Synonyms and Antonyms Questions for SSC CHSL and MTS PDF

0
465
SYNONYMS AND ANTONYMS QUESTIONS
SYNONYMS AND ANTONYMS QUESTIONS

Synonyms and Antonyms Questions for SSC CHSL and MTS PDF

Here you can download SSC CHSL & MTS 2022 – important SSC CHSL & MTS Geometry Circle Questions PDF by Cracku. Very Important SSC CHSL & MTS 2022 and These questions will help your SSC CHSL & MTS preparation. So kindly download the PDF for reference and do more practice.

Download Synonyms and Antonyms Questions for SSC CHSL and MTS

Enroll to 15 SSC CHSL 2022 Mocks At Just Rs. 149

Question 1: Select the most appropriate synonym of the given word.
Inclement

a) Pleasant

b) Dignified

c) Wonderful

d) Stormy

1) Answer (D)

Solution:

The word inclement means ‘(of the weather) unpleasantly cold or wet’ so the synonym is stormy.

Question 2: Select the most appropriate ANTONYM of the given word.
Mellow

a) Medium

b) Hard

c) Shiny

d) Soft

2) Answer (B)

Solution:

Mellow means soft or calm so the antonym is hard.

Question 3: Select the most appropriate synonym of the given word.
EXASPERATE

a) Infuriate

b) Appreciate

c) Imitate

d) Desperate

3) Answer (A)

Solution:

Synonym of exasperate – Infuriate, incense, anger, annoy, irritate

Instructions

Select the most appropriate antonym of the given word.

Question 4: SALIENT

a) negligible

b) prominent

c) striking

d) clear

4) Answer (A)

Solution:

Salient means prominent or important, so the antonym is negligible.

Question 5: Select the synonym of ‘splayed’

a) nimble

b) jade

c) frayed

d) spread

5) Answer (D)

Solution:

‘Splay’ means to spread things apart. Hence, option D is the correct answer.

Take a free SSC CHSL Tier-1 mock test

Download SSC CGL Tier-1 Previous Papers PDF

Question 6: Choose the antonym of analogue

a) correlate

b) cognate

c) dialogue

d) difference

6) Answer (D)

Solution:

‘Analogue’ means a person or a thing seen as comparable to another.

So out of the given options ‘difference’ must be the antonym of ‘analogue’.

Hence, option D is the right choice.

Question 7: Select the synonym of purge

a) evacuate

b) pressurize

c) thrust

d) float

7) Answer (A)

Solution:

‘Purge’ means to get rid of something. Option A – ‘evacuate’ also means the same thing.

Question 8: Select the antonym of demure

a) humble

b) bold

c) coy

d) sober

8) Answer (B)

Solution:

‘Demure’ means ‘shy and reserved’.

‘Coy’ means ‘pretending to be shy’. ‘Sober’ means ‘not under the influence of alcohol’.

Therefore, ‘bold’ is the word opposite in meaning to ‘demure’. Hence, option B is the right answer.

Question 9: In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word and click the button corresponding to it.
CAPTIVATE

a) DISTRACT

b) OBSCURE

c) IMPRISON

d) RELEASE

9) Answer (A)

Solution:

Captivate means to attract and hold the interest of. Distract is the antonym of Captivate from the given options.

Question 10: In the following question, out of the four alternatives, select the word opposite in meaning to the word given.
To avert

a) To abet

b) To deter

c) To forestall

d) To preclude

10) Answer (A)

Solution:

To avert is to stop beforehand. Forestall, preclude and deter mean the same.
To abet an activity means to facilitate it. Therefore, option A is the most opposite in meaning among the given options and hence, it is the right answer.

Enroll to 15 SSC MTS 2022 Mocks At Just Rs. 149

Question 11: In the following question, out of the four alternatives, select the word similar in meaning to the word given.
Perverse

a) Agreeable

b) Nefarious

c) Compliant

d) Willing

11) Answer (B)

Solution:

Perverse is a negative word which means to behave in a way that is unreasonable. The word nefarious also means the same.

Question 12: In the following question, out of the four alternatives, select the word similar in meaning to the word given.
Exemption

a) Immunity

b) Accountability

c) Liability

d) Responsibility

12) Answer (A)

Solution:

Exemption means freeing some one from an obligation, which is the same as immunity.

Question 13: In the following question, out of the four alternatives, select the word opposite in meaning to the word given.
Benediction

a) Criticism

b) Invocation

c) Beatitude

d) Approbation

13) Answer (A)

Solution:

Benediction means utterance of a blessing, especially at the end of a religious service. Criticism is the opposite and the only negative word among the options. Thus, A is the answer.

Free SSC Preparation Videos

Download SSC CHSL  Previous Papers PDF

Question 14: In the following question, out of the four alternatives, select the word opposite in meaning to the word given.
Incentive

a) Impetus

b) Stimulus

c) Enticement

d) Hindrance

14) Answer (D)

Solution:

Hindrance is the opposite of Incentive. Thus, D is the answer.

Question 15: In the following question, out of the four alternatives, select the word similar in meaning to the word given.
Indiscreet

a) Careless

b) Accurate

c) Attentive

d) Choosy

15) Answer (A)

Solution:

Indiscreet means unwise and irresponsible. Thus, option A Careless is the correct answer.

Download SSC Preparation App

Enroll to 15 SSC CHSL 2022 Mocks At Just Rs. 149

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here