SBI PO Word Replacement Questions PDF

0
41
_ Word Replacement Questions
_ Word Replacement Questions

Word Replacement Questions for SBI PO

Download Word Replacement Questions for SBI PO

Download SBI Previous Papers

Question 1: How many meaningful English words can be made from the letters NOEC using each letter only once in each word?

a) None

b) One

c) Two

d) Three

e) More than three

1) Answer (C)

Solution:

Letters – N,O,E,C

2 meaningful words can be formed = Cone, Once

=> Ans – (C)

Question 2: How many such pairs of letters are there in the ‘ENIGMATIC’ each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet?

a) One

b) Two

c) Three

d) None

e) More than five

2) Answer (D)

Solution:

Word – ENIGMATIC

There are no pairs of letters which have as many letters between them in the word as in the English alphabet

=> Ans – (D)

Question 3: If it is possible to make only one meaningful word with the second, the fifth, the seventh and the tenth letters of the word OMNISCIENT, which of the following will be the third letter of that word ? If no such word can be made, give ‘J’ as the answer and if more than one such word can be made, give ‘Q’ as the answer.

a) J

b) Q

c) I

d) M

e) S

3) Answer (E)

Solution:

Word – OMNISCIENT

2nd, 5th, 7th and 10th letters = M, S, I, T

Meaningful word that can be formed = Mist

=> 3rd letter = S

=> Ans – (E)

Question 4: If it is possible to make only one meaningful English word with the second, the fifth, the sixth and the tenth letters of the word STREAMLINE, which of the following will be the third letter of that word ? If no such word can be made, give ‘X’ as the answer and if more than one such word can be made, give ‘Y’ as the answer.

a) E

b) A

c) M

d) X

e) Y

4) Answer (E)

Solution:

Word – STREAMLINE

2nd, 5th, 6th and 10th letters = T, A, M, E

4 Meaningful words can be formed = Team, Tame, Mate, Meat

=> Ans – (E)

Question 5: How many such pairs of letters are there in the word TERMINATE each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet?

a) None

b) One

c) Two

d) Three

e) More than three

5) Answer (C)

Solution:

Word – TERMINATE

There are 2 pairs of letters which have as many letters between them in the word as in the English alphabet.

= (T,R) , (I,E)

=> Ans – (C)

Take Free SBI PO Mocks

Question 6: How many such pairs of letters are there in the word REFRESHING each of which has as many letters between them in the word as they have in the English alphabet ?

a) None

b) One

c) Two

d) Three

e) More than three

6) Answer (D)

Solution:

Word – REFRESHING

There are 3 pairs of letters which have as many letters between them in the word as they have in the English alphabet.

= (E,F) , (H,I) , (I,G)

=> Ans – (D)

Question 7: If in the word EQUALITY, the positions of first and the fifth letters are interchanged, similarly the positions of the second and the sixth letters are interchanged and so on, which letters will be third from the right end ?

a) Q

b) U

c) I

d) T

e) None of these

7) Answer (A)

Solution:

Word – EQUALITY

If the positions of first and the fifth letters are interchanged, similarly the positions of the second and the sixth letters are interchanged and so on, then word – LITYEQUA

3rd letter from right end = Q

=> Ans – (A)

Question 8: How many meaningful English words can be made from the letters AERT, using each letter only once in each word ?

a) None

b) One

c) Two

d) Three

e) Four

8) Answer (C)

Solution:

Letters – A,E,R,T

Only 2 meaningful words can be formed = Rate , Tear

=> Ans – (C)

Question 9: If in the word ISOLATE, all the consonants are replaced by the previous letter in the alphabet and all the vowels are replaced by the next letter and then all the letters are arranged alphabetically, which letters will be third from the right end ?

a) P

b) B

c) N

d) Q

e) None of these

9) Answer (A)

Solution:

Word – ISOLATE

If all the consonants are replaced by the previous letter in the alphabet and all the vowels are replaced by the next letter, then word – JRPKBSF

Now the letters are arranged alphabetically, new word – BFJKPRS

3rd letter from right end = P

=> Ans – (A)

Question 10: If each vowel in the word ‘REMAINS’ is changed to next alphabet according to the English alphabetical series and each consonant is changed to previous letter, how many alphabet will be there in the English alphabetical series between the letters which are at the extreme ends of the new word thus formed?

a) None

b) One

c) Two

d) Three

e) Four

10) Answer (A)

Solution:

Word – ‘REMAINS’

If each vowel is changed to next alphabet according to the English alphabetical series and each consonant is changed to previous letter, then :

New word – QFLBJMR

Letters at extreme end = Q and R

No letter is between Q and R in the English alphabetical series.

=> Ans – (A)

Question 11: How many such pairs of letters are there in the word ‘LENGTH’, each of which has as many letters between them in the word (in both forward and backward directions) as they have between them in the English alphabetical series ?

a) None

b) One

c) Two

d) Three

e) More than three

11) Answer (C)

Solution:

Word – LENGTH

There are 2 pairs of letters which have as many letters between them in the word (in both forward and backward directions) as they have between them in the English alphabetical series.

= (E,G) , (L,N)

=> Ans – (C)

Question 12: If only one meaningful English word can be made with the first, the fourth, the ninth and the tenth letters of the word CORRUPTION, using each letter only once, then which of the following is the third letter of the word from the left? If no such word can be formed then your answer is ‘X’. If more than one such word can be formed then your answer is Z.

a) X

b) Z

c) R

d) O

e) C

12) Answer (C)

Solution:

Word – CORRUPTION

1st, 4th, 9th and 10th letters = C,R,O,N

Only 1 meaningful word can be formed = Corn

3rd letter from left = R

=> Ans – (C)

Question 13: If it is possible to make only one meaningful word from the first, the fifth, the seventh, the eighth and the eleventh letters of the word DEPARTMENTAL, first letter of the word is your answer. If more than one such word can be formed, your answer is ‘X’ and if no such word can be formed, your answer is ‘Y’.

a) A

b) D

c) R

d) X

e) Y

13) Answer (B)

Solution:

Word – DEPARTMENTAL

1st, 5th, 7th, 8th and 11th letters = D,R,M,E,A

Only 1 meaningful word can be formed = Dream

Thus, first letter of the word = D

=> Ans – (B)

Question 14: How many meaningful English words can be formed with the letters MASTE using each letter only once in each word ?

a) None

b) One

c) Two

d) Three

e) More than three

14) Answer (C)

Solution:

Letters = M,A,S,T,E

2 meaningful words can be formed = Teams, Steam

=> Ans – (C)

Question 15: How many meaningful English words can be formed with the letters CFAE using each letter only once in each word?

a) None

b) One

c) Two

d) Three

e) More than three

15) Answer (C)

Solution:

Meaningful English words that can be formed from CFAE :

FACE & CAFE

Thus, only 2 words can be formed.

Download SBI Previous Papers

Take Free SBI PO Mocks

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here