Top-25 Reasoning Questions for CMAT 2022 – Download PDF

0
464
Reasoning Questions for CMAT
Reasoning Questions for CMAT

 Top-25 Reasoning Questions for CMAT 2022 – Download PDF – Cracku

Download CMAT 2022 Reasoning Questions pdf by Cracku. Very Important Reasoning Questions for CMAT 2022 based on asked questions in previous exam papers. These questions will help your CMAT preparation. So kindly download the PDF for reference and do more practice.

Download Reasoning Questions for CMAT

Get 5 CMAT mocks at just Rs.299

Download CMAT previous papers PDF

Question 1: ‘Music’ is related to ‘Notes’ in the same way as ‘Language’ is related to………………

a) Sentences

b) Combination

c) Grammar

d) Alphabets

e) Syntax

Question 2: if’ AxB’ means B is the father of A and ‘A+B’ means A is the wife of B and A /B means A is the brother of B , then what is the relation of J with L in the ‘ J + H / R x L ‘.

a) Daughter

b) Daughter in law

c) Sister in law

d) Cannot determined

e) None of these

Question 3: Pointing to a boy, Meena said “He is the only grandson of my grandfather”. How is the boy related to Meena?

a) Brother

b) Cousin

c) Uncle

d) Data inadequate

e) None of these

Question 4: Among five friends J, K, L, M and N each having a different number of pencils. K has more pencils than N but less than L. M has more pencils than L. J neither has the most nor the least number of pencils. Who amongst the following has the lowest number of pencils ?

a) Cannot be determined

b) M

c) N

d) L

e) K

Question 5: which of the following values satisfy the inequality ?
P (P-3) < 4P- 12 ?

a) p>4 or p<3

b) 4<=P<7

c) P>3,P<=5

d) 3

e) P=4,P=-3

Download CMAT Previous Papers PDF

Take CMAT Mock Tests

Question 6: If P denotes `+’: ‘R’ denotes ‘÷’: T denotes ‘-‘ and W’ denotes ‘×’; then- 40 R 8 W 10 T 12 P 16 = ?

a) 50

b) 46

c) 30

d) 70

e) None of these

Question 7: How many meaningful english words can be formed from the letters ‘’ACER ‘’ using each letter once

a) None

b) One

c) Two

d) Three

e) More than three

Question 8: How many such pairs of letters are there in the word SCHEDULE (in both forward and backward directions),each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabetical series?

a) None

b) One

c) Two

d) Three

e) More than three

Question 9: In a row of children facing NORTH Ritesh is twelfth from the left end .Sudhir who is twenty second from right end is fourth to the right of Ritesh . Total how many children are there in the row?

a) 35

b) 36

c) 37

d) 34

e) None of these

Question 10: Vikas walked 9 km towards North, took a left turn and walked 5 km and again took a left turn and walked 9 km and stopped walking. Towards which direction was he facing when he stopped walking?

a) South

b) South-West

c) South-East

d) Cannot be determined

e) None of these

Question 11: Which of the following figures represents the relation between ‘Sparrows’, ‘Birds’ and ‘Crows’ ?

a) 

b) 

c) 

d) 

e) 

Question 12: Which of the following symbols should be placed in blank spaces respectively (in the same order from left to right) in order to complete the given expression in such a manner that both ‘W > R as well as ‘E ≥ S’ definitely hold true? W_E_A_R_ S

a) >, =, ≥, ≥

b) >, ≥, =, >

c) ≤, ≥, =, ≥

d) ≤, =, >, ≥

e) ≥, <, ≤, =

Question 13: Which of the following statements will be definitely true if the expression `V < E > B = H ≥ N ≥ P is definitely true?

a) P ≤ B

b) H < V

c) N ≤ V

d) E ≥ N

e) E ≥ P

Question 14: Four of the following five are like in a certain code ,which one does not belongs to that group?

a) ROSE

b) JASMINE

c) HIBISCUS

d) MARIGOLD

e) LOTUS

Question 15: In a certain code RAIL is written as 5796 and TAPE is written as 3748.how is PAIR can be written in that code.

a) 4795

b) 4785

c) 3795

d) 8795

e) none of these

Take CMAT Mock Tests

Question 16: Study the following information carefully and answer the question which follows : Farmers should use hydroponics for farming. Hydroponics is growing plants in liquid nutrient solution. Since it does not require soil, farmers can save a large amount of time by avoiding tilling and de-weeding of their fields. Which of the following statements does not weaken the given statement?

a) Initial set up cost for hydroponics is very high as the necessary equipment and inputs are three times more expensive than that used in traditional methods.

b) Disease causing micro-organisms that are water-based can enter and subsist much more easily in hydroponics based environment as compared to traditional farming.

c) Rather than using only hydroponics or only traditional farming, most of the farmers use both simultaneously.

d) Without soil to serve as a buffer, if the hydroponics system fails, plant death occurs very rapidly leading to loss of 70-85% crop.

e) The production using hydroponics is very limited and is more efficient for house gardens rather than large scale farming.

Question 17: For which of the following values of x the inequality $3(x^{2} – 4x + 4) < x $ gets satisfied ?

a) $x > 3, x < \frac{4}{3}$

b) $x > 3, x < – \frac{4}{3}$

c) $ \frac{4}{3} < x < 3$

d) $ \frac{4}{3} \leq x \leq 3$

e) None of these

Question 18: If it is possible to form a number with the first, the fourth and the seventh digits of the number 4671358, which is the perfect square of a two-digit odd number, which of the following will be the digit in the tenth place of that two digit odd number ? If no such number can be formed, give ‘O’ as the answer and if more than one such number can be made, give ‘X’ as the answer.

a) 2

b) 9

c) 3

d) O

e) X

Question 19: If in the number 38564927 first all the even digits are arranged in ascending order and then all the odd digits are arranged in ascending order, which digit will be fourth from the right end ?

a) 5

b) 3

c) 6

d) 4

e) None of these

Question 20: Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

a) 17

b) 13

c) 63

d) 71

e) 23

Question 21: How many meaningful English words can be made from the letters NOEC using each letter only once in each word?

a) None

b) One

c) Two

d) Three

e) More than three

Question 22: In order of quality in an examination having six subjects one has to get at least 50% and above marks separately in any four subjects and minimum 35% and above in each of the six subjects. If the total of 25% candidates have qualified in the examination, then which of the following is definitely true?

a) 25% of the students have secured 50% and above in all the six subjects

b) 75% of the students could not get at least 35% marks in all the six subjects taken together

c) 50% of the students got 50% and above in four subjects but only half of them could get 35% and above in all the subjects

d) Only 25% of the students could get at least 35% and above marks in each of the subjects

e) None of these

Question 23: There are 25 students in a queue. Ravi is standing 12th from the back. What is his position from the front?

a) 11th

b) 12th

c) 13th

d) 14th

Question 24: If in the word FLOURISH ,all the vowels are first arranged alphabetically and then all the consonants are arranged and then all the vowels are replaced by previous letters and all consonants are replaced by the next letter from the English alphabets ,which of the following will be the third from the right end?

a) I

b) S

c) M

d) V

e) None of these

Question 25: In the following set of numbers if ‘1’ is added to the last digit of and then the order of digits is reversed ,which of the following will be the fourth if arranged in the ascending order 567 284 696 865 738

a) 567

b) 284

c) 696

d) 865

e) 738

Enroll to CAT 2022 Complete Course

Answers & Solutions:

1) Answer (A)

Music is composed from notes, similarly a language is made from sentences.

=> Ans – (A)

2) Answer (B)

Expression : J + H / R x L

J is the wife of H, and H is the brother of R.

Also, L is the father of R, => H is the son of L.

Thus, J is the daughter-in-law of L.

=> Ans – (B)

3) Answer (D)

The boy is only grandson of Meena’s grandfather.

Thus, the boy can be either Meena’s brother or cousin, hence data is inadequate.

=> Ans – (D)

4) Answer (C)

K has more pencils than N but less than L, => L > K > N.

M has more pencils than L, => M > L.

Combining above statements, we get : M > L > K > N  

J neither has the most nor the least number of pencils.

Thus, N has the least number of pencils.

=> Ans – (C)

5) Answer (A)

Expression : $P(P-3)<4P-12$

=> $P^2-3P-4P+12<0$

=> $P^2-7P+12<0$

=> $(P-3)(P-4)<0$

=> $P<3$ and $P>4$

=> Ans – (A)

6) Answer (E)

given that P denotes  `+’: ‘R’ denotes ‘÷’: T denotes ‘-‘ and W’ denotes ‘×’

we need to find value of 40 R 8 W 10 T 12 P 16

= 40 ÷ 8 x 10 – 12 + 16

using BODMAS rule

= 54

7) Answer (D)

We can form 3 words from the given word “ACER” i.e CARE, RACE, ACRE.

Hence, option D is the correct answer.

8) Answer (D)

Word – SCHEDULE

There are 3 pairs of letters which have as many letters between them in the word as in the English alphabetical series.

= (C,E) , (E,D) , (H,L)

=> Ans – (D)

9) Answer (C)

Ritesh is 12th from the left end. Sudhir is fourth to the right of Ritesh. Hence, Sudhir is 16th from the left end. And also Sudhir is 22nd from the right end. There are 11 people to the left of Ritesh, 21 people to the right of Sudhir and 3 people in between Ritesh and Sudhir. The total number of children’s in the row is: 11 + 3 + 21 + 2(including both Ritesh and Sudhir) = 37. Hence, option C is correct.

10) Answer (A)

Let Vikas started from point A and head north for 9 km to reach B, then he turned left and travelled west for 5 km before reaching C, again he turned left and travelled for 9 km and finally stopped at point D.

Thus, he is facing south direction when he stopped walking.

=> Ans – (A)

11) Answer (B)

Sparrows and crows are entirely different. But, both are birds.

=> Ans – (B)

12) Answer (A)

Given : $W>R$ and $E \geq S$

Now, for above statements to be true, the expression :

$W>E=A\geq R\geq S$

=> Ans – (A)

13) Answer (A)

Expression : V < E > B = H ≥ N ≥ P

=> $E>B=H\geq N\geq P$ and $E>V$

Thus, the only true statement is = $P\leq B$

=> Ans – (A)

14) Answer (E)

Here, all except Lotus are flowers which grow on land while lotus is a water flower.

=> Ans – (E)

15) Answer (A)

The codes for each letter is given :

P -> 4
A -> 7
I -> 9
R -> 5

Thus, PAIR : 4795

=> Ans – (A)

16) Answer (C)

The given statement supports the use of hydroponics among farmers.

The first option definitely weakens the statement as it mentions the high cost of hydroponics. Similarly, the second option also states the disease caused by the water used in hydroponics, it also weakens the given statement.

The fourth option mentions about the loss of crop due to this method and the final option talks about its limitations, thus both weakening the statement.

But the third option gives a choice for the farmers to use hydroponics and thus does not weaken the given statement.

=> Ans – (C)

17) Answer (C)

Given inequality, $3(x^{2} – 4x + 4) < x$
=> $3x^{2} – 13x + 12 < 0$

=> On solving the equations we get x = 3, 4/3
On the checking for the value of the equation in 3 regions, we see that it is negative only for $ \frac{4}{3} < x < 3$
so option c is correct

18) Answer (A)

Number – 4671358

1st, 4th and 7th digits = 4, 1, 8

Now, if a number should be a perfect square of an odd number, then the number should also be odd, i.e. end with ‘1’ in this case.

Numbers ending with 1 = 481, 841

Now, $841=(29)^2$ and 481 is not a perfect square number.

Digit in 10th place = 2

=> Ans – (A)

19) Answer (B)

Number – 38564927

Arranging all even digits in ascend order = 24683597

Now, arranging all odd digits in ascend order = 24683579

4th digit from right end = 3

=> Ans – (B)

20) Answer (C)

Except 63, all are prime numbers, hence 63 is the odd one.

=> Ans – (C)

21) Answer (C)

Letters – N,O,E,C

2 meaningful words can be formed = Cone, Once

=> Ans – (C)

22) Answer (D)

The criteria to qualify the examination is that a student has to get :

(a) : $\geq50\%$ marks separately in any four subjects.

(b) : $\geq35\%$ marks in each of the six subjects.

Since, only 25% students have qualified in the examination, then these students definitely got at least 35% and above marks in each of the subjects as given in the fourth option.

=> Ans – (D)

23) Answer (D)

Ravi is standing 12th from the back. So, there are 13 students ahead of him. So, Ravi’s position is 14th from the front.

24) Answer (C)

Arrange all the vowels and then consonants from left.

IOUFHLRS

Now all the vowels are replaced with previous letters and all the consonants are replaced by next letter.

HNTGIMST

Now third letter from right is M.

Hence, C is the correct answer.

25) Answer (A)

Numbers : 567 284 696 865 738

If ‘1’ is added to the last digit, then numbers : 568 , 285 , 697 , 866 , 739

Now, order of digits is reversed, = 865 , 582 , 796 , 668 , 937

After arranging in ascending order = 582 , 668 , 796 , 865 , 937

Thus, 4th from left = $865\equiv567$

=> Ans – (A)

Enroll to CAT 2022 Complete Course

Download CMAT Previous Papers PDF

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here