?

a) Assam

b) Kerala

c) Manipur

d) Tripura

5) Answer (C)

Solution:

A 120 feet tall statue of a polo player was inaugurated by Amit Shah in Manipur. Manipur is known as the birth place of polo.
Hence, option c is the correct answer.

Question 6: Which of the following countries hosted ‘Voice of the Global South Summit’ in January 2023?

a) Bangladesh

b) India

c) Singapore

d) China

6) Answer (B)

Solution:

India hosted ‘Voice of the Global South Summit’ in January 2023.
Hence, option b is the correct answer.

Question 7: Startup India Innovation Week was organized by DPIIT (Department for Promotion of Industry and Internal Trade) from _________________ to ________________.

a) 8th January 2023, 14th of January 2023

b) 16th of January 2023, 22nd of January 2023

c) 12th of January 2023, 18th of January 2023

d) 10th January 2023, 16th of January 2023

7) Answer (D)

Solution:

Startup India Innovation Week was organized by DPIIT (Department for Promotion of Industry and Internal Trade) from 10th January 2023 to 16th of January 2023. National startup day is celebrated on 16th January.
Hence, option d is the correct answer.

Question 8: ‘Start Me Up’ is a space mission of which of the following countries?

a) China

b) UK

c) India

d) USA

8) Answer (B)

Solution:

‘Start Me Up’ is a space mission of UK. It was the first ever orbital launch of the UK.
Hence, option b is the correct answer.

Question 9: Neeru Yadav also known as ‘Hockey Wali Sarpanch’ signed an agreement with which of the following organizations for farmers?

a) SIDBI

b) SBI

c) IRDAI

d) NABARD

9) Answer (D)

Solution:

Neeru Yadav also known as ‘Hockey Wali Sarpanch’ signed an agreement with NABARD for farmers. By this FPO (Farmers Producers Organization) will be launched with the help of SIIRD (Society of Indian Institute of Rural Development).
Hence, option d is the correct answer.

Question 10: The 80th edition of Golden Globes show 2023 was hosted by ___________________.

a) Ari Katcher

b) Nicholas Stoller

c) Jerrod Carmichael

d) Ryan Welch

10) Answer (C)

Solution:

The 80th edition of Golden Globes show 2023 was hosted by Jerrod Carmichael.
Hence, option c is the correct answer.

Join CMAT 2023 Crash Course

Question 11: Digital India Awards 2022 were held in _________.

a) New Delhi

b) Hyderabad

c) Bangalore

d) Chandigarh

11) Answer (A)

Solution:

Digital India Awards 2022 were held in New Delhi. e-NAM(Electronic National Agriculture Market) won Platinum Award in the Digital Empowerment of Citizens Category.
Hence, option a is the correct answer.

Question 12: What is the rank of India in Henley Passport Index 2023?

a) 89th

b) 84th

c) 82nd

d) 85th

12) Answer (D)

Solution:

The rank of India in Henley Passport Index 2023 is 85th. It is topped by Japan.
Hence, option d is the correct answer.

Question 13: India’s largest student run festival ‘Saarang 2023’ was started in ___________.

a) IIT Kharagpur

b) IIT Madras

c) IIT Bombay

d) IIT Roorkee

13) Answer (B)

Solution:

India’s largest student run festival ‘Saarang 2023’ was started in IIT Madras. The theme of the event is Mystic Hues.
Hence, option b is the correct answer.

Question 14: ‘Title 42’ is an immigration policy of which country?

a) India

b) China

c) US

d) UK

14) Answer (C)

Solution:

‘Title 42’ is an immigration policy of US.
Hence, option c is the correct answer.

Question 15: ‘Year of Enterprises’ project recognized as the best practice model at the national conference on MSME. This project is related to which of the following Indian states?

a) Kerala

b) Gujarat

c) Maharashtra

d) Karnataka

15) Answer (A)

Solution:

‘Year of Enterprises’ project recognized as the best practice model at the national conference on MSME. This project is related to Kerala.
Hence, option a is the correct answer.

Download CMAT Previous Papers

Question 16: VSHORAD missile system was designed by _______.

a) ISRO

b) JAXA

c) NASA

d) DRDO

16) Answer (D)

Solution:

VSHORAD missile system was designed and developed by DRDO(Defence Research and Development Organisation).
Hence, option d is the correct answer.

Question 17: National Youth Festival was held in which of the following Indian states?

a) Telangana

b) Karnataka

c) Gujarat

d) Maharashtra

17) Answer (B)

Solution:

The National Youth Festival was held in Karnataka. Every year National Youth day is celebrated on 12th January.
Hence, option b is the correct answer.

Question 18: Constantine II was the last king of ________ passed away recently.

a) Greece

b) Spain

c) Israel

d) France

18) Answer (A)

Solution:

Constantine II was the last king of Greece passed away recently.
Hence, option a is the correct answer.

Question 19: Idenfity the correct statements.
(i) Sharad Yadav died in Gurugram at the age of 75 years.
(ii) In May 2018, Sharad Yadav and Ali Anwar launched a political party named LJD (Loktantrik Janata Dal).
(iii) Sharad Yadav was born in Madhya Pradesh.

a) Only (i) and (ii)

b) Only (ii) and (iii)

c) Only (i) and (iii)

d) All (i), (ii) and (iii)

19) Answer (D)

Solution:

All the given statements about Sharad Yadav are correct.
Hence, option d is the correct answer.

Question 20: A book named ‘Revolutionaries: The Other Story of How India Won Its Freedom’ was released by _____________.

a) Narendra Modi

b) Dharmendra Pradhan

c) Amit Shah

d) Anurag Singh Thakur

20) Answer (C)

Solution:

A book named ‘Revolutionaries: The Other Story of How India Won Its Freedom’ was released by Amit Shah. Sanjeev Sanyal is the author of this book.
Hence, option c is the correct answer.

Question 21: The world’s longest river cruise ‘MV Ganga Vilas’ was launched by which of the following person?

a) Narendra Modi

b) Narendra Singh Tomar

c) Gajendra Singh Shekhawat

d) Nitin Jairam Gadkari

21) Answer (A)

Solution:

The world’s longest river cruise ‘MV Ganga Vilas’ was launched by Narendra Modi.
Hence, option a is the correct answer.

Question 22: India’s first Centre of Excellence of online gaming will be set up by March 2023 in ________.

a) Guwahati

b) Chandigarh

c) Pune

d) Shillong

22) Answer (D)

Solution:

India’s first Centre of Excellence of online gaming will be set up by March 2023 in Shillong.
Hence, option d is the correct answer.

Question 23: What is the name of India’s first 5G enabled drone developed by a firm IG Drones?

a) Skyhawk

b) Skyhigh

c) Skysight

d) Skyseen

23) Answer (A)

Solution:

The name of India’s first 5G enabled drone developed by a firm IG Drones is Skyhawk.
Hence, option a is the correct answer.

Question 24: MAARG Portal for startup mentorship was launched by Piyush Goyal. In MAARG, what does ‘R’ stands for?

a) Resonance

b) Reliable

c) Resilience

d) Rejuvenation

24) Answer (C)

Solution:

MAARG Portal for startup mentorship was launched by Piyush Goyal. The full form of MAARG is Mentorship, Advisory, Assistance, Resilience and Growth.
Hence, option c is the correct answer.

Question 25: FIH men’s hockey world cup 2023 inaugural event was held in _________.

a) Cuttack

b) Pune

c) Patna

d) Chandigarh

25) Answer (A)

Solution:

FIH men’s hockey world cup 2023 inaugural event was held in Cuttack.
Hence, option a is the correct answer.

TISSNET 2023 CRASH COURSE

Join CMAT 2023 Crash Course

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here