TISSNET National Parks and Wildlife Sanctuaries Questions PDF

0
268
_ National Parks and Wildlife Sanctuaries Questions

TISSNET National Parks and Wildlife Sanctuaries Questions PDF

TISSNET National Parks and Wildlife Sanctuaries questions with a PDF by Cracku. Practice TISSNET solved National Parks and Wildlife Sanctuaries Questions paper tests, and these are the practice question to have a firm grasp on the National Parks and Wildlife Sanctuaries topic in the TISSNET exam. Very Important National Parks and Wildlife Sanctuaries Questions for TISSNET based on the questions asked in the previous TISSNET exam papers. Click on the link below to download the TISSNET National Parks and Wildlife Sanctuaries Questions with answers PDF.

Download National Parks and Wildlife Santuaries Questions for TISSNET

Get 5 TISSNET 2023 Mocks At just Rs. 299

Question 1: Match the national parks with their respective states.
National park                                State
(1)Nameri National Park            (a) Maharashtra
(2)Vansda National Park            (b) Karnataka
(3)Anshi National Park               (c) Kerala
(4)Periyar National Park             (d) Gujarat
(5)Gugamal National Park          (e) Assam

a) (1)-(d), (2)-(e), (3)-(a), (4)-(b), (5)-(c)

b) (1)-(e), (2)-(d), (3)-(b), (4)-(c), (5)-(a)

c) (1)-(d), (2)-(e), (3)-(b), (4)-(a), (5)-(c)

d) (1)-(e), (2)-(c), (3)-(b), (4)-(d), (5)-(a)

1) Answer (B)

Solution:

Nameri National Park ⇒ Assam
Vansda National Park ⇒ Gujarat
Anshi National Park ⇒ Karnataka
Periyar National Park ⇒ Kerala
Gugamal National Park ⇒ Maharashtra
Hence, option b is the correct answer.

Question 2: Lawalong wildlife sanctuary is in which of the following states?

a) Chhattisgarh

b) Maharashtra

c) Jharkhand

d) Uttarakhand

2) Answer (C)

Solution:

Lawalong wildlife sanctuary is in Jharkhand.
Hence, option c is the correct answer.

Question 3: Which of the following national parks is not in Himachal Pradesh?

a) Inderkilla National Park

b) Pin Valley National Park

c) Kalesar National Park

d) Khirganga National Park

3) Answer (C)

Solution:

Kalesar National Park is not in Himachal pradesh. It is in Haryana.
Hence, option c is the correct answer.

Question 4: Kuno Wildlife Sanctuary is located in which of the following states?

a) West Bengal

b) Uttarakhand

c) Madhya Pradesh

d) Chhattisgarh

4) Answer (C)

Solution:

Kuno Wildlife Sanctuary is located in Madhya Pradesh.
Hence, option c is the correct answer.

Question 5: Askot Musk Deer Sanctuary is located in which of the following states?

a) West Bengal

b) Uttarakhand

c) Odisha

d) Madhya Pradesh

e) Maharashtra

5) Answer (B)

Solution:

Askot Musk Deer Sanctuary is located in Uttarakhand.
Hence, option b is the correct answer.

Question 6: Jawahar Sagar wildlife sanctuary is located in which of the following states?

a) Maharashtra

b) West Bengal

c) Madhya Pradesh

d) Rajasthan

e) Himachal Pradesh

6) Answer (D)

Solution:

Jawahar Sagar wildlife sanctuary is located in Rajasthan.
Hence, option d is the correct answer.

Question 7: Match the following national parks with their respective states where these are located.
National park                               State
(i) Sariska National Park           (a) Assam
(ii) Panna National Park            (b) Himachal Pradesh
(iii) Nameri National Park          (c) Rajasthan
(iv) Khirganga National Park     (d) Karnataka
(v) Nagarhole National Park      (e) Madhya Pradesh

a) (i)-(e), (ii)-(a), (iii)-(c), (iv)-(b), (v)-(d)

b) (i)-(e), (ii)-(c), (iii)-(a), (iv)-(b), (v)-(d)

c) (i)-(c), (ii)-(e), (iii)-(a), (iv)-(b), (v)-(d)

d) (i)-(d), (ii)-(a), (iii)-(e), (iv)-(b), (v)-(c)

e) (i)-(c), (ii)-(a), (iii)-(e), (iv)-(b), (v)-(d)

7) Answer (C)

Solution:

Sariska National Park – Rajasthan
Panna National Park – Madhya Pradesh
Nameri National Park – Assam
Khirganga National Park – Himachal Pradesh
Nagarhole National Park – Karnataka
Hence, option c is the correct answer.

Question 8: Bhairamgarh wildlife Sanctuary is located in which of the following states?

a) Rajasthan

b) West Bengal

c) Uttar Pradesh

d) Chhattisgarh

e) Maharashtra

8) Answer (D)

Solution:

Bhairamgarh wildlife Sanctuary is located in Chhattisgarh.
Hence, option d is the correct answer.

Question 9: Malabar Wildlife Sanctuary is located in which of the following states?

a) Tamil Nadu

b) Andhra Pradesh

c) Kerala

d) West Bengal

e) Karnataka

9) Answer (C)

Solution:

Malabar Wildlife Sanctuary is located in Kerala.
Hence, option c is the correct answer.

Question 10: Abohar Wildlife Sanctuary is located in which of the following indian states?

a) Haryana

b) West Bengal

c) Punjab

d) Himachal Pradesh

e) Madhya Pradesh

10) Answer (C)

Solution:

Abohar Wildlife Sanctuary is located in Punjab.
Hence, option c is the correct answer.

Question 11: Buxa National Park is located in which of the following states?

a) Assam

b) Uttar Pradesh

c) Tripura

d) West Bengal

e) Madhya Pradesh

11) Answer (D)

Solution:

Buxa National Park is located in West Bengal.
Hence, option d is the correct answer.

Question 12: Chandoli national park is located in which of the following states?

a) Madhya Pradesh

b) Rajasthan

c) Maharashtra

d) Chhattisgarh

e) Uttar Pradesh

12) Answer (C)

Solution:

Chandoli national park is located in Maharashtra.
Hence, option c is the correct answer.

Question 13: Mount Abu Wildlife Sanctuary is in which of the following states?

a) Assam

b) Rajasthan

c) Madhya Pradesh

d) Maharashtra

e) Kerala

13) Answer (B)

Solution:

Mount Abu Wildlife Sanctuary is in Rajasthan.

Question 14: Kanger Ghati National Park is located in which of the following states?

a) Chhattisgarh

b) Odisha

c) Madhya Pradesh

d) Jharkhand

e) West Bengal

14) Answer (A)

Solution:

Kanger Ghati National Park is located in Chhattisgarh.
Hence, option a is the correct answer.

Question 15: Tadoba Andhari Tiger Reserve is in which of the following states?

a) Assam

b) Uttar Pradesh

c) Maharashtra

d) Madhya Pradesh

e) Karnataka

15) Answer (C)

Solution:

Tadoba Andhari Tiger Reserve is in Maharashtra.

Question 16: Bandhavgarh National Park is in which state?

a) Karnataka

b) Assam

c) Uttarakhand

d) Maharashtra

e) Madhya Pradesh

16) Answer (E)

Solution:

Bandhavgarh National Park is in Madhya Pradesh.


Question 17: Kaziranga National Park is located in which of the following states?

a) Maharashtra

b) Assam

c) West Bengal

d) Madhya Pradesh

e) Odisha

17) Answer (B)

Solution:

Kaziranga National Park is located in Assam.
Hence, option b is the correct answer.

Question 18: Parambikulam Tiger Reserve is located in which of the following states?

a) Telangana

b) Kerala

c) Tamil Nadu

d) Karnataka

e) West Bengal

18) Answer (B)

Solution:

Parambikulam Tiger Reserve is located in Kerala.
Hence, option b is the correct answer.

Question 19: Ramgarh Vishdhari Wildlife Sanctuary is located in which of the following states?

a) Uttar Pradesh

b) Maharashtra

c) Himachal Pradesh

d) Rajasthan

e) Madhya Pradesh

19) Answer (D)

Solution:

Ramgarh Vishdhari Wildlife Sanctuary is located in Rajasthan.
Hence, option d is the correct answer.

Question 20: ‘Dehing Patkai National Park’ is located in which of the following states?

a) Assam

b) Madhya Pradesh

c) West Bengal

d) Uttarakhand

e) Himachal Pradesh

20) Answer (A)

Solution:

‘Dehing Patkai National Park’ is located in Assam.
Hence, option a is the correct answer.

Get 5 TISSNET 2023 Mocks At just Rs. 299

Download MBA Preparation App

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here