Vocabulary Questions for IBPS PO Prelims

0
56
_ Vocabulary Questions
_ Vocabulary Questions

Vocabulary Questions for IBPS PO Prelims

Here you can download a free Vocabulary questions PDF with answers for IBPS PO and IBPS RRB PO 2022 by Cracku. These are some tricky questions in the IBPS PO and IBPS RRB PO 2022 exam that you need to find the Vocabulary for the given questions. These questions will help you to do practice and solve the Vocabulary questions in the IBPS PO and IBPS RRB PO exams. Utilize this best PDF practice set which is included answers in detail. Click on the below link to download the Vocabulary MCQ PDF for IBPS PO and IBPS RRB PO 2022 for free.

Download Vocabulary Questions for IBPS RRB and PO Prelims

Download IBPS PO Previous Papers

Instructions

Four words, out of which two are nearly the same or opposite in meaning. Find the pair and indicate the answer by marking the option that represents the correct combination of the same or opposite meaning word.

Question 1: A)Durable
B)Foster
C)Mundane
D)Uncommon

a) A – B

b) C – D

c) D – A

d) B – D

e) None of the above

1) Answer (B)

Solution:

Here mundane means day to day or common phenomenon, or lack of interest or excitement and uncommon is its antonym, whereas foster means to encourage or promote.

Question 2: A)Profess
B)Assert
C)Steep
D)Vex

a) B – C

b) A – B

c) C – D

d) A – C

e) None of the above

2) Answer (B)

Solution:

Here profess means to declare openly, and assert is the synonym of the same, whereas vex is to annoy and steep is sharp or stiff.

Instructions

In the given question a part of the sentence is printed in bold. Below the sentence, alternatives to the bold parts are given in A, B, C and D which may help improve the sentence. Choose the correct alternative as your answer. In case the given alternative is correct your answer is ‘E’, i.e, ‘No correction required’.

Question 3: AI helps in an extended way of mobile banking and tracking service aids where the customers have to no longer wait in queues and it also gives the insight of users spending patterns and provides recommendations on investment and risk profiles.

a) Only I

b) Only II

c) Only III

d) Both I and II

e) Both II and III

3) Answer (D)

Solution:

Here bolts in the first sentence means the nuts and bolts, whereas bolts in the first sentence means thunderbolt and bolt in the second sentence is a phrase for a shocking incident, hence option d is the correct answer.

Question 4: Planning ensures a smooth transition of power in key leadership roles. If the successor is chosen within the organisation, it will help motivate the employees, and also save on cost and extra time which the management would have spent in scanning candidates from other firms.

a) Only I

b) Only II

c) Only III

d) Both I and III

e) Both II and III

4) Answer (D)

Solution:

Here addressing in the main sentence means to speak to people or assembly, whereas address in I and III means to write the name and place where one belongs to. So option d is the correct answer.

Question 5: Astronomers do not know the source of these X-rays light coming from Uranus but have came up with two possible explanations.

a) Only I

b) Only II

c) Only III

d) Both I and II

e) Both II and III

5) Answer (A)

Solution:

Here crane in the main sentence means a black necked crane, which is a bird and the crane in I means the machine, hence option a is the correct answer.

Instructions

In the given question four statements are given in the options. One idiom or phrase is used in all of the statements, pick up the statement in which the idiom or phrases has been used correctly. If the uses are correct/incorrect in all the statements then mark option E as your answer.

Question 6: 

a) We had an awesome client meeting and got the maximum profit, this kind of day can be called a day.

b) After planting all the 100 saplings we decided to call it a day.

c) The major called all his soldiers at the party as he wanted to call it a day.

d) All of the above

e) None of the above

6) Answer (B)

Solution:

The idiom ‘call it a day’ means to decide or agree to stop doing something. Hence option b is the correct answer.

Question 7: 

a) His feeble nature made him sit on the fence when we were discussing opposite opinions.

b) Rather than supporting any political party I decided to sit on the fence.

c) Did you decide which offer you are going to accept or will you just sit on the fence?

d) All of the above

e) None are correct

7) Answer (D)

Solution:

Idiom ‘To sit on the fence’ means ‘a person’s lack of decisiveness in choosing between two sides in an argument or a competition, or inability to decide’, hence option d is the correct answer.

Question 8: 

a) My family planned for a vacation so I decided to ask my boss for french leave.

b) The manager offered his employees a three day french leave.

c) I knew that I would not be allowed to take leave so I planned to take French leave and slip out when nobody was watching.

d) Both option a and b

e) All are correct

8) Answer (C)

Solution:

Idiom ‘french’ means to remain absent from work or duty without permission, hence option c imparts a proper meaning of the idiom and is the correct answer.

Instructions

In the given questions, some words are printed in bold, one of which may be wrongly spelt or inappropriate in the context. Choose that word as your answer. If all the words printed in bold are correct, then mark option ‘e’ i.e, ‘All are correct’ as your answer.

Question 9: There must be clear communication on how to deal with the new reality and institutions must be ready to make changes depending on the spread of the disease.

a) Commute

b) Real

c) Challenge

d) Spray

e) All are correct

9) Answer (E)

Solution:

Here all the words are appropriate in use. Hence option e is the correct answer.

Question 10: According to models of stellar evolution, since two-thirds of the dark stuff would be black holes, with an average mass of 20 suns.

a) Moreover

b) About

c) Could

d) Operational

e) All are correct

10) Answer (B)

Solution:

Here, the word ‘since’ is inappropriate in use and it must be replaced by about.

Take Free IBPS PO Mock Tests

Question 11: India and the world most invent new forms of world-class institutions that can bridge the fault line.

a) Or

b) Must

c) From

d) Make

e) All are correct

11) Answer (B)

Solution:

Here, the word ‘most’ is inappropriate in use and it must be replaced by ‘must’.

Question 12: Disasters like flash floods often occur in far-fleck and low-resource areas.

a) Activities

b) Majorly

c) Flung

d) Land

e) All are correct

12) Answer (C)

Solution:

Here, the word ‘fleck’ is inappropriate in use and it must be replaced by flung.

Question 13: Rather than tightly circling a single dark point, the stars were moving every which way, suggesting that whatever dark mass was influencing them was not concentrate but extended.

a) Circled

b) Suggest

c) Influences

d) Concentrated

e) All are correct

13) Answer (D)

Solution:

Here, the word ‘concentrate’ is inappropriate in use and it must be replaced by concentrated.

Instructions

In the questions given below, few sentences are given which are grammatically correct and meaningful. Connect them by the word given above the statements in the best possible way without changing the intended meaning of the statement. Choose your answer accordingly from the options to form a correct coherent sentence.

Question 14: Whereas
I)The quality or the state of being accountable is one of the primary responsibilities of the principal.
II)The pursuit of profit and the creation of wealth for a society, including the generation of employment are legitimate and useful objectives pursued by corporations.
III)The Universities are founded on the twin principle of creation of knowledge through research and its dissemination by teaching.

a) I-III

b) Both I-II and II-III

c) II-III

d) Both I-III and I-II

e) None of the above

14) Answer (C)

Solution:

The given connector, connects sentence II and III aptly with proper grammatical syntax. Hence option c is the correct answer.

The sentence thus formed is – ‘The pursuit of profit and the creation of wealth for a society, including the generation of employment are legitimate and useful objectives pursued by corporations, whereas the universities are founded on the twin principle of creation of knowledge through research and its dissemination by teaching.’

Question 15: Moreover
I)Astronomers were surprised by the new findings as the new atmosphere contains a toxic mix of hydrogen, methane and hydrogen cyanide.
II)The new atmosphere also contains aerosol haze similar to Earth which is a result of photochemically produced hydrocarbons.
III)Mars has many similarities with the blue planet.

a) I-III

b) I-II

c) II-III

d) Both I-II and II-III

e) None of the above

15) Answer (B)

Solution:

The given connector, connects sentence I and II aptly with proper grammatical syntax. Hence option b is the correct answer.

The sentence thus formed is – ‘Astronomers were surprised by the new findings as the new atmosphere contains a toxic mix of hydrogen, methane and hydrogen cyanide, moreover it also contains aerosol haze similar to Earth which is a result of photochemically produced hydrocarbons.’

Question 16: Rather
I)The accountability of a university is to be achieved on the basis of its own commitment and capacities to fulfil its stated mission.
II)The accountability must also be benchmarked against global standards of quality.
III)Accountability is equated with answerability, blameworthiness, liability, and the expectation of account-giving.

a) I-III

b) Both I-II and II-III

c) II-III

d) Both I-III and I-II

e) None of the above

16) Answer (E)

Solution:

None of the above given sentences can be aptly connected by the given connector, hence option e is the correct answer.

Question 17: Even though
I)Mission Poshan 2.0 launched recently by the Government of India aims to develop practices that will accelerate health, wellness and immunity of children and pregnant women.
II)The Poshan mission 1 was launched earlier this year for good health.
III)There has been an increase in budgets, low-spending at the state level needs to be addressed to ensure that interventions reach the beneficiaries at the last-mile.

a) I-III

b) I-II

c) II-III

d) Both I-II and II-III

e) None of the above

17) Answer (A)

Solution:

The given connector, connects sentence I and III aptly with proper grammatical syntax. Hence option a is the correct answer.

The sentence thus formed is – ‘Mission Poshan 2.0 launched recently by the Government of India aims to develop practices that will accelerate health, wellness and immunity of children and pregnant women, even though there has been an increase in budgets, low-spending at the state level needs to be addressed to ensure that interventions reach the beneficiaries at the last-mile.’

Instructions

In each of the following questions one phrase has been given and it is followed by four sentences. You have to find out which of these sentences has been used properly according to its meaning and mark your answer from the options given below. Mark option E as your answer if all the sentences are correct or incorrect.

Question 18: Look for
I.I am looking for a good swimming trainer, could you please help me with it?
II.The troops were ordered to look for the mildest fault in the equipment provided to them.
III.Shital was looking for a job opportunity until she received her joining letter.
IV.The officer was looking for the clues to solve the murder case.

a) Only I

b) Both I and III

c) Both III and IV

d) Only II

e) All are correct

18) Answer (E)

Solution:

Here look for means to search, hence all the sentences here depicts the proper meaning of the phrase, so option e is the correct answer.

Question 19: Get along
I.“My sister and my friends get along pretty well” – said Radhika
II.I got a toothpaste along with the shampoo I bought.
III.Addition 2% interest was added to get along the legal procurement.
IV.Tea and marie biscuits are the best combination, they get along perfectly.

a) Only I

b) Both I and IV

c) Both II and III

d) Only II

e) All are correct

19) Answer (B)

Solution:

Here get along means to have a friendly relationship or to be compatible. Hence, both I and IV are correct, so option b is the correct answer.

Question 20: Call for
I.After the Indian cricket team won the series it was the call for the party in the dressing room.
II.All the global leaders united urgently to call for an international pandemic treaty.
III.The leading businessmen of the country were called for the get together.
IV.My school principal called my parents for my annual report.

a) Only I

b) Both I and II

c) Both II and III

d) Only II

e) All are correct

20) Answer (B)

Solution:

Here call for means to demand, hence both I and II are correct hence option b is the correct answer.

Download IBPS PO Previous Papers

Download IBPS RRB PO Previous Papers

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here