CMAT English Grammar Questions [Important PDF]

0
574
_ English Grammar Questions

English Grammar Questions for CMAT

Download CMAT English Grammar questions with solutions PDF by Cracku. Practice CMAT solved English Grammar Questions paper tests, which are the practice question to have a firm grasp on the English Grammar topic in the CMAT exam. Top 20 very Important English Grammar Questions for CMAT based on the questions asked in previous exam papers. Click on the link below to download the English Grammar Questions for CMAT PDF with detailed solutions.

Download English Grammar Questions for CMAT

Enroll to CMAT 2023 Crash Course

Question 1: In the sentence identify the segment which contains the grammatical error.
She behaves in a such a cordial manner that everyone admires her

a) admires her

b) that everyone

c) She behaves in a

d) such a cordial manner

1) Answer (C)

Solution:

The grammatically correct sentence of the given sentence is – ‘She behaves in such a cordial manner that everyone admires her.’ So, the error part is option c, i.e, “She behaves in a”, which must be replaced by ‘ she behaves in’.

Instructions

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate
option. If a sentence is free from error, select ‘No Error’.

Question 2: I can give you the unique and (a:/ quality content that will definitely (b:/ lead value to your readers too. (c:/ No Error (d:

a) 1

b) 2

c) 3

d) 4

2) Answer (A)

Solution:

I can give you the unique and quality content that will definitely lead value to your readers too.

Question 3: He is reputed to be a closedfisted man

a) claw fisted

b) clasped fisted

c) close fisted

d) no improvement

3) Answer (C)

Solution:

He is reputed to be a close-fisted man would be a correct sentence.

Hence, option C is the correct answer.

Instructions

Which of the phrases a),b),c)and d) given below each sentence should replace the phrase printed in bold in the sentence to make grammatically correct ?If the sentence is correct as it is given and No correction is required mark e) as the answer.

Question 4: She rushed to the station but could find any trace of her daughter there

a) not found trace

b) find no trace

c) found not trace

d) finding no trace

e) No correction is required

4) Answer (B)

Solution:

The sentence should be corrected as could not find any trace or could find no trace. Hence, B fits in correctly.

Question 5: Mohan had make up his mind about going on the world tour all alone

a) made minds

b) make his mind

c) make up his minding

d) made up his mind

e) No correction is required

5) Answer (D)

Solution:

Make up someones mind is to prepare for something, but the sentence has presence of ‘had’ In past tense so past form of make, made should be used. D fits in correctly.

Question 6: Pritesh while away his time in playing games on the computer instead of studying

a) whiled away his time

b) whiled against his time

c) whiling away his time

d) while awayed his time

e) No correction required

6) Answer (A)

Solution:

The action stated in the sentence happened sometime before. Hence, we use past form of a tense and whiled away meaning wasted away is correct. Hence,A fits well.

Question 7: Rima was at her wit’s end trying to figure out what to buy for her friend’s birthday

a) at her witting end

b) at her wit ends

c) to her wit’s end

d) so wit’s end

e) No correction required

7) Answer (E)

Solution:

At her wit’s end is an idiom and meansthat’ to be so worried, confused or annoyed that she does not know what to do next’. So, it is used rightly in the sentence. Hence,E.

 

Question 8: Her entry to the office party was restrict as an official enquiry had been constituted against her

a) was restricting

b) is restricted

c) was restricted

d) is restricting

e) No correction is required

8) Answer (C)

Solution:

Was+verb+participle form in main clause, had been+verb+ participle form in subordinate clause is correct structuring of a sentence. Hence, it is used incorrectly .C corrects it.

Question 9: Choose the correct preposition to complete the sentence:
Roopam hasn’t seen her father_______________ last September.

a) on

b) in

c) for

d) since

9) Answer (D)

Solution:

A. “on” is used when a specific date or day is mentioned. For example, “on Saturday”.

B. “in” is used with a specific period of time. For example, in a year, in a week, etc.

C. “for” is used when a specific time period is mentioned. For example, “for a year”

D. “since” is the correct answer as it is used with the starting of a particular period. For example, since last summer, since yesterday.

Question 10: Choose the correct verb form to fill in the blanks:
That there would be thunderstorm today was ______by the weather experts.

a) foretold

b) foreteld

c) fortelling

d) foretell

10) Answer (A)

Solution:

By reading the sentence, we can observe that it is in the past tense. The past form of “foretell” is “foretold”.

Hence, the answer is option A.

Question 11: Find the correctly spelt word.

a) Klaptomania

b) Klepptomania

c) Kleptemania

d) Kleptomania

11) Answer (D)

Solution:

The correct word is “Kleptomania” which means “a recurrent urge to steal”. Hence, the answer is option D.

Question 12: Choose the correct alternative to replace the italicized phrase in the following sentence. In case no improvement is needed, option ‘4’ is the answer. I cannot force her to marrying.

a) to marry

b) in marrying

c) for marry

d) No improvement needed

12) Answer (A)

Solution:

In the given sentence, the object is of the form “to + infinitive”. The infinitive is always the first form of a verb. Hence, correct alternative is “to marry”.

Instructions

A sentence has been given in Active/Passive Voice. Out of the four given alternatives, select the one which best expresses the same sentence in
Passive/Active Voice.

Question 13: They say that there are living beings on Jupiter.

a) They say that Jupiter has living beings.

b) It is said that there are people living on Jupiter.

c) On Jupiter, there are living beings.

d) It is said that there are living being on Jupiter.

13) Answer (B)

Solution:

It is said that there are people living on Jupiter.

Question 14: Do you expect your parents to come from Dubai today?

a) Did your parents come today from Dubai?

b) Where your parents expected to come from Dubai today?

c) Are you expecting your parents to come from Dubai today?

d) Do your parents expected to come today from Dubai?

14) Answer (C)

Solution:

Are you expecting your parents to come from Dubai today?

Question 15: I promised my husband that I will cook food for him.

a) A promise was made by me to my husband that food will be cooked by me.

b) Food will be cooked by me was a promise I made to my husband.

c) I promised my husband that food will be cooked by me.

d) My husband wanted a promise from me that I will cook the food.

15) Answer (A)

Solution:

Food will be cooked by me was a promise I made to my husband.

Question 16: Has somebody broken the gate?

a) Have the gate been broken?

b) Had the gate been broken by somebody?

c) Has the gate been broken by somebody?

d) Has been the gate broken?

16) Answer (C)

Solution:

Has the gate been broken by somebody?

Question 17: The hospital was damaged by the earthquake which caused havoc to other buildings as well.

a) The earthquake damaged the hospital and other buildings.

b) The earthquake damaged other buildings.

c) The earthquake caused havoc to the hospital.

d) The earthquake damaged the hospital besides causing havoc to other buildings.

17) Answer (D)

Solution:

The earthquake damaged the hospital besides causing havoc to other buildings.

Question 18: She presented me a bouquet on my 27th birthday.

a) A bouquet is presented to me on my 27th birthday by her.

b) I was presented on my 27th birthday a bouquet by her.

c) I was presented a bouquet on my 27th birthday by her.

d) I will be presented a bouquet on my 27th birthday by her.

18) Answer (C)

Solution:

I was presented a bouquet on my 27th birthday by her.

Question 19: A sentence has been given in Active/Passive Voice. Out of the four given alternatives, select the one which best expresses the same sentence in Passive/Active Voice.

The teacher should check the homework.

a) The homework should be checked by the teacher.

b) The homework is checked by the teacher.

c) The teacher is responsible for checking homework.

d) The homework will be checked by the teacher.

19) Answer (A)

Solution:

The homework should be checked by the teacher.

Question 20: A sentence has been given in Active/Passive Voice. Out of the four given alternatives, select the one which best expresses the same sentence in Passive/Active Voice.

The people considered him as an outcast.

a) He was an outcast for the people.

b) He is considered by the people as an outcast.

c) He was consider as an outcast by the people.

d) He was considered as an outcast by the people.

20) Answer (D)

Solution:

The given sentence is in simple past tense and is in active voice. So, its passive voice will also be in the simple past tense. The subject ‘the people’ will become the object and object ‘him’ will become the subject keeping the tense same.
Hence, option D is the correct answer.

Enroll to CMAT 2023 Crash Course

Download MBA Preparation App

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here