Weekly Important Current Affairs Questions (6th Feb 2023 to 12th Feb 2023)

0
378
WEEKLY CURRENT AFFAIRS
WEEKLY CURRENT AFFAIRS

Weekly Important Current Affairs Questions (6th Feb 2023 to 12th Feb 2023)

Download Important Current Affairs for MBA Exams TISSNET & CMAT Exams PDF – Important weekly current Affairs questions (6th Feb 2023 to 12th Feb 2023) by Cracku. Practice Important Current Affairs Questions paper tests, and these are the practice question to have a firm grasp on the Current Affairs topic in the MBA exams. Top 30 very Important Current Affairs Questions for MBA exams based on asked questions on current Affairs.

Download Important Current Affairs questions 6th Feb 2023 to 12th Feb 2023

TISSNET 2023 CRASH COURSE

Question 1: Who laid the foundation stone of India’s fifth nano urea plant in Deoghar?

a) Mansukh L. Mandaviya

b) Narendra Modi

c) Amit Shah

d) Narendra Singh Tomar

1) Answer (C)

Solution:

Amit Shah laid the foundation stone of India’s fifth nano urea plant in Deoghar.
Hence, option c is the correct answer.

Question 2: As per the survey of US based consulting firm ‘Morning Consult’, Who has been emerged as the world’s most popular leader?

a) Narendra Modi

b) Rishi Sunak

c) Joe Biden

d) Emmanuel Macron

2) Answer (A)

Solution:

As per the survey of US based consulting firm ‘Morning Consult’, Narendra Modi has been emerged as the world’s most popular leader. He got 78% approval rating.
Hence, option a is the correct answer.

Question 3: Where were the 65th Grammy Awards held?

a) London

b) New York

c) Paris

d) Los Angeles

3) Answer (D)

Solution:

The 65th Grammy Awards were held in Los Angeles (Crypto.com Arena).
Hence, option d is the correct answer.

Question 4: Who won ‘Mathrubhumi book of the year’ award 2023?

a) Dr. Peggy Mohan

b) Meenakshi Nevatia

c) Naresh Lalwani

d) K Satyanarayana Raju

4) Answer (A)

Solution:

Dr. Peggy Mohan won ‘Mathrubhumi book of the year’ award 2023.
Hence, option a is the correct answer.

Question 5: Which of the following organizations collaborated with IIT Madras to develop astronaut training module in february 2023?

a) NASA

b) DRDO

c) JAXA

d) ISRO

5) Answer (D)

Solution:

ISRO collaborated with IIT Madras to develop astronaut training module in february 2023.
Hence, option d is the correct answer.

Question 6: Indian Railways launched WhatsApp food delivery facility. What is the name of this facility?

a) Hoop

b) Moop

c) Zoop

d) Toop

6) Answer (C)

Solution:

Indian Railways launched WhatsApp food delivery facility. The name of this facility is ‘Zoop‘.
Hence, option c is the correct answer.

Question 7: Narendra Modi inaugurated the India Energy Week 2023 in which of the following cities?

a) Bengaluru

b) Pune

c) New Delhi

d) Chandigarh

7) Answer (A)

Solution:

Narendra Modi inaugurated the India Energy Week 2023 in Bengaluru.
Hence, option a is the correct answer.

Question 8: The 36th edition of Surajkund Handicraft Mela was inaugurated by _____________ in Haryana.

a) Draupadi Murmu

b) Narendra Modi

c) Jagdeep Dhankhar

d) Amit Shah

8) Answer (C)

Solution:

The 36th edition of Surajkund Handicraft Mela was inaugurated by Jagdeep Dhankhar in Haryana.
Hence, option c is the correct answer.

Question 9: Google introduced an AI chatbot. What is the name of this chatbot?

a) Bard

b) Diem

c) Tecmint

d) ChatGPT

9) Answer (A)

Solution:

Google introduced an AI chatbot. The name of this chatbot is Bard.
Hence, option a is the correct answer.

Question 10: The PM-KUSUM Scheme has been extended till ________ by the government.

a) December 2027

b) June 2028

c) August 2030

d) March 2026

10) Answer (D)

Solution:

The PM-KUSUM (Pradhan Mantri Kisan Urja Suraksha evam Utthaan Mahabhiyan) Scheme has been extended till March 2026 by the government.
Hence, option d is the correct answer.

Question 11: The ‘Save Wetlands Campaign’ was launched by which of the following person?

a) Narendra Singh Tomar

b) Bhupender Yadav

c) Dharmendra Pradhan

d) Piyush Goyal

11) Answer (B)

Solution:

The ‘Save Wetlands Campaign’ was launched by Bhupender Yadav. Currently he is Union Minister for Environment, Forest and Climate Change.
Hence, option b is the correct answer.

Question 12: The first Y20(Youth20) inception meeting 2023 was started in which of the following cities?

a) Pune

b) Chandigarh

c) Kolkata

d) Guwahati

12) Answer (D)

Solution:

The first Y20(Youth20) inception meeting 2023 was started in Guwahati.
Hence, option d is the correct answer.

Question 13: Where was Yuva Sangam Registration Portal launched?

a) Mumbai

b) Chennai

c) New Delhi

d) Hyderabad

13) Answer (C)

Solution:

Yuva Sangam Registration Portal was launched in New Delhi.
Hence, option c is the correct answer.

Question 14: ‘BizKhata’ was launched by _________________.

a) Airtel Payments Bank

b) AU Small Finance Bank

c) Axis Bank

d) State Bank of India

14) Answer (A)

Solution:

‘BizKhata’ was launched by Airtel Payments Bank for small business owners.
Hence, option a is the correct answer.

Question 15: How many members panel was set up to draft Digital Competition Act in february 2023?

a) 21

b) 24

c) 16

d) 18

15) Answer (C)

Solution:

A 16 members panel was set up to draft Digital Competition Act in february 2023. Corporate Affairs Secretary Manoj Govil is the head of this panel.
Hence, option c is the correct answer.

Question 16: Which of the following countries is the world’s largest milk producer in the year 2021-22?

a) India

b) Russia

c) Brazil

d) China

16) Answer (A)

Solution:

India is the world’s largest milk producer in the year 2021-22.
Hence, option a is the correct answer.

Question 17: After a violent earthquake in Syria and Turkey, the Government of India started a search and rescue operation. What is the name of this operation?

a) Operation Ganga

b) Operation Vijay

c) Operation Devi Shakti

d) Operation Dost

17) Answer (D)

Solution:

After a violent earthquake in Syria and Turkey, the Government of India started a search and rescue operation. The name of this operation is ‘Operation Dost’.
Hence, option d is the correct answer.

Question 18: Kala Ghoda arts festival 2023 was started in which of the following cities?

a) Kolkata

b) New Delhi

c) Mumbai

d) Chennai

18) Answer (C)

Solution:

Kala Ghoda arts festival 2023 was started in Mumbai.
Hence, option c is the correct answer.

Question 19: What is the rank of India in World Happiness Index 2023?

a) 136th

b) 140th

c) 143rd

d) 139th

19) Answer (A)

Solution:

The rank of India in World Happiness Index 2023 is 136th. It is topped by Finland.
Hence, option a is the correct answer.

Question 20: What is the name of India’s first traffic management system for drones?

a) Akash UTM

b) Asman UTM

c) Skye UTM

d) Star UTM

20) Answer (C)

Solution:

The name of India’s first traffic management system for drones is Skye UTM. It was designed by Skye air. UTM means Unmanned Traffic Management.
Hence, option c is the correct answer.

Question 21: Which of the following companies was honoured with ‘ATD Best Awards 2023’ by the Association for Talent Development, USA?

a) NTPC

b) BPCL

c) BSNL

d) BHEL

21) Answer (A)

Solution:

NTPC was honoured with ‘ATD Best Awards 2023’ by the Association for Talent Development, USA.
Hence, option a is the correct answer.

Question 22: ICC Women’s T20 World Cup 2023 was started in which of the following countries?

a) India

b) Australia

c) New Zealand

d) South Africa

22) Answer (D)

Solution:

ICC Women’s T20 World Cup 2023 was started in South Africa.
Hence, option d is the correct answer.

Question 23: Who is the author of the novel ‘Victory City’?

a) Salman Khurshid

b) Salman Rushdie

c) Jairam Ramesh

d) Munawwar Rana

23) Answer (B)

Solution:

Salman Rushdie is the author of the novel ‘Victory City’.
Hence, option b is the correct answer.

Question 24: India’s first ever municipal bond for retail investors was launched by __________________.

a) Brihanmumbai Municipal Corporation

b) Lucknow Municipal Corporation

c) Bhopal Municipal Corporation

d) Indore Municipal Corporation

24) Answer (D)

Solution:

India’s first ever municipal bond for retail investors was launched by Indore Municipal Corporation.
Hence, option d is the correct answer.

Question 25: What is the theme of World pulses day 2023?

a) Production of Pulses in Future

b) Pulses for a Sustainable Future

c) Need of Pulses for Future

d) Role of Pulses in Daily life

25) Answer (B)

Solution:

The theme of World pulses day 2023 is ‘Pulses for a Sustainable Future’. It is celebrated on 10th february.
Hence, option b is the correct answer.

Question 26: Global Investors Summit 2023 was inaugurated by Narendra Modi in which of the following cities?

a) Lucknow

b) New Delhi

c) Pune

d) Bengaluru

26) Answer (A)

Solution:

Global Investors Summit 2023 was inaugurated by Narendra Modi in Lucknow.
Hence, option a is the correct answer.

Question 27: ISRO launched a new rocket SSLV-D2 from __________.

a) Thiruvananthapuram

b) Pokhran

c) Sriharikota

d) Visakhapatnam

27) Answer (C)

Solution:

ISRO launched a new rocket SSLV-D2 (Small Satellite Launch Vehicle) from Sriharikota (Satish Dhawan space centre).
Hence, option c is the correct answer.

Question 28: Kenya Ladies Open Title 2023 was won by _____________.

a) Diksha Dagar

b) Sharmila Nicollet

c) Anirban Lahiri

d) Aditi Ashok

28) Answer (D)

Solution:

Kenya Ladies Open Title 2023 was won by Aditi Ashok.
Hence, option d is the correct answer.

Question 29: World Government Summit 2023 was started in ____________.

a) Tokyo

b) Dubai

c) New York

d) Hong Kong

29) Answer (B)

Solution:

World Government Summit 2023 was started in Dubai. ‘Shaping Future Governments’ is the theme of this event.
Hence, option b is the correct answer.

Question 30: Who won Raja Ram Mohan Roy national award 2023?

a) A.B.K. Prasad

b) Arnab Goswami

c) Ravish Kumar

d) Rohit Sardana

30) Answer (A)

Solution:

A.B.K. Prasad won Raja Ram Mohan Roy national award 2023.
Hence, option a is the correct answer.

TISSNET 2023 CRASH COURSE

Join CMAT 2023 Crash Course

👉 Montly Current Affairs

January 2023:

December 2022:

 

November 2022:

October 2022:

September 2022:

August 2022:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here